Wat Zijn De Voordelen Van Siberische Ginseng Op Ons Lichaam

Siberische ginseng staat ook bekend als Eleuthero, mensen denken vaak dat het  gaat om een andere soort dan Russische gingseng, maar dit gaat dus om dezelfde soort. Het wordt gezien als een adaptogeen die kan helpen om stress te verlagen en om de energie te verhogen. Het wordt vooral gebruikt tegen stress en vermoeidheid. En kan ervoor zorgen dat we fysieke en mentale gezondheid sterk verbeteren.

Het wordt gezien als een adaptogeen, dat betekent dat het kruid de effecten van mentale en fysieke stress zal verminderen en daardoor de balans in het lichaam terug zal helpen herstellen.

Siberische ginseng werd vooral populair in de jaren 50 van de vorige eeuw. Een Russische wetenschapper had namelijk ontdekt dat dit kruid een krachtige werking had tegen stress. Mannen en vrouwen die dit kruid gebruikten hadden een beter fysiek vermogen en waren beter resistent tegen ziekte. Ook ontdekte men dat er een verhoogde mentale klaarheid ontstaat bij het gebruiken van dit kruid.

De bijnieren worden op een positieve manier gestimuleerd, we vinden deze terug net boven de nieren en die zullen er vooral voor zorgen dat er cortisol aangemaakt wordt. Cortisol wordt gezien als het stresshormoon. Wanneer we onder meer stress komen te staan, zullen we automatisch meer cortisol aanmaken.

De bijnieren zijn van groot belang voor een goede gezondheid. Naast het aanmaken van cortisol is het ook van belang bij het regelen van metabolische functies. Ze helpen het immuunsysteem en zullen de energiebalans regelen. De werkzame stoffen in Siberische ginseng zullen de bijnieren terug in balans brengen en daardoor de werking ervan verbeteren.

Siberische ginseng zal er verder ook voor zorgen dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Daarbij krijgen we meer zuurstof toegediend naar de verschillende organen in het lichaam, waaronder de hersenen. Dat zal er voor zorgen dat we meer energie zullen krijgen.

Lees ook :  Alle Voordelen Van Kurkuma Op een Rij

Werking Siberische ginseng

Eleutherococcus senticosus

Siberische ginseng is eigenlijk op geen enkele manier verwant met Amerikaanse ginseng of Panax ginseng. Toch krijgt het dezelfde naam, hoogstwaarschijnlijk door zijn gelijke functies en eigenschappen. De werkzame stoffen zijn niet de ginsenosides maar de eleutherosides. Deze zijn verantwoordelijk voor bijna alle belangrijke voordelen van deze plant.

Siberische ginseng zal het metabolisme helpen regelen. Vooral het metabolizeren van eiwitten wordt hiermee gestimuleerd. Wanneer we onder stress komen te staan, zullen bepaalde stoffen in het bloed aangemaakt worden. Die zullen de activiteit van de bijnieren helpen regelen en daarbij de stress verlagen.

Om die reden zien we een krachtige werking tegen stress en een toename aan energie.

Immuunsysteem

Het kruid is een krachtig middel om het immuunsysteem te versterken. Veel mensen die het gebruiken worden zelden ziek. Het zal helpen om virussen te bestrijden die het lichaam schade willen toebrengen. Wanneer we een zwak immuunsysteem hebben, dan is er weinig kans om deze virussen te bestrijden. Gebruik van Siberische ginseng kan hier dus zeker verbetering in brengen.

Een bepaalde groep stoffen, genaamd de eleutherosides zullen ervoor zorgen dat het immuunsysteem ondersteund wordt. Dat gebeurt door een verhoging van de lymfocytes, dat zijn belangrijke componenten van het immuunsysteem. Zij zullen werken als een eerste verdediging tegen virussen en bacteriën. Ook kon Siberische ginseng de activiteit van de CD4 cellen verhogen. De functie van deze cellen is ook van groot belang voor het immuunsysteem goed te laten functioneren.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom CVS

vermoeidheid

Mensen die lijden aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom ofwel CVS kunnen ook baat hebben bij het gebruik van siberische ginseng. Al zal het waarschijnlijk de aandoening niet volledig gaan genezen. Toch kunnen deze patiënten opmerken dat ze minder last hebben van vermoeidheid. Dit is zowel mentaal als fysiek merkbaar. Echter zijn deze effecten slecht merkbaar na enkele weken.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen winderigheid

Prestaties verbeteren

Siberische ginseng kan zowel gebruikt worden voor de fysieke als mentale prestaties te verbeteren. Er is onder meer een verhoogde concentratie mogelijk, alsook een verhoogd uithoudingsvermogen. Het kruid werd onder meer gebruikt door astronauten en door atleten tijdens de olympische spelen.

