Werking Eigenschappen en Bijwerkingen van Mucuna Pruriens

De werking van Mucuna Pruriens

mucuna pruriens werkingMucuna Pruriens behoort net als zovele kruiden tot de adaptogenen. Dat wil zeggen dat ze zich zullen aanpassen aan de wensen en vooral de behoeften van het lichaam. In de meeste gevallen heeft de adaptogene werking te maken met stressverlagende eigenschappen of met het in balans brengen van hormonen. Wanneer we te maken hebben met een verkeerde balans tussen onze hormonen raakt het hele metabolisme verstoord. In zulke gevallen is het aangeraden om adaptogenen te gebruiken zoals mucuna pruriens.

Toch heeft elke adaptogeen zijn eigen specifieke functies of eigenschappen. De werking van mucuna pruriens is zeer omvangrijk. Wij gaan in dit artikel de bekende en vooral de wetenschappelijk bewezen effecten van de plant even uitleggen.

Mucuna pruriens is vooral bekend om zijn versterkende en stimulerende eigenschappen. Het is dan ook een bekend middel om te gebruiken in potentieverhogende middelen of libidoverhogende middelen.

Traditioneel gebruik van de plant

Omdat de vrucht van de plant een boon is worden er heel wat verschillende namen gegeven aan dit kruid. Zo hebben we velvet bonen, zeebonen, buffalobonen, kapikachu en nog veel meer.

Extracten van de plant werden zelfs gebruikt om slangenbeten mee te behandelen. Toch krijgen we het meeste effect door de zaden van de plant te gebruiken. Zij worden dan vooral geperst tot een poeder en op die manier in een extract verwerkt.

In de ayurveda staat mucuna pruriens bekend als een stimulerend middel voor onze zenuwen en helpt het lichaam om te gaan met stress. Omdat we nu in het wetenschappelijk tijdperk leven zijn er ook heel wat wetenschappelijke onderzoeken die ons daadwerkelijk kunnen aantonen dat dit extract een sterke invloed kan hebben op sommige aspecten van het lichaam.

Dopamine verhogen

De meest krachtige werking van mucuna pruriens situeert zich in onze neurotransmitters. Onze neurotransmitters zijn van belang om onze emoties en onze gevoelens te regelen. Zij zullen bepalen wanneer we ons goed voelen, of wanneer we ons slecht voelen. Ze hebben ook een enorme invloed op hoe we gaan eten, slapen, hoe goed het geheugen zal werken en hoe goed we ons kunnen concentreren.

Het spreekt voor zich dat deze neurotransmitters ook een grote spelen in onze seksualiteit. Wanneer de neurotransmitters in een gezonde hoeveelheid aanwezig zijn, zullen we ons beter voelen en zullen we meer zin hebben in seks of actiever gaan worden gedurende de dag door.

Depressie

depressie mucuna pruriensHoewel mucuna pruriens een stimulerend effect heeft op bijna al onze neurotransmitters zien we bij dopamine het beste resultaat. Dopamine is belangrijk om te ontspannen, om niet al teveel ongezonde voeding te gaan eten, voor onze sociale vaardigheden, spieren en zenuwen. Er is ook een sterk verband tussen dopamine en depressie. Mensen met een tekort aan dopamine hebben een verhoogde kans op depressie. Dat heeft men kunnen aantonen doordat de meeste mensen die lijden aan depressie, te maken hebben met een gebrek aan dopamine in de hersenen.

Lees ook :  Kruiden die helpen bij het afvallen

Dit kan dus makkelijk opgelost worden door mucuna pruriens te gebruiken. Mucuna pruriens bevat een eiwit genaamd L-Dopa. Dat kan gebruikt worden om onze dopamine te verhogen.

[bctt tweet=”Mucuna Pruriens als natuurlijk alternatief tegen Depressie” username=”1gezonderleven”]

Bipolaire stoornis

Mucuna pruriens zou dus helpen bij Parkinson omdat het een dopamineverhogende werking heeft. En bij mensen met depressie. Alleen mag het niet gebruikt worden door mensen die manisch depressief zijn of een bipolaire stoornis hebben. Omdat de plant een stimulerend effect heeft en daardoor manieën zou kunnen uitlokken.

Ziekte van Parkinson

De werking van mucuna pruriens bij het verhogen van dopamine is zo sterk, dat men het zelfs aanraadt bij mensen met Parkinson, of als preventie tegen Parkinson (bron). Dit komt dan vooral doordat mensen die lijden aan Parkinson een probleem hebben met de aanmaak van dopamine.

Voor de behandeling van Parkinson wordt een medicijn, levodopa gebruikt. Mucuna pruriens kon de effecten van dit medicijn evenaren bij het gebruik van hoge dosissen. Hoewel dit wetenschappelijk kan worden aangetoond (bron). Er werden hiervoor hoge doseringen gebruikt en die werden toegediend onder medische begeleiding. Het is dus niet aangeraden om op eigen initiatief enorm hoge hoeveelheden te gaan gebruiken. De ervaringen met mucuna pruriens zijn positief, maar hoge doseringen dienen gebruikt te worden onder medische begeleiding.

Gemoedstoestand verbeteren

gemoedstoestand verbeterenWe hebben het daarnet gehad over een reeks positieve eigenschappen van mucuna pruriens. Zo hebben we gezien dat de plant dopamine zal verhogen, een adaptogene werking heeft. En een stimulerend effect heeft op het zenuwstelsel.

Hieruit kunnen we dus automatisch gaan afleiden dat de plant ook een enorm gunstig effect zal hebben op onze gemoedstoestand. In de tijden waar we nu in leven, heeft iedereen wel eens te maken met stress in zijn leven. Wat we misschien niet weten is dat stimulerende middelen zoals nicotine, koffie, thee, alcohol en teveel seks een negatief effect hebben op onze dopamine in de hersenen. Dat kan er dan weer voor zorgen dat we ons slecht of neerslachtig voelen.

Het dopamine verhogend effect van mucuna pruriens zal op die manier onze gemoedstoestand helpen opkrikken.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de stof L-dopa in mucuna pruriens ervoor gaat zorgen dat we meer dopamine aanmaken in de hersenen. Bijna alle deelnemers merken op dat er een duidelijke verhoging van de gemoedstoestand plaatsvindt. De meeste mensen beweren daarbij dan ook nog dat ze binnen het uur merken dat de concentratie gaat toenemen. Daarvoor dienen we de extracten echter wel te nemen op een nuchtere maag.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen winderigheid

Men gaat echter L-dopa niet gaan isoleren. Daar kunnen overdreven effecten ontstaan. We kunnen dan te maken krijgen met spanningen of zenuwachtigheid. Het wordt daarom alleen gebruikt als compleet extract bij mucuna pruriens. Ook van deze extracten gebruiken we best geen al te hoge dosissen. Een aanbevolen dosis die we terugvinden op de verpakking van het extract is meer dan voldoende om de positieve effecten te verkrijgen. (bron)

Slaapproblemen behandelen

Wanneer we onder stress staan, of wanneer we ons teveel zorgen maken, dan zal dat onmiddellijk een negatief effect hebben op ons slaappatroon. Wanneer we in die omstandigheden blijven leven, zullen uiteindelijk slaapproblemen ontstaan.

Ook hier zien we dat dopamine een belangrijke rol speelt om deze problemen aan te pakken. De neurotransmitter is namelijk verantwoordelijk voor het helpen in slaap vallen. En ook om ervoor te zorgen dat we in de REM slaap terechtkomen. Dit is de periode in onze slaap waar we gaan dromen.

Onderzoeken waarbij dieren gebruikt werden hebben aangetoond dat een verlaagde hoeveelheid dopamine leidt tot slaapproblemen. Het is dus logisch dat we met deze dopamineverhogende effecten uit de mucuna pruriens plant, een betere nachtrust zullen krijgen en slaapproblemen zullen behandelen.

Erectie en Libido

mucuna pruriens libido potentieDe plant heeft een stimulerend effect op de potentie. Dat betekent dat we kunnen genieten van een hoger libido en een verbeterde erectie zullen krijgen. De verhoging van het libido is makkelijk te verklaren door zijn gunstige effecten op het dopamine gehalte. Onze gemoedstoestand wordt beter en we hebben dan automatisch meer zin in seks. (bron)

De erectie wordt verbeterd door androgene effecten van de plant. De meest voor de hand liggende verklaring is een toename van de hoeveelheid stikstof. Die ervoor zorgt dat de bloedvaten rond de penis gaan ontspannen.

Het laatste onderzoek  (bron) bevestigde deze resultaten. Al werden de onderzoeken wel gedaan in combinatie met een tribulus terrestris extract en een withania somnifera extract. Men zag toch duidelijk betere resultaten op vlak van de erectie bij het gebruik van tribulus terrestris.

Testosteron verhogen

De onderzoeken die we in de topic hierboven hebben geciteerd tonen ook een verhogend effect op het testosteron. Al werd het eerste onderzoek wel gedaan bij dieren die aan diabetes lijden. En het tweede onderzoek geen drastische stijging vertoonde. Toch was de stijging relevant genoeg om te vermelden in het onderzoek.

We kunnen echter concluderen dat mannen met een normaal testosteron, geen significante stijgingen zullen opmerken. Voor de mannen met een lager testosteron kan dit toch een zeer gunstig effect teweegbrengen.

Bijwerkingen van Mucuna Pruriens

Net zoals bij elk middel met positieve aspecten zijn er ook natuurlijk bijwerkingen of negatieve aspecten aan verbonden. We moeten hier dus ook zeker aandacht aan besteden.

Lees ook :  Verschillende Soorten Ginseng Met Dezelfde Werking?

Niet gebruiken bij bipolaire stoornis en schizofrenie

We hebben reeds gezegd dat de plantenextracten gunstig zijn bij mensen met depressie. Maar ongunstig zijn voor mensen met een bipolaire stoornis of schizofrenie.

Deze mensen kunnen ook last hebben van depressies. En inderdaad, de depressie zou een stuk beter kunnen worden. Toch kan deze verbetering van de depressie mede door het stimulerend effect van de plant ervoor gaan zorgen dat we manisch worden. En dat zou dan weer een manie uitlokken bij mensen met bipolaire stoornis. En ook het risico op een psychose uitlokken bij mensen met schizofrenie. Het wordt daarom beter niet gebruikt in deze gevallen.

Niet als vervanging gebruiken voor traditionele behandeling

Hoewel we gunstige resultaten zien bij depressie. Toch is het niet aan te raden om de extracten te gebruiken als vervanging van de traditionele behandeling tegen depressie. Wanneer je reeds geruime tijd last hebt van depressie praat je beter eerst met je arts om het gebruik van deze extracten te bespreken.

Niet voor zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap, en tijdens het geven van borstvoeding hebben vrouwen een hoge hoeveelheid prolactine in het lichaam. Dit is nodig om de melkklieren aan te maken en om later de moedermelk aan te maken.

Mucuna pruriens heeft een verlagend effect op prolactine omdat een hoge prolactinewaarde bij mensen die niet zwanger zijn of geen borstvoeding geven, een resultaat zijn van stress. De adaptogene werking van de plant zal deze verhoging van prolactine dus gaan blokkeren.

Tijdens de zwangerschap kan dit negatieve effecten hebben en mag daarom in dit geval niet gebruikt worden.

Medicatie tegen hoge bloedsuiker

Hoewel deze effecten niet enorm zijn, toch heeft de plant een licht verlagend effect op de bloedsuiker in het lichaam. Wanneer we reeds medicatie nemen tegen diabetes dienen we extra voorzichtig te zijn met het gebruik van mucuna pruriens.

Het kan natuurlijk wel gebruikt worden als preventie tegen diabetes.

Te hoge dosissen nemen

We houden ons altijd beter aan de aanbevolen dosis die wordt vermeld op het extract die we gebruiken. Omdat hogere dosissen het risico verhogen op eventuele bijwerkingen. Dit zijn dan meestal voordelen van de werking van mucuna pruriens, die terug in ons nadeel gebruikt worden.

Zo zullen we in plaats van het ontspannend effect van een normale dosis, net het tegenovergestelde effect kunnen krijgen en ons gespannen voelen of rusteloos worden. Ook kan het in hoge doseringen slaapproblemen veroorzaken.

Hoe mucuna pruriens gebruiken?

mucuna pruriens gebruikenMucuna pruriens wordt hoofdzakelijk gebruikt in tabletten via een extract. Bijna alle onderzoeken en ook alle producenten raden aan om het product in een cyclus te gebruiken. Omdat de effecten een stuk beter zijn en het lichaam zich op die manier niet kan aanpassen aan het gebruik ervan.

Zo kunnen we een cyclus volgen van 4 dagen op 7. Dat betekent dat we het 4 dagen gebruiken om het dan 3 dagen niet te gebruiken.

Ook kunnen we het product 6 weken lang gebruiken. En dan afwisselen door het 6 weken lang niet te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de effecten van mucuna pruriens via het extract steeds het hoogst zijn. Mucuna Pruriens kan hier online besteld worden.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven