Wat Is De Werking Van Kruidnagel? Eigenschappen En Voordelen

Kruidnagel is een zeer uniek kruid. De gedroogde bloemknoppen worden gebruikt over de hele wereld om meer smaak te geven aan onze maaltijden. Toch heeft de kruidnagel heel wat voordelen te bieden voor onze gezondheid. Helaas zijn weinig mensen zich daar momenteel van bewust.

Het wordt reeds vele honderden jaren gebruikt in de Chinese geneeskunde en de Indiase geneeskunde om talrijke aandoeningen te behandelen.

De kruidnagel bevat een enorme lijst aan voedingsstoffen. We hebben een reeks mineralen, vitamines, vezels en zelfs omega 3 vetzuren.

kruidnagel eigenschappen

Mineralen die we terugvinden in kruidnagel zijn:

 • Magnesium
 • Fosfor
 • Kalium
 • Natrium
 • Zink
 • Calcium
 • IJzer

Vitamines die we terugvinden in kruidnagel:

 • Vitamine A
 • B1, 2, 3, 5, 6, 12
 • Ook vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Tenslotte vitamine K

Naast deze belangrijke vitamines en mineralen bevat kruidnagel krachtige antioxidanten. Dat zorgt ervoor dat de kruidnagel bepaalde effecten kan bewerkstelligen op onze gezondheid.

 • Ontstekingsremmende werking
 • Antibacteriële werking
 • Antioxidante werking
 • Immuunsysteem bevorderend
 • Antimircobiaal

Spijsvertering verbeteren

Eén van de meest gekende voordelen van kruidnagel is de mogelijkheid om de vertering te verbeteren. En ook eigenlijk één van de belangrijkste redenen waarom dit kruid zo vaak wordt toegevoegd aan maaltijden.

Bepaalde enzymen zullen de spijsvertering helpen versnellen, daarbij ook de opname van voedingsstoffen verbeteren en problemen als indigestie en misselijkheid helpen vermijden.

Tegen slechte adem

kruidnagel voedingswaarde

We hebben allemaal wel eens te maken met een slechte adem. Dat kan enorm hinderlijk en irritant zijn. Kruidnagel kan helpen om een slechte adem te bestrijden. Dit gebeurt door bepaalde enzymen in de specerij die ervoor zorgen dat bacteriën in de mond gaan afsterven. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de slechte adem worden door de krachtige werking van deze bestanddelen in de kruidnagel vernietigd. (1)

Lees ook :  Voeding met Vitamine E

Versterkt de beenderen

Kruidnagel heeft een positieve werking op onze beenderen. De plant bevat krachtige flavonoïden, isoflavonen en flavonen. Deze bestandsdelen helpen onder meer om de densiteit van de beenderen optimaal te houden. Ze zullen er ook voor zorgen dat de beenderen sterk blijven om op die manier osteoporose (2) te vermijden. Belangrijke vitamines en mineralen die we terugvinden in de kruidnagel zullen hier nog extra kracht bij zetten. Zo vinden we onder meer vitamine D, fosfor, magnesium en vitamine K. Zij zullen allemaal helpen om calcium op te nemen in het lichaam.

Bloedsuiker regelen

Een andere belangrijke werking van kruidnagel is het regelen van de bloedsuiker. Mensen met een hoger risico op diabetes doen er alle goed aan om de bloedsuiker in balans te houden. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat er een betere afgave van insuline plaatsvindt bij het gebruiken van kruidnagel. En dat de cellen ook meer insuline gaan aanmaken. Dat zal ervoor zorgen dat de bloedsuiker sneller gaat dalen. (3)

Werking van de lever verbeteren

De werking van de lever is heel belangrijk voor het verwijderen van vetten en overtollige stoffen uit ons lichaam. We hebben er dus alle baat bij dat deze steeds naar behoren blijft functioneren.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat onder meer bij een vette lever, bij het gebruik van kruidnagelolie, een verbeterde leverfunctie optreedt. Ook zien we een verminderde hoeveelheid ontstekingen (4)

Echter dienen we daar heel voorzichtig mee om te springen. Een kleine hoeveelheid kruidnagelolie is gunstig voor de lever. Maar een hoge hoeveelheid heeft precies het tegengestelde effect op onze lever. Zo bevat kruidnagelolie eugenol. En hoewel eugenol enorm veel voordelen te bieden heeft voor onze gezondheid, waaronder voor onze lever. Toch zijn hoge hoeveelheden van deze stof schadelijk.

Lees ook :  Valeriaan om te slapen met een ontspannend gevoel!

Misselijkheid

misselijkheid kruidnagel

Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van misselijkheid kunnen gebruikmaken van kruidnagel. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het gebruik van deze specerij tijdens de zwangerschap, ervoor zal zorgen dat de zwangere dames energieker worden en minder last hebben van misselijkheid.

Immuunsysteem versterken

Het gebruiken van kruidnagel zal er ook voor zorgen dat we het immuunsysteem versterken. Dit komt doordat de plant ervoor zal zorgen dat we meer witte bloedcellen zullen gaan aanmaken. De witte bloedcellen zijn vooral verantwoordelijk voor het bestrijden van virussen en bacteriën die het lichaam aanvallen. (5)

Gunstig voor onze luchtwegen

Zelfs wanneer we last hebben van bepaalde aandoeningen van de luchtwegen, bijvoorbeeld een verkoudheid. Dan kunnen we bij het gebruiken van kruidnagel tijdens de maaltijd grote voordelen doen.

Kruidnagel zal ervoor zorgen dat slijm die zich in de longen bevindt, zal loskomen en daardoor ons de mogelijkheid geven om dit op te hoesten. Waardoor de longen terug vrijgemaakt worden.

Daarnaast zal de antibacteriële, antimicrobiale en ontstekingsremmende werking van het kruid de strijd tegen bacteriën en virussen aangaan.

Beschermt tegen kanker

Er zijn enkele onderzoeken die aantonen dat het gebruik van kruidnagel het risico kan verlagen op kanker.

Dit werd onder meer vastgesteld doordat kruidnagel de groei van tumoren kon blokkeren. Er werd via hetzelfde onderzoek echter ook vastgesteld dat de kankercellen gingen afsterven. (6)

Antibacteriële werking

Kruidnagel kan helpen bij het bestrijden van bacteriën. Dit werd onder meer vastgesteld bij het bestrijden van de E. coli bacterie. Deze bacterie is verantwoordelijk voor onder andere diarree en krampen. Ze kan echter ook blaasontsteking bij vrouwen veroorzaken.

Lees ook :  Wat is de Werking van MCT olie?

Verder situeert deze antibacteriële werking zich ook in de mond. Zo hebben we reeds gesteld dat we er een slechte adem mee kunnen bestrijden. Maar dat geldt ook voor het tandvlees en zelfs voor de vorming van tandplak. (7)

Een wetenschappelijk onderzoek waarbij een soort natuurlijk mondwater werd gemaakt met kruidnagel heeft kunnen aantonen dat de gezondheid van het tandvlees sterk ging verbeteren en dat de hoeveelheid plak en bacteriën in de mond afnam. (8)

Maagzweren bestrijden

Maagzweren ontstaan hoofdzakelijk door ontstekingen die de maagwand aantasten. Het kan onder meer veroorzaakt worden door stress of door infecties.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat kruidnagel in staat is om de maagwanden sterker te maken en daardoor minder snel onderhevig maken aan eventuele schade aangericht door het aanwezige maagzuur. (9)

En misschien wel het meest doorslaggevende bewijs van de werking van kruidnagel tegen maagzweren is het volgende onderzoek. Daarin werd namelijk vastgesteld dat de werking van kruidnagel, soortgelijke effecten heeft als de medicatie die wordt gegeven tegen maagzweren. (10)

Kruidnagel Bijwerkingen

kruidnagel bijwerkingen

Zoals we reeds hebben gezegd heeft het gebruik van kruidnagelolie gunstige effecten voor onder meer onze lever. Ze heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en kan daardoor helpen onder andere om de lever te reinigen. En om het lichaam te beschermen tegen ontstekingen. Toch zijn hoge hoeveelheden kruidnagelolie ongunstig voor de lever omdat ze giftig zijn in deze hoeveelheden.

Indien we kruidnagel hoofdzakelijk gebruiken als specerij dan dienen we ons niet meteen zorgen te maken over een te hoge hoeveelheid eugenol. Zelfs in supplementen worden geen enorme hoeveelheden gebruikt en lopen we geen risico. Wel moeten we bij het gebruik van kruidnagelolie rekening houden met de mogelijk schadelijke gevolgen voor de lever in hoge dosissen. Het is daarom noodzakelijk dat we zeer lage hoeveelheden gebruiken.

Kruidnagel is te verkrijgen in:

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven