IJzertekort vermijden bij kinderen
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: april 24, 2017 om 10:50 am
Laatste update: januari 22, 2019

Een ijzertekort bij kinderen kan voor groeiproblemen zorgen en kan de ontwikkeling van het kind benadelen. Wanneer de situatie of het ijzertekort bij kinderen aanhoudt, kan dat leiden tot bloedarmoede.

Het is daarom wel zeker belangrijk dat we nagaan of onze kinderen wel voldoende ijzer krijgen via de voeding. Verder gaan we in dit artikel bespreken hoe we een ijzertekort bij kinderen kunnen vaststellen. Wat de specifieke symptomen daarvan zijn. En vooral ook hoe we het gebrek aan ijzer kunnen vermijden in de toekomst.

Belangrijk voor de groei

IJzer is van een belangrijke voedingsstof voor kinderen. Vooral dan omdat ze zo snel groeien. Om de ontwikkeling van onze kinderen zo vlot mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat ze een adequate hoeveelheid van dit mineraal innemen.

Het mineraal zorgt voor het vervoeren van zuurstof die van de longen naar de andere organen in het lichaam gaat. Verder laat ijzer ook toe dat de spieren zuurstof kunnen gebruiken en opslaan.

Wanneer het kind te weinig ijzer inneemt via de voeding, dan kan dat uiteindelijk leiden tot ijzertekort.

Een ijzergebrek komt vaker voor. Al gaat het hier meestal om een licht tekort. Dat kan dan makkelijk gecompenseerd worden door meer ijzervoeding te gaan eten.

Lees ook :  Wat Zijn De Symptomen En Oorzaken Van Te Hoog Prolactine?

Ernstige tekorten kunnen een groot probleem vormen voor de groei van de kinderen.

Hoeveel ijzer hebben kinderen nodig?

voldoende ijzer baby

De behoefte aan ijzer hangt vooral af van de leeftijd van het kind. Maar ook van het geslacht van het kind. We zien bijvoorbeeld dat jonge meisjes een hogere behoefte hebben dan jongens. Dit komt niet zo zeer doordat ze meer ijzer nodig hebben voor hun ontwikkeling. Maar omdat ze tijdens de menstruatie vaak hoge hoeveelheden kunnen verliezen door het bloed die via de vagina het lichaam verlaat.

Baby

Baby’s tot 1 jaar oud hebben nood aan zeker 10 mg per dag. Omdat de baby in enkele maanden tijd enorm gaat groeien. De organen die zo snel groeien moeten worden aangevuld met voldoende zuurstof om dit allemaal mogelijk te maken.

Vrouwen die borstvoeding geven dienen daarom zeker aandacht te besteden aan hun ijzerinname. Die gebruiken dan ook meestal een supplement. Wanneer we geen borstvoeding toedienen kunnen we op de verpakking van onze flesvoeding bekijken hoeveel ijzer erin aanwezig is. Dat varieert sterk van merk tot merk. Het is daarom belangrijk dat we zorgen voor het juiste product. Die de nodige hoeveelheden kan helpen leveren.

Behoefte van peuters en kleine kinderen

peuters ijzertekort

Wanneer de peuters 1 tot 3 jaar oud zijn hebben we een kleinere hoeveelheid nodig. Dan kunnen we stellen dat 7 mg voldoende moet zijn. In de meeste gevallen zullen de kinderen dan al enige bereide voeding eten. Op die manier kunnen we zorgen om peulvruchten, linzen en andere zachte ijzerbronnen toe te voegen aan de maaltijd van de peuter.

Lees ook :  Omega 3 Bij Fibromyalgie en CVS

Tussen de 4 en 13 jaar oud hebben onze kinderen 9 mg per dag nodig.

Puberteit

Wanneer we de puberteit naderen is er een groot verschil tussen meisjes en jongens.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


puberteit meisjes ijzertekort

Zoals we reeds hebben gezegd. Meisjes zullen bij het aanbreken van de puberteit een grotere hoeveelheid nodig hebben dan jongens. Omdat ze tijdens de menstruatieperiode een hoge hoeveelheid van het belangrijke mineraal kunnen verliezen. Dat moet natuurlijk worden aangevuld met een hogere inname via de voeding.

We zien dat bij meisjes tussen de 13 en 18, een hoeveelheid van 15 mg aanbevolen is. Terwijl jongens voldoende hebben aan 11 mg. Wanneer de meisjes volwassen worden blijft deze hoeveelheid gebruikelijk en veilig. Terwijl jongens ook wel voldoende hebben met slechts 10 mg.

Risicogroepen

Te vroeg geboren of laag lichaamsgewicht

ijzergebrek kleine kinderenEr zijn natuurlijk risicogroepen. Dat zijn kinderen die een hoger risico vormen op het ontwikkelen van een ijzertekort. We hebben het dan vooral over kinderen die te vroeg geboren worden. Baby’s die worden geboren met een zeer laag lichaamsgewicht hebben hier het grootste risico op.

Dat zal dan ook hoogstwaarschijnlijk nauwlettend in de gaten gehouden worden door de behandelende arts. In dat geval kan speciale voeding nodig zijn. Het is niet aangeraden om supplementen toe te dienen aan baby’s zonder het advies van een arts.

Zuivel ipv Babyvoeding

We zien ook dat baby’s die heel snel beginnen met het drinken van gewone melk, een hoger risico vormen op de ontwikkeling van een ijzertekort. Speciale babyvoeding en peutervoeding zal in bijna alle gevallen zijn verrijkt met ijzer. Terwijl dat in gewone melk van de koe niet het geval is.

Lees ook :  Traag metabolisme door ijzertekort

Baby’s die flesvoeding toegediend krijgen waar het mineraal niet is aan toegevoegd. Of slechts in zeer beperkte mate. Die vormen dan ook een hoger risico op de ontwikkeling van een ijzergebrek.

Kleine kinderen tussen 2 en 5 jaar oud die hoofdzakelijk melk van de koe drinken. Zij vormen ook een hoger risico.

Chronische aandoening

Wanneer kinderen geboren worden met een chronische aandoening kan het ijzergebrek ook sneller ontstaan. Wanneer een chronische aandoening aan de darmen wordt vastgesteld kan de opname van het mineraal in het gedrang komen. Of kan die in veel gevallen sterk worden verminderd.

Vegetarisch of veganistisch dieet

Tenslotte hebben de kinderen die een vegetarische of veganistisch dieet voorgeschoteld krijgen ook een hogere kans op een ijzergebrek. Dat kan zijn omdat de kinderen zelf beslissen om geen vlees te eten. Maar kan ook uit de overtuiging van de ouders voortkomen.

Hoewel het perfect mogelijk is om voldoende ijzer in te nemen via plantaardige voeding. Toch ligt de opname van het mineraal een stuk lager bij plantaardige ijzervoeding. Dat is een groot probleem bij volwassenen die louter en alleen plantaardige voeding eten. Maar bij kinderen is dat probleem nog groter.

vitamine c plantaardige ijzer opnemen
Vitamine C verbetert de opname van plantaardige ijzervoeding

Omdat we via plantaardige voeding moeten zorgen voor bijna 2 keer de aanbevolen hoeveelheid ijzer. Dat betekent dat kinderen van 10 jaar oud geen 9 mg maar toch zeker 18 mg nodig hebben. Wanneer ze louter en alleen plantaardige voeding voorgeschoteld krijgen. Aangezien deze kinderen vaker kleinere hoeveelheden zullen eten dan volwassenen. Is het vaak een probleem om te zorgen voor een adequate hoeveelheid.

Lees ook :  Omega 3 Tijdens Borstvoeding Belangrijk Voor De Baby!

IJzertekort bij vegetariërs en veganisten kan opgelost worden door vooraf het dieet goed uit te stippelen. En op die manier te zorgen voor voldoende ijzer. Of door een supplement te gebruiken.

Verder is het ook belangrijk dat we zorgen voor de toevoeging van voldoende vitamine C tijdens de maaltijd. Vitamine C zal helpen bij de opname van plantaardige ijzer.

Jonge meisjes

jonge meisjes ijzergebrek

Jonge meisjes die zich in de puberteit bevinden dienen extra aandacht te besteden aan de inname van ijzer. Hun ontwikkeling, vooral dan de seksuele ontwikkeling, die zal zich in een stroomversnelling bevinden. Alle voortplantingsorganen worden verder ontwikkeld. Vrouwelijke vormen worden gecreëerd. Maar meer nodig, ze beginnen te menstrueren.

Tijdens de menstruatie kunnen vaak hoge hoeveelheden ijzer het lichaam verlaten. Het is daarom zeer belangrijk dat zij voldoende ijzervoeding innemen die deze verliezen kan helpen opvangen.

Symptomen van ijzertekort bij kinderen

symptomen ijzertekort kinderen

Hoewel een gebrek aan ijzer ernstige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. Toch zullen we dit pas merken wanneer het ijzertekort reeds vergevorderd is. Het is daarom belangrijk dat we op voorhand reeds gaan bekijken of we via de voeding wel voldoende ijzer toedienen aan onze kinderen.

Symptomen die zullen optreden zijn:

  • Bleke huid
  • Weinig honger
  • Vermoeidheid
  • Problemen met gedrag
  • Aarde eten (vooral bij kleine kinderen)
  • Versnelde hartslag
  • Vertraagde groei
  • Verzwakt immuunsysteem
Lees ook :  IJzertekort Symptomen En Hoe Verhelpen?

Deze zullen symptomen treden hoofdzakelijk op bij grotere tekorten en zullen praktisch niet op te merken zijn wanneer we te maken hebben met een licht gebrek.

Wat kunnen we doen om een ijzertekort bij kinderen te vermijden?

Borstvoeding

Wanneer we borstvoeding geven aan de baby dan is het van groot belang dat de moeder een supplement gebruikt. Dat is zeker een vereiste. Vrouwen die borstvoeding geven hebben nood aan maar liefst 25 tot 30 mg per dag.

Omdat ze moeten instaan voor hun eigen behoefte aan dit mineraal EN moeten zorgen voor de behoefte van de baby. Om die reden wordt bijna altijd een supplement gebruikt omdat deze hoeveelheden moeilijk te halen zijn louter uit voeding. Of toch de nodige planning vragen.

Flesvoeding

In andere gevallen, wanneer we flesvoeding toedienen vergelijken we beter merk per merk. Het ene product zal een hogere hoeveelheid ijzer bevatten dan het andere. Op die manier kunnen we afleiden welk product het meest efficiënt zal zijn om toe te dienen aan de kleine kinderen.

Het is niet aangeraden om supplement toe te dienen aan kinderen jonger dan 3 jaar oud. Hoewel het geen probleem vormt voor de moeder die borstvoeding geeft om een supplement te gebruiken.

Te vroeg geboren baby of baby met laag lichaamsgewicht

In samenspraak met een arts kan hier eventueel een supplement worden gegeven. Dat zal dan echter een speciaal supplement zijn die uitsluitend geschikt is voor kleine kinderen. Al zal er in de meeste gevallen gevraagd worden om speciale babyvoeding te gaan toedienen. Dat wordt dan ook niet meteen in de supermarkt verkocht maar kan worden verkregen in de apotheek.

Lees ook :  Mangaantekort | Symptomen Oorzaken En Oplossing

IJzervoeding

Van het moment dat kinderen kunnen eten van de tafel is het belangrijk dat we zorgen voor ijzerrijke voedingpeulvruchten ijzertekort vermijden

Dat kan gaan van vis, vlees, peulvruchten, groenten, zaden, noten. Dat zijn allemaal uitstekende bronnen van ijzer. Kleine kinderen zullen moeite hebben om noten en zaden te knabbelen. Een goed alternatief zijn peulvruchten. Erwten, bonen en andere peulvruchten kunnen we pletten en pureren. Op die manier is dat heel makkelijk om toe te dienen aan de kleine kinderen.

Zoals we hebben gezegd is het van groot belang dat we voldoende vitamine C toevoegen om de ijzer uit peulvruchten beter te kunnen opnemen. Goede voorbeelden zijn dan om broccoli, paprika en tomaten toe te voegen aan de maaltijd. Er kan eventueel ook een vleugje citroensap worden gebruikt in de bereiding van de maaltijd.

 


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:Close