Traag metabolisme door ijzertekort

Traag metabolisme door ijzertekort

rode bloedcellen ijzertekortIJzer is een van de meest belangrijke mineralen in ons lichaam. Het is ook één van de meest rijke mineralen op deze planeet. IJzer is essentieel voor vele van het lichaam zijn metabolische functies. Te weinig ijzer kan leiden tot een traag metabolisme.

Maar zijn algemene rol is de productie van hemoglobine. Hemoglobine is de proteïne in de rode bloedcellen die zuurstof gaat binden en doorvoeren naar de verschillende organen. IJzer is ook van belang in de productie van myoglobine. Die helpen om zuurstof naar de spieren te brengen.

Werking van ijzer

IJzer is een integraal bestandsdeel van hemoglobine. De zuurstof verbindende molecule binnenin de rode bloedcellen. De ijzer in de rode bloedcellen is wat bloed zijn rode kleur geeft. Volgens de universiteit van California is de hoeveelheid ijzer in het menselijk lichaam voor bijna 70% opgeslagen in de rode bloedcellen en de hemoglobine molecule.

IJzer is binnen een moleculair complex bekend als de heem groep. Elke hemoglobine proteïne kan 4 zuurstof molecules dragen naar de weefsels. En laat het dan los voor de cellen om hun metabolische processen uit te voeren. Wanneer minder ijzer aanwezig is kan dus een traag metabolisme door ijzer tekort ontstaan.

Myoglobine is een andere proteïne die zuurstof gaat verbinden. Ze wordt het meeste gevonden in spieren en in het hart. Volgens onderzoeken is de job van myoglobine om zuurstof binnenin de spiercellen te gebruiken in het metabolisch proces om op die manier energie aan te maken voor de spieren. De aanwezigheid van ijzer in spieren geeft hen hun bruine uitzicht. Net als hemoglobine, myoglobine heeft een heemgroep in zijn kern. Waar het zuurstof gaat binden en opslaan, klaar om te gebruiken voor energie aan te maken.

Traag metabolisme door tragere DNA synthese

Het is niet de enige reden waarom ijzer tekort een traag metabolisme teweeg kan brengen. Ze zijn ook van belang in andere metabolische processen. Volgens de universiteit van Washington is ijzer ook belangrijk bij de synthese van DNA. DNA zijn de bouwstenen van alle cellen in ons lichaam, en die hebben ijzer nodig. Een tekort aan ijzer zal de aanmaak van nieuwe cellen dusdanig vertragen en op die manier een traag metabolisme als resultaat geven.

Lees ook :  Moeten vegetariërs ijzertabletten gebruiken? Kans op ijzertekort

Een andere reden voor het traag metabolisme door een ijzertekort is dat ijzer een belangrijke component van neurotransmitters is. Ze worden gebruikt door hersencellen om te communiceren met elkaar. IJzer is deel van het productie proces van bindweefsel. De cellen en vezelig weefsel die de cellulaire lijm vormt van het lichaam. Ook speelt ijzer een rol in het immuunsysteem van het lichaam.

Een traag metabolisme door ijzertekort duidt dus op een dieet waar weinig ijzer wordt ingenomen. Het kan ook zijn dat het lichaam minder goed ijzer kan opnemen. Of door groot verlies van ijzer tijdens menstruale bloedingen. Omdat de merendeel van ijzer naar de productie van rode bloedcellen gaat. Zal een ijzertekort niet alleen leiden tot een traag metabolisme maar ook tot anemie of bloedarmoede. Daardoor worden minder en kleinere rode bloedcellen gevormd. Dat verkleint de capaciteit om zuurstof door te sturen. Symptomen van een ijzertekort en anemie zijn onder andere zwakte en vermoeidheid. IJzertekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot problemen met de ontwikkeling van de baby. Zoals een laag lichaamsgewicht en te vroeg geboren worden.

Voeding met ijzer

spinazie ijzervoedingIJzer vinden we niet alleen terug in dierlijke voeding. Er zijn een groot aantal plantaardige bronnen die ook een hoge hoeveelheid ijzer bevatten en zelfs meer ijzer bevatten dan vlees. En verrassend maar waar, donkere chocolade bevat ook ijzer!

Ons lichaam heeft gemiddeld 8 mg nodig voor een man. En voor een vrouw is dat 18 mg per dag. Het verschil tussen de man en de vrouw is vooral voor wanneer de vrouw nog menstruatie heeft. Vrouwen die geen menstruatie meer krijgen kunnen met 8 mg ook voldoende ijzer hebben.

We moeten wel letten op de soorten ijzer. We hebben heem-ijzer en non heem ijzer. Wanneer we het verschil tussen de twee kennen kunnen we beter onze voeding afstemmen om de opname van ijzer te verbeteren. Het lichaam kan veel beter heemijzer opnemen dan non heemijzer. Heem-ijzer vinden we alleen terug in vlees en in eieren.

Lees ook :  Met Welke Voeding Kan Ik Nu Het Best Afvallen?

Maar wanneer we vitamine C gaan toevoegen. Of voedingsproducten die ijzer EN vitamine C bevatten, of ijzerrijke voeding gaan combineren met voeding met vitamine C. Dan wordt non heem-ijzer even goed opgenomen als heem-ijzer.

Door meer voeding met ijzer te gaan eten kunnen we dus de inname van ijzer verhogen en dus ook het traag metabolisme een duwtje in de rug geven. Hier vind je een aantal voedingsmiddelen die ijzer bevatten.

Pompoenzaden

Pompoenzaden bevatten per 100 gram 15 mg ijzer. Dat is goed voor bijna 85% van de dagelijkse hoeveelheid ijzer.

Lever (kip)

Kippenlever bevat 13 mg ijzer per 100 gram. Dat is goed voor 72% van de dagelijkse aanbevolen dosis. Leverworst bevat 10% van de dagelijkse aanbevolen dosis. En kippenlever paté bevat 7% van de dagelijkse aanbevolen dosis.

Zeevruchten

zalm ijzertekort vermijdenZeevruchten zijn ook een goede bron van ijzer. Wil je het traag metabolisme een beetje opkrikken dan kan je altijd gaan voor mosselen, kokkels of schelpen(2,8mg), octopus, oesters (9.2 mg) en andere zeevruchten.

Noten

Noten zijn niet alleen rijk aan onverzadigde vetzuren, ze zijn ook rijk aan ijzer. Ze zullen niet alleen het traag metabolisme op gang helpen. Ze zullen je ook een langere tijd dat volle gevoel in de maag geven. De beste bron van ijzer zijn de cashewnoten met zo’n 6.1 mg ijzer per 100 gram.

Rund en Lam

Rundvlees is goed voor 3.8 mg ijzer per 100 gram. Lam moet het met net iets minder stellen.

Bonen

Bonen zoals witte bonen, sojabonen, kidneybonen, zwarte ogen en erwten.

Bladgroenten

Bladgroenten bevatten ijzer. En dan vooral spinazie. Echter bevat spinazie “slechts” 3.6 mg ijzer. Terwijl we toen we klein waren altijd van ons moeder te horen kregen wanneer we gaan spinazie wilden eten dat ze het meeste ijzer bevatten. Andere salades en soorten kool bevatten ook een ruime hoeveelheid aan ijzer.

Traag metabolisme door slechte ijzer opname

We kunnen weinig ijzer eten door ons dieet. Maar we kunnen ook gewoon een slechte opname van ijzer hebben in ons lichaam. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die de opname van ijzer kunnen doen afnemen. Dat kan dan vooral zijn omdat ze enorm veel calcium bevatten.

Eieren

Eieren kunnen de opname van ijzer verminderen. Eieren bevatten fosvitine, dat is een proteïne die ijzer moleculen gaat samenbinden en het lichaam op die manier gaat verhinderen om ijzer op te nemen. Eén gekookt ei kan de opname van ijzer met 28% verminderen

Lees ook :  IJzertekort Symptomen En Hoe Verhelpen?

Voeding met veel calcium

melk vermindert de opname van ijzerMelk kan ervoor zorgen dat ijzer minder goed wordt opgenomen. Melk bevat calcium, een essentieel mineraal en de enige bekende mineraal die ervoor zorgt dat de opname van beide types ijzer worden verstoord. Een kopje melk bevat 300 mg calcium. Wanneer minder dan 50 mg calcium wordt ingenomen heeft het geen invloed op de opname van ijzer. Maar wanneer 300 tot 600 mg wordt ingenomen kan het de opname van ijzer serieus verminderen.

Voeding met polyfenolen

Wanneer je zou denken dat koffie het metabolisme gaat stimuleren kan je wel eens een averechts effect daarvan krijgen. Koffie bevat namelijk polyfenolen en deze zorgen ervoor dat de opname van ijzer wordt verminderd. Een kopje koffie kan de opname van ijzer zelfs met 60% doen dalen. Koffie kan in gevallen van een ijzer tekort dus zorgen voor een traag metabolisme. Terwijl we allemaal weten dat cafeïne in koffie het metabolisme net gaat stimuleren. Nogal ironisch.

Voeding met fytaten

Walnoten kunnen de opname van ijzer verminderen van andere voeding die rijk is aan ijzer. Walnoten bevatten fytaten. Dat zijn bestanddelen die we vinden in soja proteïnes en in vezels. Zelfs lage waarden van fytaten kunnen een sterk effect hebben op de opname van ijzer in het lichaam. Fytaten kunnen de opname met 50 tot 70% gaan verminderen. Je kan deze fytaten ook vinden in amandelen, sesamzaad, gedroogde bonen, erwten, granen en volkoren producten. Dat zijn echter allemaal gezonde producten. Maar wanneer je problemen hebt met de opname van ijzer dien je ze beter te mijden.

Voeding met oxalaten

Wanneer je grote hoeveelheden thee drink kan je misschien niet genoeg ijzer kunnen opnemen van de voeding die je eet. Thee bevat oxalaten. Dit zuur zorgt ervoor dat de absorptie van non-heem-ijzer sterk wordt verminderd. Oxalaten kan je ook vinden in spinazie, boerenkool, chocolade, noten, aardbeien en kruiden zoals oregano, basilicum en peterselie.

Conclusie

Wanneer  we zeker zijn dat de opname van ijzer verminderd wordt. Dan is het handig om een supplement te gebruiken. Want heel veel voeding die we juist gaan aanraden om te eten, die dus een relatief gezonde hoeveelheid ijzer bevat. Kan die opname van ijzer ook gaan verstoren. Om die reden is een supplement een goed alternatief om het traag metabolisme aan te pakken door dat ijzer tekort.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven