Ginkgo Biloba Voordelen en Werking

Ginkgo Biloba Voordelen en Werking

Ginkgo Biloba is een zeer oud kruid. Aanwijzingen zijn reeds gevonden over de plant die meer dan 350 miljoen jaar oud zijn. Het werd gebruikt in de Chinese geneeskunde en wordt in het Westen hoofdzakelijk gebruikt omdat het concentratie en geheugen zou verbeteren. Het kruid heeft echter nog heel wat andere voordelen voor onze gezondheid.

De boom groeide vroeger in alle delen van de wereld. Nu komt die enkel en alleen nog voor in bepaalde plaatsen in Oost-China. De boom werd duizenden jaren geleden reeds gekweekt. De zaden en de bladeren van de plant werden gebruikt om een groot aantal medische problemen te behandelen.

ginkgo biloba voordelen

Werking

Ginkgo zou vooral invloed hebben op de bloedsomloop. Die zou duidelijk worden verbeterd door het ontspannen van de bloedvaten en de toename van stikstof. Daardoor worden de bloedvaten wijder.

ginkgo bomenDit zou grotendeels zijn werking verklaren op het libido en op de erectie die kon worden vastgesteld in enkele onderzoeken.

Het zal ook stress verlagen en daarmee effect hebben op vrouwen met een laag libido. Daarnaast verbetert het licht het cognitief geheugen. Dit is ook het geval bij gezonde ouderen.

Het voorkomen van alzheimer of dementie heeft men in geen enkel onderzoek kunnen aantonen. Hoewel dit heel vaak wordt geclaimd.

Het bloed zal op een betere manier zuurstof naar de cellen kunnen versturen. Dit heeft gunstige effecten voor het hart en voor onze hersenen. De hersenen en het hart krijgen meer bloed en zuurstof, dus zullen ze ook beter presteren. Verder zien we een reeks van psychologische voordelen bij mensen die ginkgo gebruiken. Onder meer bij depressie, angst en stress is dat het geval.

Stress tijdens de seks kan ook voor een groot deel worden verholpen door ginkgo te gebruiken. Al is deze werking op faalangst en prestatiedruk niet zo krachtig als die van Withania Somnifera.

Lees ook :  Wat Zijn De Symptomen En Oorzaken Van Te Hoog Prolactine?

Bloedsomloop stimuleren

Zoals we reeds hebben gezegd zal ginkgo biloba ervoor zorgen dat we de bloedsomloop stimuleren. Deze bloedverdunnende werking is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de meeste voordelen die te maken hebben met het kruid. Zo zullen de hersenen meer zuurstof krijgen toegediend. Ook de seksuele organen krijgen meer zuurstof en zullen dus beter gaan functioneren. Maar ook het hart zal worden beschermd tegen allerlei problemen zoals een hoge bloeddruk, plotse hartaanval en hartritmestoornissen.

Stress verlagen

stress verlagen ginkgoIn een onderzoek die werd uitgevoerd bij mensen met diabetes type 2 kon men vaststellen dat Ginkgo de stress kan verlagen en daarmee een gunstig effect heeft een psychologische staat van mensen met diabetes. (1)

Libido

Een verbetering kon worden vastgesteld bij vrouwen met een laag libido die anders wel tevreden waren in hun relatie. Ze hadden meer voldoening tijdens de seks en hadden duidelijk meer zin in seks. (2)

Ook mensen die lijden aan een depressie en daarvoor medicatie gebruikten, hebben een verbetering van het libido opgemerkt door ginkgo biloba te gebruiken.

Erectie

Het kruid heeft aangetoond de bloedsomloop te stimuleren. Deze verbeterde doorstroming zou er kunnen op wijzen dat het de erectie kan verbeteren.

Bij mensen die antidepressiva namen en daardoor erectieproblemen ondervonden heeft men kunnen aantonen dat de plant zowel de erectie als het verlangen naar seks terug kan brengen. (3)

De gunstige werking van ginkgo biloba op de erectie is makkelijk te verklaren. Het werkt zoals de meeste potentieverhogende middelen werken. Eerst en vooral zal het kruid ervoor zorgen dat we meer stikstof in het lichaam opnemen. Het bloed zal meer stikstof bevatten. Dat zorgt voor een ontspannend effect op onze bloedvaten. Door dat ontspannend effect worden de bloedvaten wijder. Dat verbetert de bloedsomloop waardoor het bloed ook makkelijker naar de geslachtsorganen kan stromen. Met een gunstig effect op de erectie als gevolg.

ADHD

Een onderzoek waarbij kinderen en adolescenten aan deelnamen om de effecten van de plant op ADHD aan te tonen waren gunstig.

Bij een dosis van 80 – 120 mg per dag kon men een verbetering van 27% zien in de symptomen van de aandoening.

Lees ook :  Wat Is Dopamine En Hoe Kunnen We Dopamine Verhogen?

Diabetes

Ginkgo heeft aangetoond dat het kan worden gebruikt als middel om insulineresistentie tegen te gaan. Dit kan vooral van toepassing zijn bij oudere mensen die daarmee een verhoogde kans op diabetes type 2 ontwikkelen.

Geheugen

Wetende dat het kruid in het Westen bekend is om zijn capaciteiten het geheugen te verbeteren werd dit kruid getest om de effecten op het geheugen te bekijken.

Men stelde vast dat het inderdaad een lichte verbetering teweegbrengt op het geheugen. Maar verdere claims zoals het beschermen tegen alzheimer konden in geen enkele studie worden vastgesteld.

Alzheimer en dementie

Het kruid is niet krachtig genoeg om de afbraak van het geheugen tijdens alzheimer of dementie tegen te gaan. (4)

In een ander onderzoek uitgevoerd bij gezonde ouderen kon men een verbetering van het cognitief functioneren waarnemen. (5)

Er is toch een ander onderzoek waarbij men kon vaststellen dat mannen jonger dan 75 jaar, een verlaagd risico hebben op het ontwikkelen van alzheimer en dementie door ginkgo te gebruiken. Het onderzoek werd gedaan bij meer dan 2.500 mannen. Men zag dat jongere mannen die ginkgo gebruikten minder alzheimer en dementie ontwikkelden in vergelijking met een placebo. (6)

geheugen verbeteren alzheimer dementie

Ook bij mannen die reeds alzheimer en dementie hebben zien we een vergelijkend resultaat met de medicatie die wordt gegeven tegen dementie. Echter zijn de resultaten niet enorm en zijn ze niet beter dan de medicatie. Het is dus zeker te vroeg om te stellen dat ginkgo alzheimer en dementie kan genezen. (7)

Wel hebben mannen jonger dan 75 een verlaagd risico op de ontwikkeling van de ziekte. En zal het de werking van de hersenen verbeteren bij mannen die reeds de ziekte hebben.

PMS en menstruatiepijn

Bij vrouwen die last hebben van PMS of menstruatiepijn zien we een verbetering wanneer ginkgo gebruikt wordt.

De verbetering is vooral te merken in het verminderen van de symptomen van PMS. Dat houdt in dat we minder buikkrampen ervaren, minder vocht vasthouden en minder last hebben van stemmingswisselingen.

Ginkgo wordt reeds duizenden jaren gebruikt om de mentale gezondheid te verbeteren. Daarom kunnen we ook vaststellen dat het risico op depressie gaat afnemen.

Lees ook :  7 Beste Ontstekingsremmende Kruiden en Specerijen

Glaucoom en veroudering van de ogen

We zien dat de bloedsomloop wordt verbeterd door ginkgo te gebruiken. Dat zal er ook voor zorgen dat de ogen beschermd worden tegen veroudering. Vooral dan in het verslechten van het zich bij mensen met glaucoom. Het kan helpen om de veroudering van de retina tegen te gaan.

Hooikoorts

Ginkgo biloba kan gezien worden als een natuurlijk middel tegen hooikoorts. De krachtige antioxidanten in de plant zullen ervoor zorgen dat het moeilijker wordt voor ontstekingen om te ontwikkelen. Verder bevat de ginkgo biloba plant maar liefst zeven antihistamines die zullen helpen om de allergische reacties te onderdrukken.

Ginkgo gebruik

Wanneer we geen overmatig hoge dosissen gaan gebruiken is het risico op bijwerkingen een stuk kleiner. In de meeste onderzoeken worden doseringen van 100 tot 250 mg gebruikt. Dit kan worden verdeeld in verschillende tijdstippen. We dienen er echter rekening mee te houden dat het 4 tot 6 weken kan duren vooraleer ginkgo werkt.

Ginkgo Bijwerkingen

bijwerkingen ginkgoHoewel naast de vele voordelen van ginkgo supplement zeker ook bijwerkingen kunnen optreden is het belangrijk deze even te melden.

Eén van de voorkomende bijwerkingen van ginkgo zijn hoofdpijn en misselijkheid. Er kan ook diarree optreden en allergische reacties tegen het kruid.

Mensen die medicijnen nemen om het bloed te verdunnen kunnen met dit kruid een verhoogde kans op bloedingen hebben. Omdat de werking ervan ook bloedverdunnend is zou dit de effecten van de medicijnen gaan versterken.

Ginkgo supplementen mogen daarom niet gebruikt worden door mensen die last hebben van ernstige bloedingen. Ook kan het bloedverdunnend effect van de plant versterkt worden wanneer bepaalde pijnstillers zoals ibuprofen of aspirines genomen worden. Hoewel onderzoeken toch aantonen dat ginkgo supplement, wanneer dit in normale aanbevolen dosissen wordt genomen, weinig risico op problemen oplevert.

Ginkgo mag niet gebruikt worden door kinderen. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen het kruid niet gebruiken.

Wanneer we een operatie moeten ondergaan dienen we 1 tot 2 weken vooraleer de operatie gepland is, te stoppen met het gebruik van ginkgo. Dit komt doordat het supplement het bloed dunner zal maken en daarbij het risico op bloedverlies tijdens de operatie zal doen stijgen.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven