Amerikaanse Ginseng | Wat Is De Werking En Wat Zijn De Bijwerkingen?

Amerikaanse ginseng is naast Aziatische of Panax ginseng de enige echte ginsengsoorten die er zijn. Al zijn er wel nog een vijftal die ook deze naam hebben verkregen doorheen de jaren. Amerikaanse ginseng bevat net als de Panax ginseng, ginsenosiden. Die zijn verantwoordelijk voor de meeste van de voordelen die deze plant ons kan bieden op vlak van gezondheid.

Amerikaanse ginseng vinden we vooral terug in het wild in het oosten van de Verenigde staten. Ook in delen van Canada kan de plant gevonden worden. Hoewel de plant door de jaren heel het slachtoffer is geworden van wildpluk, zijn er toch nog enkele plaatsen waar de plant talrijk aanwezig is.

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wordt de plant dan ook gekweekt door landbouwers en tuinbouwers. De plant heeft echter een zeer vruchtbare grond nodig om te kunnen groeien.

De plant kan ongeveer zo’n 75 cm hoog worden. De wortel van de plant wordt vooral gebruikt om zijn heilzame werking op het menselijk lichaam. Die heeft een aromatische smaak met een wat vlezige structuur.

amerikaanse ginseng tekening

Werking van Amerikaanse ginseng

De werking van Amerikaanse ginseng gaat nauw in verband staan met andere soorten. Al heeft elke specifieke soort, zijn eigen individuele aspecten. Zo zien we dat in tegenstelling tot de Koreaanse of Aziatische soort, de Amerikaanse ginseng vooral kalmerend zal werken in plaats van oppeppend.

Lees ook :  Alle Voordelen Van Kurkuma Op een Rij

Energie verhogen

Energie verhogen is een voordeel die we zien bij alle soorten ginseng. Al is dat bij elke soort een ander mechanisme die deze eigenschap gaat veroorzaken. Bij de Panax quinquefolius ofwel Amerikaanse ginseng, zien we dat dit mechanisme wordt bekomen door het ontspannend effect op het lichaam. Dit zou ertoe leiden dat de energie gaat toenemen.

Preventief tegen diabetes

preventief tegen diabetes

Ook kan de plant gebruikt worden als preventie tegen diabetes. We zien onder meer dat de bloedsuikerwaarden gaan dalen. Dit is het meest zichtbaar na het eten. Een bepaald onderzoek kon aantonen dat mensen met diabetes type 2, die na het drinken van een suikerrijke frisdrank, een minder grote stijging van de bloedsuiker hadden verkregen, dan de mensen die geen Amerikaanse ginseng gebruikten. (*)

Daarnaast wees onderzoek ook uit dat er geen risico bestaat bij mensen met diabetes type 2, om Amerikaanse ginseng te gaan gebruiken. (1)

Geheugen verbeteren

Ook zien we dat er een duidelijke verbetering werd vastgesteld van het geheugen bij mensen die deze plant gaan gebruiken. Dit zou vooral veroorzaakt worden door het kalmerend en ontspannend effect van de plant. Waardoor de concentratie en alsook het geheugen gaat verbeteren. (2)

amerikaanse ginseng

ADHD

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het gebruik van Amerikaanse ginseng in combinatie met Ginkgo biloba gunstig kan zijn bij mensen of kinderen met ADHD. Het zou onder meer helpen om de concentratie te verbeteren. Maar ook om het geheugen te verbeteren en rusteloosheid te bestrijden.

Lees ook :  Fenegriek Capsules Werking : Voordelen en Bijwerkingen!

We moeten er echter wel rekening mee houden dat deze plant niet mag gebruikt worden wanneer naast ADHD ook slapeloosheid of psychoses optreden. (3)

Vermoeidheid bestrijden

Elke soort van de ginseng familie is in staat om vermoeidheid aan te pakken. Zo zien we dat dit ook het geval is bij de Panax quinquefolium. De plant bevat namelijk bepaalde eiwitten die ervoor zullen zorgen dat de vermoeidheid uitblijft. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij muizen die een zwemtest moesten ondergaan. Men kon vaststellen uit dit onderzoek dat de muizen die Amerikaanse ginseng gebruikten, duidelijk langer konden zwemmen dan de andere groep die niks gebruikte. (4)

Stress verlagen

Net zoals alle soorten ginseng behoort ook de Amerikaanse ginseng tot de adaptogene kruiden. Dit zijn kruiden die onder meer stress zullen verlagen door het stresshormoon cortisol te verlagen. We zien ook dat dit met deze plant het geval is. Daarbij wordt de cortisol verlaagt en zal dankzij de antioxidante werking ook oxidatieve schade aangepakt worden. (5)

Bloeddruk verlagen

bloeddruk verlagen amerikaanse ginseng

Amerikaanse ginseng heeft de mogelijkheid om de bloeddruk te verlagen. De effecten zijn niet enorm, dus wordt dit niet meteen gezien als de eerste keuze om hoge bloeddruk aan te pakken. Het kan toch helpen om andere problemen die daarmee gepaard gaan, aan te pakken. Zoals een verlaagd risico op de ontwikkeling van hartproblemen. Een verlaagd risico op trombose of hartaanval.

Lees ook :  Panax Ginseng: Voordelen Wetenschappelijk Getest

Deze effecten worden bekomen door een verhoogde hoeveelheid stikstof. Dit zorgt voor een wijder wordend bloedvat, waardoor het bloed makkelijker zijn doorgang kan vinden doorheen het stelsel bloedvaten.

Erectie en libido

Ook de erectie kan worden hersteld bij mannen die last hebben van impotentie. Dit kan gebeuren op twee verschillende vlakken. Namelijk door eerst en vooral de bloedsomloop te stimuleren. Zoals we in het vorige punt hebben aangehaald, wordt de hoeveelheid stikstof verhoogd in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Waardoor een betere erectie kan ontstaan.

Verder is er ook het ontspannend effect van de plant. Waardoor ook mannen die last hebben van faalangst of stress. Hierdoor ook minder problemen ondervinden tijdens het vrijen.

Dezelfde functie zou verantwoordelijk zijn voor het herstellen van het libido.

Bijwerkingen

bijwerkingen amerikaanse ginsengMen wordt eerst en vooral aangeraden om het middel in cyclussen te gaan gebruiken. Dat betekent dat we na een bepaalde periode van gebruik, een periode van rust gaan inlassen. Dit zal er ook voor zorgen dat de gunstige effecten die we willen bekomen door de plant te gebruiken, zullen blijven.

Verder is het gebruik van een supplement goed tolererend voor de meeste mensen. Er kan echter een probleem ontstaan bij mensen die last hebben van een hoge bloeddruk of leverschade hebben opgelopen. Omdat de plant een lichte daling van de bloeddruk kan teweegbrengen.

Het is ook niet aangeraden voor vrouwen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Dit zou er namelijk kunnen voor zorgen dat er problemen ontstaan met de baby.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven