Waarom Heb Ik Last Van Borrelende Darmen?

Hoe erg zijn Borrelende darmen of Rommelende darmen?

Borrelende darmen zijn geluiden gemaakt in de dikke of dunne darm tijdens de spijsvertering. Borrelende darmen zijn lege geluiden die je soms kan vergelijken met het water dat door pijpen vloeit zoals wanneer water uit een bad loopt. Hoewel dit een zeer irritant gevoel kan geven wanneer dit gebeurt in het bijzijn van anderen. Toch is dit zeer normaal en hoeven we ons daar in de meeste gevallen geen zorgen over te maken. Processen die bezig zijn in de darmen zijn bijna altijd de oorzaak van rommelende darmen.

Komt bij iedereen voor

borrelende darmen oorzaak

Je kan zeggen dat iedereen wel eens last heeft van borrelende darmen. Het is een normaal gegeven tijdens de spijsvertering. Toch kan het soms op de meest ongewenste plaatsen voorkomen. Waar je dus net zoals bij winden, een zekere schaamte voor voelt.

Wanneer je meermaals last hebt van borrelende darmen, en de geluiden zijn zeer luid en vaak voorkomend. Kan er een andere oorzaak aan de basis liggen. Een probleem met de spijsvertering kan er dan voor zorgen dat je meer dan normaal, last hebt van borrelende darmen.

Meest voorkomende oorzaak

Wanneer de darmen rommelen dan is de meest voorkomende oorzaak dat we te snel eten of te snel drinken. Dat zorgt ervoor dat we meer lucht binnenkrijgen in onze spijsverteringskanalen. En zal op die manier het voorkomen van rommelende darmen verhogen.

Door trager te eten en trager te drinken zullen we het borrelen in buik kunnen verminderen.

Ook mensen die drinken uit een rietje of kauwgom eten kunnen vaker te maken krijgen met een rommelende buik of een rommelende maag.

Omdat het kauwen automatisch signalen uitstuurt en het lichaam dan denkt dat we aan het eten zijn. Een andere reden is dat we ook extra lucht innemen door te kauwen op een kauwgom.

Lees ook :  Brandend Maagzuur: 6 Belangrijkste remedies

Symptomen van borrelende darmen

De symptomen van borrelende darmen gaan dus gepaard met geluiden die gemaakt worden in de buikomgeving. Die geluiden worden vaak omschreven als :

 • Gorgelend
 • Rommelend
 • Grommend
 • Hoge tonen
 • Piepende geluiden

Symptomen die ermee gepaard kunnen gaan

Wanneer je last hebt van geluiden in de buikomgeving, is dat niet meteen een reden om je zorgen te gaan maken. Iedereen heeft wel eens te maken met rommelende darmen. We voelen ons daar eigenlijk niet voor te schamen.

Zeker na het eten, maar ook wanneer we honger hebben zullen de spijsverteringsorganen hoe dan ook geluiden maken. Om ons te laten weten dat we moeten eten. Of omdat de spieren in het spijsverteringskanaal de vertering in gang zetten.

Toch kan er, wanneer je last hebt van andere symptomen die nauw in verband staan met rommelende darmen, toch een andere aandoening aanwezig zijn.

winderigheid borrelende darmen

Deze zijn :

Contacteer je dokter wanneer je met deze symptomen te maken krijg of pijn hebt in de omgeving van de buik. Een snelle medische oplossing kan vermijden dat er een ernstig probleem aan de hand is.

Lees ook :  Fenegriek Capsules Werking : Voordelen en Bijwerkingen!

Wat zijn de oorzaken van borrelende darmen

De geluiden in  de buikomgeving zijn meestal samenhangend met het voedsel dat door de darmen gaat. Dat zorgt voor overtollige lucht in de darmen, die geluiden kunnen veroorzaken. Ook kan de maag beginnen rommelen wanneer je voedsel aan het verteren bent in de darmen.

Rommelende darmen na eten

borrelende darmen honger

De wanden van het spijsverteringsstelsel zijn opgebouwd uit spieren. Deze zorgen ervoor dat wanneer je eet en na je gegeten hebt, de wanden het voedsel kunnen samen drukken en vermengen om het door te sturen naar de volgende stap van de spijsvertering, zodat het kan verwerkt worden.

Dit heet de peristaltiek. De peristaltiek is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor het geluid dat borrelende darmen veroorzaken. Dat gebeurt vooral na het eten. Ook kan het enkele uren na het eten voorkomen, tot zelfs gedurende de nacht.

Honger

Honger kan er ook voor zorgen dat de maag en of de darmen geluid gaan maken. Wanneer je honger hebt wordt een soort hormoon in de hersenen geactiveerd. Dat hormoon zendt dan signalen naar de darmen en de maag. Als gevolg daarvan gaan de spieren in het spijsverteringsstelsel samentrekken. Dat zorgt op zijn beurt ook voor borrelende darmen.

2 Soorten luidruchtige darmen

rommelende darmen

Geluiden in de buikomgeving kunnen worden opgedeeld in hypoactieve geluiden en in hyperactieve geluiden.

Hypoactieve geluiden zijn stille geluiden en kunnen wijzen op het feit dat de activiteit van de darmen aan het verminderen is.

Hyperactieve geluiden daarentegen zijn dan weer net het tegenovergestelde. Hyperactieve geluiden zijn luide geluiden. Die kunnen ook gehoord wordt door anderen. En dit gebeurt soms op de meest ongewenste plaatsen. Ze komen het meeste voor na het eten of kunnen samengaan met diarree.

Hoewel hypoactieve en hyperactieve geluiden een normaal gegeven zijn tijdens de spijsvertering. Is het veelvuldig voorkomen van deze geluiden toch een reden om verder te gaan kijken.

Gaan de geluiden in de rommelende darmen gepaard met enkele andere abnormale symptomen? Dan kan dat op een onderliggende aandoening wijzen.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen winderigheid

Andere oorzaken van borrelende darmen

De meeste geluiden die je hoort in de buik zijn normale geluiden geproduceerd door een goed werkende spijsvertering. Toch zullen deze borrelende darmen samen met andere symptomen deel uitmaken van bepaalde problemen.

Dit kan zijn :

 • Een trauma
 • Een infectie die problemen veroorzaakt met de zenuwen in de darmen
 • Een hernia, dat kan wanneer een orgaan tegen een zwakke plaats duwt van de maagspier
 • Een bloedklonter
 • Tekort aan kalium
 • Een tumor
 • Een obstructie in de darmen

Wanneer de geluiden hoofdzakelijk luide geluiden zijn kan dit ook duiden op :

 • Zweren bijvoorbeeld een maagzweer
 • Allergie voor bepaald voedsel
 • Een infectie die leidt tot ontstekingen en diarree
 • Gebruik van laxeermiddelen
 • Bloeding in het spijsverteringsstelsel
 • Een darmaandoening zoals de Ziekte van Crohn

Het uitblijven van geluiden in de darmen of last hebben van hypoactieve darmen kan wijzen op :

 • Bepaalde medicijnen bijvoorbeeld dafalgan codeïne
 • Verdoving (alcohol, drugs)
 • Operatie aan de buik
 • Schade aan de darmen
 • Blootstelling aan straling
Lees ook :  Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

Wat dien ik te doen tegen borrelende darmen?

Wanneer deze geluiden in de buikomgeving samengaan met andere problemen kan je beter een dokter een test laten uitvoeren om na te gaan wat de achterliggende oorzaak voor het probleem is. De dokter kan dan kijken naar problemen in het verleden en bepaalde vragen stellen over de symptomen.

Ook kan er geluisterd worden met een stethoscoop naar de geluiden in de buikstreek. Dit heet de auscultatie.

Wanneer er een obstructie blijkt te zijn kan dat zelfs meestal gehoord worden zonder stethoscoop.

Er kunnen ook testen worden ondergaan

 • Een CT scan kan uitgevoerd worden om röntgenfoto’s te zien van de buikomgeving.
 • Er kan ook een endoscopie worden uitgevoerd. Daarbij wordt een camera gebruikt die foto’s gaat nemen binnenin het buikgedeelte.
 • Een bloed test kan worden afgenomen om na te gaan of er schade is aan de organen of indien je last hebt van een infectie

De behandeling van borrelende darmen

De behandeling zal afhangen van wat de oorzaak blijkt te zijn. Indien je enkel en alleen last hebt van rommelende darmen zal er waarschijnlijk geen onderliggend probleem aan de basis liggen. Wat je dan kan doen indien je beschaamd bent om de overtollige en luide geluiden, is voedsel gaan eten die minder gas gaat produceren.

Je kan daarnaast laxeermiddelen gebruiken indien je last hebt van constipatie. Of meer vezels eten om de spijsvertering te optimaliseren. Ook kan je bepaalde middelen tegen winderigheid gebruiken.

Rommelende darmen winderigheid

darmen maken geluid winderigheid

Wanneer de borrelende buik samengaat met winderigheid, dan is het aangeraden om minder peulvruchten te eten. Deze vruchten zullen tijdens de spijsvertering veel gassen veroorzaken. En zullen in combinatie met rommelende darmen winderigheid veroorzaken.

Hieronder vind je enkele andere voorbeelden.

Voeding die veel gassen veroorzaken zijn :

 • Vers fruit waarvan hoofdzakelijk peren, dadels, pruimen, ananas en bananen.
 • Gedroogde fruitsoorten zoals gedroogde abrikozen, rozijnen, perziken, pruimen
 • Bonen
 • Zoetstoffen
 • Koolzuurhoudende dranken (Cola, Limonade, Spa)
 • Volkoren producten
 • Heel veel eiwitten eten

Wanneer je last hebt van lactose intolerantie dien je zuivelproducten te vermijden, of lactose vrije zuivel gaan gebruiken.

Onze voeding aanpassen

We kunnen voor een deel de rommelende darmen vermijden door de juiste voeding te gaan kiezen.

Voedingsmiddelen die bekend staan om de vorming van gassen tegen te werken zullen in staat zijn de geluiden in de buik te verminderen.

Voorbeelden daarvan zijn:

Gember

Gember is een belangrijk antioxidant en is één van de oudste kruiden ter wereld. Ze werden reeds gebruikt in 400 voor Christus door de Chinezen. Gember is het meest bekend om verkoudheden en griep te genezen.

Maar kan ook gebruikt worden om problemen met de spijsvertering aan te pakken. Het zal er vooral voor zorgen dat overtollige gassen uit het lichaam worden gedreven en zal de kans op een opgeblazen gevoel en buik drastisch doen dalen. Regelmatig gemberthee drinken kan hierbij helpen.

Selder

Selder is een vochtafdrijvend middel en kan worden gebruikt bij problemen met het vasthouden van vocht. Wanneer we selder kopen, kiezen we beter voor de organische variant. In combinatie met paprika kunnen ze heel goed werken om de vorming van gassen tegen te gaan in het lichaam. En zullen op die manier ook het voorkomen van rommelende darmen verminderen.

Ananas

Ananas is een goed voedingsmiddel om onze hoeveelheid kalium op te krikken. Maar kan ook zeker worden gebruikt om een borrelende buik te vermijden.

Ananas bevat één belangrijk ingrediënt, namelijk bromelaïne. Dat zal ervoor zorgen dat de eiwitten makkelijker kunnen verteerd worden. Eiwitten staan bekend om de vorming van gassen tijdens de vertering. Toch zijn ze van groot belang voor de ontwikkeling van het lichaam. Elk orgaan in ons lichaam heeft eiwitten nodig om te overleven.

Door ananas te eten zullen we dus deze vertering verbeteren. En zullen we minder last hebben van rommelende darmen als gevolg van de eiwitten in ons spijsverteringsstelsel.

We moeten hier wel weten dat de grootste hoeveelheid bromelaïne in de stam zich bevindt. Wanneer we ananas uit blik kopen is die reeds uitgehaald. We dienen dus verse ananas te gebruiken en moeten ook een deel van de midden opeten. Dat is helaas niet zo lekker als het vlezige gedeelte daarnaast. Toch bevat dit gedeelte hogere hoeveelheden van deze belangrijke stof.

Snel drinken of eten veroorzaakt rommelende darmen

Ook wanneer we te snel eten of drinken zullen we lucht innemen. Deze lucht zal er uiteindelijk voor zorgen dat we rommelende darmen krijgen en kan ook zorgen voor winderigheid.

Het probleem komt vaker voor bij het drinken dan bij het eten. Wanneer we net een activiteit gedaan hebben waardoor we een enorme dorst hebben gekregen.

Dan zullen we snel zoveel mogelijk vloeistof willen innemen. Dat verhoogt dan natuurlijk de hoeveelheid lucht in onze spijsverteringsorganen en zal rommelende darmen provoceren.

Lees ook :  Vezelrijke voeding : Lijst Met Voeding Die Vezels Bevatten

Andere veroorzakers :

 • Door te snel te eten
 • door te snel te drinken (of met een rietje te drinken). Kan je ook teveel lucht in het spijsverteringsstelsel pompen.
 • Kauwgom

rommelende darmen

De darmen reinigen

Er bestaat niet meteen een oplossing tegen borrelende darmen. Het enige wat je kan helpen is door de voedingsproducten die veel gassen veroorzaken, te vermijden of toch zeker te verminderen.

Borrelende darmen komt bij iedereen voor en is een volkomen normale gang van zaken tijdens de spijsvertering. Enkel wanneer je te maken hebt met andere symptomen, dien je zeker een dokter te raadplegen.

Wanneer je geen last hebt van andere symptomen maar toch heel vaak borrelende darmen hebt kunnen de problemen vaak overgaan door de darmen te reinigen met een supplement.

Dat zal ervoor zorgen dat alle gifstoffen uit onze spijsverteringskanalen worden afgevoerd en zal de spijsvertering en stofwisseling verbeteren en versnellen.

Besluit

In bijna alle gevallen gaat het bij rommelende darmen om een teveel aan gassen en lucht die deze geluiden dan veroorzaken in samenwerking met de spieren. Wanneer alle onnodige gifstoffen worden verwijderd zullen gassen zich minder snel gaan opstapelen in de darmkanalen.

Ook door te snel te eten en drinken verhogen we dat risico enorm. Heb je toch nog steeds last van rommelende darmen en je hebt reeds minder snel beginnen eten en drinken. Dan kan je de darmen reinigen met een reinigingskuur.

Die zullen overtollige gifstoffen uit de spijsverteringsorganen helpen halen en op die manier de kans op gasvorming verminderen.

Deze vermindering van de gasvorming zal uiteindelijk ook leiden tot minder luidruchtige darmen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven