Mariadistel Voordelen En Werking Op Ons Lichaam

Mariadistel is een kruid met een aantal belangrijke eigenschappen voor onder meer de lever. De botanische naam luidt Silybum marianum. Deze stekelige plant heeft paarse bloemen waarvan de binnenkant wit is. De actieve ingrediënten in mariadistel vormen een groep bestandsdelen die silymarine genoemd worden.

Het extract van mariadistel bevat een relatief hoge hoeveelheid silymarine. Dat wordt geconcentreerd uit de plant.

De silymarine in mariadistel heeft een antioxidant, antiviraal en ontstekingsremmende werking. Zo kan de plant worden gebruikt om leverproblemen te behandelen. Het is gunstig voor de galblaas en kan helpen om de aanmaak van moedermelk bij vrouwen die borstvoeding te geven te verhogen. Ook zijn er een aantal wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat mariadistel preventief kan worden gebruikt tegen kanker en de lever kan beschermen tegen verschillende gifstoffen.

mariadistel werking

Lever beschermen

Mariadistel heeft een reinigende werking op de lever. Het wordt daarom onder meer gebruikt bij overmatig alcoholgebruikt, waardoor de lever uiteindelijk ernstige schade heeft opgelopen. Het kan ook gebruikt worden bij een vette lever, die niet is ontstaan door overmatig alcoholgebruik. Verder zijn er gunstige resultaten bekend bij hepatitis en leverkanker. (1) (2)

Ook biedt mariadistel bescherming tegen de inname van bepaalde gifstoffen. Een bekend voorbeeld hiervan is de groep gifstoffen genaamd amatoxine. Die vinden we terug in bepaalde paddenstoelen. De inname van deze gifstoffen kan dodelijk zijn. (3)

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de leverfunctie bij mensen met leverziekten verbeterd wordt door het gebruik van mariadistel. Dit is onder meer zichtbaar in een verminderde hoeveelheid ontstekingen in de lever. En ook zichtbaar in een verminderde leverbeschadiging. (4)

Hoewel men nog niet volledig zeker is hoe deze stimulerende werking op de lever wordt teweeggebracht, men gaat er vanuit dat de schade aan de lever kan worden hersteld door het bestrijden van de vrije radicalen. Deze vrije radicalen worden aangemaakt wanneer de lever gifstoffen moeten verwerken.

Lees ook :  De 5 Meest Voorkomende Tribulus Terrestris Bijwerkingen

Verder zien we ook dat de levensverwachting bij mensen met levercirrose kan worden verhoogd wanneer die veroorzaakt werd door overmatig alcoholgebruik. (5)

Hoewel mariadistel kan gebruikt worden bij het herstellen van schade, die wordt aangericht door bepaalde leverziekten. Toch heeft mariadistel niet kunnen aantonen dat het daadwerkelijk het ontstaan van deze ziektes preventief kan voorkomen wanneer we er een ongezonde leefstijl op nahouden.

Hersenen beschermen tegen veroudering

hersenen beschermen mariadistel

Mariadistel wordt niet alleen gebruikt om problemen met de lever te behandelen. Het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden tegen bepaalde neurologische aandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer. Het wordt namelijk al meer dan duizend jaar gebruikt tegen deze aandoeningen.

De ontstekingsremmende en antioxidante werking zal ervoor zorgen dat de neuronen beschermd worden en kunnen daardoor helpen voorkomen dat de hersenfunctie gaat afnemen naarmate we ouder worden.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat oxidatieve schade in de hersencellen kan worden bestreden. Dat zal ervoor zorgen dat de mentale capaciteiten nauwelijks gaan afnemen bij het ouder worden. (6)

Amyloïde plaques kan worden verminderd in de hersenen. Dat wordt gezien als de oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Omdat mensen met Alzheimer een hoge hoeveelheid van deze amyloïde plaques hebben. Dat zijn eiwitten die zich opbouwen tussen de zenuwcellen. Door dit gegeven zouden we dus in principe Alzheimer kunnen behandelen met behulp van mariadistel (7)

Bloedsuiker verlagen en risico op diabetes verminderen

Mariadistel kan gezien worden als een alternatieve behandeling om diabetes onder controle te houden. Men heeft namelijk kunnen aantonen dat bepaalde bestandsdelen in de plant kunnen helpen om de bloedsuiker te verlagen. De plant zal ook de insulinegevoeligheid verhogen. Met ongeveer hetzelfde effect als medicijnen die worden gegeven tegen diabetes. (8)

Lees ook :  Meest Effectieve Natuurlijke Bloedverdunners

Een onderzoek kon aantonen dat mensen die regelmatig silymarine gebruiken, een duidelijke verlaging van de bloedsuiker verkregen en daardoor ook betere bloedwaarden verkregen.

Daarnaast zal de antioxidante en ontstekingsremmende werking van mariadistel helpen bij het verlagen van eventuele gevolgen van diabetes zoals nierziekten. (9)

We moeten hier wel toegeven dat er weinig onderzoeken zijn gedaan naar deze effecten. En dus meer onderzoek hierover nog moet gedaan worden.

Acne en psoriasis

psoriasis rug

Acne is een vorm van ontsteking in de huid. Het is niet gevaarlijk en heeft geen schadelijke gevolgen. Toch kan het ervoor zorgen dat we uiteindelijk littekens ontwikkelen. Dat is niet meteen slecht voor onze gezondheid, maar heeft een aantal cosmetische nadelen. Zo zal het zelfvertrouwen sterk afnemen wanneer we te maken krijgen met deze problemen.

Oxidatieve stress in het lichaam kan zorgen voor de ontwikkeling van acne. Door zijn antioxidante werking kan mariadistel helpen in het bestrijden van acne. Dit is aangetoond via wetenschappelijke onderzoeken waarbij het gebruik van mariadistel leidde tot een daling van meer dan 50% in de vorming van acne. (10)

Productie van moedermelk verhogen

Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat de productie van moedermelk kan worden verhoogd door mariadistel te gebruiken. Dit komt onder meer door een verhoogde productie van prolactine. Vrouwen die mariadistel gebruiken tijdens het geven van borstvoeding kunnen tot 60% meer melk produceren. (11)

Het is echter niet zo dat het kruid ervoor zal zorgen dat mannen een hoge hoeveelheid prolactine zullen aanmaken. Dit wordt zelfs regelmatig gebruikt door bodybuilders die anabole steroïden gebruiken. Om de leverschade die werd veroorzaakt door de anabolen te helpen herstellen.

Preventief tegen kanker

De antioxidante effecten van mariadistel kunnen helpen om preventief kanker te voorkomen. (12)

Lees ook :  Welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen

Verschillende onderzoeken hebben ook kunnen aantonen dat heel wat bijwerkingen van kankerbehandelingen kunnen worden aangepakt.

Verder kon men vaststellen dat de chemotherapie kracht bijgezet kan worden door mariadistel te gebruiken. In sommige gevallen heeft men kunnen aantonen dat mariadistel kon helpen bij het doden van kankercellen. (13) (14)

Beenderen versterken en beschermen

Osteoporose is een aandoening waarbij beenderweefsel verloren gaat. Het zal vooral ontwikkelen naarmate we ouder worden en ervoor zorgen dat de beenderen brozer en zwakker worden. Waardoor breuken makkelijker kunnen optreden. Mariadistel heeft aangetoond in verschillende onderzoeken dat het kan helpen om de beenderen beschermen tegen deze verzwakking. (15)

Ook bij vrouwen na de menopauze heeft men kunnen aantonen dat mariadistel een gunstig effect kan hebben in het vermijden van de vorming van osteoporose en een verzwakking van de beenderen. Bij het beschermen van de beenderen tegen osteoporose moeten we ook rekening houden met onze aanbevolen hoeveelheid vitamine D. Omdat vitamine D calcium zal helpen opnemen en daarbij bescherming biedt tegen osteoporose.

Bijwerkingen mariadistel

bijwerkingen mariadistel

Mariadistel wordt gezien als veilig wanneer een supplement wordt gebruikt. Ongeveer 1% van de mensen die het kruid gebruiken zullen te maken krijgen met bijwerkingen. Deze bijwerkingen hebben vooral te maken het de spijsvertering. Zo kunnen deze mensen te maken krijgen met diarree, een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Zwangere vrouwen dienen deze plant te vermijden. Ook mensen die medicijnen nemen tegen diabetes dienen eerst met een arts te praten. De bloedsuikerverlagende werking van mariadistel zou de bloedsuiker te laag kunnen brengen. Wat dan weer kan leiden tot verwarring en zelfs tot coma kan leiden.

Mariadistel kopen

Mariadistel kan op verschillende manieren gebruikt worden. Er kan thee van gedronken worden. Al moeten we weten dat de meeste wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan met geconcentreerde extracten. We zullen dus een hogere hoeveelheid werkzame stoffen innemen door een supplement te gebruiken. Dit kan zowel in de vorm van capsules als in de vorm van een vloeibaar extract.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven