Hoe Kunnen We Het Cortisol Verlagen Met Kruiden En Andere Natuurlijke Middelen

Eerst even meer uitleg over cortisol en wat het allemaal kan teweegbrengen in je lichaam. Hoe gaan we nu cortisol verlagen met kruiden?

Je hebt vast al gehoord over de negatieve effecten van het stresshormoon cortisol. Een te hoge cortisol in het lichaam kan het hele fysiologische systeem in het lichaam gaan ontregelen. Daar hoort onder andere bij een verminderde schildklierfunctie en een negatieve werking van de bijnieren.

stress verlagen met kruiden

Het kan ervoor zorgen dat je angstig wordt en last hebt van een slecht humeur. De energie in het lichaam zakt tot een compleet minimum. Op termijn kan het leiden tot gewichtstoename en zwakkere botten. In het ergste geval leidt het tot diabetes en mogelijke hartziekten.

Cortisol staat ook bekend als het hormoon dat je snel doet oud worden. Wanneer het cortisol in het lichaam te hoog wordt zorgt dat voor een automatische reactie. Dat zorgt ervoor dat het orthosympathisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd en de bijnierfunctie.

Wanneer dit gebeurt ontstaat er een verminderde werking van het spijsverteringsstelsel. Het zorgt er ook voor dat de bloeddruk stijgt. Dat brengt het lichaam in een constante stress situatie. Dat zal ervoor zorgen dat de bijnieren minder gaan werken en doet ook het lichaam sneller oud worden. Wanneer je dus jonger wilt ogen, je jonger wilt voelen en je gezond wilt voelen. Dan dien je vast en zeker het cortisol in het lichaam in de gaten te houden. Gelukkig kunnen we het cortisol verlagen met kruiden.

liefde gesprek
Praten met vertrouwd persoon kan heel goed doen

Symptomen van een te hoog cortisol

Er zijn verschillende symptomen die we kunnen opmerken wanneer we te maken hebben met een hoog cortisol.

 • Sneller buikvet opslaan
 • Meer dorst hebben
 • Spierzwakte
 • Minder zin in seks
 • Meer moeten plassen
 • Neerslachtige gemoedstoestand
 • Osteoporose

Vrouwen kunnen opmerken dat het moeilijk wordt om zwanger te worden. Hoofdzakelijk door een verstoorde balans van de hormonen. Een onregelmatige menstruatie kan ook een gevolg zijn van te hoog cortisol.

Wanneer we ruime tijd te maken hebben met een verhoogd cortisol kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

Gevolgen van een mogelijk te hoog cortisol :

 • Angstig voelen
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Kanker
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Hormonen niet meer in balans
 • Verminderde schildklierfunctie
 • Onmogelijk om gewicht te verliezen
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes type 2
 • Verminderd functioneren van de hersenen

Cortisol verlagen op natuurlijke wijze

Stress uit de weg gaan

ontspannen met koffie

Dit lijkt makkelijker dan gezegd. In bepaalde gevallen kunnen we stress niet zelf veranderen. Wanneer we moeten zorgen voor een ziek familielid bijvoorbeeld. Dan kunnen we moeilijk de situatie uit de weg gaan om stress en cortisol te verlagen. Toch kunnen we zelf zorgen voor meer ontspanning na het stressvol moment. Een lange wandeling maken, fietstocht, lopen, bioscoop of een leuk boek lezen kan helpen om de gedachten even te veranderen.

Deze afbeelding is niet meteen een goed voorbeeld. Want (veel) koffie kan net een omgekeerd effect hebben en het cortisol doen stijgen. Toch kan het drinken van een kopje koffie of thee, zeer ontspannend werken. Teveel koffie drinken is zeker niet aangeraden.

Onze voeding aanpassen

gezonde voeding

Cortisol verlangt naar suiker. We zullen dan ook merken bij een hoog cortisolgehalte, dat we meer zin hebben in suikerrijke voeding. Die moeten we dan net gaan vermijden. Het is van groot belang dat we zorgen voor een gezond dieet, bestaande uit groenten, vlees en een bron van complexe koolhydraten zoals bruine rijst of pasta. Op die manier zorgen we reeds voor voldoende vitamines en mineralen in het lichaam. De situatie kan dus niet erger worden door eventuele voedingstekorten.

Lees ook :  Valeriaan Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Slaap

slapen cortisol verlagen

Het is belangrijk dat we voldoende slapen. Hoeveel we moeten slapen is bij elke persoon anders. Sommige mensen hebben voldoende aan 6 uur slaap per nacht. Anderen hebben dan pas voldoende met 9 uur. Een gemiddelde slaapduur bedraagt tussen de 6 en de 8 uur. Mensen die slecht slapen hebben vaak te maken met een verhoogd cortisolgehalte.

Sporten

Wanneer we sporten gaan bepaalde neurotransmitters en hormonen in het lichaam gestimuleerd worden. We krijgen een verhoogd serotonine en endorfine waardoor we ons beter voelen. Sporten is voor iedereen anders. Het is niet de bedoeling dat we tegen onze zin gaan lopen. Dan gaan we ons lichaam ook weer onder stress plaatsen omdat we de verplichting voelen om te gaan lopen. Wandelen kan net zo goed zorgen voor een daling van het cortisol.

Tijdens het uitvoeren van intense inspanningen zullen cortisolwaarden stijgen, omdat dit de manier is hoe het lichaam omgaat met de stress die wordt geplaatst op de spieren. Toch zal op de lange termijn het cortisol gaan dalen wanneer we niet sporten. Omdat we ons beter voelen dankzij het sporten.

Leer te ontspannen

natuur zonsondergang
Zonsondergang bekijken kan zeer ontspannend werken

Een niet te onderschatten punt, ontspannen moeten we echt leren. In het leven gaan we voortdurend te maken krijgen met stressvolle situaties. De wereld zit nu eenmaal zo in elkaar. Tenzij we in ergens ver weg in het bos gaan leven. We zullen vroeg of laat ergens te maken krijgen met een stressvolle situatie. Wanneer we weten hoe  we moeten ontspannen dan kunnen we deze situatie met een klare kijk aanpakken.

Ontspannen kan op verschillende manieren en de ene persoon zal ontspannen van x terwijl de andere zal ontspannen van y.

Voorbeelden zijn komische films of komische programma’s, Youtube staat er vol van. Andere mensen ontspannen door te dansen of te zingen. Het maakt totaal niet uit of je nu kan dansen of zingen. Het doel is dat je iets doet wat je leuk vindt. Daarvan ga je ontspannen.

Cortisol verlagen met kruiden die adaptogenen bevatten

Dus wat kunnen we nu doen om ons cortisol onder controle te houden? We gaan daarvoor adaptogenen gebruiken. Adaptogenen komen we tegen in verschillende kruiden. Daarom kunnen we cortisol verlagen met kruiden die deze adaptogenen bevatten.

Fysiotherapie bevat het gebruik van planten met heilzame werkingen. Adaptogenen zijn uniek in de soort planten met heilzame werkingen. Ze helpen om het lichaam terug in balans te brengen en ook om het lichaam te beschermen tegen toekomstige aanvallen.

Adaptogenen hebben eigenlijk geen specifieke functie. Het enige wat ze doen is reageren op elke stressfactor in het lichaam. Op die manier normaliseren ze de fysiologische functies.

Adaptogenen kunnen ook helpen om de schildklierfunctie terug op gang te brengen. Adaptogenen zoals Ashwagandha, Astragalus, Ginseng, Basilicum en enkele paddestoelen helpen om te reageren op elke vorm van stress in het lichaam. Er zijn in totaal 16 kruiden die deze adaptogenen bevatten. In deze lijst cortisol verlagen met kruiden gaan we de beste 7 kruiden bespreken die deze adaptogenen bevatten.

