Ashwagandha Waar Is Het Allemaal Goed Voor?
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: april 1, 2020 om 12:46 am
Laatste update: april 1, 2020

Voordelen En Werking Van Withania Somnifera

Ashwagandha is een kruid en een zeer populair supplement. Het geeft bescherming aan het zenuwstelsel, Ashwagandha heeft een kanker werende werking. Verhoogt de viriliteit en de vitaliteit, ze kunnen ook worden ingezet om angst gaan bestrijden.

Welk wetenschappelijk onderzoek is daar reeds naar verricht? In dit artikel vind je alle mogelijke onderzoeken naar het effect van Ashwagandha en naar de werking van Ashwagandha!

Withania Somnifera kan gebruikt worden voor het bestrijden van stress. Het kan op een zeer effectieve manier cortisol verlagen in het lichaam. Dit kan zowel voor mensen die fysieke of mentale inspanningen moeten uitvoeren van groot belang zijn.

Ook mensen die onder stress staan gedurende een bepaalde periode kunnen ervoor zorgen dat de balans in het lichaam dankzij het gebruik van dit kruid kan hersteld worden. Toch zijn er nog heel wat andere voordelen die gepaard gaan bij het gebruik van Withania Somnifera. We sommen ze even voor je op in dit artikel.

Wat is Ashwagandha

Alle essentiële voordelen van Ashwagandha, Effecten EN Feiten
withania somnifera

Withania Somnifera, wereldwijd bekend als Ashwagandha, is een kruid die wordt gebruikt in de Ayurveda. De Ayurveda is de traditionele geneeskunde van Indië. De letterlijke betekenis van Ashwagandha betekent “Geur van paard” .

Dat komt niet meteen door de geur van de wortels van de Ashwagandha plant. Maar meer doordat men ervan uitgaat ging dat het nemen van Ashwagandha, je de kracht en viriliteit gaat geven als een paard. Men gebruikt Withania somnifera als supplement.

Stress verlagen

Ashwagandha is een adaptogeen. Het wordt vooral gegeven als een supplement om angst te onderdrukken. Ook helpt het kruid om slaapproblemen op te lossen. Het werkt als een anti depressant. Verlaagt de cortisol en verhoogt de immuniteit tegen stress.

Naast het verlagen van stress kan de plant ook de fysieke prestaties verbeteren bij passieve mensen en bij atleten. Ook heeft het de capaciteit om de LDL cholesterol te verlagen. Vergeetachtigheid kunnen we ook aanpakken met het kruid.

Ook werden veelbelovende resultaten bereikt omtrent Alzheimer, dementie en Parkinson. Toch moet daarvoor verder onderzoek naar gebeuren eer we kunnen spreken van een echte behandeling met Ashwagandha tegen deze slepende ouderdomsaandoeningen.

Ook moet men nog verder onderzoeken wat het echt werkend mechanisme is die deze voordelen van ashwagandha voor de gezondheid bewerkstelligt.Kanker

Het gebruik van Ashwagandha is gunstig voor kanker patiënten. Het is belangrijk te stellen dat er geen bewijs gevonden is dat het bij mensen kan helpen om kanker te bestrijden als alleenstaande behandeling.

Dat bewijs is bij dieren wel aangetoond. Bij mensen moet verder onderzoek daar nog naar gebeuren. Toch is dit zeker een duidelijk bewijs dat ashwagandha een gunstige invloed heeft op de gezondheid.

Al kunnen we in geen geval dit middel gebruiken ter vervanging van bestaande behandelingen tegen kanker. (studie)

Weerstand verbeteren mentaal en fysiek

Het is wel een zeer goed supplement om het immuunsysteem te versterken. De pijn veroorzaakt door chemotherapie zal door de verdovende werking van Ashwagandha verminderen en fysieke en mentale stress bestrijden.

Het is niet aan te raden Ashwagandha te gebruiken als een behandeling tegen kanker. Toch niet vooraleer daar concreet bewijs voor gevonden is.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Terwijl het wortel extract van de Ashwagandha plant niet giftig is. Zijn hoge dosissen van de geïsoleerde stof Withaferine A (de anti kanker molecule) wel giftig.

Echter kan je, wanneer men zich aan de aanbevolen maximum dosis van 10 gram per dag (die bijna nooit nodig is) geen giftige dosis van deze Withaferine A stof in het lichaam krijgen.

Het gebruik van Ashwagandha

De laagste effectieve dosis om dit kruid te gebruiken is 300 mg tot 500 mg. De maximale dosis bedraagt 6 gram, deze wordt meestal in 3 keer opgedeeld. 3 Porties van 2 gram dus.

In sommige gevallen kan de laagste dosis effectief zijn. Dat gaat dan meestal om minder ernstige problemen zoals licht de stress gaan verlagen. Of om sneller te kunnen inslapen.

Het wortel extract is de meest gebruikte vorm van dit kruid in het maken van supplementen. Dit neem je best tijdens de maaltijd. Indien je slechts 1 capsule neemt dan dien je die te nemen tijdens het ontbijt.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen stress?

De effecten

 • Angst : Zeer effectief. Genoeg onderzoek toont aan dat Ashwagandha sterke angst werende eigenschappen heeft. Ook bij sociale angst zou men met dit kruid vooruitgang boeken.
 • Cortisol : Zeer effectief. De daling in cortisol bij mensen na gebruik van een supplement was enorm. Dat ging van 15% tot 28%.
 • Kracht : Zeer effectief. Verbeteringen in de hoeveelheid aan kracht werd vastgesteld in getrainde personen, die een sprint moesten afleggen. Dezelfde test werd gedaan bij mensen die geen sport deden en dezelfde resultaten werden bereikt.
 • Stress : Zeer effectief. Het kruid is in staat om de symptomen van stress enorm te verlagen. Ook helpt dit tegen vermoeidheid, cortisol en prolactine.
 • Cholesterol : Zeer effectief. Er wordt een daling vastgesteld van de totale cholesterol, dit bedroeg maar liefst 10%. Dit komt voor bij mensen met normale cholesterol, als mensen met een hoog cholesterol.
 • Bloedsuiker : Effectief. Een verlaging van de bloedsuiker waarden wordt vastgesteld bij het gebruik van een supplement. Echter is de verlaging relatief laag 5%.
 • Bloeddruk : Gemiddeld. Een kleine daling van de bloeddruk werd vastgesteld bij mensen die het kruid gebruiken. 1.6% in de systolische bloeddruk en 6% bij de diastolische bloeddruk.
 • Depressie : Gemiddeld. De effecten van Ashwagandha op depressie verschijnselen zijn minder sterk dan de effecten van Ashwagandha op angstgevoelens. Toch heeft het kruid een grote invloed op het verlagen van symptomen van depressie. Vooral dan door het toenemen van dopamine en serotonine door Ashwagandha.
 • Vermoeidheid : Zeer effectief. Als gevolg van zijn adaptogene effecten zal het kruid de vermoeidheid tegengaan wanneer het dagelijks wordt gebruikt.
 • Motivatie : Een verhoging van de motivatie was ontdekt bij de mensen waar ook de angst was afgenomen. Daarom is het echter niet duidelijk of de extra motivatie er komt door het supplement, of door de daling van de angst gevoelens.
 • Zaadcel mobiliteit : Net zoals het sperma toeneemt, de vruchtbaarheid van het sperma toeneemt, gaat ook de mobiliteit van de zaadcellen toenemen.
 • Sociaal functioneren : Bij mensen met angstgevoelens is het sociaal functioneren gemiddeld een stuk lager. Doordat de angst wordt verlaagd wordt het sociaal functioneren ook verbeterd.
 • Testosteron : Testosteron wordt verhoogd bij mannen met een testosteron tekort. Bij mensen met vruchtbaarheidsproblemen en bij mannen die aan krachttraining doen. Bij gewone gezonde mensen die geen krachttraining doen is de stijging een stuk lager.
 • Slapeloosheid : Bij vrouwen met slapeloosheid werd een verbetering vastgesteld door het gebruik van een supplement.

Stress en Angstashwagandha stress depressie

Ashwagandha fungeert als een adaptogeen. Dat komt waarschijnlijk door de withanoliden.

Adaptogenen proberen de stress te verlagen en proberen zich aan te passen aan de noden van het lichaam.

Ashwagandha is een sterk middel om de stress te verlagen. Dit effect kan men verklaren door het onderdrukken van de neuronale excitatie als gevolg van de stress.

Ook zal de plant angst heel sterk verlagen, maar dat gebeurt waarschijnlijk doordat het lichaam minder onder stress staat. Angst is ook een vorm van stress en zal hier automatisch ook van profiteren.

Cortisol verlagen

Ashwagandha heeft sterke anti-stress componenten. Dat bevestigt dat het gaat om een adaptogeen. Het gebruik van dit kruid zorgt voor een enorme daling in het cortisol bij mensen. En verbetert het fysiek functioneren wanneer men te maken krijgt met onder andere psychologische stress.

Bij het gebruik ervan verlaagt de angst. Is er een merkbare verbetering zichtbaar in het sociaal functioneren. De hormonen die verantwoordelijk zijn voor de promotie van sociale interacties raken positief beïnvloed. Terwijl de hormonen die de isolering promoten op die manier afnemen bij het gebruik van een supplement.

Alternatief voor medicijnen

ashwagandha

Wanneer de persoon lijdt aan angst die veroorzaakt wordt door stress, is een betere werking vastgesteld dan de werking van de traditionele medicijnen tegen angst.

Lorazepam gebruikt men vooral bij angst of spanning.. In onderzoeken (studie) is aangetoond dat ashwagandha de effecten van lorazepam evenaart.

Vaak wordt lorazepam in combinatie met verschillende andere medicijnen genomen. Hetzij medicijnen die depressie moeten verminderen of psychose en spanningen moeten remmen. Een supplement met Ashwagandha kan daarin dan een goed alternatief bieden voor het medicijn lorazepam.

#ashwagandha alternatief tegen het medicijn #lorazepam Klik om te Tweeten

Depressie

Een supplement van dit kruid heeft anti depressieve eigenschappen uit zichzelf. Het effect is vergelijkbaar met Imipramine. Al is wel een hogere dosis nodig om dat effect te bereiken.

Het werkt ook heel goed in een combinatie met Imipramine en fluoxetine. Dit is echter enkel bij dieren vastgesteld en nog niet bij mensen.

Datzelfde onderzoek dat we hierboven hebben geciteerd gaf ook als resultaat dat de symptomen van depressie werden verbeterd. Echter is geen onderzoek gedaan naar mensen die depressief zijn zonder stress te hebben. Al gaan depressie en stress meestal wel hand in hand.

Lees ook :  Amerikaanse Ginseng | Wat Is De Werking En Wat Zijn De Bijwerkingen?

Er is ook bewijs gevonden voor een verbetering bij mensen met een bipolaire stoornis (studie).

Geheugen en leren

Bij het gebruik van een extract van de plant werd een anti-vergeet effect aangetoond. Geassocieerd met Alzheimer. De reden daarvoor zou de Withanolide A zijn en Withanone. Al kunnen ook nog andere bestandsdelen verantwoordelijk daarvoor zijn, dan wel in mindere mate. Hoe meer Withanoliden, hoe krachtiger de werking van de plant.In een andere wetenschappelijke studie (bron) werd aangetoond dat het cognitief functioneren als gevolg van een slaaptekort wordt verbeterd door het kruid te gebruiken.

Verdoving en Slapen

slapen stress

Ashwagandha in een dosis van 100 tot 200 mg / kg zou dezelfde werking hebben als 500 mcg diazepam in het verminderen van slaapproblemen en het verbeteren van de slaapkwaliteit bij muizen en ratten. De stress die wordt vastgesteld bij muizen en ratten (studie) met slaapproblemen wordt ook omlaag gebracht.

Ashwagandha supplement wordt verondersteld om slaapstoornissen te verhelpen doordat een signalerend effect via GABA receptoren wordt overgebracht.

Wanneer we extreem hoge dosissen gebruiken om de slaapproblemen op te lossen treedt een verdovingseffect op.

Elke studie die bij mensen werd uitgevoerd door dit kruid te laten gebruiken. Toonde een verbetering van de slaapkwaliteit aan.

Slecht #slapen door #stress vermijden dankzij Withania Somnifera Klik om te Tweeten

Verslavingen

Tenminste één studie heeft reeds aangetoond dat Ashwagandha hulp kan bieden bij mensen met een verslaving. Omdat dit kruid vaak gebruikt wordt om de gemoedstoestand op te krikken heeft dit dus een positieve werking bij mensen met verslavingen.

Wanneer je met een verslaving te kampen hebt, en je stopt ermee dan krijg je te maken met een slecht humeur, agressie of neerslachtigheid. Deze symptomen verdwijnen wanneer we ashwagandha gebruiken.

Beschermt het zenuwstelsel

zenuwstelsel beschermenStress, milieuvervuiling en ongezonde voeding kunnen allemaal een impact hebben op ons zenuwstelsel.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat Ashwagandha niet alleen uitermate geschikt is om stress te gaan verminderen. Maar ook om de hersencellen te beschermen tegen de effecten van onze huidige levensstijl. Ashwagandha beschermt het zenuwstelsel!

Bij bepaalde vormen van angst en depressie heeft ashwagandha aangetoond even effectief te zijn als sommige kalmeringsmiddelen en anti-depressie middelen.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Dit onderzoek werd gedaan door 5 dagen lang mensen ashwagandha te laten gebruiken. Een andere groep gebruikte het kalmeermiddel Lorazepam terwijl nog een andere groep het anti-depressiemiddel imipramine gebruikte. De resultaten waren verbluffend en toonden een bijna gelijke werking.

Stress kan ervoor zorgen dat de peroxidatie van vetten wordt verhoogd. Dat is het proces waar vrije radicalen elektronen gaan stelen in de vetzuren. Het aantal antioxidanten wordt verlaagd.

Wanneer Ashwagandha supplement werd toegediend door de onderzoekers, één uur voor een stressvolle situatie werd alle schade veroorzaakt door vrije radicalen reeds hersteld.

Vroegtijdige veroudering heeft vaak te maken met chronische spanningen van het zenuwstelsel veroorzaakt door aanhoudende stress. Door het gebruik van ashwagandha kan dit een kentering veroorzaken. De onderzoekers vonden deze ontdekking voldoende om het gebruik van ashwagandha voor te stellen als een stress verlagend middel.

Het betreft niet één enkele studie.

Andere onderzoeken ondersteunen dit resultaat. En tonen aan dat Ashwagandha beschermt het zenuwstelsel vooral door zijn stress verlagende eigenschap. Door de cortisol drastisch te doen dalen.

ashwagandha stimuleert zenuwstelselEen dierstudie van de hersenen bij dieren gaf als resultaat dat 85% van de hersencellen van dieren die werden blootgesteld aan chronische stress tekenen vertoonden van een verminderd functioneren. Dit kan uiteindelijk leiden tot aandoeningen aan onder andere het cognitief geheugen. Wanneer deze dieren werden behandeld met ashwagandha daalde het aantal slecht functionerende hersencellen daalde met 80%. Ashwagandha beschermt het zenuwstelsel niet alleen bij dieren.

1 Van de meest complete onderzoeken, uitgevoerd bij mensen om de effecten van ashwagandha op de negatieve gevolgen van stress te bekijken, waaronder een verhoging van het cortisol. Veel van de negatieve effecten van stress waren te wijten aan een verhoogd cortisol. De resultaten waren verbluffend. De deelnemers ervaarden meer energie, minder vermoeidheid, een betere slaap en een algemeen beter gevoel.

Het cortisolgehalte bij de deelnemers was gedaald met 26%. Ook werden de bloedsuiker niveaus gestabiliseerd. Dat wees erop dat ashwagandha gunstig is om vele problemen van de hedendaagse samenleving te gaan behandelen.

Cholesterol

Cholesterol wordt met bijna 20% verlaagd bij mensen met een hoog cholesterol.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Mensen met een normaal cholesterol krijgen ook een lager cholesterol maar dan in mindere mate (ongeveer 10%).

Ook zorgt de plant voor een stijging in de HDL (goede) cholesterol en een daling van de LDL (slechte) cholesterol. De daling van de LDL is een gevolg van de stijging van de HDL. Deze daling werd ook vastgesteld bij mensen met een normaal cholesterol.

Lees ook :  Wat te doen tegen puistjes?

Bloeddruk Verlagen

Bij mensen met een hoge bloeddruk zal de bloeddruk verlagen. Daar is echter weinig onderzoek naar verricht. En bij mensen bij een normale bloeddruk is geen verandering opgemerkt.

Ashwagandha verlaagt de bloeddruk bij mensen die onder stress staan. Een hoger cortisolgehalte leidt uiteindelijk tot een hogere bloeddruk. Door het verlagen van cortisol kunnen we dus de bloeddruk in balans brengen. Hetzelfde effect zien we bij de bloedsuiker.

Teveel cortisol leidt tot een hoge bloedsuiker. Het verlagen leidt uiteindelijk tot een daling van de bloedsuiker. Daarmee kunnen we dus niet alleen het risico op hartziekten als gevolg van stress gaan verhinderen. Maar kunnen we ook het risico op diabetes met behulp van ashwagandha vermijden.Vetpercentage verlagen

In een onderzoek werd vastgesteld dat het vetpercentage met 2% meer was gedaald in vergelijking met de personen die geen withanolia somnifera gebruikten.

Een toename aan droge lichaamsmassa werd zichtbaar samen met de daling van het vetpercentage.

Kracht

Mensen die aan krachttraining doen, ervaren een toename aan kracht. Hoewel dit ook bij mensen die niet aan krachttraining het geval is.

Dit is te verklaren doordat ashwagandha het cortisol verlaagt. En daarbij de spieren sneller kan helpen herstellen. De spieren kunnen dan ook meer gewicht aan.

Immuunsysteem

Ashwagandha zorgt voor een verhoging van de NK cellen. En voor een verhoging van de T cellen. Deze helpen het immuunsysteem versterken.

De T cellen zijn van groot belang bij het strijden tegen virussen en infecties. Ashwagandha kan hierin dus een belangrijke rol spelen.

Testosteron tekort wegwerken

ashwagandha testosteronMannen die te kampen hebben met testosteron tekort hebben eigenlijk geluk. Geluk bij een ongeluk. De reden daarvoor is dat er veel meer mogelijkheden zijn om een testosteron tekort op te lossen op een natuurlijke manier. Dan om het testosteron te verhogen, als het testosteron al bovengemiddeld hoog is. De middelen die we gaan gebruiken om het testosteron tekort op te lossen zijn volledig natuurlijk. Ze zullen dus geen andere processen in het lichaam negatief gaan beïnvloeden. En in de meeste gevallen herstelt de normale testosteron productie terug na 8 weken. Het testosteron verhogen op een natuurlijke manier is beter dan met externe gels enzovoort omdat je de testosteron productie nog meer gaat lamleggen met het gebruik van deze gels.

Het effect

Een testosteron tekort is geen leuk probleem. Zeker niet als je een vriendin hebt. Maar ook voor jezelf is het niet leuk. Testosteron tekort werkt zowel fysiek in op het lichaam van de man, als mentaal. Mannen met een testosteron tekort zullen zich over het algemeen zwakker voelen. Dat uit zich fysiek in minder kracht hebben. Minder energie. Maar dat uit zich ook mentaal door zich bijvoorbeeld heel neerslachtig te voelen. In het ergste geval zeer depressief.

Wanneer je een testosteron tekort gaat behandelen dien je rekening te houden met enkele factoren. Zo dien je zeker en vast de oorzaak te vinden waarom je met een testosteron tekort te maken krijgt. Bij mannen onder de 50 is de oorzaak voor een testosteron tekort meestal psychisch. Wanneer je veel aan je hoofd hebt, en veel problemen of gewoon heel veel werk hebt, kan het testosteron daaronder leiden.

Stress en je gemoedstoestand zijn zeker de 2 belangrijkste mentale factoren die een testosteron tekort na verloop van tijd gaan bewerkstelligen.

testosteron erectie

Andere oorzaken kunnen fysiek zijn. Zo kan je met een testosteron tekort te kampen hebben wanneer je :

 • Te weinig slaapt
 • Slechte voeding gaat eten (weinig vet, heel veel bewerkte suikers)
 • Overgewicht hebt
 • Teveel alcohol drinkt of teveel rookt
 • Niet genoeg beweegt of een zeer passieve levensstijl hebt
 • Vitaminetekort zoals een vitamine D tekort. Vitamine D verhoogt het testosteron tot boven de hoogste referentiewaarde. 200% van de hoogste referentiewaarde om precies te zijn.
 • Tekort aan zink. Met een tekort aan zink heb je onmiddellijk minder testosteron.

oesters zink testosteronDoor deze factoren weg te werken. Zoals bijvoorbeeld meer slapen, meer verzadigde en onverzadigde vetten gaan eten. Minder snoepen. Minder alcohol drinken en zorgen voor voldoende Vitamine D en Zink. Zal je het testosteron tekort al voor een groot deel oplossen.

Je kunt ook kruiden gebruiken die het testosteron verhogen. En hier in dit artikel gaan we dieper ingaan op één bepaald soort kruid. De naam ervan is Ashwagandha.

Algemeen gunstig bij testosteron gebrek

Er zijn tientallen kruiden die worden gebruikt om het testosteron te verhogen. Toch is een supplement met Ashwagandha misschien de beste oplossing om een testosteron tekort op te lossen. Omdat Ashwagandha een adaptogeen kruid is. En op verschillende vlakken het testosteron tekort gaat aanpakken.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Dat geeft een grotere kans dat het ook jouw testosteron tekort kan aanpakken. De meeste kruiden om het testosteron te verhogen hebben 1 specifieke werking. Ze verhogen de androgene receptoren, ze verhogen het metaboliseren van cholesterol, ze verlagen het oestrogeen… Maar een supplement met ashwagandha doet veel van die zaken, die instaan voor een hoger testosteron.

Lees ook :  Gynaecomastie of mannenborsten verhelpen met kurkuma

Een testosteron tekort zal dus het beste worden geholpen met Ashwagandha. Dan dien je er alvast wel voor te zorgen dat je geen tekort aan zink en geen tekort aan vitamine D hebt. Anders zal je niet 100% van de voordelen van ashwagandha kunnen profiteren.

De onderzoeken en de resultaten van ashwagandha

ashwagandha testosteron tekort oplossenMannen die elke dag 5 gram Ashwagandha gaan gebruiken. Hebben binnen 3 maanden bijna de helft meer testosteron. Dit is aangetoond in een onderzoek die verricht werd door een Indiase universiteit. Daarin werden 75 mannen getest die geen kinderen konden krijgen. Omdat een IVF behandeling heel veel geld kost, wilden de wetenschappers in India weten of Ashwagandha misschien wel een alternatief kon bieden.

De mannen kregen 5 gram Ashwagandha toegediend vermengd met melk. In de Ayurvedische geneeskunde, de traditionele Indiase kruidengeneeskunde. Wordt Ashwagandha gezien als een levenselexir en libido verhogend kruid.

In andere studies met ratten werd reeds gezien dat de teelballen sneller sperma gingen aanmaken. En ook meer sperma gingen aanmaken. Ook werd vastgesteld dat het testosteron ging verhogen. Daarom wilde men zien wat het ging doen bij mensen.

De resultaten waren verbluffend
 • De mannen met normaal sperma hadden een verhoogd testosteron van meer dan 15%
 • Mannen met weinig sperma hadden 40% meer testosteron
 • Met trage zaadcellen hadden een verhoging van 21%

Andere tests hebben aangetoond dat mannen met een testosteron tekort bijna de helft meer testosteron aanmaken met het gebruik van Ashwagandha. Bij mannen die geen testosteron tekort hebben is de stijging minder hoog. Maar er is nog steeds een stijging van 15%.

De reden voor deze stijging staat niet meteen vast

Omdat Ashwagandha een adaptogeen kruid is. Gaat Ashwagandha zich gaan aanpassen aan de noden van het organisme in kwestie.

 • Wanneer je dus een testosteron tekort hebt, zal het adaptogeen helpen bij de testosteronproductie.
 • Te weinig sperma aanmaakt zal het de teelballen stimuleren meer sperma aan te maken.
 • Traag sperma hebt, zal het de zaadcellen sterker en vlugger helpen maken.

Dit zijn allemaal verschillende processen die op de één of andere manier worden verbeterd en versneld met het gebruik van Ashwagandha.

Men stelde echter wel vast dat meer antioxidanten en meer vitamines in het lichaam werden gevonden, bij de mannen die behandeld werden met ashwagandha.

Dit zou betekenen dat een supplement met ashwagandha een antioxidante functie vervult en dus vrije radicalen gaat bestrijden. Dit zou dan ook hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de verhoging van het testosteron en voor het verbeteren van de vruchtbaarheid.

Effect op de lichaamssamenstelling

Een ander onderzoek werd gedaan bij 12 mannen en 18 vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud. Die kregen gedurende 30 dagen een dosis ashwagandha toegediend.

De eerste 10 dagen bedroeg dat 750 mg. De volgende 10 dagen was dat 1000 mg en de laatste 10 dagen bedroeg de dosis 1250 mg ashwagandha.

testosteron tekort verhelpenMen stelde daarbij vast dat de magere lichaamsmassa (zonder vet) met 2 kg was toegenomen. En dat het vetpercentage met 2% gedaald was. Ook werd de kracht gemeten die de deelnemers konden geven met hun handen, quadriceps en hun lage rug. Die was op alle plaatsen ook toegenomen. De kracht in de handen was minimaal, echter was de kracht in de rug en in de quadriceps een groot stuk toegenomen. Ook was de daling van de slechte LDL cholesterol enorm hoog voor een natuurlijk supplement.

Prolactine en dopamine

Voor mensen met overgewicht zal ashwagandha dus helpen om het overgewicht te doen afnemen, de kracht te doen toenemen en het vetpercentage te doen dalen. Dit zijn allemaal factoren die resulteren in een hoger testosteron. Mensen met een testosteron tekort omwille van hun overgewicht kunnen dus ook worden geholpen met ashwagandha.

Maar daar stopt het niet. Andere hormonen die kunnen bijdragen aan een testosteron tekort worden door ashwagandha ook onderdrukt.

Zo wordt prolactine verlaagd met behulp van ashwagandha. Dit hormoon is verantwoordelijk voor borstvorming bij mannen. Mannen die door stress een verlaagde dopamine aanmaak hebben gekregen, kunnen teveel prolactine beginnen aanmaken waardoor het testosteron tekort snel optreedt.

Ook Cortisol wordt verlaagd met Ashwagandha, cortisol is een ander hormoon die zorgt voor de vermindering van het testosteron. Cortisol zal de aanmaak van oestrogeen stimuleren. Een hoger cortisol wordt ook verkregen door stress. Dit kan zowel fysieke stress, na sporten bijvoorbeeld. Of mentale stress zijn.

Conclusie

Ashwagandha zal op verschillende manieren helpen om het testosteron tekort op te lossen. Zowel fysieke oorzaken zoals overgewicht, een te hoog cholesterol, minder goed functionerende teelballen, zullen worden verbeterd met het gebruik van ashwagandha supplement.

Lees ook :  Werking van Tribulus Terrestris. Testosteron verhogen?

Mensen die een testosteron tekort krijgen door stress zijn ook geholpen doordat ashwagandha de hormonen cortisol en prolactine gaat blokkeren. Om die reden is Ashwagandha het meest complete kruid om een de strijd tegen een testosteron tekort aan te gaan.

Kanker

Onderzoeken naar kanker moeten nog verder worden uitgebreid. Toch zou het kruid kunnen helpen bij bepaalde vormen van longkanker, prostaatkanker, prostaatkanker, borstkanker en andere kankers.

Een onderzoek uit 2007 kon aantonen dat ashwagandha tumorcellen kan vernietigen en op die manier kan dienstdoen als een natuurlijk middel tegen kanker.

Erectieproblemen

Bij erectieproblemen die ontstaan als gevolg van stress en angst was bij de proefpersonen een lichte stijging te zien. Echter was ze niet zo hoog als tribulus terrestris en viagra.

withania somnifera libido erectie

Ashwagandha wordt gebruikt als een middel om het libido te verhogen. Er is dus een verhoging van het libido vastgesteld bij het gebruik van dit supplement.

Mensen met weinig tot geen stress vertoonden een lichtere stijging dan mensen die onder zware stress stonden. De stijging van het libido is zowel voor mannen als voor vrouwen van toepassing.

Onvruchtbaarheid behandelen

Een aanzienlijke verhoging van de kwaliteit van het sperma is merkbaar bij onvruchtbare mannen. We moeten hier wel stellen dat dezelfde kwaliteit als bij gezonde mannen, net niet gehaald kan worden. Toch is dit een zeer gunstig gegeven. Aangezien er weinig natuurlijke middelen voorhanden zijn die de kwaliteit van het sperma kunnen verhogen.

Diezelfde onvruchtbare mannen hadden een verhoging van ongeveer 40% aan sperma. Voor de gezonde mannen was een lichte stijging merkbaar.

De reden voor de verhoging van de vruchtbaarheid en de verhoging van de sperma hoeveelheid denkt men te vinden in de werking van de antioxidanten die in Ashwagandha aanwezig zijn en zo de teelballen en spermacellen gaan stimuleren. (1) (2) (3)

Libido stimuleren

Een ander onderzoek wees uit dat Ashwagandha voor een duidelijke verhoging van het libido verantwoordelijk is. Alsook het vermogen om seksueel te presteren. Het verbetert de erectie bij mannelijke proefpersonen. Deze effecten worden toegeschreven aan het verhogen van serotonine en zijn stress verlagend effect. (studie)

Ook bij vrouwen werd duidelijk een verbetering vastgesteld. Men zag een stijging in de opwinding. En stelde vast dat vrouwen meer voldoening hadden na de seks. (bron)

Veroudering tegengaan

Ashwagandha werd goed onderzocht naar zijn mogelijkheid om het gezond ouder worden te ondersteunen. En ook naar zijn mogelijkheid om het immuunsysteem te versterken. Een studie gepubliceerd in 2009 wees uit dat slechts na 96 uren Ashwagandha gebruikt te hebben de proefpersonen een enorme toename hadden aan T cellen en aan NK cellen. En dit in vergelijking met de groep die een place toegediend kreeg. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het beschermen tegen allerlei ziektes. En versterken op hun beurt het immuunsysteem bij organismen.

Een aantal onderzoeken hebben ook aangetoond dat ashwagandha ook anti-kanker effecten zou hebben. Echter werd dit enkel en alleen vastgesteld op dieren. Met name om eierstokkanker en longkanker te voorkomen en indien er reeds kankercellen aanwezig zijn, ze te vertragen.

Dit is echter nog niet getest op mensen, maar verder onderzoek zal daar ongetwijfeld naar gevoerd worden.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat ashwagandha voordelen biedt als het gaat om verouderingsproblemen zoals dementie, Alzheimer en Parkingson. Ook voor mentale aandoeningen zou ashwagandha in sommige gevallen kunnen helpen.

Ashwagandha lijkt invloed te hebben op Alzheimer en Parkinson. Het kan namelijk de voortgang van de ziekte vertragen op een manier die nog verder moet onderzocht worden. Ook zijn daar heel hoge dosissen voor nodig. Bij Parkinson kunnen we vermoeden dat een verhoging van dopamine hier een rol speelt. Al is bij ashwagandha het effect op dopamine niet zo sterk als bij mucuna pruriens.

Aanbevolen dosis Ashwagandha

De maximum aanbevolen dosis Ashwagandha is 6 gram per dag. Echter is deze hoeveelheid in veel gevallen niet nodig. Vaak kan je bij slechts 600 mg Ashwagandha al het gewenste resultaat behalen. Al gebeuren sommige wetenschappelijke onderzoeken met dosissen tot wel 10 gram. Het is niet aangeraden om dit zonder medische begeleiding te doen.

In de traditionele Ayurveda werd Ashwagandha wortel toegediend in lauwe melk met een beetje honing. Dit gebruik is overgenomen in het westen doordat veel mensen met slaapproblemen een Ashwagandha supplement gaan nemen samen met een glas lauwe melk, enkele minuten voor het slapen.

Veiligheid

Ashwagandha kopen en gebruiken wordt verondersteld als veilig. Toch dient er geen hogere dosis worden genomen dan 10 gram per dag omdat bepaalde problemen kunnen optreden. Zoals hevige bloedingen tijdens menstruatie. Wanneer je gevoelig bent voor tomaten of aardappelen kan je ze misschien beter ook vermijden omdat ze tot dezelfde familie van de nachtschade behoren. Een nachtschade allergie is zeer zeldzaam, maar komt toch bij sommige mensen voor.

Lees ook :  Endorfine Tekort Aanvullen Op een Natuurlijke Manier

Dosissen van 10 gram zijn niet uitgesloten maar worden enkel onder medische begeleiding uitgevoerd.

Negatieve effecten die kunnen optreden bij het gebruik van een extreem hoge hoeveelheid Ashwaganda supplement zijn :

 • Hevige bloedingen bij menstruatie
 • Overactieve schildklier
 • Tinteling in de penis bij erectie (slechts 1 geval bekend)

ashwagandha

Ashwagandha Kopen

Wanneer we willen ashwagandha kopen is het aangeraden om eerst na te gaan welke de beste ashwagandha is en waar we de beste ashwagandha kopen. Er is immers een groot verschil tussen de verschillende samenstellingen te vinden.

Wanneer we ashwagandha kopen zijn er een aantal regels die we kunnen in acht nemen. Alle producten op de markt voldoen aan de eisen om op de markt gebracht te worden. Dus zullen ze allemaal werken. Er is wel een duidelijk verschil wanneer we ashwagandha kopen van een hoge kwaliteit, of van een lagere kwaliteit. Dat zal ook duidelijk verschillen in de prijs en veelal is het ook niet meteen nodig om de beste kwaliteit te kopen als de prijs daardoor 5 keer hoger ligt.

De keuze ligt natuurlijk volledig bij de consument zelf.

regel 1

Een makkelijke tip om na te gaan of de withania somnifera van hoge kwaliteit blijkt te zijn is door te kijken naar de verpakking. Wanneer de capsules vervaardigd zijn uit gelatine, zal de kwaliteit in de meeste gevallen ook lager zijn.

Capsules vervaardigd uit gelatine zijn een stuk goedkoper. Om de prijs nog meer te drukken wordt dan ook vaak een extract gebruikt van lagere kwaliteit. Of wordt een minder doeltreffende hoeveelheid ingebracht.

Het verschil in prijs wanneer we ashwagandha kopen verschilt sterk. Zo kan een supplement op basis van plantaardige capsules tot 5 keer duurder zijn dan een supplement met gelatine capsules.

Er zijn altijd wel een kwaliteitsverschil zijn bij producten die 5 keer duurder zijn. Toch wordt vaak gekozen voor een goedkopere variant. Ashwagandha kopen die 5 keer duurder is wordt vaak vermeden omdat ze allebei zullen werken. De één wat beter dan de ander.

Deze goedkopere variant zal ook eenzelfde werking hebben dan wanneer we een andere soort ashwagandha kopen. Maar zal vaak minder krachtig zijn.

Regel 2

Wanneer we ashwagandha kopen dien je ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van additieven en andere toegevoegde ingrediënten. Wanneer andere ingrediënten zijn toegevoegd is dat ook meestal om de prijs te dekken en zal dit ook te merken zijn aan de kwaliteit van het product.

Regel 3

Zorg ervoor dat het degelijk gaat om de wortel van Withania Somnifera. Deze bevat de meest krachtige Withanolides en zal de werking van withania somnifera verzekeren.

Hoewel de meeste producten de wortel of root zullen bevatten zijn er ook voorbeelden waarbij stengel, blad of vrucht gebruikt wordt in de vervaardiging. Dit zal de werking verminderen omdat enkel de wortel kan gebruikt worden voor zijn geneeskrachtige werking.

Prijs en kwaliteit vergelijken

Er bestaat een grote diversiteit in kwaliteit en prijs van een ashwagandha supplement. Goedkopere varianten bevatten dan vaak extra additieven of zijn vervaardigd uit goedkopere capsules. Ook het percentage withanoliden in de Withania Somnifera kan sterk verschillen. De withanoliden zijn de werkzame stoffen in de plant.

Hieronder vinden we een lijst met beschikbare merken en de prijs ervan. 

Now Extract 2.5% Withanoliden 450 mg € 16.95 (Hier bestellen)

Haya Labs 450mg € 12.90 (Hier bestellen)

Ashwagandha KSM-66 Biologisch 500 mg €19.95 (Hier bestellen)

Withania Somnifera Poeder 200 gr € 14.95 (Hier bestellen)

Vitals Ashwagandha-KSM Biologisch Capsules 60CP € 21,21 (Hier bestellen)

Wat is de beste #ashwagandha ? Vergelijk het hier! Klik om te Tweeten

Ze voldoen allemaal aan de eisen. Ze zullen dus allemaal helpen om de effecten van ashwagandha te kunnen verkrijgen. Sommige producten zullen echter van een hogere kwaliteit zijn dan andere. Hierbij wordt het gehalte aan withanoliden vooral bepalend voor de sterkte van het supplement.

Biologische capsules van ashwagandha supplementen zullen altijd een stuk duurder zijn. Dat betekent niet meteen dat ook het extract van ashwagandha van betere kwaliteit is. Al is dat in de meeste gevallen wel het geval.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close