Studenten zullen dit kruid tijdens de examenperiodes ook vaak gaan gebruiken. Omdat het hierbij twee belangrijke voordelen heeft. Het zal namelijk de stress en angst verlagen, maar daarnaast ook de concentratie en het geheugen stimuleren op een positieve manier. Wat ervoor zal zorgen dat we beter kunnen studeren en dus betere resultaten kunnen bekomen.

Seksueel functioneren

De adaptogene werking van het kruid kan helpen bij mannen en vrouwen om de seksuele activiteit terug in balans te brengen. Mensen die onder stress staan kunnen vaak te maken krijgen met een daling van het libido, door de stress te verlagen zal de gemoedstoestand verbeteren en zal uiteindelijk ook het libido verhogen.

Bipolaire stoornis

Er zijn onderzoeken die aantonen dat we met het gebruik van Siberische ginseng kunnen helpen om symptomen van bipolaire stoornis te bestrijden. We dienen het kruid echter 6 weken te gebruiken om deze effecten te kunnen vaststellen.

Er is onder meer een verbeterd sociaal functioneren en een sterk verbeterd algemeen welzijn vastgesteld bij deze patiënten. Zoals we reeds hebben vermeld moeten we dit eerst 6 weken gebruiken. De reden waarom dit kruid zo effectief kan werken is omdat het op twee vlakken zal helpen om symptomen en oorzaken van een bipolaire opstaat zal tegenwerken. Eerst en vooral krijgen we een stressverlagende werking door de kruiden te gebruiken.

Dankzij dit stressverlagende effect zullen we een verminderde neiging hebben om in een manie te belanden. Verder is er de werking tegen depressie die uiteindelijk zal helpen om de dalen van de manie te behandelen. Dit betekent dat we op twee verschillende manieren deze problemen kunnen gaan aanpakken. Zonder last te krijgen van de bijwerkingen die de traditionele medicijnen die we gebruiken tegen een bipolaire stoornis, te moeten ondergaan.

Lees ook :  Rhodiola | Rozewortel: De Feiten Wetenschappelijk Ondersteund

Herpes

herpes

Er is echter geen genezing voorhanden wanneer we besmet zijn geraakt met het herpes virus. Maar wel kunnen we stellen dat het gebruik van Siberische ginseng een zeer positieve invloed kan hebben op deze ziekte. Hoewel we daar meestal niks van merken, toch kunnen herpes opstootjes voor enorme problemen zorgen. Dit kan zowel genitaal of oraal gebeuren. In beide gevallen zal het zelfvertrouwen een klap krijgen. Het is dus belangrijk dat we deze opstootjes kunnen vermijden.

En Siberische ginseng heeft aangetoond dat het zeer krachtig is tegen virussen en verder ook het immuunsysteem zal versterken, waarbij ook stress wordt verlaagd. Dat zijn meteen twee belangrijke indicaties en twee belangrijke oorzaken van een herpes opstootje.

Wanneer we Siberische ginseng gebruiken zullen we minder frequent te maken krijgen met herpes uitbraken en kunnen we zelfs bij een uitbraak, door middel van het gebruik van dit kruid, de periode dat we met deze uitbraak te maken krijgen, sterk verlagen. (bron)

Bijwerkingen

Het gebruik van Siberische ginseng wordt niet aangeraden door zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met een hoge bloeddruk gebruiken dit kruid beter niet. Hoewel er onderzoeken zijn die aantonen dat we daadwerkelijk de bloeddruk kunnen verlagen door dit kruid te gebruiken. Toch kan dit in sommige gevallen ook omgekeerd werken. En dus de bloeddruk licht doen stijgen.

Dosering

Siberische ginseng wordt genomen via een supplement. Een aanbevolen dosis is niet meteen voorhanden. Maar de gemiddelde dosis bedraagt 400 mg. Al worden soms dosissen van 1.000 mg gebruikt via een supplement, om bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen te verhogen. Je kan Siberische Ginseng supplement hier online bestellen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven