Brandnetelthee Wat Zijn De Voordelen En Werking Voor Ons Lichaam?

Wanneer we ooit al eens buiten onkruid hebben geplukt dan hebben we zeker al eens met een bepaalde plant in contact gekomen waar we enorme jeuk van kregen. De kans is dan groot dat het de brandnetel betrof.

De brandnetel is een ware nachtmerrie voor elke plantenliefhebber. Ze heeft geen doornen of andere zichtbare aspecten die ons kunnen waarschuwen voor gevaar. Toch bezitten ze zeer fijne haartjes die onschuldig lijken maar dat uiteindelijk niet zijn. Het contact met deze haartjes en onze huid zorgt voor een reactie in het lichaam waardoor we jeuk en rode plekken ervaren op de plaats waar we ermee in contact kwamen.

Toch kunnen we, wanneer we de bladeren van de brandnetel drogen, brandnetelthee maken. En deze brandnetelthee heeft een groot aantal voordelen te bieden voor onze gezondheid. We zullen versteld staan wat deze wonderplant allemaal voor ons lichaam kan doen.

In dit artikel gaan we overlopen wat brandnetelthee kan teweegbrengen in ons lichaam. En waarom we allemaal regelmatig een kopje brandnetelthee dienen te drinken om onze gezondheid te verbeteren en om te genieten van al hun voordelen.

In de geschiedenis waren planten het enige middel die mensen hadden om bepaalde problemen te behandelen. Heel wat medicijnen die we vandaag de dag kennen, zijn uiteindelijk gemaakt van werkzame stoffen die we terugvinden in deze kruiden en planten. Al zijn slechts weinig mensen zich daar daadwerkelijk van bewust.

brandnetelthee werking

Wat is brandnetelthee?

Brandnetelthee komt logischerwijs van de brandnetel. De plant heeft als botanische naam de Urtica dioica. In de volksmond wordt voor brandnetelthee ook wel eens het woord netelthee gebruikt of netelblad.

Wanneer wij (of onze hand tijdens het plassen) geprikt wordt door deze plant, dan weten we allebei hoe laat het is. De brandnetel heeft fijne haartjes op de bladeren en op de takken. Deze bevatten bepaalde chemische stoffen die bij contact met onze huid een bepaalde reactie veroorzaken.

Bij het contact met deze haartjes werken deze als een soort naald. Ze prikken de chemische stof in ons lichaam doorheen de huid.

En hoewel het geprikt worden van brandnetel geen prettig gevoel is. Toch kan ze helpen bij het verzachten van pijn. Indien we bijvoorbeeld ergens pijn hebben en we laten ons op deze plek prikken door de brandnetel. Dan zullen we zien dat de pijn verzacht wordt. Dit is te verklaren door zijn krachtige ontstekingsremmende werking. Een voordeel waar we dus ook kunnen van genieten bij het drinken van brandnetelthee.

De plant bestaat uit verschillende stoffen die deze ongunstige, maar ook dus gunstige effecten veroorzaken.

Lees ook :  Bergamot Etherische Olie Werking En Eigenschappen

Zo hebben we:

  • Histamine
  • Acethylcholine (azijnzuur en choline)
  • Serotonine
  • Mierenzuur
  • Wijnsteenzuur
  • Oxaalzuur

Het is de acethylcholine en serotonine die ervoor zorgen dat het jeukend gevoel langer aanhoudt. Dat klinkt misschien nogal bizar, omdat serotonine bekend staat als een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons goed voelen. Toch is dit niet het geval wanneer het rechtstreeks in onze huid geïnjecteerd wordt.

brandnetelthee voordelen gezond

Hoewel één van deze ingrediënten niet in staat zou zijn om deze effecten te verwezenlijken, is het vooral de combinatie van al deze stoffen die deze effecten kan versterken.

Ze kunnen dus wat ongemak veroorzaken wanneer we ermee in contact komen. Toch is de brandnetel en dus ook de brandnetelthee, in geen geval schadelijk voor onze gezondheid. Integendeel er zijn enorm veel voordelen verbonden aan het drinken van brandnetelthee.

Werking van Brandnetelthee

Ondanks de irritatie die we kunnen ervaren door het contact met de brandnetel. Toch is brandnetelthee een echte voedingsbom. Brandnetelthee bevat eiwitten, vezels, vet, vitamines, mineralen en belangrijke antioxidanten.

Brandnetelthee heeft een zeer lange medische geschiedenis. Het werd vroeger onder meer gebruikt als vochtafdrijvend middel, maar ook om bijvoorbeeld artrose te behandelen.

Voordelig voor het hart

Brandnetelthee heeft een positieve invloed op onze bloeddruk. Door deze daling van de bloeddruk krijgen we verminderde druk voor het hart. Ons hart dient minder hard te werken om het bloed doorheen het lichaam te pompen. Waardoor de gezondheid van het hart wordt verbeterd. (1)

Ontstekingsremmende werking

Door bepaalde processen die ontstekingen veroorzaken te blokkeren kan brandnetelthee helpen om ontstekingen in het lichaam te helpen afnemen.

Een onderzoek waarbij een aantal patiënten met artrose, brandnetelthee gingen gebruiken in combinatie met diclofenac zagen ze dat brandnetelthee de ontstekingsremmende werking van diclofenac nog ging versterken. (2)

Men kon onder meer vaststellen dat ze het immuunsysteem van muizen kon versterken. Dit gebeurde door de frequentie van ontstekingen te doen afnemen en daardoor ook als een krachtig antioxidant te fungeren.

Werkt tegen allergieën

allergie brandnetelthee

Door brandnetelthee te drinken kunnen we minder last krijgen van allergische reacties. De onderzoekers geloven dat de reden hiervoor te zoeken is in het aanmaken van histamine. Dit zou worden verminderd door brandnetelthee te gaan gebruiken. Daarnaast zullen de ontstekingsremmende effecten van de plant hier ook voor een deel helpen voor zorgen. (3)

Ook kunnen we wanneer we de dampen van de brandnetelthee opsnuiven ervoor zorgen dat we allergieën in de neus kunnen helpen bestrijden.

Een belangrijk wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen dat meer dan de helft van de mensen 57%, verklaarde dat brandnetelthee effectief is in het behandelen van allergieën. Ook verklaarde 48% van de mensen dat brandnetelthee krachtiger is dan medicijnen die ze gebruiken tegen allergieën. (4)

Kan testosteron verhogen in het lichaam

Vrij testosteron is hoeveel testosteron er in het bloed aanwezig is. Het testosteron dat momenteel niet gebruikt wordt of is gebonden aan het sex hormoon gebonden globuline. Hoe minder testosteron er is gebonden aan globuline, hoe meer testosteron er vrij is voor het lichaam om te gebruiken. Gebonden testosteron aan globuline is onbruikbaar. (5)

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Damiana?

Brandnetelthee bevat een stof die zich gaat hechten aan globuline, waardoor uiteindelijk een verhoogd vrij testosteron kan worden waargenomen. (6)

Het is dus zo dat brandnetelthee er niet voor zal zorgen dat het totale testosteron zal gaan verhogen. Toch kan het ervoor zorgen dat we meer testosteron beschikbaar hebben in het lichaam door zich te gaan binden aan globuline.

Lignanen zijn daar vooral voor verantwoordelijk. Zij zullen zich hechten aan globuline waardoor het vrij testosteron gaat stijgen in het lichaam. Verschillende onderzoeken hebben dit effect van lignanen kunnen aantonen in het lichaam. (7)

Er is nog meer goed nieuws voor de mensen die hun testosteron een duwtje in de rug willen geven. Men heeft ook kunnen aantonen dat het gebruiken van brandnetelthee ook kan helpen in het verminderen van de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dit wordt ook wel de aromatase genoemd. De effecten zouden sterker zijn in combinatie met saw palmetto.

Al is het gebruik van saw palmetto niet aangeraden voor mannen die hun testosteron willen verhogen. Saw palmetto zal daarvoor het DHT of dihydrotestosteron blokkeren. En DHT is mede verantwoordelijk voor de androgene effecten van testosteron.

Brandnetelthee kan gebruikt worden bij artrose

De ontstekingsremmende eigenschappen helpen om pijn bij mensen met artrose te verzachten. Een combinatie van brandnetelthee met duivelsklauw kon de symptomen van artrose bij alle deelnemers van het onderzoek doen afnemen. (8)

Brandnetelthee zou vooral werken door de NF-kB activatie te blokkeren. Dit kan ook gedaan worden door brandnetel te plukken en op de plaats van de pijn aan te brengen.

Niet alleen bij artrose kan dit gebruikt worden. We kunnen er ook rugpijn en kniepijn mee gaan bestrijden.

Vergrote prostaat bestrijden met brandnetelthee

vergrote prostaat brandnetelthee

Een vergrote prostaat is wanneer de prostaatklier groter wordt. Dit is meestal een gevolg van de ouderdom. Een groot nadeel hiervan is dat we problemen hebben bij het plassen. Het kan er ook voor zorgen dat we enorm veel moeten plassen. Vooral dan tijdens de nacht. Voortdurend het gevoel hebben dat we moeten plassen. Niet het gevoel hebben dat we alles hebben uitgeplast. En dan ook nog eens een zwakke urinestraal zijn allemaal symptomen van een vergrote prostaat. In ernstige gevallen kunnen we te maken krijgen met erectieproblemen.

Brandnetelthee kan gebruikt worden om een vergrote prostaat te behandelen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de symptomen kunnen verbeteren bij mensen met een vergrote prostaat. Er zijn ook geen bijwerkingen of andere gevaren verbonden bij het gebruik van brandnetelthee bij de behandeling van vergrote prostaat. (9)

Lees ook :  Verschillende Soorten Ginseng Met Dezelfde Werking?

Onderzoek waarbij 246 patiënten deelnamen kon vaststellen dat brandnetelthee effectief was in het behandelen van vergrote prostaat. (10)

Een ander, meer gedetailleerd onderzoek kon het volgende constateren (11):

  • Hogere hoeveelheid urine per keer
  • Verminderde prostaatgrootte
  • Minder pijn tijdens en na het plassen

Bloedsuiker verlagen

bloedsuiker verlagen brandnetelthee

Brandnetelthee kan helpen om de bloedsuiker te verlagen. Chemische stoffen in de bladeren kunnen insuline helpen aanmaken en kunnen verder andere stoffen stimuleren die helpen om de bloedsuiker te controleren. (12)

Een onderzoek met 92 patiënten werd gedaan met behulp van brandnetelthee. Men stelde vast dat de deelnemers een lagere bloedsuiker hadden wanneer dit werd vergeleken met een placebo. (13)

Bij muizen heeft men kunnen aantonen dat brandnetelthee kan helpen bij het balanceren van de bloedsuiker en kan helpen bij insulineresistentie. Dat verlaagde onder meer het risico op diabetes type 2. (14)

Bloeddruk verlagen

Brandnetelthee kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het kan echter ook helpen wanneer de bloeddruk te laag wordt. Bij ratten kon men vaststellen dat het werkingsmechanisme plaatsvindt in de nieren. Dit zou dan deze balancerende effecten op de bloeddruk helpen teweegbrengen. (15)

Er vindt echter ook een verhoging van de hoeveelheid stikstof plaats. Dat heeft op zich ook een gunstig effect op de bloeddruk omdat de bloedvaten wijder worden. Waardoor het bloed makkelijker zijn doorgang kan vinden.

Vochtafdrijvende werking

Een ander belangrijk aspect van brandnetelthee is dat de plant een vochtafdrijvende werking heeft. Vochtafdrijvende middelen zullen helpen om overtollig zout en water uit het lichaam te halen. De bladderen en stengels van de brandnetel zullen de hoeveelheid urine verhogen en dus een vochtafdrijvende werking in het lichaam teweegbrengen.

Dit kan onder meer gebruikt worden bij een hoge bloeddruk. Of wanneer we te maken hebben met oedeem of een slechte nierfunctie hebben.

Bijwerkingen brandnetelthee

brandnetelthee bijwerkingen

Er zijn niet meteen bijwerkingen te vermelden bij het gebruik van brandnetelthee. Al moeten we er natuurlijk rekening mee houden dat de combinatie met bepaalde medicijnen kan zorgen voor een versterkend effect. We hebben het dan vooral over medicijnen tegen diabetes of medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Die kunnen er op hun beurt voor zorgen dat de bloedsuiker te laag wordt, of dat de bloeddruk te laag wordt.

In combinatie met ontstekingsremmende medicijnen is het gebruik van brandnetelthee niet afgeraden. Het zal hier ook de werking van deze medicijnen versterken wat de patiënt hier dus wel ten goede komt.

Gebruik

Brandnetelthee kan gemaakt worden met de bladeren die we in de natuur vinden. Indien we daar geen toegang voor hebben kunnen we de bladeren ook online bestellen.

Daarnaast kunnen we ook het sterk geconcentreerde brandnetelsap online bestellen. Deze dient dan aangelengd te worden met water en bevat de werkzame stoffen in een sterke concentratie.

Er kunnen ook supplementen gebruikt worden voor de mensen die geen thee willen drinken. Of die een nog krachtigere werking van de brandnetelthee willen ervaren.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven