Panax Ginseng: Voordelen Wetenschappelijk Getest

Panax Ginseng: Voordelen Wetenschappelijk Getest

Panax Ginseng staat bekend onder heel wat namen. Die uiteindelijk allemaal dezelfde Ginseng soort betekenen. De verschillende namen zijn:

  • Koreaanse Ginseng
  • Japanse Ginseng
  • Rode Ginseng
  • Wilde Ginseng
  • Echte Ginseng
  • Berg Ginseng
  • Aziatische Ginseng
  • Thaise Ginseng

Niet te verwarren met de andere ginseng soorten Amerikaanse en Siberische. Dit zijn 2 totaal andere soorten.

Het gebruik

panax ginseng werkingEr wordt een dosering gebruikt van 200 mg tot 400 mg per dag als preventatieve werking door middel van een supplement. Toch zijn er enkele onderzoeken die aantonen dat zelfs dosissen van 40 mg kunnen effectief zijn als preventie. De 400 mg geeft echter het meeste voordeel voor het geheugen.

Dosissen van 3 gram voor bijvoorbeeld erectieproblemen en problemen met het libido zijn echter geen uitzondering via een supplement.

Voordelen van Panax Ginseng

Stress

Een studie uitgevoerd op 30 vrijwilligers gaf aan dat het kruid in staat is om de gemoedstoestand en het mentaal functioneren te verbeteren. Er werd in totaal een supplement van 200 mg toegediend van de plant gedurende acht dagen.

De deelnemers waren minder vatbaar voor stress en waren ook minder vatbaar voor andere mentale problemen. De dosis van 400 mg verbeterde nogmaals de mentale weerbaarheid en verhoogde ook de rust en kalmte in de proefpersonen. (Onderzoek)

Een tweede onderzoek, hoewel niet aangetoond bij mensen, maar bij ratten toonde een verlaagde stress parameter aan bij ratten die onder chronische stress geplaatst werden.

Hoewel dit dus niet is aangetoond bij mensen gaat men toch uit van dezelfde uitkomst bij mensen en ziet men Panax Ginseng als een natuurlijk middel om stress te verlichten. Dit kan ook in de vorm van preventie tegen chronische stress worden gebruikt. 

Bloedsuiker

Een daling van de bloedsuiker werd opgemerkt bij standaard dosissen van het kruid en dit bij mensen met diabetes. Deze dosis was echter onvoldoende om de bloedsuiker te doen dalen bij mensen die niet aan diabetes lijden. Hogere dosissen kunnen de bloedsuikerwaarden echter drastisch doen dalen bij gezonde personen.

Onderzoeken:

1 , 234

Geheugen

ginseng gebruikEen verbetering van het cognitief geheugen werd waargenomen tijdens het gebruik van panax ginseng. Echter denkt men dit te kunnen wijten aan de anti vermoeidheidseffecten van de plant. Dit kon echter niet worden vastgesteld bij mensen die niet te kampen hadden met vermoeidheid. Om die reden is men bijna zeker dat de effecten op het geheugen alleen kunnen parten spelen wanneer de persoon vermoeid is.

Lees ook :  Wat zijn de voordelen van knoflook voor ons lichaam?

Onderzoeken:

5678

Erectie

Een verbetering bij mannen met erectieproblemen werd vastgesteld. Dit gebeurt bij een dosis van 3 gram Koreaanse Ginseng ofwel Rode Ginseng (Panax Ginseng) via een supplement.

Ook dit wordt toegeschreven aan zijn anti-vermoeidheidseffecten en stressverlagende eigenschappen. Ook zou de betere bloeddoorstroming en dalende bloeddruk hier veel mee te maken hebben.

Onderzoeken:

9101112

Algemeen welzijn

Panax Ginseng heeft een duidelijk gunstig effect op het algemeen welzijn en gelukkigheid bij personen.

Dit is echter een effect van het verbeteren van de aandoening. Het ging dan vooral om problemen met diabetes, erectieproblemen, stress, hoge bloeddruk of andere aandoeningen.

De personen die dan verbetering ondervonden aangaande hun aandoening voelden zich over het algemeen gelukkiger. Dit is dan ook een logisch resultaat van de verbetering van hun conditie.

Hoewel daar niet is op getest, wordt er vermoed dat het kruid geen enkel effect zal hebben op het algemeen welzijn bij mensen die perfect gezond zijn.

Dit is dan ook weer logisch te verklaren, omdat men zich meestal minder goed zal voelen indien men ergens last van heeft. Zij het fysiek of van mentale aard.

Menopauze

ginseng menopauzeEen aantal symptomen aangaande de menopauze kunnen worden verlicht met het gebruik van Panax Ginseng supplement. Al gaat men daar vooral van uit dat dit dezelfde mechanismen heeft als de libido verhogende werking van het kruid. Echter is daar weinig op onderzocht om daar echt uitslag over te geven.

Onderzoeken:

131415

Bloeddruk

Panax Ginseng zal de bloeddruk verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk. Echter zal er bij mensen met een normale bloeddruk weinig of geen daling merkbaar zijn.

Panax Ginseng zal wel de bloedsomloop verbeteren.

Onderzoeken:

16171819

Insuline gevoeligheid

Het is mogelijk dat de insuline gevoeligheid wordt verbeterd door het kruid te gebruiken. Al zal dat zeker niet één van de grote voordelen van ginseng betekenen en zal de verbetering minimaal zijn.

Onderzoeken:

202122

Lichaamseigen antioxidanten

panax ginseng voordelenDe lichaamseigen antioxidanten enzymen worden allemaal gestimuleerd. Maar ook dit is geen al te grote factor. Toch is het voldoende om te vermelden.

Dit is vooral gunstig in combinatie met de antioxidanten die in het kruid aanwezig zijn en met het gebruik van andere antioxidanten uit onze voeding die de werking extra gaan stimuleren.

Lees ook :  Lever Zuiveren Met Kurkuma! Ontstekingsremmend En Antioxidant

Onderzoeken:

23, 24

Bloedsomloop

Er werd een duidelijke verbetering vastgesteld van de bloedsomloop bij het gebruik van een supplement. Dit effect is zo gunstig dat men deze als grote oorzaak weergeeft voor de erectie bevorderende effecten van Ginseng.

Onderzoeken:

25, 26

Depressie

Panax ginseng heeft een anti-depressante werking. Dit zou hetzelfde mechanisme zijn die ook in staat is om symptomen van de menopauze te verzachten. Het kan daarom gezien worden als een natuurlijke antidepressiva.

Onderzoek:

31

Oxidatie oxidatieve schade

De oxidatie in het lichaam wordt verminderd. Door het gebruik van Panax Ginseng zal minder oxidatieve schade optreden in het lichaam.

De reden daarvoor zoekt men in het verbeteren van de functie en de hoeveelheid van onze lichaamseigen antioxidanten.

Onderzoek:

34

Ontstekingen

De plant zal ontstekingen remmen. Dit werd vastgesteld door proefpersonen fysieke oefeningen te laten uitvoeren en daarna de spierschade op te meten.

Onderzoek:

35

Libido

Zal het libido verhogen. Al zijn de effecten bij vrouwen aanzienlijk groter dan bij mannen. Dit zou vooral te wijten zijn aan dezelfde mechanismen die in staat zijn om de symptomen van de menopauze te verlichten.

De reden hiervoor is niet geheel duidelijk maar wordt gezocht in de adaptogene werking van panax ginseng. Dit zou ervoor zorgen dat stress en daarbij horende stresshormonen voor een groot deel onderdrukt worden. Wat het schommelend libido gaat aanpakken en dus gaat verhogen.

Onderzoek:

36

Vruchtbaarheid verbeteren bij mannen

Ook de vruchtbaarheid kan worden verbeterd. Al zijn er alleen onderzoeken bij mannen die dit effect hebben kunnen aantonen. De werking gebeurt vooral door een hogere hoeveelheid sperma. Ook de vruchtbaarheid van het sperma gaat stijgen. Wat ervoor zorgt dat de vruchtbaarheid verbeterd wordt. Panax ginseng wordt om die reden ook regelmatig gebruikt als supplement bij mensen die last hebben van weinig sperma of te maken hebben met onvruchtbaarheid.

Te vroeg klaarkomen

Mannen die te maken hebben met premature ejaculatie kunnen ook geholpen worden door Panax ginseng te gebruiken. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat we op die manier beter het orgasme kunnen controleren. Hoe deze werking tot stand komt is voor de wetenschappers echter een raadsel. Er wordt gezocht in de richting van de stimulerende werking op de bloedsomloop.

Cholesterol

De schade aangericht door onze slechte cholesterol ofwel de LDL cholesterol wordt gedeeltelijk verminderd. Dit komt door het antioxidante effect van Panax Ginseng in het algemeen. En van het verbeteren van onze lichaamseigen antioxidanten.

Lees ook :  Endorfine Tekort Aanvullen Op een Natuurlijke Manier

Het supplement zou mogelijk ook de totale cholesterol gaan verlagen, al zijn daar te weinig onderzoeken naar uitgevoerd om daar echt uitsluitsel over te kunnen geven.

Onderzoeken:

37, 38, 39, 40

Slaapkwaliteit

Verbetert de slaapkwaliteit al is dit vooral de eerste nacht waar iemand op een andere locatie slaapt. Zou ideaal zijn voor mensen die heel veel moeten reizen en daardoor vaak op een andere plaats slapen.

Onderzoek:

41

Testosteron

testosteronPanax Ginseng supplement heeft een gunstig effect op het testosteron bij onvruchtbare mannen. Echter heeft dat niet hetzelfde effect bij mannen met een hoog of normaal testosteron.

Dit zou vooral te wijten zijn aan zijn antioxidante werking. Het bestrijden van vrije radicalen in de cellen van de teelballen zou een verhogende werking hebben op het testosteron doordat meer testosteron kan worden aangemaakt in de teelballen en de bijnieren.

Men gaat er vanuit dat het effect bij gezonde mannen met een hoog testosteron, het effect op het testosteron miniem of onbestaande is.

Onderzoek:

42, 43

Kanker

Panax Ginseng supplement staat bekend als preventief tegen kanker. Men heeft dit kunnen aantonen in een hele reeks onderzoeken.

Men kon aantonen dat de plant het risico op darmkanker kan verminderen met maar liefst 50%

Daarnaast wordt nogmaals een vermindering van het risico op kanker aan de eierstokken opgemeten door dagelijks Ginseng te gebruiken

Het algemeen risico om kanker te krijgen wordt grotendeels om die reden met 50% verlaagd bij mensen die dagelijks het kruid innemen via een supplement.

Bij pancreaskanker werd het risico met meer dan 50% verlaagd.

Onderzoeken:

45, 46

Haaruitval

Men heeft kunnen vaststellen dat Panax ginseng kan helpen bij het behandelen van kaalheid bij mannen. Ook bij vrouwen die lijden aan alopecia kan dit van toepassing zijn. Verder zal haaruitval als gevolg van stress hierdoor ook vermeden kunnen worden.

Huid

Het gebruiken van Koreaanse of Panax ginseng heeft ook voordelen voor onze huid. Zo heeft men kunnen vaststellen dat de huid wordt beschermd tegen de UV stralen van de zon. Wat ervoor zal zorgen dat we minder snel zullen te maken krijgen met zonnebrand.

Ook wordt het collageen en het vernieuwen van de cellen gestimuleerd bij het gebruiken van panax ginseng.

Vermoeidheid tegengaan

Panax ginseng kan ervoor zorgen dat de vermoeidheid tegengegaan wordt en dat we het uithoudingsvermogen kunnen verbeteren. Een onderzoek waarbij 200 mg per kg lichaamsgewicht gebruikt werd, heeft aangetoond bij muizen dat het fysieke vermogen sterk ging toenemen.

Het wordt regelmatig gebruikt als een supplement bij bodybuilders om op die manier harder te kunnen trainen. We kunnen het supplement hier online bestellen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven