IJzertekort Symptomen En Hoe Verhelpen?

Wat is ijzertekort?

rode bloedcellen ijzertekortAnemie ontstaat wanneer er minder rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn dan nodig zijn. Anemie door ijzertekort is de meest bekende vorm van anemie. Het komt voor wanneer het lichaam een ijzertekort heeft.

Het lichaam heeft ijzer nodig om de proteïne hemoglobine aan te maken. Deze proteïne is verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof naar de verschillende delen van het lichaam. Dit is van groot belang voor het normaal functioneren van elke cel en elk weefsel in het lichaam.

Wanneer niet genoeg ijzer in het lichaam aanwezig is en in het bloed, kan de rest van het lichaam niet voldoende zuurstof krijgen. Hoewel de aandoening zeer vaak voorkomt, zijn toch veel mensen niet op de hoogte dat ze een ijzertekort anemie hebben. Het is mogelijk dat men jaren deze symptomen heeft van een ijzertekort zonder echt te weten wat de oorzaak ervan is.

Bij vrouwen die nog menstrueren komt dit heel vaak voor. Dan is natuurlijk de meest voorkomende oorzaak dat ze bloed en dus ijzer verliezen tijdens de menstruatie. Wanneer de voeding dit niet genoeg gaat compenseren hebben ze meteen een tekort aan ijzer. De aandoening wordt meestal behandeld met ijzer supplementen.

We zullen echter niet meteen denken dat we met een ijzertekort te maken hebben. De symptomen zijn hoofdzakelijk vermoeidheid. Die kunnen makkelijk worden verward met andere problemen. We kunnen bijvoorbeeld een minder goede nachtrust gehad hebben. En denken dan meteen dat we gewoon meer moeten slapen. Toch zijn er nog een groot aantal andere symptomen die kunnen in de richting wijzen van een gebrek aan ijzer.

Wat is de oorzaak van een ijzertekort anemie?

Bloedarmoede of anemie is bijna altijd te wijten aan een ijzertekort. Er zijn veel redenen waarom mensen een tekort aan ijzer kunnen hebben. Die zijn bijvoorbeeld :

Te weinig ijzer innemen via voeding

ijzervoeding vleesDoor te weinig ijzer te eten via de voeding gedurende een langere periode kan dat een tekort veroorzaken. Voeding zoals vlees, eieren en bladgroenten bevatten een ruime hoeveelheid ijzer. Omdat ijzer essentieel is voor de groei hebben kleine kinderen en zwangere vrouwen meer ijzer nodig dan volwassenen.

Voor mannen is de aanbevolen hoeveelheid 8 mg per dag. Vrouwen hebben veel hogere hoeveelheden nodig omdat zij net bij de risicogroepen horen voor een ijzertekort. Ook zullen ze meer ijzer verliezen via de menstruatie bijvoorbeeld. Ze hebben ook hogere hoeveelheden nodig tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen hebben 28 mg per dag nodig. En vruchtbare vrouwen die niet zwanger zijn hebben 18 mg per dag nodig.

Bloedverlies door menstruatie

Vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie kunnen daardoor heel wat ijzer verliezen en uiteindelijk wanneer dit niet wordt gecompenseerd via de extra inname door voeding. Een tekort aan ijzer hebben. Zeker bij het begin van de menstruatie verliezen vrouwen vaak enorme hoeveelheden. Wanneer we weten dat ijzer vooral in het bloed te vinden is, en dan wel in de rode bloedcellen. Dan kunnen we makkelijk vaststellen dat vruchtbare vrouwen een verhoogd risico op een ijzergebrek hebben. Om die reden is het aangeraden voor vrouwen die nog steeds in hun vruchtbare periode verblijven, om toch zeker 18 mg per dag in te nemen via de voeding of via een supplement.

Zwangerschap

Wanneer vrouwen de zwangerschap beginnen met een gematigde hoeveelheid ijzer of met een licht tekort, dan zullen ze uiteindelijk een ernstig tekort ontwikkelen. Dat komt doordat ze niet alleen meer bloed nodig hebben voor de baby. Maar ook zelf meer energie en zuurstof nodig hebben voor alle organen die de zwangerschap helpen ondersteunen. Zwangere vrouwen dienen daarom te zorgen voor 28 mg per dag. Dat is een relatief hoge hoeveelheid. De meeste zwangere vrouwen zullen daarom een supplement gebruiken. Omdat het enorm moeilijk is om deze hoeveelheid elke dag te kunnen innemen. Een ijzertekort is moeilijk te vermijden tijdens de zwangerschap wanneer we geen supplement gebruiken.

Inwendige bloedingen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen inwendige bloedingen doen ontstaan. Dat kan leiden tot een ijzertekort en uiteindelijk bloedarmoede of anemie. Voorbeelden zijn een maagzweer, een darmontsteking of darmkanker. Het overmatig gebruik van pijnstillers kan ook leiden tot bloedingen in de maag.

Dat zijn niet altijd ernstige problemen maar kunnen er wel voor zorgen dat we met een ijzergebrek te maken krijgen. Het is moeilijk om vast te stellen of we last hebben van inwendige bloedingen. We kunnen het echter wel merken wanneer er bloed in de ontlasting of de urine te vinden is. Ook kan de ontlasting heel donker en bijna zwart worden wanneer we te maken hebben met inwendige bloedingen. Het heeft geen zin om een supplement te nemen in deze situatie. Omdat we toch meteen de ingenomen hoeveelheid terug gaan verliezen.

Bij het hebben van een inwendige bloeding, of zelfs bij het vermoeden daarvan is het zeer belangrijk dat we ons laten onderzoeken door een arts. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige ontsteking. Maar kan ook een ernstig probleem in de darmen betekenen. Om die reden nemen we beter geen risico en nemen we contact op met een arts.

Geen ijzer kunnen opnemen

Bepaalde aandoeningen of operaties kunnen de darmen zodanig aantasten dat de mogelijkheid om ijzer op te nemen drastisch wordt verminderd of zelfs compleet onmogelijk maakt om nog ijzer op te nemen. Zelfs wanneer je genoeg ijzer krijgt via de voeding. Bepaalde operaties aan de darmen of een maagverkleining kunnen de opname van ijzer aantasten en verminderen. Vaak kan een supplement wel helpen maar in sommige uitzonderlijke gevallen helpt ook dat niet om het ijzertekort op te lossen.

Lees ook :  Hoe Kunnen We De IJzeropname Verbeteren?

Vegetariërs en veganisten

non-heemijzerVegetariërs en veganisten hebben 10% meer kans op een ijzertekort dan mensen die vlees eten. Normaal zou dit risico een stuk hoger moeten zijn. Maar vegetariërs en veganisten eten bewust gezonder. En hebben daarom niet zo’n hoger risico op een ijzergebrek. Toch kunnen plantaardige ijzerbronnen moeilijker opgenomen worden dan dierlijke ijzerbronnen.

Dit komt doordat we twee soorten ijzervoeding hebben. We hebben heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vinden we terug in dierlijke voeding. Non-heemijzer vinden we terug in plantaardige voeding. Vegetariërs en veganisten zullen dus hoofdzakelijk non-heemijzer eten. Tenzij ze als vegetariër nog vis eten natuurlijk.

Heemijzer wordt goed door het lichaam opgenomen. Non-heemijzer wordt een stuk minder goed opgenomen door het lichaam. Er bestaat echter een hulpmiddel om non-heemijzer op te nemen. We kunnen vitamine C toevoegen aan de maaltijd. Dat zal ervoor zorgen dat we non-heemijzer beter opnemen en zal het risico op een ijzertekort verlagen.

Wie heeft een verhoogd risico op ijzertekort?

menstruatie ijzertekortIJzertekort is een vaak voorkomend probleem en kan voorkomen zowel bij mannen als bij vrouwen van elke leeftijd en elke etniciteit. Sommige mensen hebben echter een groter risico op een ijzertekort.

 • Vrouwen die nog menstrueren
 • Zwangere vrouwen
 • Mensen met een ongezond dieet
 • Mensen die heel vaak bloed doneren
 • Kinderen waaronder kinderen die te vroeg zijn geboren en kinderen die heel snel gegroeid zijn in een korte tijd.
 • Vegetariërs die vlees niet gaan vervangen met een andere bron van ijzer of zeer slecht non-heem-ijzer opname hebben.

Wanneer je denkt risico te lopen op een ijzertekort kan je meer ijzer gaan nemen via de voeding. Een supplement nemen, of een bloedtest laten uitvoeren.

Een ijzertekort bij kinderen kan voor groeiproblemen zorgen en kan de ontwikkeling van het kind benadelen. Wanneer de situatie of het ijzertekort bij kinderen aanhoudt, kan dat leiden tot bloedarmoede.

Het is daarom wel zeker belangrijk dat we nagaan of onze kinderen wel voldoende ijzer krijgen via de voeding. Verder gaan we in dit artikel bespreken hoe we een ijzertekort bij kinderen kunnen vaststellen. Wat de specifieke symptomen daarvan zijn. En vooral ook hoe we het gebrek aan ijzer kunnen vermijden in de toekomst.

Kinderen

IJzer is van een belangrijke voedingsstof voor kinderen. Vooral dan omdat ze zo snel groeien. Om de ontwikkeling van onze kinderen zo vlot mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat ze een adequate hoeveelheid van dit mineraal innemen.

Het mineraal zorgt voor het vervoeren van zuurstof die van de longen naar de andere organen in het lichaam gaat. Verder laat ijzer ook toe dat de spieren zuurstof kunnen gebruiken en opslaan.

Wanneer het kind te weinig ijzer inneemt via de voeding, dan kan dat uiteindelijk leiden tot ijzertekort.

Een ijzergebrek komt vaker voor. Al gaat het hier meestal om een licht tekort. Dat kan dan makkelijk gecompenseerd worden door meer ijzervoeding te gaan eten.

Ernstige tekorten kunnen een groot probleem vormen voor de groei van de kinderen.

Hoeveel ijzer hebben kinderen nodig?

voldoende ijzer baby

De behoefte aan ijzer hangt vooral af van de leeftijd van het kind. Maar ook van het geslacht van het kind. We zien bijvoorbeeld dat jonge meisjes een hogere behoefte hebben dan jongens. Dit komt niet zo zeer doordat ze meer ijzer nodig hebben voor hun ontwikkeling. Maar omdat ze tijdens de menstruatie vaak hoge hoeveelheden kunnen verliezen door het bloed die via de vagina het lichaam verlaat.

Baby

Baby’s tot 1 jaar oud hebben nood aan zeker 10 mg per dag. Omdat de baby in enkele maanden tijd enorm gaat groeien. De organen die zo snel groeien moeten worden aangevuld met voldoende zuurstof om dit allemaal mogelijk te maken.

Vrouwen die borstvoeding geven dienen daarom zeker aandacht te besteden aan hun ijzerinname. Die gebruiken dan ook meestal een supplement. Wanneer we geen borstvoeding toedienen kunnen we op de verpakking van onze flesvoeding bekijken hoeveel ijzer erin aanwezig is. Dat varieert sterk van merk tot merk. Het is daarom belangrijk dat we zorgen voor het juiste product. Die de nodige hoeveelheden kan helpen leveren.

Behoefte van peuters en kleine kinderen

peuters ijzertekort

Wanneer de peuters 1 tot 3 jaar oud zijn hebben we een kleinere hoeveelheid nodig. Dan kunnen we stellen dat 7 mg voldoende moet zijn. In de meeste gevallen zullen de kinderen dan al enige bereide voeding eten. Op die manier kunnen we zorgen om peulvruchten, linzen en andere zachte ijzerbronnen toe te voegen aan de maaltijd van de peuter.

Tussen de 4 en 13 jaar oud hebben onze kinderen 9 mg per dag nodig.

Puberteit

Wanneer we de puberteit naderen is er een groot verschil tussen meisjes en jongens.

puberteit meisjes ijzertekort

Zoals we reeds hebben gezegd. Meisjes zullen bij het aanbreken van de puberteit een grotere hoeveelheid nodig hebben dan jongens. Omdat ze tijdens de menstruatieperiode een hoge hoeveelheid van het belangrijke mineraal kunnen verliezen. Dat moet natuurlijk worden aangevuld met een hogere inname via de voeding.

We zien dat bij meisjes tussen de 13 en 18, een hoeveelheid van 15 mg aanbevolen is. Terwijl jongens voldoende hebben aan 11 mg. Wanneer de meisjes volwassen worden blijft deze hoeveelheid gebruikelijk en veilig. Terwijl jongens ook wel voldoende hebben met slechts 10 mg.

Risicogroepen

Te vroeg geboren of laag lichaamsgewicht

ijzergebrek kleine kinderenEr zijn natuurlijk risicogroepen. Dat zijn kinderen die een hoger risico vormen op het ontwikkelen van een ijzertekort. We hebben het dan vooral over kinderen die te vroeg geboren worden. Baby’s die worden geboren met een zeer laag lichaamsgewicht hebben hier het grootste risico op.

Dat zal dan ook hoogstwaarschijnlijk nauwlettend in de gaten gehouden worden door de behandelende arts. In dat geval kan speciale voeding nodig zijn. Het is niet aangeraden om supplementen toe te dienen aan baby’s zonder het advies van een arts.

Zuivel ipv Babyvoeding

We zien ook dat baby’s die heel snel beginnen met het drinken van gewone melk, een hoger risico vormen op de ontwikkeling van een ijzertekort. Speciale babyvoeding en peutervoeding zal in bijna alle gevallen zijn verrijkt met ijzer. Terwijl dat in gewone melk van de koe niet het geval is.

Baby’s die flesvoeding toegediend krijgen waar het mineraal niet is aan toegevoegd. Of slechts in zeer beperkte mate. Die vormen dan ook een hoger risico op de ontwikkeling van een ijzergebrek.

Lees ook :  Zijn supplementen voor veganisten noodzakelijk?

Kleine kinderen tussen 2 en 5 jaar oud die hoofdzakelijk melk van de koe drinken. Zij vormen ook een hoger risico.

Chronische aandoening

Wanneer kinderen geboren worden met een chronische aandoening kan het ijzergebrek ook sneller ontstaan. Wanneer een chronische aandoening aan de darmen wordt vastgesteld kan de opname van het mineraal in het gedrang komen. Of kan die in veel gevallen sterk worden verminderd.

Vegetarisch of veganistisch dieet

Tenslotte hebben de kinderen die een vegetarische of veganistisch dieet voorgeschoteld krijgen ook een hogere kans op een ijzergebrek. Dat kan zijn omdat de kinderen zelf beslissen om geen vlees te eten. Maar kan ook uit de overtuiging van de ouders voortkomen.

Hoewel het perfect mogelijk is om voldoende ijzer in te nemen via plantaardige voeding. Toch ligt de opname van het mineraal een stuk lager bij plantaardige ijzervoeding. Dat is een groot probleem bij volwassenen die louter en alleen plantaardige voeding eten. Maar bij kinderen is dat probleem nog groter.

vitamine c plantaardige ijzer opnemen
Vitamine C verbetert de opname van plantaardige ijzervoeding

Omdat we via plantaardige voeding moeten zorgen voor bijna 2 keer de aanbevolen hoeveelheid ijzer. Dat betekent dat kinderen van 10 jaar oud geen 9 mg maar toch zeker 18 mg nodig hebben. Wanneer ze louter en alleen plantaardige voeding voorgeschoteld krijgen. Aangezien deze kinderen vaker kleinere hoeveelheden zullen eten dan volwassenen. Is het vaak een probleem om te zorgen voor een adequate hoeveelheid.

IJzertekort bij vegetariërs en veganisten kan opgelost worden door vooraf het dieet goed uit te stippelen. En op die manier te zorgen voor voldoende ijzer. Of door een supplement te gebruiken.

Verder is het ook belangrijk dat we zorgen voor de toevoeging van voldoende vitamine C tijdens de maaltijd. Vitamine C zal helpen bij de opname van plantaardige ijzer.

Jonge meisjes

jonge meisjes ijzergebrek

Jonge meisjes die zich in de puberteit bevinden dienen extra aandacht te besteden aan de inname van ijzer. Hun ontwikkeling, vooral dan de seksuele ontwikkeling, die zal zich in een stroomversnelling bevinden. Alle voortplantingsorganen worden verder ontwikkeld. Vrouwelijke vormen worden gecreëerd. Maar meer nodig, ze beginnen te menstrueren.

Tijdens de menstruatie kunnen vaak hoge hoeveelheden ijzer het lichaam verlaten. Het is daarom zeer belangrijk dat zij voldoende ijzervoeding innemen die deze verliezen kan helpen opvangen.

Symptomen van ijzertekort bij kinderen

symptomen ijzertekort kinderen

Hoewel een gebrek aan ijzer ernstige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. Toch zullen we dit pas merken wanneer het ijzertekort reeds vergevorderd is. Het is daarom belangrijk dat we op voorhand reeds gaan bekijken of we via de voeding wel voldoende ijzer toedienen aan onze kinderen.

Symptomen die zullen optreden zijn:

 • Bleke huid
 • Weinig honger
 • Vermoeidheid
 • Problemen met gedrag
 • Aarde eten (vooral bij kleine kinderen)
 • Versnelde hartslag
 • Vertraagde groei
 • Verzwakt immuunsysteem

Deze zullen symptomen treden hoofdzakelijk op bij grotere tekorten en zullen praktisch niet op te merken zijn wanneer we te maken hebben met een licht gebrek.

Wat kunnen we doen om een ijzertekort bij kinderen te vermijden?

Borstvoeding

Wanneer we borstvoeding geven aan de baby dan is het van groot belang dat de moeder een supplement gebruikt. Dat is zeker een vereiste. Vrouwen die borstvoeding geven hebben nood aan maar liefst 25 tot 30 mg per dag.

Omdat ze moeten instaan voor hun eigen behoefte aan dit mineraal EN moeten zorgen voor de behoefte van de baby. Om die reden wordt bijna altijd een supplement gebruikt omdat deze hoeveelheden moeilijk te halen zijn louter uit voeding. Of toch de nodige planning vragen.

Flesvoeding

In andere gevallen, wanneer we flesvoeding toedienen vergelijken we beter merk per merk. Het ene product zal een hogere hoeveelheid ijzer bevatten dan het andere. Op die manier kunnen we afleiden welk product het meest efficiënt zal zijn om toe te dienen aan de kleine kinderen.

Het is niet aangeraden om supplement toe te dienen aan kinderen jonger dan 3 jaar oud. Hoewel het geen probleem vormt voor de moeder die borstvoeding geeft om een supplement te gebruiken.

Te vroeg geboren baby of baby met laag lichaamsgewicht

In samenspraak met een arts kan hier eventueel een supplement worden gegeven. Dat zal dan echter een speciaal supplement zijn die uitsluitend geschikt is voor kleine kinderen. Al zal er in de meeste gevallen gevraagd worden om speciale babyvoeding te gaan toedienen. Dat wordt dan ook niet meteen in de supermarkt verkocht maar kan worden verkregen in de apotheek.

IJzervoeding

Van het moment dat kinderen kunnen eten van de tafel is het belangrijk dat we zorgen voor ijzerrijke voedingpeulvruchten ijzertekort vermijden

Dat kan gaan van vis, vlees, peulvruchten, groenten, zaden, noten. Dat zijn allemaal uitstekende bronnen van ijzer. Kleine kinderen zullen moeite hebben om noten en zaden te knabbelen. Een goed alternatief zijn peulvruchten. Erwten, bonen en andere peulvruchten kunnen we pletten en pureren. Op die manier is dat heel makkelijk om toe te dienen aan de kleine kinderen.

Zoals we hebben gezegd is het van groot belang dat we voldoende vitamine C toevoegen om de ijzer uit peulvruchten beter te kunnen opnemen. Goede voorbeelden zijn dan om broccoli, paprika en tomaten toe te voegen aan de maaltijd. Er kan eventueel ook een vleugje citroensap worden gebruikt in de bereiding van de maaltijd.

Wat zijn de symptomen van ijzertekort?

De symptomen van een tekort aan ijzer kunnen variëren van zeer mild in het begin, zodanig dat je ze niet eens opmerkt. Volgens onderzoek zijn bijna alle mensen niet op de hoogte van hun (mild) tekort aan ijzer en bloedarmoede.

De symptomen van middelmatige tot ernstig tekort aan ijzer zijn :

 • Vermoeidheid
 • Zwakte
 • Broze huid
 • Kortademigheid
 • Duizeligheid
 • Sterke neiging om aarde of klei te eten (vooral bij kinderen)
 • Gezwollen of ontstoken tong
 • Koude handen en voeten
 • Snelle en onregelmatige hartslag
 • Broze nagels
 • Hoofdpijn

vermoeidheidDe symptomen zullen hoofdzakelijk beginnen met vermoeidheid. Wanneer de rode bloedcellen onvoldoende worden aangemaakt zal er minder zuurstof worden getransporteerd, per pomp van het hart. Dus zal het hart harder moeten werken. Dit leidt uiteindelijk tot vermoeidheid en kan ook een onregelmatige hartslag veroorzaken.

Verder zullen onze spieren zwakker worden door de verminderde hoeveelheid zuurstof. Ook op het zenuwstelsel heeft het ijzertekort een grote invloed. Dit kunnen we merken aan bepaalde prikkels die de spieren ontvangen zonder enige reden. Te vergelijken met de prik van een injectie.

Onze huid zal ook witter of bleker worden. Dit komt doordat de rode bloedcellen verantwoordelijk zijn voor de roze kleur van de huid. Wanneer we minder rode bloedcellen hebben die heen en weer bewegen doorheen onze bloedvaten, zal de huid bleker worden. In extreme gevallen kan de huid grijs of blauw worden.

Lees ook :  Traag metabolisme door ijzertekort

Hoe wordt tekort aan ijzer vastgesteld?

Een dokter kan vaststellen of je een tekort aan ijzer hebt. Dit wordt vastgesteld door een test van de bloedcellen. Die gaat dan onder andere controleren hoeveel rode bloedcellen er nog aanwezig zijn. Zal dan afleiden aan de grootte van de bloedcellen of er al dan niet een ijzergebrek aanwezig kan zijn of niet.

Complete test van de bloedcellen

Dit is meestal de eerste test die de dokter zal hanteren. Zij zullen het bloed controleren op de aanwezigheid van :

 • Rode bloedcellen
 • Witte bloedcellen
 • Hemoglobine
 • Hematocriet
 • Bloedplaatjes

Deze test geeft informatie die zeer nuttig kan zijn voor het vaststellen van een tekort.

Het hematocriet in het bloed is het aantal rode bloedcellen. De hoeveelheid hemoglobine en de grootte van de rode bloedcellen

Bij mensen met een tekort zijn de hematocrietwaarden en de hemoglobinewaarden laag. Ook zijn de rode bloedcellen kleiner dan normaal.

Deze bloedtest wordt vaak gedaan als onderdeel van een fysiek onderzoek. Het is een goede indicator van een persoon zijn algemene gezondheid. Het kan ook worden uitgevoerd voorafgaande aan een operatie. Deze test is handig om te bepalen of iemand een ijzertekort heeft. Omdat de meeste mensen zich daarvan niet bewust zijn en dit toch in sommige gevallen gevaarlijk kan zijn omdat bepaalde organen niet genoeg zuurstof kunnen toegediend krijgen.

Andere onderzoeken

Bloedarmoede en een tekort kan meestal worden vastgesteld met een complete bloedtest. De dokter kan misschien nog een andere bloedtest doen om na te gaan hoe erg de bloedarmoede is en kan nuttig zijn om een behandeling te bepalen. Ze kunnen het bloed ook controleren onder een microscoop.

Deze testen zullen bepaalde informatie weergeven

 • Hoeveel er exact in het bloed aanwezig is
 • De kleur en de grootte van de rode bloedcellen
 • Rode bloedcellen zijn bleek wanneer er te weinig ijzer in aanwezig is
 • Ferritine waarden
 • Ferritine is een proteïne die helpt met de opslag van het mineraal in het lichaam. Een lage waarde duidt op weinig ijzer
 • Totale ijzerbindende capaciteit
 • Tranferrine is een proteïne die ijzer gaat transporteren.

Testen voor inwendige bloedingen

Wanneer de dokter vermoedt dat misschien een inwendige bloeding aan de basis ligt voor het tekort kunnen andere onderzoeken nodig zijn. Men zal dan kijken voor bloed in de uitwerpselen. Bloed in de uitwerpselen duidt op een bloeding in de darmen.

IJzertekort bij vrouwen

zwangerschap ijzertekortZwangerschap, sterke menstruele bloedingen en een eventuele vleesboom zijn allemaal redenen waarom vrouwen meer kans maken op het hebben van een ijzertekort.

Hevige menstruele bloedingen komen voor wanneer een vrouw langer of meer bloedt dan vrouwen normaal bloeden tijdens de menstruatie. Typische bloedingen duren 4 tot 5 dagen en de hoeveelheid bloed die verloren gaat bedraagt dan ongeveer 3 soeplepels. Vrouwen met overmatige menstruele bloedingen bloeden meestal meer dan 7 dagen en verliezen dubbel zoveel bloed als normaal. Het spreekt voor zich, wanneer zulke hoge hoeveelheden bloed verloren gaan. Dat het risico op een ijzertekort heel groot wordt. Vaak moeten er dan enorme hoeveelheden vlees of andere ijzervoeding gegeten worden, die vaak niet gehaald worden.

Ongeveer 20% van de vrouwen die nog hun menstruatie hebben, hebben een ijzertekort. Zwangere vrouwen hebben nog meer kans om een ijzertekort te hebben omdat ze hogere hoeveelheden nodig hebben voor de groei van hun baby.

Net zoals ijzertekort zijn vleesbomen meestal niet snel op te merken. Hoewel ze meestal voorkomen wanneer tumoren groeien in de baarmoeder. Ze zijn echter niet altijd een kanker. Ze kunnen vaak hevige menstruele bloedingen veroorzaken die uiteindelijk leiden tot een ijzertekort.

Gevolgen van een ijzertekort?

De meeste gevallen van een ijzertekort zijn mild en veroorzaken meestal geen problemen. Het tekort kan vaak makkelijk en snel worden opgelost. Hoewel wanneer bloedarmoede of tekort aan ijzer niet wordt behandeld kan dit leiden tot problemen met de gezondheid.

Waaronder :

Snelle en onregelmatige hartslag

Wanneer je last hebt van een ijzertekort en bloedarmoede dan zal het hart meer bloed moeten pompen om de lage hoeveelheid zuurstof te gaan compenseren. Dit zal leiden tot een onregelmatige hartslag. In bepaalde gevallen kan dit leiden tot een hartaanval of tot een vergroot hart.

Complicaties met de zwangerschap

In bepaalde gevallen van ijzertekort kan een kind vroegtijdig worden geboren of geboren worden met laag geboorte gewicht. De meeste zwangere vrouwen nemen een ijzer supplement om dit te voorkomen.

Vertraagde groei bij kinderen

Kinderen die een relatief groot ijzertekort hebben kunnen problemen krijgen met de groei en ontwikkeling. De groei kan worden vertraagd en ze kunnen zeer snel vatbaar zijn voor infecties en ziektes.

Hoe wordt ijzertekort behandeld?

We kunnen ijzertekort op 2 manieren oplossen. Ofwel gaan we een supplement nemen. Ofwel gaan we meer voeding gaan eten met ijzer.

Supplement met ijzer

Wanneer we het tekort aan ijzer snel willen oplossen kunnen we een supplement nemen. Bij vrouwen is dat nog meer aan te raden dan bij mannen. Althans vrouwen die nog menstrueren. Omdat ze sowieso het mineraal gaan verliezen tijdens de menstruatie dienen ze er al meer in te nemen dan mannen. Als ze dan al een tekort hebben dan wordt het vaak een moeilijke opdracht. Een supplement kan dit dan snel oplossen.

Voeding

Voedingsmiddelen die helpen om een ijzertekort te behandelen :

 • Rood vlees
 • Donker groene bladgroenten
 • Gedroogd fruit
 • Noten
 • Zaden

Vitamine C helpt om het mineraal op te nemen

vitamine c ijzer opname verbeterenDit geldt vooral voor de non-heem-ijzer. Deze non-heem-ijzer is alle ijzer die in plantaardige voedingsproducten zit.

Vlees bevat heemijzer. Heemijzer is relatief makkelijk door het lichaam op te nemen. Non-heem-ijzer uit groenten en fruit is dus meestal niet door het lichaam op te nemen. Of toch in zeer kleine mate. Echter wanneer we vitamine C gaan gebruiken samen met de non-heemijzer. Dan wordt de opname verzekerd en is die gelijk aan de opname van heemijzer uit vlees.

Geen paniek dus voor de veganisten en vegetariërs die om hun bewuste en positieve voedingskeuze hieronder geen problemen hoeven te lijden. Gebruik altijd vitamine C groenten en fruit in je voeding met ijzer om de opname te verzekeren!

Planteneters kunnen makkelijk met een ijzertekort te maken krijgen indien ze dit niet gaan combineren met vitamine C voeding.

Hoeveel ijzer hebben we nodig per dag?

Mannen hebben zo’n 10 mg per dag nodig. Dat geldt ook voor vrouwen die na de menopauze geen menstruatie meer hebben. Vrouwen die nog steeds hun menstruatie hebben dienen te zorgen voor 15 tot 20 mg per dag. Zwangere vrouwen echter, hebben een stuk meer ijzer nodig. Dat is dan beter zo’n 27 tot 30 mg per dag. Dat geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven.

Let wel, hoge dosissen kunnen giftig zijn. Kinderen jonger dan 14 bijvoorbeeld mogen niet meer dan 40 mg per dag innemen. Voor volwassenen geldt de maximale hoeveelheid 45 mg per dag. Al zijn deze waarden niet nodig. Beter houden we ons aan de aanbevolen dagelijkse doseringen.

De onderliggende inwendige bloeding aanpakken

Eén van de enige oorzaken van een ijzertekort waarbij een supplement niet kan helpen zijn inwendige bloedingen. Ze zullen echter wel helpen, maar je zal hoe dan ook heel veel van het mineraal verliezen. Dus is dat dweilen met de kraan open. De inwendige bloeding aanpakken is de enige oplossing voor dit probleem.

Veranderen van anticonceptiemiddel kan de bloedingen tijdens de menstruatie verminderen. In uiterst extreme gevallen kan een bloedtransfusie het mineraalverlies en bloedverlies snel oplossen. IJzer supplement kunnen we hier online bestellen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven