7 Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

Er is heel veel wat we kunnen doen tegen ontstekingen. En dat is dan ook van groot belang. Want ontstekingen zijn nu eenmaal de aanstoker van vele chronische aandoeningen. Het is dus belangrijk dat we regelmatig gebruikmaken van enkele krachtige ontstekingsremmende middelen. Om op die manier de ontsteking tegen te gaan. Of om er zelfs voor te zorgen dat de ontstekingen zelf niet eens meer kunnen ontstaan.

Eigenlijk kunnen we ons dieet zodanig uitstippelen dat het niet eens 100% nodig is om ontstekingsremmende middelen te gebruiken. Toch vergt dit een zeer goede en juiste planning. En kunnen we in geval van nood nog steeds beroep doen op enkele krachtige ontstekingsremmende middelen. Om ons lichaam te verzekeren, krachtig genoeg te zijn tegen elke vorm van ontsteking.

In dit artikel gaan we zowel de voeding overlopen die van belang is tegen ontstekingen. We gaan enkele krachtige kruiden bespreken. Vitamines en mineralen. En vooral ook de onverzadigde vetzuren van de omega 3 familie. Die toch wel mogen gerekend worden onder de meest krachtige ontstekingsremmende middelen die we kunnen gebruiken.

Ontstekingsremmende middelen in onze voeding

Omega 3

zalm omega 3

We hebben het daarnet gehad over omega 3. Wel daar gaan we dus meteen maar mee beginnen. Omega 3 is zeker één van DE belangrijkste ontstekingsremmende middelen. Omega 3 kent vele soorten. Daarmee bedoelen we, we kunnen omega 3 op verschillende manieren innemen.

De beste manier om te zorgen voor een gezonde omega 3 waarde is door vis te eten. Vis of zeevruchten is de beste bron van omega 3 omdat ze ons meteen DHA en EPA gaan leveren.

Indien we veganistisch of vegetarisch eten dan is er niet meteen een probleem. Er zijn voldoende plantaardige alternatieven die ons een hoge hoeveelheid kunnen leveren.

Denk dan maar aan lijnzaden, chiazaden en in mindere mate walnoten. Ik zeg in mindere mate walnoten omdat walnoten een ongunstige verhouding hebben met omega 6.

Omega 3 is ontstekingsremmend. Terwijl omega 6 ontstekingen helpt ontstaan. Ze zijn allebei van belang voor een optimale gezondheid natuurlijk. Maar het moet in de juiste verhouding blijven gebeuren. En daar schuilt meestal het probleem bij de meeste mensen.

Verhouding tussen Omega 3 en 6 is het belangrijkst!

chiazaad

We kunnen stellen dat weinig mensen een tekort zullen hebben aan omega 3. Maar dat ook weinig mensen een gezonde verhouding tussen omega 3 en 6 hebben. Dit is niet meteen hun fout. Dat is eerder de schuld van ons Westers dieet. Waarbij meer gebruik wordt gemaakt van oliën en vetzuren die rijker zijn aan omega 6 dan 3.

Lees ook :  Aderverkalking verminderen en behandelen

Zoals we daarnet vermeldden, Enkel lijnzaad en chiazaad hebben een gunstige verhouding. Voor veganisten is het dus belangrijk dat ze lijnzaadolie gebruiken, of lijnzaden of chiazaden gebruiken. Alle andere plantaardige voedingsmiddelen zullen ons niet helpen om de verhouding terug in balans te brengen.

En zullen we dus eerder de ontstekingsbevorderende effecten voelen van O6. Dan de ontstekingsremmende effecten van O3.

Bij mensen die vis eten is er geen enkel probleem. Alle vissoorten en zeevruchten hebben een hogere Omega 3 waarde dan 6.

Zij kunnen dus door 2 keer per week zalm te eten bijvoorbeeld. Ervoor zorgen dat de verhouding terug gunstig wordt. En kunnen ze dus genieten van het ontstekingsremmend effect van omega 3.

Zowel voor veganisten als voor vleeseters kunnen er supplementen genomen worden. De supplementen voor veganisten zijn gemaakt van algen.

En voor de vleeseters bestaan die uit visolie capsules. Er bestaan ook krill olie capsules. Krill olie bevat ook omega 3 maar is beter dan visolie.

Bestel hier online :

 • Vegan Omega 3 supplement (hier)
 • Krill olie supplement (hier)
 • Omega 3 supplement (hier)

Vitamine C

vitamine c citrus

Vitamine C is de volgende in de lijst ontstekingsremmende middelen. We weten van vitamine C dat ze een stimulerend effect hebben op het immuunsysteem. Maar zullen daarbij ook bescherming bieden tegen ontstekingen.

De werking is niet alleen te wijten aan het sterker immuunsysteem. We zien ook een krachtige onderdrukking van stress en oxidatieve stress. Schade die wordt aangebracht door vrije radicalen en op die manier heel snel voor veroudering kunnen zorgen.

Naarmate we meer onder stress staan zal het cortisol gaan stijgen. Met deze stijging zal de hoeveelheid vitamine C uitgeput raken. Het is dus belangrijk dat we zorgen voor voldoende vitamine C. Die zal op zijn beurt, het cortisol verlagen. Ze hebben dus een negatief effect op elkaar. Meer cortisol betekent minder vitamine C. Terwijl meer vitamine C, minder cortisol betekent. En dus ook minder stress. Wat resulteert in minder last van de effecten van die stress. Zoals ontstekingen.

Vitamine C vinden we vooral terug in groenten en fruit.

 • Citroenen
 • Sinaasappels
 • Pompelmoes
 • Kiwi
 • Aardbeien
 • Paprika
 • Papaya
 • Bessen

Dit zijn allemaal uitstekende bronnen van vitamine C rijke voeding. We kunnen ook een supplement gebruiken om een hogere hoeveelheid in te nemen. Of indien we weinig van deze voedingsmiddelen eten. Het enige waar we dan moeten op letten, is dat de supplementen vervaardigd zijn uit rozenbottel. En niet de synthetische vorm bevatten. Want die kan schadelijk zijn voor de nieren in hogere hoeveelheden. Vitamine C supplement kan je hier online bestellen.

Lees ook :  Voeding met Vitamine E

Quercetine

bessen quercetine

Quercetine wordt gerekend onder de flavonoïden en heeft een zeer krachtige antioxidante werking op het lichaam.

We vinden de stof vooral terug in groenten en fruit. Deze antioxidanten behoren zeker tot de meest krachtige ontstekingsremmende middelen.

 • Kappertjes
 • Ajuinen
 • Kersen
 • Blauwe bessen
 • Zwarte bessen
 • Appelen
 • Bloemkool
 • Paprika
 • Chili pepers
 • Spinazie
 • Broccoli

Dit zijn de fruitsoorten en groenten met de hoogste hoeveelheid quercetine. Al halen we natuurlijk met deze hoeveelheden niet dezelfde werking als bij het gebruik van een supplement. Eén van de hoogste hoeveelheden vinden we terug in ajuin. En dat is met zo’n 25 mg nog steeds bijna 20 keer lager dan de hoeveelheid die zich in een supplement bevindt.

Willen dus volledig van deze ontstekingsremmende middelen genieten. Dan gebruiken we toch beter een supplement.

Onderzoek heeft kunnen aantonen dat quercetine de reacties van het lichaam op ontstekingen kan helpen regelen. Waardoor de ontsteking dus minder snel kan doorkomen. En waarvan de aard van de ontsteking ook een stuk minder krachtig zal worden.

De dosering die wordt aangeraden bedraagt tussen de 500 en 1.500 mg. De supplementen met quercetine hebben dan ook weinig bijwerkingen. Quercetine supplement kan je hier online bestellen.

Vitamine E

olijven vitamine e

Naast vitamine C behoort ook vitamine E tot de ontstekingsremmende middelen. We hebben onder meer een bescherming tegen aderverkalking, tegen hartziekten. De kans op diabetes wordt een stuk lager. En ook de huid gaat beter glanzen en zal minder snel tekenen van veroudering vertonen.

De reden waarom de stof (ook wel gezien als een antioxidant) zo’n gunstig effect heeft op het hart en op de bloedvaten, komt door zijn bloedverdunnende werking. Daardoor kan de bloedsomloop worden gestimuleerd en zullen we minder snel te maken krijgen met een verhoogde bloeddruk of een kans maken op beroerte of hartaanval wanneer de aders verstopt raken.

We vinden vitamine E vooral terug in

 • Olijven
 • Maïs
 • Zonnebloempitten
 • Sesamzaad
 • Amandelen
 • Peulvruchten
 • Tonijn

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 400 IU. Dat kan worden gehaald via de voeding. Of door middel van een supplement te gebruiken.

Bioflavonoïden

bioflavonoïden

Bioflavonoïden is de groep flavonoïden waar ook quercetine bijhoort. Zij hebben een beschermende werking tegen kanker. Zullen bescherming bieden tegen hartziekten. Ze behoren ook niet alleen tot de ontstekingsremmende middelen.

Want bioflavonoïden hebben ook een krachtige antivirale, antibacteriële en schimmelwerende werking.

We hebben onder de bioflavonoïden onder meer quercetine, resveratrol en procyanidines. Ze zijn allemaal individueel krachtig en strijden tegen ontstekingen. Maar vaak is de combinatie ervan nog een stuk krachtiger.

Lees ook :  Beste Voorbeelden van Vitamine C Voeding

Een supplement met bioflavonoïden wordt bijna altijd in combinatie met vitamine C op de markt gebracht. Dit zou de opname verbeteren maar zou de werking ook nog extra kracht bijzetten.

Ontstekingsremmende kruiden

Naast de ontstekingsremmende middelen die we kunnen vinden via de voeding. Zijn er ook een reeks ontstekingsremmende kruiden die we kunnen gebruiken. Wij zullen de belangrijkste daarvan hier even voor je overlopen.

Curcumine

kurkuma ontstekingsremmend

Curcumine is de werkzame stof die we terugvinden in kurkuma. Zo’n 1 a 2% van de kurkuma wortel bestaat uit curcumine. Deze stof is ook de reden waarom de kleur van de kurkuma geel wordt. En waarom onze tong en vaak ook onze lippen geel worden wanneer we hoge hoeveelheden kurkuma gebruiken.

Deze ontstekingsremmende kruiden hebben een zeer krachtige werking op de lever. Het zal de lever stimuleren en daardoor ook helpen om meer gal aan te maken. Zelfs bij levercirrose zou een supplement met curcumine kunnen zorgen voor een herstel van de lever.

Verder zien we ook een zeer krachtige bloedverdunnende werking. Wat zal helpen om het hart en de bloedvaten beter te beschermen. Curcumine kan reeds aanwezige plak aan de bloedvaten helpen herstellen. Waardoor aderverkalking kan worden opgelost.

En natuurlijk heeft deze stof een zeer krachtige invloed op ons immuunsysteem en wordt het lichaam sterk beschermd tegen ontstekingen.

Curcumine wordt het best genomen via een supplement. De hoeveelheid die we terugvinden in verse kurkuma of in kurkumapoeder is relatief laag.

We kunnen het natuurlijk wel toevoegen aan ons dieet als extra bescherming. Maar de beste resultaten worden toch bekomen door een supplement te gebruiken. Dit gebeurt dan meestal in  combinatie met zwarte peper. Omdat zwarte peper de opname van curcumine in het lichaam sterk zal verbeteren. Met meer dan 1000%.

Curcumine supplementen kan je hier online bestellen.

Mariadistel

mariadistel

Mariadistel behoort ook tot de ontstekingsremmende middelen. Het is ook eerder een tonic voor de lever. Die op zijn beurt zal zorgen voor een complete reiniging van het lichaam. Dit gebeurt door de afvoer van extra afvalstoffen.

Wanneer de lever onvoldoende kan functioneren staan we zeer open voor het ontvangen van allergische reacties, ontstekingen, krijgen we te maken met ziektes en voelen we ons minder goed in ons vel.

Het gebruiken van mariadistel supplement zal er dus voor zorgen dat we een beter werkende lever krijgen. Met daarbij een sterke bescherming tegen ontstekingen. Mariadistel kunnen we hier online bestellen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven