Waarvoor wordt meidoorn gebruikt?

Waarvoor kunnen we meidoorn gebruiken?

meidoorn hartproblemenMeidoorn heeft een aantal verschillende gebruiken. Men was echter reeds heel vroeg op de hoogte van de werking van meidoorn. Het werd onder meer gebruikt in de middeleeuwen. Er zijn zelfs verhalen bekend van tijdens de eerste eeuw, toen werd meidoorn gebruikt om hartziekten te behandelen. In de jaren 1800 gebruikten artsen het kruid om problemen met de bloedsomloop te behandelen. Maar ook problemen met de luchtwegen.

Meidoorn kent heel wat voordelen en kan daarom ook voor heel wat verschillende problemen gebruikt worden.

Oorsprong

Meidoorn is een struik die behoort tot de rozenfamilie. Ze kan ongeveer anderhalve meter groot worden en groeit in zonnige gebieden overal ter wereld. Ze bloeit in mei, vandaar ook de naam meidoorn. De bloemen zijn wit of roze en produceren kleine bessen.

Meidoorn gebruik

  • Hartproblemen behandelen
  • Onregelmatige hartslag behandelen
  • Bloedsomloop helpen stimuleren
  • Hoge bloeddruk verlagen
  • Borstpijn
  • Verharde aderen of aderverkalking
  • Zelfs hartfalen

Werking

De werking zou vooral komen door de sterke antioxidanten die we terugvinden in de plant. Deze antioxidanten zijn in staat op vrije radicalen te bestrijden. We vinden vooral proxcyandine en quercetine terug in de plant. Zij zullen schade aan onze cellen en het DNA tegengaan en het lichaam op die manier beschermen tegen aanvallen van virussen of andere aanvallen zoals UV straling, licht, vervuiling in de lucht, medicatie en roken.

Lees ook :  Wat Doet NAC (N-Acetyl-Cysteïne) In Ons Lichaam?

Ook zien we dat ze enorm veel bestanddelen bevatten die het hart gunstig zijn. Ze zullen onder meer de bloedvaten wijder maken en daarmee de bloedsomloop helpen stimuleren. Ook beschermen ze de bloedvaten tegen schade. Het zijn echter vooral de bloemen en de bladeren die gebruikt worden en niet meteen de vrucht of de bes.

meidoorn struik

Hartfalen

We konden vaststellen dat meidoorn via wetenschappelijke onderzien geacht wordt om te helpen bij mensen die te maken hebben gehad met mild tot gematigde voorvallen van hartfalen. Hoe erger de aanval was hoe hoger de dosering moet worden. We zien in een bepaald onderzoek dat men 1.800 mg gebruikte en daar uiteindelijk gunstige resultaten mee bereikte om verbetering van de hartconditie te verkrijgen. (1)

Hoge bloeddruk

Hoewel we daar niet enorm veel wetenschappelijk onderzoek over terugvinden. Toch kunnen we met zekerheid stellen dat meidoorn in staat is om de bloeddruk te verlagen. Wel kunnen we natuurlijk niet zeggen in hoeverre de plant daartoe in staat is.

Dit wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat meidoorn bescherming kan geven tegen hoge bloeddruk en ook gunstige effecten geeft op het hart en de bloedvaten. (2)

Nog een ander onderzoek toonde een duidelijke daling van de systolische bloeddruk bij het gebruik van meidoorn. (3)

Daarin kregen 78 mannen en vrouwen tussen 45 en 73 elke dag een dosis van 600 mg. Deze patiënten hadden allemaal reeds te maken gehad met hartfalen in het verleden. De periode duurde in totaal 8 weken. De symptomen waren ernstig verbeterd in vergelijking met de andere groep die geen supplement toegediend kreeg. En zoals gezegd ging de systolische bloeddruk sterk dalen.

Lees ook :  Lijst met de 8 meest krachtige vochtafdrijvers

hartziekten voorkomen meidoorn

Bloedvaten verwijden en ontspannen

Eén van de mechanismen waarvoor men denkt dat meidoorn de bloeddruk kan verlagen is door zijn ontspannend effect op onze bloedvaten. Men gaat ervan uit dat de antioxidanten hier hoofdzakelijk voor verantwoordelijk zijn. Dit zal de druk op het hart ernstig verminderen en kan op die manier bescherming bieden tegen hartziekten.

Vochtafdrijver

Een ander mechanisme is het vochtafdrijvend aspect van de plant. De plant zal helpen om meer water en zout uit het lichaam te halen door de nieren te stimuleren. Dit zal ook een verzachtend effect op het hart geven doordat de bloeddruk hierdoor ook licht zal gaan dalen.

Verstopte aders

Verstopte aders is een probleem die voorkomt bij de oudere bevolking. Er zijn een groot aantal factoren die dit helpen veroorzaken. Eerst en vooral is er de veroudering, daarnaast hebben we cholesterol. Maar er zijn ook nog externe factoren zoals roken die hieraan kunnen bijdragen. Roken zal het bloed meer plakkerig maken en daardoor makkelijker plak doen ontstaan aan de wanden van de bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat na verloop van tijd de aders verstoppen en aderverkalking optreedt.

Het volgend onderzoek (4)  toont aan hoe meidoorn helpt om de cholesterol te verlagen. En er ook gaat voor zorgen dat het cholesterol niet kan blijven kleven aan de bloedvaten. Wat gevorderde aderverkalking zal tegenwerken. Daarnaast heeft het ook reinigende effecten op reeds aanwezige plak in de bloedvaten en zal het die ook helpen verwijderen.

Lees ook :  Welke kruiden tegen haaruitval kan ik gebruiken?

Leverfunctie stimuleren

meidoorn bijwerkingenEen ander gunstig effect van meidoorn is dat het de leverfunctie zal stimuleren. We zien onder meer een beschermend effect tegen alcohol. Dit werd gedaan bij ratten die een alcoholconcentraat toegediend kregen (5). Dit zou normaal moeten schade toebrengen aan de lever maar men zag dat dankzij het meidoorn extract er geen schade werd aangebracht.

De meidoorn zal er dus voor zorgen dat de lever sneller en beter schadelijke stoffen kan afvoeren. Dit zal niet alleen gunstig zijn voor de lever, maar ook voor al onze andere organen en ook voor ons hart.

 Meidoorn bijwerkingen

We kunnen stellen dat er niet meteen ernstige bijwerkingen te vinden zijn bij het gebruik van meidoorn. Toch moeten we opletten wanneer we bepaalde soorten medicijnen nemen. Het gaat dan vooral om vochtafdrijvende medicatie of om medicatie die de bloeddruk gaat verlagen. Dit zou er kunnen voor zorgen dat we teveel vocht gaan verliezen of dat de bloeddruk te laag wordt.

Bij mensen die geen medicatie gebruiken zien we dat de meest voorkomende bijwerkingen hoofdpijn en misselijkheid zijn.

Eén van de andere bijwerkingen van meidoorn is dat we niet snel resultaat zien. Alle onderzoeken zijn uitgevoerd gedurende 8 weken of meer. Om die reden kunnen we stellen dat het lichaam zeker 6 weken nodig heeft om echt te kunnen profiteren van de gunstige effecten van meidoorn.

Meidoorn kan worden gebruikt als een extract of als een supplement.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven