Ashwagandha Waar Is Het Allemaal Goed Voor?
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: januari 10, 2016 om 2:46 am
Laatste update: januari 23, 2019

Ashwagandha De Feiten!

Ashwagandha is een kruid en een zeer populair supplement. Het geeft bescherming aan het zenuwstelsel, Ashwagandha heeft een kanker werende werking. Verhoogt de viriliteit en de vitaliteit, ze kunnen ook worden ingezet om angst gaan bestrijden.

Welk wetenschappelijk onderzoek is daar reeds naar verricht? In dit artikel vind je alle mogelijke onderzoeken naar het effect van Ashwagandha en naar de werking van Ashwagandha!

Withania Somnifera kan gebruikt worden voor het bestrijden van stress. Het kan op een zeer effectieve manier cortisol verlagen in het lichaam. Dit kan zowel voor mensen die fysieke of mentale inspanningen moeten uitvoeren van groot belang zijn.

Ook mensen die onder stress staan gedurende een bepaalde periode kunnen ervoor zorgen dat de balans in het lichaam dankzij het gebruik van dit kruid kan hersteld worden. Toch zijn er nog heel wat andere voordelen die gepaard gaan bij het gebruik van Withania Somnifera. We sommen ze even voor je op in dit artikel.

Wat is Ashwagandha

Alle essentiële voordelen van Ashwagandha, Effecten EN Feiten
withania somnifera

Withania Somnifera, wereldwijd bekend als Ashwagandha, is een kruid die wordt gebruikt in de Ayurveda. De Ayurveda is de traditionele geneeskunde van Indië. De letterlijke betekenis van Ashwagandha betekent “Geur van paard” .

Dat komt door de geur van de wortels van de Ashwagandha plant. Maar meer doordat men ervan uitgaat ging dat het nemen van Ashwagandha, je de kracht en viriliteit gaat geven als een paard. Het kan worden gebruikt als supplement.

Stress verlagen

Ashwagandha is een adaptogeen. Het wordt vooral gegeven als een supplement om angst te onderdrukken. Ook helpt Ashwagandha om slaapproblemen op te lossen. Het werkt als een anti depressant. Verlaagt de cortisol en verhoogt de immuniteit tegen stress.

Naast het verlagen van stress kan ashwagandha ook de fysieke prestaties verbeteren bij passieve mensen en bij atleten. Ook heeft het de capaciteit om de LDL cholesterol te verlagen. Vergeetachtig zijn kan ook worden behandeld met het kruid.

Ook werden veelbelovende resultaten bereikt omtrent Alzheimer, dementie en Parkinson. Toch moet daarvoor verder onderzoek naar gedaan worden eer we kunnen spreken van een echte behandeling met Ashwagandha tegen deze slepende ouderdomsaandoeningen.

Ook moet nog verder worden onderzocht wat het echte werkend mechanisme is die deze voordelen van ashwagandha voor de gezondheid bewerkstelligt.

Het gebruik van Ashwagandha is gunstig voor kanker patiënten. Het is belangrijk te stellen dat er geen bewijs gevonden is dat het bij mensen kan helpen om kanker te bestrijden.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen winderigheid

Dat bewijs is bij dieren echter wel aangetoond. Bij mensen moet verder onderzoek daar nog naar gedaan worden. Toch is dit zeker een duidelijk bewijs dat ashwagandha een gunstige invloed heeft op de gezondheid.

Al kunnen we in geen geval dit middel gebruiken ter vervanging van bestaande behandelingen tegen kanker. (studie)

Weerstand verbeteren mentaal en fysiek

Het is wel een zeer goed supplement om het immuunsysteem te versterken. De pijn veroorzaakt door chemotherapie kan worden verzacht door de verdovende werking van Ashwagandha en zijn kracht om fysieke en mentale stress te bestrijden.

Het is niet aan te raden Ashwagandha te gebruiken als een behandeling tegen kanker. Toch niet vooraleer daar concreet bewijs voor gevonden is.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Terwijl het wortel extract van de Ashwagandha plant niet giftig is. Zijn hoge dosissen van de geïsoleerde stof Withaferine A (de anti kanker molecule) wel giftig.

Echter kan je, wanneer men zich aan de aanbevolen maximum dosis van 10 gram per dag (die bijna nooit nodig is) geen giftige dosis van deze Withaferine A stof in het lichaam krijgen.

Het gebruik van Ashwagandha

De laagste effectieve dosis om dit kruid te gebruiken is 300 mg tot 500 mg. De maximale dosis bedraagt 6 gram, deze wordt meestal in 3 keer opgedeeld. 3 Porties van 2 gram dus.

In sommige gevallen kan de laagste dosis effectief zijn. Dat gaat dan meestal om minder ernstige problemen zoals licht de stress gaan verlagen. Of om sneller te kunnen inslapen.

Het wortel extract is de meest gebruikte vorm van dit kruid in het maken van supplementen. Het dient genomen te worden tijdens de maaltijd. Indien je slechts 1 capsule neemt dan dien je die te nemen tijdens het ontbijt.

De effecten

 • Angst : Zeer effectief. Genoeg onderzoek toont aan dat Ashwagandha sterke angst werende eigenschappen heeft. Ook bij sociale angst zou men met dit kruid vooruitgang boeken.
 • Cortisol : Zeer effectief. De daling in cortisol bij mensen na gebruik van een supplement was enorm. Dat ging van 15% tot 28%.
 • Kracht : Zeer effectief. Verbeteringen in de hoeveelheid aan kracht werd vastgesteld in getrainde personen, die een sprint moesten afleggen. Dezelfde test werd gedaan bij mensen die geen sport deden en dezelfde resultaten werden bereikt.
 • Stress : Zeer effectief. Het kruid is in staat om de symptomen van stress enorm te verlagen. Ook helpt dit tegen vermoeidheid, cortisol en prolactine.
 • Cholesterol : Zeer effectief. Er wordt een daling vastgesteld van de totale cholesterol, dit bedroeg maar liefst 10%. Dit komt voor bij mensen met normale cholesterol, als mensen met een hoog cholesterol.
 • Bloedsuiker : Effectief. Een verlaging van de bloedsuiker waarden wordt vastgesteld bij het gebruik van een supplement. Echter is de verlaging relatief laag 5%.
 • Bloeddruk : Gemiddeld. Een kleine daling van de bloeddruk werd vastgesteld bij mensen die het kruid gebruiken. 1.6% in de systolische bloeddruk en 6% bij de diastolische bloeddruk.
 • Depressie : Gemiddeld. De effecten van Ashwagandha op depressie verschijnselen zijn minder sterk dan de effecten van Ashwagandha op angstgevoelens. Toch heeft het kruid een grote invloed op het verlagen van symptomen van depressie. Vooral dan door het toenemen van dopamine en serotonine door Ashwagandha.
 • Vermoeidheid : Zeer effectief. Als gevolg van zijn adaptogene effecten zal het kruid de vermoeidheid tegengaan wanneer het dagelijks wordt gebruikt.
 • Motivatie : Een verhoging van de motivatie was ontdekt bij de mensen waar ook de angst was afgenomen. Daarom is het echter niet duidelijk of de extra motivatie er komt door het supplement, of door de daling van de angst gevoelens.
 • Zaadcel mobiliteit : Net zoals het sperma toeneemt, de vruchtbaarheid van het sperma toeneemt, gaat ook de mobiliteit van de zaadcellen toenemen.
 • Sociaal functioneren : Bij mensen met angstgevoelens is het sociaal functioneren gemiddeld een stuk lager. Doordat de angst wordt verlaagd wordt het sociaal functioneren ook verbeterd.
 • Testosteron : Testosteron wordt verhoogd bij mannen met een testosteron tekort. Bij mensen met vruchtbaarheidsproblemen en bij mannen die aan krachttraining doen. Bij gewone gezonde mensen die geen krachttraining doen is de stijging een stuk lager.
 • Slapeloosheid : Bij vrouwen met slapeloosheid werd een verbetering vastgesteld door het gebruik van een supplement.
Lees ook :  Ashwagandha Kopen : Welke is de beste Ashwagandha?

Stress en Angst

ashwagandha stress depressie

Ashwagandha fungeert als een adaptogeen. Dat komt waarschijnlijk door de withanoliden.

Adaptogenen proberen de stress te verlagen en proberen zich aan te passen aan de noden van het lichaam.

Ashwagandha is een sterk middel om de stress te verlagen. Dit effect kan worden verklaard door het onderdrukken van de neuronale excitatie als gevolg van de stress.

Ook wordt de angst heel sterk verlaagd, maar dat gebeurd waarschijnlijk doordat de stress wordt aangepakt. Angst is ook een vorm van stress en wordt dus ook verlaagd.

Cortisol verlagen

Ashwagandha heeft sterke anti-stress componenten. Dat bevestigt dat het gaat om een adaptogeen. Het gebruik van dit kruid zorgt voor een enorme daling in het cortisol bij mensen. En verbetert het fysiek functioneren wanneer men geplaatst wordt onder psychologische stress.

Bij het gebruik ervan verlaagt de angst. Is er een merkbare verbetering zichtbaar in het sociaal functioneren. De hormonen die verantwoordelijk voor de promotie van sociale interacties worden positief beïnvloed.

Terwijl de hormonen die de isolering gaan promoten, worden tegengewerkt bij het gebruik van een supplement.

Alternatief voor medicijnen

Wanneer de persoon lijdt aan angst die veroorzaakt wordt door stress, is een betere werking vastgesteld dan de werking van de traditionele medicijnen tegen angst.

Lees ook :  Mariadistel Voordelen En Werking Op Ons Lichaam

Lorazepam gebruikt men vooral bij angst of spanning.. In onderzoeken (studie) is aangetoond dat ashwagandha de effecten van lorazepam evenaart.

Vaak wordt lorazepam in combinatie met verschillende andere medicijnen genomen. Hetzij medicijnen die depressie moeten verminderen of psychose en spanningen moeten remmen. Een supplement met Ashwagandha kan daarin dan een goed alternatief bieden voor het medicijn lorazepam.

#ashwagandha alternatief tegen het medicijn #lorazepam Klik om te Tweeten

Depressie

Een supplement van dit kruid heeft anti depressieve eigenschappen uit zichzelf. Het effect is vergelijkbaar met Imipramine. Al is wel een hogere dosis nodig om dat effect te bereiken.

Het werkt ook heel goed in een combinatie met Imipramine en fluoxetine. Dit is echter enkel bij dieren vastgesteld en moet nog nader onderzocht worden bij mensen.

Datzelfde onderzoek dat we hierboven hebben geciteerd gaf ook als resultaat dat de symptomen van depressie werden verbeterd. Echter is geen onderzoek gedaan naar mensen die depressief zijn zonder stress te hebben. Al gaan depressie en stress meestal wel hand in hand.

Er is ook bewijs gevonden voor een verbetering bij mensen met een bipolaire stoornis (studie).

Geheugen en leren

Bij het gebruik van een extract van de plant werd een anti-vergeet effect aangetoond. Geassocieerd met Alzheimer. De reden daarvoor zou de Withanolide A zijn en Withanone. Al kunnen ook nog andere bestandsdelen verantwoordelijk daarvoor zijn, dan wel in mindere mate. Hoe meer Withanoliden, hoe krachtiger de werking van de plant.

In een andere wetenschappelijke studie (bron) werd aangetoond dat het cognitief functioneren als gevolg van een slaaptekort wordt verbeterd door het kruid te gebruiken.

Verdoving en Slapen
slapen stress

Ashwagandha in een dosis van 100 tot 200 mg / kg zou dezelfde werking hebben als 500mcg diazepam in het verminderen van slaapproblemen en het verbeteren van de slaapkwaliteit bij muizen en ratten. De stress die wordt vastgesteld bij muizen en ratten (studie) met slaapproblemen wordt ook omlaag gebracht.

Ashwagandha supplement wordt verondersteld om slaapstoornissen te verhelpen doordat een signalerend effect via GABA receptoren wordt overgebracht.

Wanneer extreem hoge dosissen gebruikt worden om de slaapproblemen op te lossen treedt een verdovingseffect op.

Elke studie die bij mensen werd uitgevoerd door dit kruid te laten gebruiken. Toonde een verbetering van de slaapkwaliteit aan.

Slecht #slapen door #stress vermijden dankzij Withania Somnifera Klik om te Tweeten

Verslavingen

Tenminste één studie heeft reeds aangetoond dat Ashwagandha hulp kan bieden bij mensen met een verslaving. Omdat dit kruid vaak gebruikt wordt om de gemoedstoestand op te krikken heeft dit dus een positieve werking bij mensen met verslavingen.

ashwagandha

Wanneer je met een verslaving te kampen hebt, en je stopt ermee dan krijg je te maken met een slecht humeur, agressie of neerslachtigheid. Deze symptomen worden met dit kruid verlicht.

Lees ook :  Cortisol verlagen met kruiden

Cholesterol

Cholesterol wordt met bijna 20% verlaagd bij mensen met een hoog cholesterol.

Mensen met een normaal cholesterol krijgen ook een lager cholesterol maar dan in mindere mate (ongeveer 10%).

Ook zorgt de plant voor een stijging in de HDL (goede) cholesterol en een daling van de LDL (slechte) cholesterol. De daling van de LDL is een gevolg van de stijging van de HDL. Deze daling werd ook vastgesteld bij mensen met een normaal cholesterol.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Bloeddruk

Bij mensen met een hoge bloeddruk wordt de bloeddruk lager. Daar is echter weinig onderzoek naar verricht. En bij mensen bij een normale bloeddruk is geen verandering opgemerkt.

Ashwagandha verlaagt de bloeddruk bij mensen die onder stress staan. Een hoger cortisolgehalte leidt uiteindelijk tot een hogere bloeddruk. Door het verlagen van cortisol kunnen we dus de bloeddruk in balans brengen. Hetzelfde effect zien we bij de bloedsuiker.

Teveel cortisol leidt tot een hoge bloedsuiker. Het verlagen leidt uiteindelijk tot een daling van de bloedsuiker. Daarmee kunnen we dus niet alleen het risico op hartziekten als gevolg van stress gaan verhinderen. Maar kunnen we ook het risico op diabetes met behulp van ashwagandha gaan vermijden.

Vetpercentage

In een onderzoek werd vastgesteld dat het vetpercentage met 2% meer was gedaald in vergelijking met de personen die geen withanolia somnifera gebruikten.

Een toename aan droge lichaamsmassa werd zichtbaar samen met de daling van het vetpercentage.

Kracht

Mensen die aan krachttraining doen, ervaren een toename aan kracht. Hoewel dit ook bij mensen die niet aan krachttraining het geval is.

Dit is te verklaren doordat ashwagandha het cortisol verlaagt. En daarbij de spieren sneller kan helpen herstellen. De spieren kunnen dan ook meer gewicht aan.

Immuunsysteem

testosteron erectie

Ashwagandha zorgt voor een verhoging van de NK cellen. En voor een verhoging van de T cellen. Deze helpen het immuunsysteem versterken.

De T cellen zijn van groot belang bij het strijden tegen virussen en infecties. Ashwagandha kan hierin dus een belangrijke rol spelen.

Testosteron

Testosteron wordt verhoogd bij gezonde ratten.

Ook wordt testosteron verhoogd bij onvruchtbare mannen die 5 gram per dag gebruikten gedurende 6 maanden.

Gezonde mannen die geen training deden, en begonnen aan krachttraining te doen en daarbij een supplement van het kruid gebruikten, hadden 15% meer testosteron dan de groep mannen die geen supplement gebruikten.

Bij gezonde mannen die geen training deden, en ook geen training gingen doen terwijl ze het middel gebruikten. was een kleine stijging 10% van het testosteron te zien.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Maca En Wat Zijn De Bijwerkingen?

Bij mannen die onder stress stonden werd een verhoging van 20% vastgesteld.

Bij alle mannen die zijn getest, kon ashwagandha een verhoging van het testosteron bewerkstelligen. De hoogste verhoging werd vastgesteld bij mannen met een testosteron tekort en mannen die onvruchtbaar waren. Verder was er een hoge stijging te zien bij mannen die onder stress stonden. Een gemiddelde stijging werd vastgesteld bij mannen die aan krachttraining deden. En een kleine stijging 10% werd vastgesteld bij mannen die geen training deden en verder gezond waren. Men kan dus met Ashwagandha het testosteron verhogen.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Door het gebruik van een hoge dosis (echter nog steeds niet boven de maximum aanbevole dosis) werd het cortisol volledig genormaliseerd bij de proefpersonen.

Kanker

Onderzoeken naar kanker moeten nog verder worden uitgebreid. Toch zou het kruid kunnen helpen bij bepaalde vormen van longkanker, prostaatkanker, prostaatkanker, borstkanker en andere kankers.

Een onderzoek uit 2007 kon aantonen dat ashwagandha tumorcellen kan vernietigen en op die manier kan dienstdoen als een natuurlijk middel tegen kanker.

Seksualiteit en vruchtbaarheid

Erectieproblemen

Bij erectieproblemen die ontstaan als gevolg van stress en angst was bij de proefpersonen een lichte stijging te zien. Echter was ze niet zo hoog als tribulus terrestris en viagra.

withania somnifera libido erectie

Ashwagandha wordt gebruikt als een middel om het libido te verhogen. Er is dus een verhoging van het libido vastgesteld bij het gebruik van dit supplement.

Mensen met weinig tot geen stress vertoonden een lichtere stijging dan mensen die onder zware stress stonden. De stijging van het libido is zowel voor mannen als voor vrouwen van toepassing.

Onvruchtbaarheid behandelen

Een aanzienlijke verhoging van de kwaliteit van het sperma is merkbaar bij onvruchtbare mannen. We moeten hier wel stellen dat dezelfde kwaliteit als bij gezonde mannen, net niet gehaald kan worden. Toch is dit een zeer gunstig gegeven. Aangezien er weinig natuurlijke middelen voorhanden zijn die de kwaliteit van het sperma kunnen verhogen.

Diezelfde onvruchtbare mannen hadden een verhoging van ongeveer 40% aan sperma. Voor de gezonde mannen was een lichte stijging merkbaar.

De reden voor de verhoging van de vruchtbaarheid en de verhoging van de sperma hoeveelheid denkt men te vinden in de werking van de antioxidanten die in Ashwagandha aanwezig zijn en zo de teelballen en spermacellen gaan stimuleren. (1) (2) (3)

Libido stimuleren

Een ander onderzoek wees uit dat Ashwagandha voor een duidelijke verhoging van het libido verantwoordelijk is. Alsook het vermogen om seksueel te presteren. Het verbetert de erectie bij mannelijke proefpersonen. Deze effecten worden toegeschreven aan het verhogen van serotonine en zijn stress verlagend effect. (studie)

Lees ook :  Potentie Verhogen Met De Meest Krachtige Middelen!

Ook bij vrouwen werd duidelijk een verbetering vastgesteld. Men zag een stijging in de opwinding. En stelde vast dat vrouwen meer voldoening hadden na de seks. (bron)

Veroudering

Ashwagandha lijkt invloed te hebben op Alzheimer en Parkinson. Het kan namelijk de voortgang van de ziekte vertragen op een manier die nog verder moet onderzocht worden. Ook zijn daar heel hoge dosissen voor nodig. Bij Parkinson kunnen we vermoeden dat een verhoging van dopamine hier een rol speelt. Al is bij ashwagandha het effect op dopamine niet zo sterk als bij mucuna pruriens.

Dosis

Een normale dosis ligt tussen de 100 mg en de 6.000 mg. Er bestaat een grote diversiteit in kwaliteit en prijs van withania somnifera.

Dosissen van 10 gram zijn niet uitgesloten maar worden beter onder begeleiding uitgevoerd.

Negatieve effecten die kunnen optreden bij het gebruik van een extreem hoge hoeveelheid Ashwaganda supplement zijn :


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


 • Hevige bloedingen bij menstruatie
 • Overactieve schildklier
 • Tinteling in de penis bij erectie (slechts 1 geval bekend)

Prijs en kwaliteit vergelijken

Er bestaat een grote diversiteit in kwaliteit en prijs van een ashwagandha supplement. Goedkopere varianten bevatten dan vaak extra additieven of zijn vervaardigd uit goedkopere capsules. Ook het percentage withanoliden in de Withania Somnifera kan sterk verschillen. De withanoliden zijn de werkzame stoffen in de plant.

Hieronder vinden we een lijst met beschikbare merken en de prijs ervan.

Now Extract 2.5% Withanoliden 450 mg € 16.95

Haya Labs 450mg € 12.90

Ashwagandha KSM-66 Biologisch 500 mg €19.95

Withania Somnifera Poeder 200 gr € 14.95

Wat is de beste #ashwagandha ? Vergelijk het hier! Klik om te Tweeten

Ze voldoen allemaal aan de eisen om te mogen verkocht worden. Ze zullen dus allemaal kunnen worden ingezet om de effecten van ashwagandha te kunnen verkrijgen. Sommige producten zullen echter van een hogere kwaliteit zijn dan andere. Hierbij wordt het gehalte aan withanoliden vooral bepalend voor de sterkte van het supplement.

Biologische capsules van ashwagandha supplementen zullen altijd een stuk duurder zijn. Dat betekent niet meteen dat ook het extract van ashwagandha van betere kwaliteit is. Al is dat in de meeste gevallen wel het geval.


Close