Brahmi Bacopa Monnieri Voordelen En Mogelijke Bijwerkingen

Bacopa Monnieri is een plant die regelmatig wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Een andere naam voor bacopa monnieri is brahmi. De plant heeft een sterke reputatie als krachtig genezend kruid en wordt hoofdzakelijk gebruikt om problemen met het geheugen te behandelen. Maar kent ook een sterke werking bij mensen die onder ernstige vormen van stress komen te staan.

Brahmi is een adaptogeen en zal dus helpen om het lichaam te beschermen tegen stressvolle situaties. De meeste van zijn effecten zijn terug te brengen naar zijn ontspannende werking. Al zijn het niet alleen problemen met stress die kunnen worden behandeld door deze adaptogenen te gebruiken.

bacopa monnieri brahmi

Verbetert de werking van onze hersenen

Bacopa monnieri zal de werking van de hersenen verbeteren. Dit is misschien wel het meeste zichtbaar bij mensen die ouder worden. Naarmate we ouder worden zullen de hersenen het stilaan laten afweten. We vergeten vaker dingen, of we raken vlugger uit onze concentratie. Aan dit verouderingsproces kunnen we helaas weinig veranderen. Iedereen wordt ouder.

Toch hebben een aantal wetenschappelijke onderzoeken kunnen aantonen dat brahmi zeer krachtig kan zijn voor onze hersenen en voor onze gezondheid in het algemeen. Bacopa monnieri zal de hersencellen helpen stimuleren. Dat zal ervoor zorgen dat de cellen minder vlug tekenen van veroudering vertonen.

Lees ook :  Verschillende Soorten Ginseng Met Dezelfde Werking?

Het langdurig gebruiken van bacopa monnieri (brahmi) zou bescherming bieden tegen belangrijke ouderdomsziektes van de hersenen zoals Alzheimer en Dementie. (1) (2)

Werkt als een antioxidant

Dezer dagen zijn antioxidanten een ware stormvloed aan het veroorzaken. Antioxidanten zijn enorm belangrijk in het lichaam omdat ze bescherming bieden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen die schade willen toebrengen aan onze gezonde cellen.

Bacopa monnieri heeft aangetoond een zeer krachtige antioxidante werking te hebben. Dit zal ervoor zorgen dat onze cellen langer gezond blijven. (3) (4)

Bloeddruk in balans brengen

brahmi hoge bloeddruk

Een ander belangrijk gegeven bij het ouder worden is onze bloeddruk. Naarmate we ouder worden hebben we een steeds hogere kans om te maken te krijgen met een hoge bloeddruk. Factoren zoals roken, alcohol, stress en overgewicht spelen hier een grote rol in. Maar ook andere zaken zoals koffie, thee of een te passieve levensstijl kunnen hiervoor de oorzaak zijn.

Het is altijd aangeraden middelen te gebruiken die deze bloeddruk kunnen helpen in balans brengen. En bacopa monnieri heeft aangetoond deze dingen te kunnen realiseren.

Dit zal op een merkwaardige manier verwezenlijkt worden. We krijgen een verhoogde hoeveelheid stikstof in het bloed. Deze verhoogde hoeveelheid zal ervoor zorgen dat de bloedvaten iets wijder worden. Wat het makkelijker maakt om zijn doorgang te vinden doorheen de bloedvaten. (5)

Helpt zwellingen en ontstekingen tegengaan

Wanneer we te maken hebben met een allergische reactie in het lichaam dan kunnen ontstekingen en zwellingen ontstaan. Dat kan verschijnen in de  vorm van roodheid. Maar kan voor hetzelfde geld ook enorme jeuk gaan veroorzaken.

Lees ook :  Wat Is Dopamine En Hoe Kunnen We Dopamine Verhogen?

Verder kunnen deze zwellingen en ontstekingen ook ontstaan in onze hersenen. Onderzoeken hebben aangetoond dat bacopa monnieri kan helpen om deze overgevoelige reacties van het immuunsysteem tegen te gaan. Waardoor minder vaak last ontstaat door zwellingen en ontstekingen. (6)

Verslavingen aan kalmerende middelen helpen behandelen

bacopa monnieri werking

Wanneer we enorme pijn hebben dan worden regelmatig kalmerende of verdovende middelen voorgeschreven. Deze kunnen worden ingezet voor ernstige mentale problemen, maar nog meer voor ernstige fysieke pijnen.

Het nadeel van deze middelen is dat we er zeer verslaafd aan kunnen worden. En op die manier steeds een hogere dosis nodig hebben om nog hetzelfde effect te bereiken. Het stoppen met deze middelen is meestal geen optie. Mede door de pijn maar ook door de enorm krachtige ontwenningsverschijnselen.

Eén van de werkzame mechanismen die dit effect dankzij brahmi helpen bekomen zijn de serotonine en dopamine bevorderende eigenschappen van bacopa monnieri. Door het serotonine en dopamine te verhogen op een natuurlijke manier krijgen we minder last van negatieve gevoelens en emoties. Brahmi is bijna net zo krachtig in het verhogen van dopamine als mucuna pruriens.

Bacopa monnieri heeft kunnen aantonen dat ze deze drang kunnen doen afnemen. Daarmee ook de risico’s op ontwenningsverschijnselen kunnen doen dalen. Daarnaast zullen ze niet alleen de verslaving helpen behandelen. Eventuele schade aangericht door deze middelen kan worden hersteld door bacopa monnieri of brahmi te gebruiken. (7) (8) (9)

Beschermend tegen lage bloedsuiker of hypoglycemie

Hoewel een te hoge bloedsuiker problemen zoals overgewicht en diabetes kan veroorzaken. Toch zijn de effecten van een te lage bloedsuiker een stuk ernstiger te noemen. Er kan namelijk permanente hersenschade optreden. Patiënten kunnen in coma belanden. Kunnen een ernstige val maken door het flauwvallen…

Lees ook :  Valeriaan om te slapen met een ontspannend gevoel!

Bacopa monnieri heeft aangetoond via wetenschappelijke onderzoeken bescherming te bieden tegen deze lage bloedsuiker of hypoglycemie. En daardoor ook bescherming biedt tegen hersenschade die kan optreden als gevolg daarvan.  (10)

Bacopa Monnieri Houdt de lever gezond

Onze lever is één van de belangrijkste organen van de spijsvertering. Het is in dit orgaan dat de meeste van onze voedingsstoffen worden gescheiden. En ook de belangrijkste plaats om afvalstoffen te helpen filteren. Wanneer de lever onvoldoende goed werkt zal onze spijsvertering minder vlot verlopen. Zullen we makkelijker voedingstekorten verkrijgen. Het is dus zeker belangrijk dat we onze lever zo gezond mogelijk houden.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat bacopa monnieri een gunstig effect heeft op de lever. Dat is vooral het geval wanneer de lever reeds schade heeft opgelopen, hetzij door ongezonde voeding of door een ongezonde levensstijl.

Op die manier kunnen we de werking van de lever via de natuurlijke weg terug stimuleren. En efficiënter afvalstoffen uit het lichaam halen. (11)

Bijwerkingen van Bacopa Monnieri

Het is niet aangeraden om bacopa monnieri supplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap. Er zijn niet meteen indicaties dat het gevaarlijk is. Maar er is onvoldoende onderzoek naar gedaan. Om die reden nemen we in deze situatie zeker beter het zekere voor het onzekere.

In hoge hoeveelheden kan bacopa monnieri zorgen voor een verhoogde aanmaak van schildklierhormonen. Mensen met een lage bloeddruk moeten voorzichtig zijn met het gebruik van deze supplementen. Omdat de effecten ook een verlagend effect hebben op de bloeddruk. Een supplement kan je hier online bestellen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven