Cortisol verlagen met kruiden
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: december 24, 2015 om 7:47 pm
Laatste update: maart 26, 2019

Hoe gaan we cortisol verlagen met kruiden?

stress verlagen met kruidenEerst even meer uitleg over cortisol en wat het allemaal kan teweegbrengen in je lichaam. Hoe gaan we nu cortisol verlagen met kruiden?

Je hebt vast al gehoord over de negatieve effecten van het stresshormoon cortisol. Een te hoge cortisol in het lichaam kan het hele fysiologische systeem in het lichaam gaan ontregelen. Daar hoort onder andere bij een verminderde schildklierfunctie en een negatieve werking van de bijnieren.

Het kan ervoor zorgen dat je angstig wordt en last hebt van een slecht humeur. De energie in het lichaam zakt tot een compleet minimum. Op termijn kan het leiden tot gewichtstoename en zwakkere botten. In het ergste geval leidt het tot diabetes en mogelijke hartziekten.

Cortisol staat ook bekend als het hormoon dat je snel doet oud worden. Wanneer het cortisol in het lichaam te hoog wordt zorgt dat voor een automatische reactie. Dat zorgt ervoor dat het orthosympathische zenuwstelsel wordt gestimuleerd en de bijnierfunctie.

Wanneer dit gebeurt ontstaat er een verminderde werking van het spijsverteringstelsel. Het zorgt er ook voor dat de bloeddruk wordt verhoogd. Dat brengt het lichaam in een constante stress situatie. Dat zal ervoor zorgen dat de bijnieren minder gaan werken en doet het lichaam sneller ouder worden. Wanneer je dus jonger wilt ogen, je jonger wilt voelen en je gezond wilt voelen. Dan dien je vast en zeker het cortisol in het lichaam in de gaten te houden. Gelukkig kunnen we het cortisol verlagen met kruiden.

Lees ook :  Lever zuiveren met kurkuma

Aanwijzigingen voor een mogelijk te hoog cortisol :

  • Angstig voelen
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Kanker
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom
  • Hormonen niet meer in balans
  • Verminderde schildklierfunctie
  • Onmogelijk om gewicht te verliezen

Dus wat kunnen we nu doen om ons cortisol onder controle te houden? We gaan daarvoor adaptogenen gebruiken. Adaptogenen komen we tegen in verschillende kruiden. Daarom kunnen we cortisol verlagen met kruiden die deze adaptogenen bevatten.

Fysiotherapie bevat het gebruik van planten met heilzame werkingen. Adaptogenen zijn uniek in de soort planten met heilzame werkingen. Ze helpen om het lichaam terug in balans te brengen en ook om het lichaam te beschermen tegen toekomstige aanvallen.

Adaptogenen hebben eigenlijk geen specifieke functie. Het enige wat ze doen is reageren op elke stressfactor in het lichaam. Op die manier normaliseren ze de fysiologische functies.

Adaptogenen kunnen ook helpen om de schildklierfunctie terug op gang te brengen. Adaptogenen zoals Ashwagandha, Astragalus, Ginseng, Basilicum en enkele paddestoelen helpen om te reageren op elke vorm van stress in het lichaam. Er zijn in totaal 16 kruiden die deze adaptogenen bevatten. In deze lijst cortisol verlagen met kruiden gaan we de beste 7 kruiden bespreken die deze adaptogenen bevatten.

Cortisol verlagen met kruiden die adaptogenen bevatten

Ginseng

ginseng stress cortisol verlagendDit is het meest bekende adaptogeen. Aziatische ginseng (Panax Ginseng) wordt gerekend bij de meest effectieve van de reeks Ginseng kruiden. Aziatische Ginseng zal helpen om de mentale kracht terug te brengen en de weerstand tegen stress gaan verhogen. Er bestaat ook Amerikaanse ginseng en Russische ginseng. Deze werken ook tegen stress, maar toch is panax ginseng het meest krachtige.

Lees ook :  De Beste Middelen Die Het Libido Verhogen! Snel En Effectief!

Rode Ginseng bevat ook zeer sterke antioxidanten die de vrije radicalen in het lichaam gaan neutraliseren. Ook bevatten ze stoffen die kunnen helpen tegen depressie. Het zal de bloeddruk op een natuurlijke manier gaan verlagen en de bloedsuiker niveaus terug in evenwicht brengen.

Er zijn een groot aantal adaptogenen gelinkt aan ginseng-soorten terwijl het vaak gaat om andere soorten die qua werking heel goed lijken op ginseng en/of een ongeveer gelijke samenstellingen hebben.

De makkelijkste manier om Ginseng te gebruiken is via een supplement.

Astragalus

Astragalus wortel wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Het geeft een boost aan het immuunsysteem en zorgt voor een blokkering van stresshormonen.

Dat komt doordat het aantal anti-stress bestanddelen in het lichaam worden verhoogd door Astragalus.

Deze herstellen eventuele schade aangericht door stress.

Astragalus kan je krijgen in een supplementvorm

Heilige basilicum of Tulasi

cortisol verlagen heilige basilicumHeilige basilicum, ook soms Tulsi genaamd is bekend in India als de elixir tegen het ouder worden.

Ze helpen om vermoeidheid tegen te gaan en vormen een barrière tegen stress.

Ze geven een ware boost aan het immuunsysteem en regelen het bloedsuiker niveau in het lichaam. Bloeddruk wordt verlaagd en de hormonen worden in balans gebracht.

Lees ook :  Vochtafdrijvende Thee: Volledige Lijst

Tulsi werd reeds 3.000 jaar geleden gebruikt. Het wordt enkele malen vermeld in het Ayurvedische boek de Purana. Oorspronkelijk groeide Tulsi in Azië. Anno 2016 groeit dit kruid in alle tropische klimaten ter wereld.

Zo wordt het onder andere ingezet tegen :

  • Angst
  • Acne
  • Bloedsuiker verlagen

Ashwagandha

Ashwagandha wordt vaak Indiase Ginseng genoemd. Het wordt vaak gebruikt in de ayurvedische geneeskunde.

Ashwagandha versterkt het immuunsysteem en verlicht angstgevoelens. Ashwagandha wordt gebruikt in de oosterse geneeskunde en heeft een geschiedenis van bijna 3.000 jaar.

Door zijn immuunsysteem versterkende werking helpt ashwagandha ook om cortisol te verlagen.

Het versterkt de weerbaarheid en houdt stress tegen.

Dit doen ze door het aantal anti-stress bestanddelen in het lichaam te verhogen.

Ashwagandha supplement helpen het lichaam om te herstellen tegen elke schade die wordt aangericht als gevolg van stress. Het helpt ook cortisol verlagen door de kans dat cortisol zich kan vasthechten aan de receptoren te gaan verlagen. Met Ashwagandha kunnen we heel makkelijk de cortisol verlagen met kruiden.

Zoethout

Zoethout verhoogt de energie in het lichaam en maakt het lichaam ook sterker voor inspanningen van langere duur. Zoethout is niet alleen goed voor de luchtwegen. Zoethout zorgt ervoor dat de thymus niet wordt beschadigd door de cortisol in het lichaam. Het is op die manier ook zeer geschikt om cortisol te verlagen. Toch dient er rekening gehouden worden met zijn andere functie. Zoethout is in staat om de bloeddruk sterk te verlagen. Indien reeds medicijnen worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen is het gebruik van een zoethout supplement zeker af te raden. Zoethout is zeer sterk om het cortisol verlagen met kruiden

Lees ook :  Cortisol verlagen met vitamine C

Rozewortel (rhodiola)

Rozewortel of rhodiola is een sterke adaptogeen die de laatste jaren zeer vaak werd onderzocht. Rozewortel heeft ook de mogelijkheid om stress te gaan verlagen. rhodiola cortisol verlagenStress veroorzaakt door zowel mentale als fysieke vermoeidheid. Rozewortel werd reeds gebruikt voor het uitvoeren van belangrijke missies. Russische cosmonauten gebruikten dit kruid om beter geconcentreerd te blijven en de vermoeidheid tegen te werken. Sommige atleten hebben beweerd rozewortel te gebruiken voor het verbeteren van hun prestaties. Vele onderzoeken werden daarna uitgevoerd op de effecten van rozewortel op het lichaam. Rozewortel bevat een fytochemisch bestanddeel genaamd salisdroside. Dit bestanddeel helpt om vermoeidheid te bestrijden. Niet alleen vermoeidheid wordt daarmee verholpen, er wordt ook beweerd dat het helpt om het ouder worden tegen te gaan.

Rozewortel supplement onderdrukt de aanmaak van cortisol en verhoogt de aanmaak van stressbestendige proteïnes.

Onderzoek heeft aangetoond dat bij het gebruik van rozewortel de normale eetbehoeften en slaapgewoonten terug worden hersteld. Rozewortel vecht tegen mentale en fysieke vermoeidheid en beschermt tegen toxische stoffen. Ook wordt de lever en het hart ermee beschermd. De zuurstof in het bloed wordt verhoogd. Het geheugen verbetert. Je blijft langer vitaal. Recent onderzoek toonde aan dat rozewortel ook een rol speelt bij het afvallen.

Lees ook :  Brandnetelthee Wat Zijn De Voordelen En Werking Voor Ons Lichaam?

Sommige paddenstoelen

Paddenstoelen zoals Reishi en Shiitake en Maitake soorten zijn schimmels die zeer sterke antioxidanten bevatten. Dat betekent dat deze paddenstoelen alle voordelen hebben voor de gezondheid als andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten.

Ze kunnen niet 100% gerekend worden onder de adaptogenen, toch hebben ze adaptogene eigenschappen. Ze zijn in staat om een hele resem aan ziekten te genezen en voorkomen.

Echter door gezond te eten. Genoeg te slapen en een actieve levensstijl te hebben en te behouden zal ook een groot stuk helpen om gezond te blijven en op die manier cortisol onder controle te houden. Door deze adaptogenen toe te voegen kan je echter cortisol verlagen met kruiden en op die manier jezelf verzekeren van een gezonde en normale hoeveelheid cortisol.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11798012

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19170145

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798

Gerelateerde Posts

Lees ook :  Voordelen en werking van L-Theanine


Close