Lees ook :  Tips bij Laag Libido tijdens de Overgang

Ginseng

ginseng stress cortisol verlagendDit is het meest bekende adaptogeen. Aziatische ginseng (Panax Ginseng) wordt gerekend bij de meest effectieve van de reeks Ginseng kruiden. Aziatische Ginseng zal helpen om de mentale kracht terug te brengen en de weerstand tegen stress gaan verhogen. Er bestaat ook Amerikaanse ginseng en Russische ginseng. Deze werken ook tegen stress, maar toch is panax ginseng de meest krachtige. (1)

Rode Ginseng bevat ook zeer sterke antioxidanten die de vrije radicalen in het lichaam gaan neutraliseren. Ook bevatten ze stoffen die kunnen helpen tegen depressie. Het zal de bloeddruk op een natuurlijke manier gaan verlagen en de bloedsuiker niveaus terug in evenwicht brengen.

Er zijn een groot aantal adaptogenen gelinkt aan ginseng-soorten terwijl het vaak gaat om andere soorten die qua werking heel goed lijken op ginseng en/of een ongeveer gelijke samenstellingen hebben.

De makkelijkste manier om Ginseng te gebruiken is via een supplement.

Russische of Siberische Ginseng

siberische ginseng

Russische of Siberische Ginseng heet officieel Eleutherococcus senticosus. Ze worden gerekend onder de ginseng groep maar bevatten eigenlijk geen ginsenoïden zoals we terugvinden in Panax ginseng en Amerikaanse ginseng. Toch worden deze kruiden al duizenden jaren gebruikt voor talrijke gezondheidsproblemen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat we met Russische ginseng het metabolisme gaan stimuleren. Het kruid zal ervoor zorgen dat we betere fysieke prestaties kunnen neerzetten door een toename aan energie (2). Een belangrijke studie toonde aan dat de plant beschermende eigenschappen heeft voor het zenuwstelsel. Op die manier kan er beter omgegaan worden met stress en zal de gemoedstoestand ook beter worden (3).

Siberische ginseng kan gebruikt worden voor stress te verlagen door middel van een supplement.

Astragalus

Astragalus wortel wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde. (4)

Het geeft een boost aan het immuunsysteem en zorgt voor een blokkering van stresshormonen.

Dat komt doordat het aantal anti-stress bestanddelen in het lichaam worden verhoogd door Astragalus.

Deze herstellen eventuele schade aangericht door stress.

Astragalus kan je krijgen in een supplementvorm

Heilige basilicum of Tulsi

cortisol verlagen heilige basilicumHeilige basilicum, ook soms Tulsi genaamd is bekend in India als de elixir tegen het ouder worden.

Ze helpen om vermoeidheid tegen te gaan en vormen een barrière tegen stress.

Ze geven een ware boost aan het immuunsysteem en regelen het bloedsuiker niveau in het lichaam. Bloeddruk wordt verlaagd en de hormonen worden in balans gebracht. (5)

Tulsi werd reeds 3.000 jaar geleden gebruikt. Het wordt enkele malen vermeld in het Ayurvedische boek de Purana. Oorspronkelijk groeide Tulsi in Azië. Anno 2016 groeit dit kruid in alle tropische klimaten ter wereld. Dit supplement kan je hier online bestellen.

Zo wordt het onder andere ingezet tegen :

 • Angst
 • Acne
 • Bloedsuiker verlagen

Ashwagandha

ashwagandha cortisol

Withania Somnifera ofwel Ashwagandha is een belangrijk kruid uit de Ayurveda ofwel de Indiase traditionele geneeskunde. De letterlijke betekenis luidt “geur van een paard”. Dit moet waarschijnlijk figuurlijk geïnterpreteerd worden. Niettemin heeft dit kruid verschillende belangrijke eigenschappen die helpen het cortisol verlagen met kruiden.

Een van de belangrijkste functies van de plant is het verlagen van stress. (6) Het zal onder meer de bijnieren stimuleren en het lichaam makkelijker in staat brengen omgaan met stress. Verder zien we belangrijke ontstekingsremmende eigenschappen. Dat kunnen we vooral merken in het stimuleren van de schildklier. Mensen met een te hoog cortisol hebben vaak last van een traag werkende schildklier. (7)

Lees ook :  Niet Kunnen Slapen? Ashwagandha Helpt!

Ashwagandha supplement helpen het lichaam om te herstellen tegen elke schade die wordt aangericht als gevolg van stress. Het helpt ook cortisol verlagen door de kans dat cortisol zich kan vasthechten aan de receptoren te gaan verlagen. Met Ashwagandha kunnen we heel makkelijk de cortisol verlagen met kruiden.

Zoethout

zoethout

Zoethout verhoogt de energie in het lichaam en maakt het lichaam ook sterker voor inspanningen van langere duur. Het is niet alleen goed voor de luchtwegen. De plant zorgt ervoor dat de thymus niet wordt beschadigd door de cortisol in het lichaam. Het is op die manier ook zeer geschikt om cortisol te verlagen. Toch dient er rekening gehouden worden met zijn andere functie.

De plant heeft bijzondere ontstekingsremmende eigenschappen en kan gebruikt worden bij de behandeling van een door alcohol beschadigde lever. Wetenschappelijke onderzoeken hebben hier sterke resultaten kunnen neerzetten. Zo zou de hoeveelheid gluthation in de lever hersteld worden, de natuurlijke beschadiging in de lever tegen schade aangericht door alcohol. (8) Zoethout is ook sterk in het cortisol verlagen met kruiden.

Zoethout kan de bloeddruk sterk verhogen. Indien reeds medicijnen worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen is het gebruik van een zoethout supplement zeker af te raden. Ook kan de hoeveelheid kalium sterk zakken bij langdurig gebruik van zoethout. Het is zeker niet aan te raden om deze plant dagelijks te gebruiken.

hoge bloeddruk

Rozenwortel (rhodiola)

rhodiola cortisol verlagen

Rozenwortel of rhodiola is een sterke adaptogeen die de laatste jaren zeer vaak werd onderzocht. Rhodiola heeft ook de mogelijkheid om stress te gaan verlagen.Stress veroorzaakt door zowel mentale als fysieke vermoeidheid. (9) Rozenwortel werd reeds gebruikt voor het uitvoeren van belangrijke missies. Russische kosmonauten gebruikten dit kruid om beter geconcentreerd te blijven en de vermoeidheid tegen te gaan.

Sommige atleten hebben beweerd rozenwortel te gebruiken voor het verbeteren van hun prestaties. Vele onderzoeken werden daarna uitgevoerd op de effecten van rozenwortel op het lichaam.

Rozenwortel bevat een fytochemisch bestanddeel genaamd salisdroside. Dit bestanddeel helpt om vermoeidheid te bestrijden. Niet alleen vermoeidheid wordt daarmee verholpen, er wordt ook beweerd dat het helpt om het ouder worden tegen te gaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat bij het gebruik van rozenwortel de normale eetgewoontes en slaapgewoonten terug worden hersteld. Rozenwortel vecht tegen mentale en fysieke vermoeidheid en beschermt tegen toxische stoffen. (10) Ook wordt de lever en het hart ermee beschermd. De zuurstof in het bloed wordt verhoogd. Het geheugen verbetert. Je blijft langer vitaal. Recent onderzoek toonde aan dat rozenwortel ook een rol speelt bij het afvallen.

Rozenwortel supplement onderdrukt de aanmaak van cortisol en verhoogt de aanmaak van stressbestendige proteïnes.

Sommige paddenstoelen

Paddenstoelen zoals Reishi en Shiitake en Maitake soorten zijn schimmels die zeer sterke antioxidanten bevatten. Dat betekent dat deze paddenstoelen alle voordelen hebben voor de gezondheid als andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten.

Ze kunnen niet 100% gerekend worden onder de adaptogenen, toch hebben ze adaptogene eigenschappen. Ze zijn in staat om een hele resem aan ziekten te genezen en voorkomen.

Echter door gezond te eten. Genoeg te slapen en een actieve levensstijl te hebben en te behouden zal ook een groot stuk helpen om gezond te blijven en op die manier cortisol onder controle te houden. Door deze adaptogenen toe te voegen kan je echter cortisol verlagen met kruiden en op die manier jezelf verzekeren van een gezonde en normale hoeveelheid cortisol.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven