Wat Zijn De Voordelen Van De Werking Van Hibiscus?

We kunnen thee bereiden met gelijk welke ingrediënten. Ze hebben allen bepaalde voordelen te bieden voor onze gezondheid. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook hibiscus thee klaarmaken. We hebben een lange lijst aan voordelen van het gebruiken en de werking van hibiscus thee.

Wat is Hibiscus

Eerst en vooral moeten we duidelijk zijn dat er twee verschillende soorten hibiscus beschikbaar zijn. We hebben namelijk Hibiscus ascetosella. Die worden eigenlijk gewoon gebruikt in de tuin en hebben als belangrijkste functie, decoratie.

Wanneer we het hebben over hibiscus sabdariffa, dan hebben we naast het decoratieve een grote lijst voordelen.

Hoewel de drank niet door iedereen positief wordt ontvangen, omwille van zijn enorm zure smaak. Toch heeft hibiscus thee heel wat voordelen voor onze gezondheid.

Antioxidanten in Hibiscus

hibiscus werking

Hibiscus bevat een hele reeks antioxidanten. Zij zullen vrije radicalen gaan bestrijden en daardoor vermijden dat de cellen schade kunnen oplopen door deze vrije radicalen. Dit zal op zijn beurt helpen om ziektes te voorkomen.

Cafeïnevrij

Eén van de belangrijkste voordelen voor mensen die negatieve effecten ondervinden van cafeïne, is dat hibiscus thee geen cafeïne bevat. We zullen dus, ook al drinken we het ’s avonds laat, geen problemen ondervinden om de slaap te vatten.

Cholesterol verlagen

Hibiscus helpt het cholesterol verlagen. Deze effecten zijn vooral zichtbaar bij het LDL cholesterol. Dit is namelijk het slechte cholesterol. Daarnaast zal deze daling van het cholesterolgehalte ervoor zorgen dat het hart en de bloedvaten beschermd worden tegen schade.

Een wetenschappelijk onderzoek kon aantonen dat hibiscus onder meer het cholesterol (LDL) gaat verlagen, maar ook de bloedsuiker en de triglyceriden gaat verlagen. (1)

Lees ook :  Wat zijn de voordelen van knoflook voor ons lichaam?

Bloeddruk verlagen

hibiscus voordelen

Hibiscus thee kan de bloeddruk verlagen. Voor de vele mensen die te maken hebben met een hoge bloeddruk is dit zeer goed nieuws. Naar schatting heeft 1 op de 3 van de bevolking last van een hoge bloeddruk. Al is meer dan de helft daarvan niet op de hoogte. Een langdurige hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartziekten en uiteindelijk het risico op een hartaanval of beroerte.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat ook bij gezonde mensen, er een daling van de bloeddruk ontstaat bij het gebruik van hibiscus. Eén van de redenen hiervoor is het ontstekingsremmende effect en het vochtafdrijvend effect van de plant. Dit zal op zijn beurt de nieren helpen stimuleren waardoor de bloeddruk gaat dalen.

Al zijn er ook nog andere, misschien wel krachtigere mechanismen die hier een doorslaggevende rol in spelen. Zo zal hibiscus werken als een ACE blokker. Dit is zo effectief dat het te vergelijken is met bestaande medicijnen die op dezelfde manier fungeren. (2)

Bloedsuiker verlagen

Ook voor mensen die last hebben van diabetes of een hoge bloedsuiker kunnen hier ook gretig gebruik van maken. Het zal op die manier de bloedvetten en bloedsuiker verlagen. (3) Ook dit wordt in verband gebracht met de vochtafdrijvende werking van de plant.

PMS en Menstruatiepijn

Voor de talloze vrouwen die last hebben van PMS of menstruatiepijn kan hibiscus thee ook een oplossing bieden. Dit komt grotendeels door het ontstekingsremmend effect. Maar ook omwille van zijn sterke balancerende eigenschappen op de hormonen. Dit zal ervoor zorgen dat bepaalde oestrogeengerelateerde problemen zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen, krampen en teveel eten, zullen worden opgelost. (4)

Afvallen

Ook bij het afvallen wordt hibiscus gretig gebruikt. In heel wat supplementen om af te vallen wordt dit ingrediënt dan ook toegevoegd. De redenen hiervoor zijn verschillend. We zien eerst en vooral dat de plant heel wat belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten bevat. Onder meer vitamine C, wat de vetverbranding zal versnellen. Van vitamine C wordt onder meer verondersteld dat het gebruiken van opgeslagen vet als energiebron wordt verhoogd. Wat er dus makkelijker voor gaat zorgen dat we vet en dus ook gewicht verliezen.

Lees ook :  Voordelen Van Epimedium voor Vrouwen

Daarnaast hebben we het dalend effect op de bloedsuiker. Een daling van de bloedsuiker zal ervoor zorgen dat we minder snel vet zullen opslaan. Wanneer de bloedsuiker hoog wordt, en de energie dan uiteindelijk vrijkomt. Zal de overtollige energie worden opgeslagen als vet. Het sneller doen dalen van de bloedsuiker zal ervoor zorgen dat de energie sneller, maar ook geleidelijker vrijkomt. Wat ons lichaamsgewicht ook ten goede doet.

Een laatste belangrijk element is dat hibiscus zal helpen om  voedingsstoffen op te nemen in het lichaam. (5)

Ontstekingsremmend en antibacterieel

Wat voor een groot deel verantwoordelijk is voor de vele voordelen van de werking van hibiscus is zijn ontstekingsremmend en antibacterieel effect. Dit komt grotendeels door de hoge hoeveelheid vitamine C. Maar ook door zijn krachtige antioxidanten. Zij zullen het immuunsysteem sterker maken en ons beschermen tegen ziektes.

Bacteriën zijn ééncellige micro-organismen. Ze kunnen een reeks van infecties en ziektes veroorzaken. We zien onder meer dat hibiscus krachtig kan werken tegen de E. coli bacterie. Deze bacterie is vooral verantwoordelijk voor diarree, blaasontstekingen, gasvorming en krampen.

De ideale dorstlesser

hibiscus dorstlesser

Hibiscus thee wordt regelmatig gebruikt in sportdranken omdat het een ideale manier is om het lichaam te hydrateren. Om het beste effect te verkrijgen wordt de drank beter heel koud gedronken. Dit zal het lichaam heel snel afkoelen en op dezelfde manier hydrateren.

Lees ook :  Is Zout Goed Of Slecht Voor Onze Gezondheid?

Het kan op dezelfde manier tijdens de winterperiode gedronken worden in een thee en op die manier het lichaam heel snel opwarmen.

Lever reinigen

Onze lever is een belangrijk orgaan. Eerst en vooral zal de lever eiwitten helpen aanmaken. De lever zal ook vet afbreken en andere overtollige gifstoffen afvoeren. We hebben er alle belang bij dat de lever naar behoren blijft werken. Het gebruiken van hibiscus kan daarbij een rol spelen.

Een bepaalde studie heeft kunnen aantonen dat wanneer mensen met overgewicht gedurende 12 weken hibiscus gebruiken, ze de hoeveelheid vet in de lever sterk kunnen verlagen. (6)

Preventief tegen kanker

De hoge hoeveelheid polyfenolen die we terugvinden in hibiscus zal ervoor zorgen dat we een bescherming krijgen tegen kanker. Onder meer heeft men kunnen aantonen dat de effecten van een hibiscus supplement, een blokkerend effect had op de kankercellen.  (7)

Men kon via wetenschappelijke onderzoeken ook aantonen dat prostaatkankercellen kunnen worden geblokkeerd. (8)

Niet alleen prostaatkanker, ook bij andere kankers kan hibiscus gunstige effecten veroorzaken. We zien onder meer dat kankercellen in de maag voor de helft gingen afnemen bij een wetenschappelijke studie. (9)

Veroudering tegengaan

Een stralende huid behouden wordt moeilijker en moeilijker wanneer we ouder worden. Toch zien we dat sommige mensen daar minder last van schijnen te hebben. Dit komt grotendeels door de verminderde hoeveelheid schadelijke vrije radicalen.

De ontstekingsremmende werking van hibiscus zal eventuele schade van vrije radicalen aan de huidcellen helpen bestrijden. Waardoor tekenen van veroudering minder snel zichtbaar worden.

Het zal daarnaast ook helpen om rimpels te verwijderen en om de elasticiteit van de huid te verbeteren.

Conclusie

We zien dat hibiscus een hele reeks voordelen te bieden heeft voor onze gezondheid. Hibiscus kan worden gedronken in de vorm van thee.

Echter wordt voor bijna alle wetenschappelijke onderzoeken een geconcentreerd extract gebruikt.

Deel dit bericht

Scroll naar boven