Oregano Olie Voordelen Voor Onze Gezondheid

De voordelen van oregano olie kunnen worden toegeschreven aan zijn antivirale werking. We zien ook een anti-bacteriële werking, schimmelwerend, antioxidant en ontstekingsremmend. Het kan daarom worden gebruikt bij heel wat problemen met onze gezondheid.

Wat is oregano olie?

Oregano is een plant die groeit op grote hoogtes in de bergen. De letterlijke vertaling van de naam oregano betekent dan ook, “het genot van de bergen”.

De antibacteriële werking van oregano olie werden voor het eerst ontdekt in het oude Griekenland. Daar werd het gebruikt bij het behandelen van bacteriële infecties van de huid, of bij wonden. Het werd gebruikt om voedingsmiddelen langer te conserveren. Oregano olie wordt gewonnen door middel van stoom op de bladeren aan te brengen. Ze bevat een groot aantal actieve stoffen die verschillende problemen kunnen oplossen.

oregano plant

In de aromatherapie is het één van de meest populaire oliën. Het kan rechtstreeks op de huid worden aangebracht of kan gebruikt worden in combinatie met een dragerolie zoals kokosolie of olijfolie. Het kan ook inwendig gebruikt worden in kleine hoeveelheden. Dat wordt dan vooral gedaan in combinatie met honing.

Werking van oregano olie

oregano bladeren

De oregano olie heeft een resem voordelen te bieden voor de menselijke gezondheid. Het kan daarom gebruikt worden bij het behandelen van verschillende, totaal uiteenlopende gezondheidsproblemen.

Ademhalingsproblemen behandelen

Oregano olie zal helpen om overtollig slijm los te maken. Dit zal ervoor zorgen dat we de ademhaling kunnen verbeteren. Het wordt daarom gebruikt bij ontstekingen van de longen, keel of neus. En zal daarmee de luchtwegen vrijmaken waardoor we terug beter kunnen ademen. Oregano olie zal niet alleen symptomen van deze ademhalingsproblemen bestrijden, maar kan ze ook helpen voorkomen.

Lees ook :  Tribulus Terrestris Wat Doet het? En Wat Niet?

Ontstekingsremmende werking

De olie is geschikt bij het behandelen van verschillende soorten ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen zich zowel inwendig als uitwendig bevinden. En kunnen veroorzaakt zijn door verschillende redenen.

Wanneer we het mengsel aanbrengen op het lichaam, dan kunnen we onder meer de irritatie, jeuk en roodheid tegengaan. Het zal ook helpen om de pijn te bestrijden. Dit zien we dan bij artrose of bij een blessure.

Wanneer we de oregano olie gaan innemen, dan kunnen we hetzelfde resultaat verwachten. De werking van oregano olie door ze inwendig te gebruiken is echter een stuk trager dan wanneer die wordt aangebracht op de huid.

Voorkomt infecties

Oregano olie heeft naar een ontstekingsremmende werking, ook nog eens een antivirale en antibacteriële werking. Dat zal ervoor zorgen dat we bescherming krijgen tegen verschillende bacteriële infecties in de darmen en in de urinewegen.

De antibacteriële werking situeert zich echter niet alleen op de darmen en de urinewegen. We zien ook dat infecties van de schildklier, koortsblaren, huidproblemen, voedselvergiftiging en zelfs cholera kan behandeld worden met essentiële oregano olie.

Schimmelwerende werking

Virussen, bacteriën en schimmels zijn de belangrijkste oorzaken van infecties. Schimmels zijn onder meer verantwoordelijk voor één van de meest dodelijke of pijnlijke infecties. Dit kan zowel inwendig als uitwendig gebeuren. Wanneer schimmelinfecties niet snel worden behandeld kunnen ze de hersenen bereiken en kan dit dodelijk zijn.

Heel wat huidproblemen worden veroorzaakt door schimmels. Oregano olie kan helpen om het lichaam te beschermen tegen deze schimmelinfecties. Al moeten we het daarom wel regelmatig aanbrengen.

Lees ook :  Sint-janskruid tegen depressie

Antivirale werking

De essentiële oregano olie zal bescherming bieden tegen virussen. Dit betekent dat we het immuunsysteem zullen versterken en daarmee een kleiner risico lopen op een verkoudheid of griep. Maar ook op meer ernstige problemen zoals bronchitis of longontsteking.

De aanmaak van witte bloedcellen wordt verhoogd, waardoor het lichaam zich beter kan herstellen tegen aanvallen, maar ook op een meer efficiënte manier, virussen kan gaan bestrijden.

Parasieten doden

Heel wat soorten parasieten kunnen schade aanbrengen aan het lichaam. We denken dan bijvoorbeeld aan wormen die zich in de darmen kunnen nestelen en zich gaan voeden met de voedingsstoffen uit onze voeding. Maar ook vlooien die leven van het bloed dat zich onder de hoofdhuid bevindt. En heel wat kinderen ten prooi doet vallen tijdens het schooljaar.

Al deze problemen kunnen worden behandeld door oregano olie te gebruiken. De geur en de samenstelling van het mengsel zal ervoor zorgen dat ze werken als een insecten werend en parasieten dodend middel.

Spijsvertering verbeteren

Deze zal ervoor zorgen dat we verschillende spijsverteringssappen zullen stimuleren. Wat ervoor zorgt dat enzymen en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen uit onze voeding. Dat zal de gezondheid in het algemeen gaan verbeteren doordat we eventuele voedingstekorten kunnen bestrijden. Verder zien we ook dat problemen zoals constipatie kunnen worden behandeld met het gebruiken van oregano olie. (bron)

Allergische reacties vermijden

Een zeer belangrijk voordeel van oregano olie, en van de ontstekingsremmende werking ervan, is het bestrijden van allergieën. Allergische reacties zijn eigenlijk een reactie van het immuunsysteem. We krijgen dan te maken met verschillende symptomen omdat het lichaam deze onbekende stoffen uit het lichaam wil verwijderen. In bepaalde gevallen kunnen allergische reacties leiden tot een shock of tot een zwelling in de keel. En dit kan enorm gevaarlijk zijn.

Lees ook :  Meest Effectieve Natuurlijke Bloedverdunners

Oregano olie kan hierbij dus helpen deze allergische reacties doen afnemen.

Menstruatie en menopauze

Het kan heel geschikt zijn voor vrouwen die te maken hebben met problemen tijdens de menstruatie. Het zal bijvoorbeeld de menstruatie in balans brengen, waardoor we onregelmatige menstruatie kunnen vermijden. Het is ook gunstig bij vrouwen die de menopauze naderen. Omdat het mengsel ervoor kan zorgen dat de symptomen van menopauze (net als bij PMS of menstruatie) zoals hormonale problemen, stemmingswisselingen en slecht slapen kan vermijden.

Preventie tegen kanker

Zo zijn er wel veel natuurlijke middelen die worden gezien als preventief tegen kanker. Oregano olie zal vooral helpen om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Het zal vrije radicalen helpen neutraliseren en daarbij de schade herstellen. Dit zal het verouderingsproces vertragen. Maar verder ook het risico op kanker doen afnemen. Kanker ontstaat vooral door een vorm van chronische ontstekingen. Door deze ontstekingen te bestrijden en de schade van vrije radicalen te repareren kunnen we het risico op kanker doen afnemen. (studie)

Kunnen we oregano olie zelf maken

oregano olie zelf maken

Oregano olie kan zelf gemaakt worden wanneer we water koken in een kom. En daarin een tas aanbrengen waar we de bladeren in gaan leggen. We kunnen een dragerolie zoals olijfolie of amandelolie gebruiken in de tas waar we de bladeren in gelegd hebben. Door het water aan de kook te brengen zal de amandelolie opwarmen in de tas en zal de oregano olie uit de bladeren gewonnen worden. Na de procedure laten we de tas 2 weken staan op een zonnige plaats.

We zullen hiermee geen pure essentiële olie kunnen maken. Want we hebben amandelolie toegevoegd. Om etherische oregano olie te maken hebben we speciale apparatuur nodig.

Oregano olie kopen

We kunnen oregano olie kopen in de betere supermarkten  of in natuurwinkels. Het kan echter ook online besteld worden voor € 9.32.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven