Wat Is De Werking Van Maca En Wat Zijn De Bijwerkingen?

Maca wortel kan ervoor zorgen dat we de vruchtbaarheid verbeteren bij mannen als bij vrouwen. Het is ook een bekende afrodisiac, wat betekent dat het de zin in seks verhoogt. Daarnaast zal het onze energie verhogen. De gemoedstoestand wordt beter en de bloeddruk wordt in balans gebracht. Er zijn nog heel wat andere voordelen verbonden aan het gebruik van maca. Dit gaan we in dit artikel allemaal gaan bespreken.

Wat is Maca?

Maca ofwel Lepidium meyenii behoort tot de kruisbloemige groenten. We vinden ze oorspronkelijk terug in de Andes van Peru. De wortel heeft de vorm van een radijs en kan zowel gebruikt worden als ingrediënt voor de maaltijd, alsook om zijn geneeskrachtige werking. Het is vooral de wortel die gebruikt wordt van de plant.

De plant staat ook bekend als Peruaanse ginseng. Toch heeft ze eigenlijk niks met ginseng te maken. Die naam werd gegeven omdat de eigenschappen van de plant overeenkomen met heel veel eigenschappen die we terugvinden in ginseng. Zoals we weten zijn er heel wat verschillende soorten ginseng.

Maca werd vroeger gebruikt in de oude beschavingen van Peru als een afrodisiac en als middel om meer energie te hebben. Het werd ook gebruikt door de soldaten bij de inca’s.

Gebruik van maca in het verleden

Het gebruik van maca dateert van meer dan 3.000 jaar geleden. Deze groente werd gebruikt bij de vroegere inwoners van Peru als een soort ruilmiddel. Het was ook een zeer gewild middel omwille van zijn geneeskrachtige werking. Het werd gebruikt om een resem problemen te behandelen met onze gezondheid.

Belangrijke gebruiken waren problemen met de menstruatie, menopauze, kanker, vermoeidheid, stress en bloedarmoede.

Ten tijde van de Inca’s was maca zeer waardevol. Het werd eigenlijk alleen maar voorzien voor de hogere regionen van de bevolking. Later werd het ook geïmporteerd in Spanje en werd het ook in Spanje gebruikt door de hogere regionen om hun energie te verhogen.

Lees ook :  Giloy (Tinospora Cordifolia) voor meer vruchtbaarheid na stralingstherapie

Vandaag de dag wordt maca hoofdzakelijk gebruikt in een supplement. Al kan het ook in poedervorm gebruikt worden en bijvoorbeeld worden toegevoegd aan een smoothie.

Samenstelling

Maca bestaat slechts voor een klein gedeelte uit water. Verder hebben we eiwitten, vetten, vezels, koolhydraten en een reeks vitamines en mineralen. We vinden onder meer zink, mangaan, koper, vitamine B en vitamine C terug. De plant bevat 19 verschillende aminozuren.

Het is vooral rode en zwarte maca die gebruikt wordt voor zijn geneeskrachtige werking. Rode maca bevat bijvoorbeeld ook GABA.

Maca is hoog aan antioxidanten

Maca wortel is een natuurlijke antioxidant. Het zal daardoor onder meer glutathione gaan verhogen in het lichaam. Antioxidanten helpen om vrije radicalen te neutraliseren. Daardoor zullen ze chronische ziekten gaan vermijden en schade aan onze cellen helpen herstellen.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat maca de cholesterolwaarden en triglyceriden ging verlagen in de lever. Er werd ook een verlaging van de bloedsuiker vastgesteld. Wat bescherming biedt tegen de ontwikkeling van chronische ziektes.

Meer antioxidanten in ons dieet toevoegen zal ervoor zorgen dat we een verlaagd risico hebben op hartziekten, kanker, diabetes en zal de veroudering tegengaan.

Mannelijke vruchtbaarheid verbeteren

Bij mannen kan maca wortel de vruchtbaarheid verbeteren. Onderzoeken hebben aangetoond dat de plant de mannelijke seksualiteit ondersteunt en dus ook de vruchtbaarheid gaat verbeteren.

Een onderzoek uit Peru heeft aangetoond dat na 8 weken het libido bij mannen ging stijgen. Een andere studie uit 2001 heeft kunnen aantonen dat maca een verhoging van spermakwaliteit kon teweegbrengen.

Daarnaast zou maca ook een rol spelen in het behandelen van erectieproblemen. Een onderzoek uit 2010 heeft kunnen aantonen dat de effecten op het libido onder meer een hogere opwinding teweegbrachten en dus ook zorgde voor een verbetering bij mannen met erectieproblemen.

Brengt oestrogeen in balans

Oestrogeen is een belangrijk hormoon bij vrouwen. Het is meteen dan ook het belangrijkste seksuele hormoon bij vrouwen. Een goede balans zal de voortplantingsorganen ten goede doen. Een verkeerde balans zal onherroepelijk zorgen voor een reeks problemen met de menstruatie. Het zal de gemoedstoestand van vrouwen naar beneden brengen.

Wanneer de oestrogeenwaarden te hoog of te laag zijn zal het een stuk moeilijker worden voor vrouwen om zwanger te worden.

Lees ook :  Alle Voordelen Van Kurkuma Voor De Gezondheid

Maca kan de vrouwelijke hormonen in balans brengen door de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam te controleren. Een onderzoek heeft aangetoond dat bij 34 vrouwen na de menopauze, maca kon zorgen voor een betere balans van het oestrogeen. Maar er ook kon voor zorgen dat de symptomen van de menopauze onderdrukt werden. Deze symptomen waren nachtelijk zweten en opvliegers. Wat nog meer opmerkelijk is, is dat maca ervoor kon zorgen dat symptomen van osteoporose gingen afnemen. (studie)

Seksualiteit bij vrouwen verbeteren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat maca de vrouwelijke seksualiteit op verscheidene vlakken gaat verbeteren. Eerst en vooral zien we dat de plant het libido bij vrouwen gaat verhogen. Verder gaat de opwinding ook sterk gaan stijgen.

Onderzoek heeft onder meer kunnen aantonen dat een verlies aan libido als gevolg van antidepressiva kon worden opgelost met behulp van maca wortel.

Een studie uit 2008 heeft ontdekt dat maca voordelig kan zijn bij vrouwen na de menopauze. Daarnaast ook problemen tijdens de menstruatie kan helpen bestrijden.

Energie verhogen

Mensen die regelmatig maca gebruiken hebben over het algemeen meer energie en zijn actiever. Dat gebeurt heel snel na het eerste gebruik van de plant. De effecten zijn te vergelijken met die van cafeïne.

Een studie heeft aangetoond dat maca een gunstige impact heeft op de energie en op het uithoudingsvermogen. Het kan daarnaast zorgen voor een verbeterde gemoedstoestand en kan de symptomen van depressie helpen onderdrukken.

Men kan niet meteen vaststellen hoe dit precies in zijn werk gaat. Hoewel men ervan uitgaat dat de plant een balancerend effect heeft op de bloedsuiker en op de adrenalinewaarden in het lichaam. Waardoor we meer energie en een betere gemoedstoestand kunnen ervaren gedurende de dag.

Immuunsysteem versterken

Wanneer we dit kruid in ons dieet gaan toevoegen zullen we merken dat het immuunsysteem sterker wordt. De plant bevat hoge hoeveelheden eiwitten en bevat maar liefst 19 verschillende aminozuren. Dat zal ervoor zorgen dat het lichaam sneller kan herstellen en we ook minder snel ziek worden.

Beenderen versterken

Het kruid zorgt voor stevige beenderen en zal daarbij bescherming bieden tegen osteoporose. Dat is vooral belangrijk bij dames na de menopauze. Zij hebben namelijk een hoger risico op de ontwikkeling van osteoporose. We zien dat dit hoofdzakelijk bekomen wordt door het balancerend effect op de vrouwelijke hormonen. Voor een optimale bescherming tegen osteoporose dienen we ook te zorgen voor voldoende vitamine D.

Lees ook :  Alternatieve behandeling voor levercirrose

Kan helpen tegen depressie

De plant kan de homeostase in het lichaam verbeteren. Dat betekent dat het lichaam sterker zal worden tegen alle vormen van stress. En daardoor een verbetering van de gemoedstoestand zal teweegbrengen. Dit vinden we ook terug in het verminderen van de symptomen bij depressie.

Vergrote prostaat bestrijden

Onderzoeken hebben aangetoond dat maca kan helpen om de grootte van de prostaat te verkleinen. Er zijn verschillende studies met rode maca die deze voordelen aantonen.

Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat de rode variant van het kruid in staat is om binnen de 14 dagen de grootte van de prostaat te verkleinen. Dit zorgde onder meer ook voor een verlaging van de hoge hoeveelheid zink in de prostaat. (studie)

Testosteron

De plant heeft een balancerend effect op de vrouwelijke hormonen en zal bij mannen ook het libido verhogen en mogelijk ook de erectie verbeteren. Toch zijn er geen veranderingen opgemerkt in het testosteron bij mannen. In tegenstelling tot wat sommige bronnen beweren zullen we met de plant dus het testosteron niet gaan verhogen.

Aanbevolen dosis

De aanbevolen dosis voor maca ligt tussen de 1.500 mg en de 3.000 mg. Het wordt meestal genomen in de vorm van een supplement en wordt dan ook het best tijdens of voor de maaltijd gebruikt.

Bijwerkingen Maca

Maca kan gezien worden als veilig voor de meeste mensen. Er is slechts een zeer klein risico op eventuele bijwerkingen. Toch gelden voor sommige mensen bepaalde voorschriften bij het gebruik van deze plant.

Mensen met schildklierproblemen dienen de plant in kleine hoeveelheden te gebruiken. De plant bevat namelijk goitrogenen. Dat zal ervoor zorgen dat de schildklier trager werkt. Mensen die reeds last hebben van een vertraagde schildklier kunnen hierdoor nog meer problemen ondervinden.

Een andere voorzorgsmaatregel is dat we moeten oppassen met het hormoongerelateerde mechanisme in maca. Wanneer we bepaalde medicijnen gebruiken tegen prostaatkanker of borstkanker of andere hormoongerelateerde aandoeningen dienen we eerst een arts te raadplegen voor we dit supplement kunnen gebruiken.

Dit supplement wordt afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. We kunnen Maca hier online bestellen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven