Wat Is De Werking Van Saw Palmetto?

Werking en Bijwerkingen van Saw Palmetto

Saw palmetto of Serenoa repens is een palmachtige plant die een vrucht levert in de vorm van een bes. De bessen werden vroeger vaak gebruikt door de Indiaanse bevolking van de Verenigde Staten. Ze dienden dan vooral als voeding en als medicijn tegen verschillende problemen.

Voor mannen werd saw palmetto vooral gebruikt voor problemen met de urinewegen. Men gebruikte serenoa repens ook om de spermaproductie te verhogen en om het libido te verhogen.

Vandaag de dag weten we dat we saw palmetto kunnen gebruiken bij problemen met de prostaat. Dat gaat dan vooral om een vergrote prostaat. We zien dat heel wat mannen die ouder worden met dit probleem te maken krijgen.

Hoewel men nog niet 100% zeker is hoe saw palmetto werkt, toch heeft men wetenschappelijk kunnen aantonen dat de werking van saw palmetto zeer krachtig is tegen een vergrote prostaat.

Men gaat ervan uit dat serenoa repens ervoor zorgt dat het testosterongehalte in het lichaam verandert. En ook nog eens enzymen gaat blokkeren die de groei van prostaatkankercellen promoot. Daarnaast heeft saw palmetto ook een ontstekingsremmend op de prostaat.

saw palmetto werking

Saw Palmetto (zegepalm) voor vrouwen

Overbeharing

Overbeharing is een probleem waar heel wat vrouwen mee kunnen te maken krijgen wanneer het testosterongehalte te hoog wordt. Dit kan door bijvoorbeeld de anticonceptiepil het geval zijn. Maar kan ook door andere factoren aan de basis liggen.

Saw palmetto zal ervoor zorgen dat het testosteron niet te hoog kan worden. En indien nodig de balans tussen de mannelijke en vrouwelijke hormonen herstellen. Dit zijn we vooral in het bestrijden van overbeharing.

Lees ook :  Voordelen Van Epimedium voor Vrouwen

Natuurlijke borstvergroting

natuurlijke borstvergroting saw palmetto

Eén van de bekendste gebruiken van Saw palmetto voor vrouwen wereldwijd, is het gebruiken van dit kruid om een natuurlijke borstvergroting te verkrijgen.

Zegepalm zal bepaalde hormonen gaan stimuleren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het borstweefsel.

Dit hormoon heet prolactine. Wanneer vrouwen borstvoeding geven is dit hormoon enorm hoog. Om die reden ook, dat vrouwen tijdens het geven van borstvoeding grotere borsten hebben.

Saw palmetto zal ervoor zorgen dat het prolactine gaat stijgen waardoor de natuurlijke borstvergroting tot stand komt.

Blaasontsteking

Een ander probleem waar vrouwen regelmatig het slachtoffer van zijn is blaasontsteking. Blaasontsteking ontstaat door bacteriën die hun weg gevonden hebben in de vagina naar de urineblaas.

Dit veroorzaakt een prikkelend en branderig gevoel. Het zorgt ervoor dat vrouwen constant moeten plassen. Waarbij de hoeveelheid tijdens het plassen vaak zeer minimaal is. Het plassen zelf is zeer pijnlijk.

Saw palmetto bevat ontstekingsremmende stoffen die deze bacterie kunnen onschadelijk maken. De werking is te vergelijken met antibiotica die wordt gegeven aan vrouwen die last hebben van een blaasontsteking.

Saw Palmetto (zegepalm) voor mannen

Vergrote prostaat

vergrote prostaat saw palmetto

Er zijn wetenschappelijke bewijzen die aantonen dat saw palmetto kan helpen bij het behandelen van de symptomen van een vergrote prostaat.

Dat houdt in dat serenoa repens ervoor zal zorgen dat:

  • Het meervoudig urineren vermindert
  • Problemen om te beginnen plassen
  • Plassen tijdens de nacht
  • De blaas beter kan ledigen tijdens het plassen

Onderzoeken hebben ook kunnen aantonen dat de werking van saw palmetto bij het behandelen van een vergrote prostaat even krachtig is als het medicijn Proscar. Zonder de bijwerkingen die optreden bij het gebruiken van dit medicijn, zoals verlies van libido. (1) (2)

Lees ook :  De 5 Meest Voorkomende Tribulus Terrestris Bijwerkingen

Een synthese van 24 verschillende onderzoeken werd gepubliceerd in 1998. Daarin werden ongeveer 3.000 mannen voor gebruikt tijdens onderzoeken. Het ging dan vooral om het gebruik van saw palmetto, terwijl andere het medicijn Proscar namen.

Men zag dat 1 op 3 een verbetering had van de problemen met de urinewegen. 1 op 4 kan meer kracht geven tijdens het urineren. En de helft had in het algemeen een groter urine volume. Men kon vaststellen dat de effecten van saw palmetto even krachtig waren als die van het medicijn Proscar. Maar met minder bijwerkingen. (3)

Preventief tegen prostaatkanker

Er zijn een aantal onderzoeken die wijzen in de richting van Saw palmetto bij de preventie van prostaatkanker. Serenoa repens zal bepaalde enzymen gaan blokkeren die het testosteron omzet naar DHT. (4)

Men gaat er vooral van uit dat DHT of dihydrotestosteron verantwoordelijk is voor een vergrote prostaat. Dat zou op zijn beurt ook de oorzaak kunnen zijn van prostaatkanker.

Medicijnen die op dit moment worden gegeven tegen prostaatkanker hebben een groot aantal bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen zijn bijvoorbeeld het verlies van libido en impotentie.

Saw palmetto kan op dezelfde manier werken als deze medicijnen. Ze kan met andere woorden de omzetting van testosteron naar DHT blokkeren. En daarbij problemen met een vergrote prostaat tegengaan. Daarbij kan het ook de hoeveelheid testosteron in balans houden. Waardoor impotentie en een verlaagd libido niet meer voorkomen als bijwerkingen.

Onderzoeken hebben echter ook kunnen aantonen dat saw palmetto kan helpen bij het blokkeren van de groei van prostaatkankercellen.

Lees ook :  Welke kruiden tegen hoofdpijn zijn het meest effectief?

Men stelde daarin vast dat saw palmetto de verderzetting van prostaatkanker kan stopzetten en DHT kan verminderen. (5)

Tegen haaruitval

haaruitval saw palmetto

Saw palmetto is niet alleen goed bij mannen voor de gezondheid van de prostaat. Het blokkeren van dihydrotestosteron of DHT heeft nog een ander groot voordeel.

Wanneer we teveel te maken hebben met testosteron die wordt omgezet in DHT kunnen we te maken krijgen met haaruitval.

Iedereen krijgt te maken met haaruitval. Maar wanneer een haartje gaat uitvallen, zal er normaal een nieuw haartje in de plaats komen. Wanneer het DHT te hoog is, is dat echter niet het geval. Waardoor we minder haargroei krijgen en dus kale plekken te zien krijgen.

Het blokkeren van deze hoge hoeveelheid dihydrotestosteron zal haaruitval tegengaan. Het is echter geen methode om reeds vergevorderde kaalheid terug te draaien. Het kan alleen helpen om de haaruitval te verminderen of volledig te stoppen.

Bijwerkingen van Saw palmetto

Net zoals bij alle middelen hebben we bij saw palmetto ook een risico op mogelijke bijwerkingen.

De bijwerkingen van saw palmetto die altijd kunnen optreden zijn:

  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Constipatie
  • Overgeven
  • Misselijkheid

Bijwerkingen die op de lange duur kunnen optreden hebben vooral te maken met het bloedverdunnend effect van zegepalm of saw palmetto.

Dit kan voor vrouwen tijdens de menstruatie zorgen voor meer bloedverlies. Vrouwen die reeds heel veel bloed verliezen tijdens de menstruatie worden daarom aangeraden om ofwel de plant niet te lang te gebruiken. Ofwel niet meer te gebruiken één week voor de menstruatie. En dan terug te starten na de menstruatie.

Ook mensen die bloedverdunnende medicijnen nemen moeten opletten met dit bloedverdunnend effect. Omdat het risico op bloedingen een stuk hoger wordt. De werking van het saw palmetto supplement zal de werking van de medicatie nog sterker maken.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven