Welke kruiden tegen haaruitval kan ik gebruiken?

Waarom kruiden tegen haaruitval gebruiken?

haaruitval kruidenHaaruitval is een veel voorkomend probleem dezer dagen. Vooral bij mannen maar zeker ook bij vrouwen. Veel mensen worden kaal door de jaren heen. Haaruitval en het verdunnen van het haar. Gelukkig kunnen we enkele kruiden tegen haaruitval gebruiken om dat probleem zoveel mogelijk op te lossen.

Omdat de meeste mensen bij haaruitval meteen gaan denken aan kale mannen, is het een probleem die bijna net zo vaak bij vrouwen voorkomt. Dan niet altijd op dezelfde manier, maar vrouwen krijgen ook vaak te maken met haaruitval. Het dunner worden van het haar. Zeker bij het ouder worden en tijdens en na de menopauze kan het haar zichtbaar veel dunner worden. Andere oorzaken zijn onder andere stress en haar behandelingen die ongezond zijn voor de haren.

De haren kleuren, de haren recht maken of de haren doen krullen zijn enkele van die behandelingen die het haar enorm veel problemen bezorgen.

Dit zijn de hoofdredenen bij jongere vrouwen voor hun problemen met haaruitval. Andere problemen kunnen onder andere zijn een ongezond dieet, het haar niet goed verzorgen, problemen met de schildklier, bloedarmoede, ijzertekort, bepaalde medicijnen en behandelingen zoals chemotherapie.

Het haar is niet slechts een deel van het lichaam. Het is een symbool van schoonheid en gezondheid. Het is belangrijk om goed zorg te dragen van je haar om te voorkomen dat men te maken krijgt met haaruitval. Ook al is het niet meteen een ernstig probleem voor de gezondheid en met een beetje zorg kan je al een groot deel van de haaruitval voorkomen.

Kruiden tegen haaruitval kunnen de effecten van oncontroleerbare haaruitval verminderen

kruiden die haaruitval verminderenEr zijn verschillende factoren die je niet kunt veranderen in het leven die haaruitval kunnen veroorzaken. Zo zijn er bepaalde ziektes die haaruitval gaan veroorzaken, een zwangerschap kan haaruitval veroorzaken, de haaruitval kan zelfs optreden tot 6 maanden na de geboorte van het kind. Andere factoren zijn dan weer genetisch bepaald en daar kan je ook weinig aan veranderen.

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de haaruitval zoveel mogelijk tegen te houden. Zo zijn er een aantal remedies met kruiden tegen haaruitval die kunnen gebruikt worden om de haaruitval tot een minimum te herleiden.

Lees ook :  Voordelen Van Epimedium voor Vrouwen

Kruiden tegen haaruitval

Deze kruiden zullen verschillende problemen omtrent haaruitval gaan oplossen. Zo zal het ene kruid de haren sterker maken, de andere kruiden tegen haaruitval zullen de leeftijd van de haren verlengen, terwijl nog andere kruiden tegen haaruitval de groei van de haren zal stimuleren.

Natuurlijk middel tegen haaruitval

Brandnetel

brandnetel blokkeert dht bij haaruitvalBrandnetel is een zeer belangrijke en bruikbare plant die volgepropt zit met voordelen voor de gezondheid en de groei van het haar. Ze worden vooral gevonden in Noord-Amerika maar komt ook voor in onze landen.

Dit kruid werkt door de omzetting van testosteron (het mannelijk androgene hormoon) in dihydrotestosteron tegen te gaan. Dit is de belangrijkste oorzaak van haaruitval. Brandnetel kan genomen worden in supplementen. Het kan echter ook gebruikt worden als een olie voor op het haar.

Er kan ook brandnetelthee en brandnetelsoep gemaakt worden maar deze zullen de haren minder snel gaan beïnvloeden doordat slechts een deel van de werkzame stoffen effectief naar de haren zullen gebracht worden. Een meer effectieve methode is om rechtstreeks de olie aan te brengen op de haren en dit kan als volgt :

 • Je plaatst de bladeren van de brandnetel in een kan met olijfolie gedurende drie weken. Zorg ervoor dat de kan goed kan sluiten
 • Hou de kan op een koele plaats. Bijvoorbeeld de kelder. Er mag zeker geen zonlicht aan kunnen.
 • Na 3 weken kan je de olie aanbrengen op de hoofdhuid en op de haren om de haargroei te stimuleren.
 • Op deze manier kan je profiteren van de maximale voordelen van brandnetel ten aanzien van de haargroei en de gezondheid van het haar.

Rozemarijn

rozemarijn tegen dun haarRozemarijn wordt sinds jaar en dag gebruikt als alternatieve methode om haaruitval tegen te gaan. Het helpt vooral om het dunner worden van de haren te verminderen alsook tegen kaalheid.

Het zal helpen om de circulatie van de hoofdhuid te verbeteren en zal op die manier helpen om de haren te laten groeien. Rozemarijn is het meest effectief voor de haren wanneer de olie ervan wordt aangebracht op de hoofdhuid in combinatie met olijfolie. Om dezelfde redenen als hierboven bij de brandnetel reeds werd aangegeven.

 • Rozemarijnolie met olijfolie zal helpen om het vroegtijdig grijs worden van de haren tegen te gaan
 • Het is zeer effectief voor het behandelen van een droge hoofdhuid
 • Het zal helpen om de haarzakjes te voeden en om het haar te versterken tot diep in de haarwortel
Lees ook :  7 Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

Pepermunt

pepermunt stimuleert de haargroeiPepermuntolie werd in de geschiedenis ook reeds gebruikt als natuurlijk middel tegen haaruitval en om de haargroei te stimuleren. Het zal helpen in de groei van de haarzakjes en zal op die manier het haar helpen groeien.

 • Regelmatig pepermuntolie aanbrengen op de hoofdhuid en het haar zal een verkoelend en ontspannend effect geven voor het haar.
 • Het zal de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en in de hoofdhuid verbeteren. Ook zal het de verbinding van de haarwortels in de hoofdhuid gaan stimuleren

Pepermunt wordt ook gebruikt als ondersteuning voor de lever

Aloe Vera

Aloe Vera is een ander in de lijst kruiden tegen haaruitval.

aloe vera voorkomt haaruitvalHet zal helpen om haaruitval te voorkomen door de bloedcirculatie in de hoofdhuid te verbeteren. Naast talrijke eigenschappen voor de gezondheid biedt Aloë Vera ook een natuurlijk middel tegen haaruitval.

 • Door het aanbrengen van aloe vera op de hoofdhuid zullen de haren de juiste PH balans kunnen behouden.
 • Het zal ook verstopte poriën in de hoofdhuid gaan openen en de groei van de haarzakjes stimuleren
 • Het beste resultaat kan je bereiken wanneer het wordt vermengd met kokosnootolie.

Het sap van de aloe vera kan je makkelijk krijgen door de plant in een blender te gooien. Of door een concentraat te gebruiken.

Klit

Klit of artium lappa is een belangrijk kruid als het gaat om haaruitval verminderen. Het zal helpen om de bloedcirculatie in de hoofdhuid te stimuleren en daarbij ook de toevoer van bloed naar de haarzakjes gaan verbeteren

 • Klit bevat fytosterolen en hoge hoeveelheden vetzuren die helpen om het verdunnen van het haar tegen te gaan tot zelfs de haren dikker maken.
 • Om de beste resultaten dien je dit te mengen in olijfolie. Dit zal de bloedcirculatie in de haarzakjes extra stimuleren

Lavendel

lavendel vermindert stress en haaruitvalLavendel is bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid. Zo kan lavendel worden ingezet als één van de kruiden tegen hoofdpijn, De plant kan ook worden gebruikt tegen stress,

Wat men misschien nog niet wist is dat Lavendel ook kan gebruikt worden om de haargroei te stimuleren en haaruitval gaat verminderen. Lavendel werkt als een antibacterieel en dat zal helpen om irritaties van de huid en eventuele infecties op de hoofdhuid te gaan bestrijden.

 • Regelmatig gebruik van lavendelolie zal haaruitval verminderen en het haar stimuleren om terug te groeien
 • Naast de voordelen ivm. haaruitval zal lavendelolie ook helpen om spanningen, stress, depressie en slapeloosheid tegen te gaan. Dat zijn mogelijke onderliggende oorzaken van haaruitval.
 • Wanneer je een effectief natuurlijk middel tegen haaruitval wilt gebruiken om snel het haar terug te laten groeien dien je 10 druppels rozemarijnolie, 10 druppels lavendelolie, 5 druppels basilicum olie te gebruiken op huid. En dit enkele keren per week.
Lees ook :  Welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen

Ginkgo

ginkgo voedt de haarwortelsGinkgo helpt ook bij het stimuleren van de groei van de haren door de bloedcirculatie naar de hersenen te stimuleren. Veel mensen gebruiken een olie met vloeibaar ginkgo concentraat op de hoofdhuid om haargroei te stimuleren. Echter heeft ginkgo nog veel andere functies. Zo zal ginkgo ook het libido verhogen, de concentratie verbeteren, prolactine verlagen, werken als een anti-oestrogeen en cortisol verlagen. Ginkgo kan je ook in supplement vorm gebruiken. Er bestaan enorm veel shampoo’s en conditioners met ginkgo erin. Echter is de concentratie meestal te laag om daadwerkelijk effect te geven. Het beste resultaat bekom je door een vloeibaar ginkgo concentraat te gaan mengen met olijfolie of kokosolie. Eventueel kan je een supplement in capsules nemen ter ondersteuning.

Paardestaart

Paardestaart is één van de kruiden tegen haaruitval. De plant is bekend om zijn versterkende werking voor de nagels, de beeneren en de haren. Silica is een van de belangrijkste ingrediënten, die stof zal er voor zorgen dat de haren sterker worden en zullen voorkomen dat het haar dunner wordt en eventueel gaat breken.

Paardestaart zal ook voorkomen dat verdere haaruitval wordt veroorzaakt. Het hoofdingrediënt van paardestaart wordt in vele conditioners gebruikt.

Paardestaart is een vochtafdrijvend middel en zou kunnen geschikt zijn als preventie tegen nierstenen.

Zegepalm of Saw Palmetto

saw palmetto tegen kaalheidZegepalm of saw palmetto wordt reeds jarenlang gebruikt om kaalheid te behandelen. Het is één van de kruiden die zullen helpen dat testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt voor een versnelling van de haaruitval.

Zegepalm  zorgt voor een vermindering van het dunner wordende haar. Om de meeste resultaten te verkrijgen wordt het best gebruikt in combinatie met brandnetel.

Ginseng

Ginseng is een populair kruid uit de Chinese geneeskunde. De plant wordt gebruikt voor talloze gezondheidsproblemen.

Eén daarvan is dus als kruiden tegen haaruitval. Panax Ginseng is een natuurlijk middel tegen haaruitval en zeer effectief tegen haaruitval, kaalheid en het laten terug groeien van de haren.

Het zal helpen de haren voeden, ginseng zal ook een boost geven aan de haren door ze te versterken. Het extract wordt vaak toegevoegd aan shampoo’s. Een herstelshampoo gebruiken om dan in de haren te masseren geeft echter een beter resultaat.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven