Ashwagandha Waar Is Het Allemaal Goed Voor?

Testosteron tekort wegwerken

ashwagandha testosteronMannen die te kampen hebben met testosteron tekort hebben eigenlijk geluk. Geluk bij een ongeluk. De reden daarvoor is dat er veel meer mogelijkheden zijn om een testosteron tekort op te lossen op een natuurlijke manier. Dan om het testosteron te verhogen, als het testosteron al bovengemiddeld hoog is. De middelen die we gaan gebruiken om het testosteron tekort op te lossen zijn volledig natuurlijk. Ze zullen dus geen andere processen in het lichaam negatief gaan beïnvloeden. En in de meeste gevallen herstelt de normale testosteron productie terug na 8 weken. Het testosteron verhogen op een natuurlijke manier is beter dan met externe gels enzovoort omdat je de testosteron productie nog meer gaat lamleggen met het gebruik van deze gels.

Het effect

Een testosteron tekort is geen leuk probleem. Zeker niet als je een vriendin hebt. Maar ook voor jezelf is het niet leuk. Testosteron tekort werkt zowel fysiek in op het lichaam van de man, als mentaal. Mannen met een testosteron tekort zullen zich over het algemeen zwakker voelen. Dat uit zich fysiek in minder kracht hebben. Minder energie. Maar dat uit zich ook mentaal door zich bijvoorbeeld heel neerslachtig te voelen. In het ergste geval zeer depressief.

Wanneer je een testosteron tekort gaat behandelen dien je rekening te houden met enkele factoren. Zo dien je zeker en vast de oorzaak te vinden waarom je met een testosteron tekort te maken krijgt. Bij mannen onder de 50 is de oorzaak voor een testosteron tekort meestal psychisch. Wanneer je veel aan je hoofd hebt, en veel problemen of gewoon heel veel werk hebt, kan het testosteron daaronder leiden.

Stress en je gemoedstoestand zijn zeker de 2 belangrijkste mentale factoren die een testosteron tekort na verloop van tijd gaan bewerkstelligen.

testosteron erectie

Andere oorzaken kunnen fysiek zijn. Zo kan je met een testosteron tekort te kampen hebben wanneer je :

 • Te weinig slaapt
 • Slechte voeding gaat eten (weinig vet, heel veel bewerkte suikers)
 • Overgewicht hebt
 • Teveel alcohol drinkt of teveel rookt
 • Niet genoeg beweegt of een zeer passieve levensstijl hebt
 • Vitaminetekort zoals een vitamine D tekort. Vitamine D verhoogt het testosteron tot boven de hoogste referentiewaarde. 200% van de hoogste referentiewaarde om precies te zijn.
 • Tekort aan zink. Met een tekort aan zink heb je onmiddellijk minder testosteron.

oesters zink testosteronDoor deze factoren weg te werken. Zoals bijvoorbeeld meer slapen, meer verzadigde en onverzadigde vetten gaan eten. Minder snoepen. Minder alcohol drinken en zorgen voor voldoende Vitamine D en Zink. Zal je het testosteron tekort al voor een groot deel oplossen.

Lees ook :  Endorfine Tekort Aanvullen Op een Natuurlijke Manier

Je kunt ook kruiden gebruiken die het testosteron verhogen. En hier in dit artikel gaan we dieper ingaan op één bepaald soort kruid. De naam ervan is Ashwagandha.

Algemeen gunstig bij testosteron gebrek

Er zijn tientallen kruiden die worden gebruikt om het testosteron te verhogen. Toch is een supplement met Ashwagandha misschien de beste oplossing om een testosteron tekort op te lossen. Omdat Ashwagandha een adaptogeen kruid is. En op verschillende vlakken het testosteron tekort gaat aanpakken.

Dat geeft een grotere kans dat het ook jouw testosteron tekort kan aanpakken. De meeste kruiden om het testosteron te verhogen hebben 1 specifieke werking. Ze verhogen de androgene receptoren, ze verhogen het metaboliseren van cholesterol, ze verlagen het oestrogeen… Maar een supplement met ashwagandha doet veel van die zaken, die instaan voor een hoger testosteron.

Een testosteron tekort zal dus het beste worden geholpen met Ashwagandha. Dan dien je er alvast wel voor te zorgen dat je geen tekort aan zink en geen tekort aan vitamine D hebt. Anders zal je niet 100% van de voordelen van ashwagandha kunnen profiteren.

De onderzoeken en de resultaten van ashwagandha

ashwagandha testosteron tekort oplossenMannen die elke dag 5 gram Ashwagandha gaan gebruiken. Hebben binnen 3 maanden bijna de helft meer testosteron. Dit is aangetoond in een onderzoek die verricht werd door een Indiase universiteit. Daarin werden 75 mannen getest die geen kinderen konden krijgen. Omdat een IVF behandeling heel veel geld kost, wilden de wetenschappers in India weten of Ashwagandha misschien wel een alternatief kon bieden.

De mannen kregen 5 gram Ashwagandha toegediend vermengd met melk. In de Ayurvedische geneeskunde, de traditionele Indiase kruidengeneeskunde. Wordt Ashwagandha gezien als een levenselexir en libido verhogend kruid.

In andere studies met ratten werd reeds gezien dat de teelballen sneller sperma gingen aanmaken. En ook meer sperma gingen aanmaken. Ook werd vastgesteld dat het testosteron ging verhogen. Daarom wilde men zien wat het ging doen bij mensen.

De resultaten waren verbluffend
 • De mannen met normaal sperma hadden een verhoogd testosteron van meer dan 15%
 • Mannen met weinig sperma hadden 40% meer testosteron
 • Met trage zaadcellen hadden een verhoging van 21%

Andere tests hebben aangetoond dat mannen met een testosteron tekort bijna de helft meer testosteron aanmaken met het gebruik van Ashwagandha. Bij mannen die geen testosteron tekort hebben is de stijging minder hoog. Maar er is nog steeds een stijging van 15%.

De reden voor deze stijging staat niet meteen vast

Omdat Ashwagandha een adaptogeen kruid is. Gaat Ashwagandha zich gaan aanpassen aan de noden van het organisme in kwestie.

 • Wanneer je dus een testosteron tekort hebt, zal het adaptogeen helpen bij de testosteronproductie.
 • Te weinig sperma aanmaakt zal het de teelballen stimuleren meer sperma aan te maken.
 • Traag sperma hebt, zal het de zaadcellen sterker en vlugger helpen maken.

Dit zijn allemaal verschillende processen die op de één of andere manier worden verbeterd en versneld met het gebruik van Ashwagandha.

Men stelde echter wel vast dat meer antioxidanten en meer vitamines in het lichaam werden gevonden, bij de mannen die behandeld werden met ashwagandha.

Dit zou betekenen dat een supplement met ashwagandha een antioxidante functie vervult en dus vrije radicalen gaat bestrijden. Dit zou dan ook hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de verhoging van het testosteron en voor het verbeteren van de vruchtbaarheid.

Effect op de lichaamssamenstelling

Een ander onderzoek werd gedaan bij 12 mannen en 18 vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud. Die kregen gedurende 30 dagen een dosis ashwagandha toegediend.

Lees ook :  Serotonine aanvullen op natuurlijke wijze

De eerste 10 dagen bedroeg dat 750 mg. De volgende 10 dagen was dat 1000 mg en de laatste 10 dagen bedroeg de dosis 1250 mg ashwagandha.

testosteron tekort verhelpenMen stelde daarbij vast dat de magere lichaamsmassa (zonder vet) met 2 kg was toegenomen. En dat het vetpercentage met 2% gedaald was. Ook werd de kracht gemeten die de deelnemers konden geven met hun handen, quadriceps en hun lage rug. Die was op alle plaatsen ook toegenomen. De kracht in de handen was minimaal, echter was de kracht in de rug en in de quadriceps een groot stuk toegenomen. Ook was de daling van de slechte LDL cholesterol enorm hoog voor een natuurlijk supplement.

Prolactine en dopamine

Voor mensen met overgewicht zal ashwagandha dus helpen om het overgewicht te doen afnemen, de kracht te doen toenemen en het vetpercentage te doen dalen. Dit zijn allemaal factoren die resulteren in een hoger testosteron. Mensen met een testosteron tekort omwille van hun overgewicht kunnen dus ook worden geholpen met ashwagandha.

Maar daar stopt het niet. Andere hormonen die kunnen bijdragen aan een testosteron tekort worden door ashwagandha ook onderdrukt.

Zo wordt prolactine verlaagd met behulp van ashwagandha. Dit hormoon is verantwoordelijk voor borstvorming bij mannen. Mannen die door stress een verlaagde dopamine aanmaak hebben gekregen, kunnen teveel prolactine beginnen aanmaken waardoor het testosteron tekort snel optreedt.

Ook Cortisol wordt verlaagd met Ashwagandha, cortisol is een ander hormoon die zorgt voor de vermindering van het testosteron. Cortisol zal de aanmaak van oestrogeen stimuleren. Een hoger cortisol wordt ook verkregen door stress. Dit kan zowel fysieke stress, na sporten bijvoorbeeld. Of mentale stress zijn.

Conclusie

Ashwagandha zal op verschillende manieren helpen om het testosteron tekort op te lossen. Zowel fysieke oorzaken zoals overgewicht, een te hoog cholesterol, minder goed functionerende teelballen, zullen worden verbeterd met het gebruik van ashwagandha supplement.

Mensen die een testosteron tekort krijgen door stress zijn ook geholpen doordat ashwagandha de hormonen cortisol en prolactine gaat blokkeren. Om die reden is Ashwagandha het meest complete kruid om een de strijd tegen een testosteron tekort aan te gaan.

Kanker

Onderzoeken naar kanker moeten nog verder worden uitgebreid. Toch zou het kruid kunnen helpen bij bepaalde vormen van longkanker, prostaatkanker, prostaatkanker, borstkanker en andere kankers.

Een onderzoek uit 2007 kon aantonen dat ashwagandha tumorcellen kan vernietigen en op die manier kan dienstdoen als een natuurlijk middel tegen kanker.

Erectieproblemen

Bij erectieproblemen die ontstaan als gevolg van stress en angst was bij de proefpersonen een lichte stijging te zien. Echter was ze niet zo hoog als tribulus terrestris en viagra.

Lees ook :  10 Beste Kruiden Voor De Nieren Te Reinigen
withania somnifera libido erectie

Ashwagandha wordt gebruikt als een middel om het libido te verhogen. Er is dus een verhoging van het libido vastgesteld bij het gebruik van dit supplement.

Mensen met weinig tot geen stress vertoonden een lichtere stijging dan mensen die onder zware stress stonden. De stijging van het libido is zowel voor mannen als voor vrouwen van toepassing.

Onvruchtbaarheid behandelen

Een aanzienlijke verhoging van de kwaliteit van het sperma is merkbaar bij onvruchtbare mannen. We moeten hier wel stellen dat dezelfde kwaliteit als bij gezonde mannen, net niet gehaald kan worden. Toch is dit een zeer gunstig gegeven. Aangezien er weinig natuurlijke middelen voorhanden zijn die de kwaliteit van het sperma kunnen verhogen.

Diezelfde onvruchtbare mannen hadden een verhoging van ongeveer 40% aan sperma. Voor de gezonde mannen was een lichte stijging merkbaar.

De reden voor de verhoging van de vruchtbaarheid en de verhoging van de sperma hoeveelheid denkt men te vinden in de werking van de antioxidanten die in Ashwagandha aanwezig zijn en zo de teelballen en spermacellen gaan stimuleren. (1) (2) (3)

Libido stimuleren

Een ander onderzoek wees uit dat Ashwagandha voor een duidelijke verhoging van het libido verantwoordelijk is. Alsook het vermogen om seksueel te presteren. Het verbetert de erectie bij mannelijke proefpersonen. Deze effecten worden toegeschreven aan het verhogen van serotonine en zijn stress verlagend effect. (studie)

Ook bij vrouwen werd duidelijk een verbetering vastgesteld. Men zag een stijging in de opwinding. En stelde vast dat vrouwen meer voldoening hadden na de seks. (bron)

Veroudering tegengaan

Ashwagandha werd goed onderzocht naar zijn mogelijkheid om het gezond ouder worden te ondersteunen. En ook naar zijn mogelijkheid om het immuunsysteem te versterken. Een studie gepubliceerd in 2009 wees uit dat slechts na 96 uren Ashwagandha gebruikt te hebben de proefpersonen een enorme toename hadden aan T cellen en aan NK cellen. En dit in vergelijking met de groep die een place toegediend kreeg. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het beschermen tegen allerlei ziektes. En versterken op hun beurt het immuunsysteem bij organismen.

Een aantal onderzoeken hebben ook aangetoond dat ashwagandha ook anti-kanker effecten zou hebben. Echter werd dit enkel en alleen vastgesteld op dieren. Met name om eierstokkanker en longkanker te voorkomen en indien er reeds kankercellen aanwezig zijn, ze te vertragen.

Dit is echter nog niet getest op mensen, maar verder onderzoek zal daar ongetwijfeld naar gevoerd worden.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat ashwagandha voordelen biedt als het gaat om verouderingsproblemen zoals dementie, Alzheimer en Parkinson. Ook voor mentale aandoeningen zou ashwagandha in sommige gevallen kunnen helpen.

Ashwagandha lijkt invloed te hebben op Alzheimer en Parkinson. Het kan namelijk de voortgang van de ziekte vertragen op een manier die nog verder moet onderzocht worden. Ook zijn daar heel hoge dosissen voor nodig. Bij Parkinson kunnen we vermoeden dat een verhoging van dopamine hier een rol speelt. Al is bij ashwagandha het effect op dopamine niet zo sterk als bij mucuna pruriens.

Vitals Ashwagandha-KSM Biologisch Capsules 60CP (Hier bestellen)

Deel dit bericht

Scroll naar boven