7 Beste Ontstekingsremmende Kruiden en Specerijen

Ontstekingen afremmen met kruiden en specerijen

kurkuma gember ontstekingsremmendDe meeste kruiden en specerijen zijn gezond en hebben een antioxidante functie. Welke zijn nu de beste ontstekingsremmende kruiden en specerijen?

Vele chronische ziekten zijn ontstaan door ontstekingen die zijn ontstaan in de cellen van één van de organen in het menselijk lichaam. Door ontstekingen te verminderen met het gebruik van ontstekingsremmende kruiden en specerijen kun je dus zeker zijn van een optimaal functioneren, een verhoogde immuniteit, meer energie, een verhoogde concentratie en andere dingen die je de energie geven die je elke dag al had willen hebben.

Er zijn niet alleen ontstekingsremmende kruiden en specerijen, er zijn ook groenten die een ontstekingsremmende werking hebben. Zoals donker kleurige groenten en kruisbloemige groenten zoals broccoli en witte kool.

Ook vissoorten rijk aan omega 3 bevatten deze eigenschappen, net als eieren en vleessoorten zoals rund die gevoed waren met gras.

Echter behoren ontstekingsremmende kruiden toch tot een speciale klasse. Omdat ze in een veel kleinere hoeveelheid, hogere hoeveelheden van deze ontstekingsremmende stoffen bevatten.

Hieronder vind je een lijst met de 7 beste ontstekingsremmende kruiden en specerijen met daarbij een beschrijving over hoe die werking tot stand wordt gebracht.

Hoe werken ontstekingsremmende kruiden en specerijen in het lichaam?

Alternatieve genezers die gebruikmaken van de Chinese en Ayurvedische geneeskunde gebruikten vroeger (en nog steeds) kruiden en specerijen om een groot aantal aandoeningen te behandelen. Grotendeels omwille van hun ontstekingsremmende functie en de antioxidanten die erin verpakt zijn.

Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen die de cellen beschadigen en leiden tot ontstekingen. Voedingsstoffen kunnen ontstekingen voorkomen indien ze ontstekingsremmende proteïnes bevatten.

Deze kracht is zeer sterk geconcentreerd in ontstekingsremmende kruiden en specerijen. Een halve koffielepel kaneel bevat evenveel antioxidanten als een half kopje blauwe bessen. En een halve koffielepel gedroogde oregano heeft dezelfde kracht als drie kopjes spinazie wanneer het op antioxidanten aankomt.

Curcuma (Kurkuma)

kurkuma ontstekingsremmende werkingWanneer een soort kruid je de dag van je leven kon geven, dan zou Kurkuma vast en zeker dat kruid zijn. Kurkuma behoort tot de ontstekingsremmende kruiden en specerijen. Dit werd reeds vastgesteld duizenden jaren geleden in de Ayurvedische geneeskunde, maar ook in de Chinese geneeskunde wordt kurkuma sinds jaar en dag gebruikt.

Kurkuma werd gebruikt voor het behandelen van vele uiteenlopende aandoeningen. Dit gaat van leverziekten tot artritis, tot zelfs problemen met het immuunsysteem.

Recente onderzoeken tonen aan dat kurkuma antioxidante, ontstekingsremmende, antivirus en antibacteriale werking heeft. Daarom wordt gedacht dat kurkuma wel zou kunnen worden ingezet bij het bestrijden van verschillende levensbedreigende ziektes zoals kanker, alzheimer, diabetes en andere chronische ziekten.

Lees ook :  7 Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

De positieve werking van kurkuma is vooral te wijten aan curcumine. Dit is het antioxidant dat zorgt voor de ontstekingsremmende werking van kurkuma. Dit is ook de stof die zorgt voor de gele kleur van kurkuma. Curcumine belemmert de groei van tumorcellen voor een groot aantal verschillende kankers. Ze bevordert ook de weerbaarheid tegen insuline. De werking kan enorm versterkt worden door het toevoegen van zwarte peper bij kurkuma.

Dit is ook de grootste reden waarom bepaalde kurkuma supplementen bioperine bevatten. Bioperine is een stof die zich in zwarte peper bevindt.

Dit zijn niet de enige voordelen van curcumin. Kurkuma bevat nog meer dan 20 andere onstekingsremmende stoffen. Eén daarvan zorgt voor het blokkeren van bepaalde stoffen in de hersenen die het ontstaan van alzheimer bevorderen.

Hoe hoger de hoeveelheid curcumine hoe sterker de ontstekingsremmende en antioxidante werking daarvan. Om die reden kan je supplementen krijgen met hoge hoeveelheden curcumine en met normale hoeveelheden curcumine.

Cayenne peper

cayenne peperCapsaïcine is de samenstelling die verantwoordelijk is voor de geneeskrachtige werking van cayenne peper en ook voor zijn pikante smaak. Hoe pikanter de peper smaakt, hoe meer Capsaïcine erin aanwezig is.

Het wordt wereldwijd verwerkt in verschillende zalfjes en crèmes om de pijn te verzachten omdat het inwerkt op de zenuwcellen die pijn signalen doorsturen naar de hersenen.

De oorspronkelijke inwoners van Amerika (de Indianen) gebruikten cayenne als voedingsmiddel en als medicijn en dat voor vele duizenden jaren. De specerij wordt ook in heel India gebruikt door genezers van de traditionele Indiase geneeskunde, de Ayurveda. In China en andere delen van Azië werd het gebruik van peper ook toegepast bij aandoeningen die te maken hadden met het spijsverteringsstelsel en problemen met de bloedcirculatie.

Cayenne peper behoort tot de nachtschade familie en daar kunnen sommige mensen gevoelig voor zijn. Ze zijn qua samenstelling bijna volledig gelijk aan zwarte peper en hebben hoge hoeveelheden beschimmelde gifstoffen in zich. Veel hangt af van de manier waarop de peper bewaard werd.

Cayenne bevat een resem aan flavonoïden en carotenoïden. Dit zijn antioxidanten die beschermen tegen de beschadiging van cellen die ontstekingen gaan veroorzaken.

Onderzoeken naar de werking van peper om sommige kankers te vertragen zijn volop bezig. Andere aanwijzingen zijn gevonden dat de cayenne prostaatkanker kan voorkomen. Toch zijn de resultaten nog te weinig doorslaggevend om een echte conclusie te trekken.

Cayenne kan ook helpen bij het afvallen. Door de lichaamstemperatuur te verhogen. Een andere reden voor de effecten van Cayenne bij het afvallen is de verhoging van het metabolisme.

Gember

gember remt ontstekingenGember is een volgende in de rij met ontstekingsremmende kruiden en specerijen. Het wordt reeds honderden jaren gebruikt tegen ontstekingen en pijn. Dit kan gaan van spierpijn tot keelpijn. Gember kan ook helpen tegen vermoeidheid en brengt de spijsvertering op gang.

Lees ook :  Oregano Olie Voordelen Voor Onze Gezondheid

Gember heeft zijn ontstekingsremmende werking te danken aan de stoffen gingerol, shogaol en paradol.

Het sterke antioxidant 6-gingerol verhindert de aanmaak van het vrije radicaal peroxynitriet. Dat vrije radicaal speelt een rol bij onstekingen en pijn.

Gember kan gebruikt worden als alternatief voor Ibuprofen, wat wereldwijd wordt gebruikt tegen pijn.

Gember wordt vooral gebruikt in de aziatische keuken. Het wordt vaak toegevoegd aan thee om een pijnlijke keel te behandelen en een verkoudheid sneller te doen verdwijnen. Gember thee is zeer snel en makkelijk klaar te maken.

De werking verandert niet wanneer je ze gebruikt in poedervorm. Gember is makkelijk te gebruiken in de voeding maar je kan het echter ook meteen op het pijnlijke lichaamsdeel leggen om de pijn te verzachten. Het andere antioxidant shogaol heeft een gelijke werking als capsaïcine.

Gember beschimmelt heel snel wanneer je het bewaart in de koelkast.

Wanneer je gember gebruikt in de keuken in combinatie met vet, dan kan de smaak ervan heel erg bitter worden. Het beste voeg je de gember op het laatste moment dan toe. Er kan ook een supplement worden gebruikt.

Kaneel

kaneel ontstekingsremmend kruidKaneel is nummer 4 in de lijst met ontstekingsremmende kruiden en specerijen.

Het grote voordeel van kaneel is dat het de bloedsuiker bij mensen met diabetes kan verlagen.

Zoals bijna alle andere kruiden en specerijen bevat kaneel ook een hele boel antioxidanten en ontstekingsremmende bestandsdelen.

Deze kunnen de kans op chronische aandoeningen doen afnemen.

Cinnamaldehyde belemmert het afsterven van de cellen en het voorkomt dat de bloedplaatjes niet meer kunnen bewegen.

Al deze voordelen bieden bescherming tegen hartziekten en andere ziekten die voortvloeien uit ontstekingen.

Kaneel wordt ook gezien als één van de stoffen die de abnormale groei van cellen blokkeert, en beschermt op die manier tegen kanker.

Kaneel kan worden gebruikt als specerij in de keuken. Of worden gebruikt in de vorm van een supplement.

Kruidnagel

kruidnagel tegen ontstekingenKruidnagel bevat eugenol. Een stof die gelijk is aan de werkzame stof in kaneel doch een sterkere werking met zich meebrengt. Op die manier beschermt kruidnagel nog meer tegen ontstekingen die kanker en hartziekten veroorzaken, alsook andere chronische aandoeningen.

De werking van eugenol gebeurt door het CQX-2 enzym te blokkeren. Dit enzym zorgt voor het ontstaan van ontstekingen.

Kruidnagel bevat enorm veel antioxidanten waaronder flavonoïden, kaempherolen en rhamnetines.

Kruidnagel kan gezien worden als de nummer 1 van de ontstekingsremmende kruiden en specerijen omdat de werking ervan het sterktste is.

Ze wordt vaak toegevoegd aan herfstrecepten en winterrecepten. Kruidnagel heeft ook een anti-schimmel werking. Toch dient er te worden opgelet bij het gebruik van kruidnagelolie. Kruidnagel bestaat ook in supplement.

Lees ook :  Welke Kruiden Tegen Nierstenen Werken Echt?

Salie

Carnosinezuur en carnosol zijn de belangrijkste ontstekingsremmende stoffen die in salie zorgen voor zijn positieve werking op de gezondheid. Ze zorgen ook voor de smaak en de geur van salie.

Salie heeft een ontstekingsremmende werking en kan ook bescherming bieden tegen neurologische aandoeningen zoals alzheimer.

Het kruid kan ook worden ingezet voor andere doeleinden, zoals het verbeteren van het geheugen, de concentratie, en het verminderen van angstgevoelens. Carnosinezuur  werkt ook als een antioxidant en een heeft een kankerbeschermende werking.

Kamfer, een andere stof die aanwezig is in salie, is in staat om bacteriën en schimmels te doden.

Er zijn enorm veel verschillende soorten salie. Ze verschillen van smaak en geur maar hebben allen een soortgelijke werking.

Een supplement met salie kan worden gebruikt om de effecten te versterken.

Rozemarijn

rozemarijn ontstekingsremmendDe plant rozemarijn bevat veel dezelfde antioxidanten als salie en behoort tot de ontstekingsremmende kruiden en specerijen.

Rozemarijn, net als salie heeft als werking dat het de activiteit van superoxide dismutase verhoogt. Dat enzym verwijdert superoxides, een vrij radicaal dat chronische ontstekingen helpt ontstaan.

De werking van rozemarijn is het grootst wanneer ze wordt gekookt. Daarvoor is het aan te raden rozemarijn te gebruiken in de keuken.

Je kan ze echter ook gewoon vers gebruiken. Rozemarijn is rijk aan flavonoïden en hebben een enorm doeltreffende werking. Zo is apigenine bijvoorbeeld in staat om kankercellen te blokkeren in de pancreas (studie)

Hoe kan je vermijden dat schimmelachtige gifstoffen in ontstekingsremmende kruiden en specerijen komen?

Doordat de kruiden en specerijen industrie goed op de hoogte is van deze stoffen, worden veel van die kruiden en specerijen doorstraald.

Ze worden blootgesteld aan straling en worden op die manier gesteriliseerd. Dit proces kan sommige antioxidanten en gezondheidsvoordelen in de kruiden vernielen.

Blootgesteld aan straling of niet, deze kruiden kunnen heel makkelijk worden vernield in de huiskamer. Doordat ze meestal natuurlijke anti-schimmel en anti-bacteriële oliën bevatten zijn de bacteriën die makkelijk kunnen overleven op de kruiden meestal de sterkste aanmaker van gifstoffen.

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de versheid van de kruiden en specerijen te garanderen.

  • Gebruik geen droge kruiden of specerijen meer nadat ze reeds enkele maanden zijn geopend.
  • Probeer elke keer verse kruiden en specerijen te gebruiken
  • Bewaar ze niet in vochtige ruimtes

Dit was de lijst met ontstekingsremmende kruiden en specerijen. Ik hoop dat jullie van de vele voordelen voor een optimale gezondheid kunnen profiteren.

Bronnen:

Curcumin: An Anti-Inflammatory Molecule from a Curry Spice on the Path to Cancer Treatment

Comparative anti-inflammatory properties of Capsaicin and ethyl-aAcetate extract of Capsicum frutescens linn [Solanaceae] in rats

Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence

Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts – identification of E-cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds.

The antinociceptive and anti-inflammatory effects of Salvia officinalis leaf aqueous and butanol extracts.

 

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven