Wat is nu de beste vitamine voor gezond en glanzend haar?

Welke vitamines zijn goed voor je haar?

haar vitamine resultaatTerwijl haaruitval ook medische redenen kan hebben, zo is haaruitval ook een natuurlijk fenomeen van het ouder worden. Toch zijn er aantal kleine dingen die men kan doen om dat toch halt toe te roepen. Voldoende hoeveelheden vitamine voor je haar is van groot belang voor de groei, de dikte en de levensduur van onze haartjes. Op die manier kunnen we een gezonde hoofdhuid behouden met gezond en goed gevoede haren.

Hieronder vind je een lijst met welke vitamine voor je haar die een grote invloed hebben bij haaruitval, het dikker worden van de haartjes, de groei ervan en welke de levensduur verlengt.

Deze verschillende vitamine voor haar gaan ervoor zorgen dat je haren gezond blijven, dat ze sterk blijven. En zal het risico op haaruitval toch voor een deel doen afnemen.

De beste vitamine voor je haar zijn absoluut de vitamines B. Deze vitamine voor je haar zal door zijn verschillende onderdelen bijna alle vlakken van de gezondheid voor onze haartjes aanpakken.

Het is niet raadzaam om deze verschillende soorten vitamine voor haar elk afzonderlijk te nemen. Omdat alle onderdelen van de vitamines B van elkaar afhankelijk zijn.

Lees ook :  Hoe Werkt Omega 3 Tegen Haaruitval?

Vitamine A

Vitamine A is een zeer bekend antioxidant dat vaak de naam retinol wordt gegeven. Zijn belangrijkste functie is de gezondheid van de ogen te garanderen. Hoewel het ook wordt gebruikt in vele producten om de gezondheid van het haar te verbeteren.

vitamine AVitaminen A helpen om een gezonde vetlaag aan te maken die zich op de hoofdhuid bevindt. Dat verhindert het haar dan ook om uit te drogen en verlengt de levensduur van het haar daardoor.

Vitaminen A vechten ook tegen vrije radicalen die de haren doen afsterven.

Vitamines A kan je vooral vinden in :

Het is een essentiële vitamine voor je haar voor het behouden van gezond haar. Toch dien je niet teveel van deze vitamine voor haar te gaan gebruiken omdat een teveel ervan kan zorgen voor vergiftiging en daardoor  het haar doet uitvallen.

De maximum dagelijkse aanbevolen dosis bedraagt 25.000 IU. Een overschot wordt meestal bekomen doordat mensen enorm hoge dosissen via supplementen gaan gebruiken.

Ze gaan daarbij geen rekening houden met de voeding die reeds een bepaalde hoeveelheid vitamines bedraagt. Hogere dosissen nemen dan de aanbevolen dosis werd niet gezien als voordelig. (1) (2) (3)

Vitamine A voor je haar is belangrijk om gezond haar te behouden.

Lees ook :  Vitamine A Tekort Symptomen | Aanvullen | Gevolgen

Besluit

Deze vitamine voor je haar zal ervoor zorgen dat de huid onder de haren gezond blijft. Het zal preventief werken tegen uitdroging van het haar. En zal daardoor ook de levensduur van de haren verlengen.

Vitamine E

Vitamine E, ook een antioxidant die helpt om vrije radicalen te neutraliseren. Wordt vaak in verband gebracht met vitamines die goed zijn voor de huid.

haar vitamine eToch gaat zijn werking ver boven de ondersteuning van de huid. Vitamine E helpt het lichaam met de bloedcirculatie door de zuurstof invoer te verhogen. Zo behoort ze ook bij de vitamines voor haar.

Het zal de effecten van een teveel aan vitamines K tegenwerken. Die zullen zorgen voor de vorming van bloedklonters. Bloedklonters worden bestreden door de bloedverdunnende werking van deze vitamine voor je haar.

Grote hoeveelheden vitamines E kunnen er wel voor zorgen dat we een vitamine K tekort hebben. Gebruik daarom zeker niet meer dan 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Deze verhoging van de zuurstof helpt dan ook mee om nieuwe haren aan te maken. Het zal dus de haargroei stimuleren. (4)

Hier en daar beweert men ook dat vitamine E het immuunsysteem kan verbeteren bij de mensen.

Je kan om genoeg vitamine E in te nemen overschakelen op een supplement of je kan voeding gebruiken waar vitamine E in zit.

Zoals bijvoorbeeld :

 • Bonen
 • Sojabonen
 • Bladgroenten
 • Noten
 • Avocado

De aanbevolen dagelijkse dosis van vitamine E is 400 IU per dag. Dat is een minimum dosis, omdat er toch rekening moet worden gehouden met het effect van vitamine E.

Opletten met hoge dosering

Teveel vitamine E (vooral dan door supplementen) kan bloedingen veroorzaken doordat vitamine E het bloed dunner maakt.

Wanneer je een operatie moet ondergaan is het aan te raden om 1 tot 2 weken voor de operatie te stoppen met het gebruiken van vitamine E als supplement. Omwille van de zelfde bloedverdunnende eigenschappen.

Deze vitamine voor je haar wordt niet altijd vermeld als vitamines die goed zijn voor je haar toch kunnen ze een cruciale rol spelen bij haaruitval indien je een tekort daarvan hebt.

Haaruitval treedt op wanneer er bepaalde hoeveelheid haartjes gaat uitvallen. En een lagere hoeveelheid nieuwe haartjes gaat bijkomen.

Bij mensen die geen last hebben van haaruitval is deze verhouding in balans. We verliezen elke dag duizenden haartjes. En er komen er elke dag duizenden nieuwe bij. Onvoldoende vitamine voor je haar kan deze verhouding uit balans brengen.

Wanneer je wilt profiteren van de voordelen van vitamine E dan kan je een supplement gebruiken.

Lees ook :  Voeding met Vitamine E

Besluit

Vitamine E behoort tot de vitamines voor haargroei. Ze zal de toevoer van zuurstof naar de haarwortels verbeteren. Waarbij de groei van de haren bevordert wordt.

Vitamine B meest bekende vitamine voor haar

We hebben nu even de andere belangrijke haar vitamines overlopen. Echter de meest complete vitamine voor haar zijn diegene uit de B-familie. Zij bestaan uit heel wat verschillende componenten.

B Vitamine voor haar

 • Biotine (B7, H)
 • Inositol (B8)
 • Choline (B4)
 • Pantotheenzuur (B5)
 • Kobalamine (B12)

Biotine

vitamine voor je haarWanneer we zouden vragen aan 100 mensen welke vitamines zijn goed voor je haar? Dan zouden er waarschijnlijk al zeker 50 antwoorden biotine. Het is de meest bekende haar vitamine en ze is te vinden in vele producten om haargroei te promoten. Biotine wordt niet voor niets de vitamine voor haargroei genoemd.

Ze staat gekend om zijn eigenschappen voor het versterken van de haren. Soms wel eens vitamine H genoemd. Biotine kan worden aangemaakt in kleine hoeveelheden in het spijsverteringsstelsel en kan ook uit bepaalde voeding worden gehaald.

Haar vitamine verbetert elasticiteit

Biotine zorgt voor gezonder haar door de elasticiteit te gaan verbeteren en het haar te beschermen tegen uitdroging. Droge haren zullen makkelijker breken dus daarmee wordt ook de levensduur van het haar verlengd. De haren worden ook duidelijk dikker wanneer een product met deze vitaminen voor haar gebruikt wordt.

De haar vitamine helpt ook bij het aanmaken van keratine. Een belangrijk onderdeel van gezonde haren. Er zijn zelfs mensen die beweren dat biotine er kan voor zorgen dat het haar minder snel grijs wordt. Al moeten verdere onderzoeken dat nog uitwijzen.

Een tekort aan Biotine komt niet vaak voor. Sommige symptomen die er kunnen op wijzen dat je een tekort hebt is dus haaruitval. Dat kan zelfs zo ver gaan dat er ook haaruitval bij de wenkbrauwen optreedt.

Andere dermatologische problemen tot zelfs milde depressies worden ook vaak toegeschreven aan een tekort van biotine. Wanneer je denkt een tekort te hebben aan biotine kan je ofwel een supplement gaan gebruiken met biotine of kan je beginnen voedingsproducten eten die deze stof bevatten.

paddenstoelen haar vitamine bVoeding met Biotine

 • Bruine rijst
 • Bulgur
 • Groene erwten
 • Linzen
 • Haver
 • Bananen
 • Paddenstoelen
 • Eieren
 • Organenvlees
 • Noten (amandelen, pinda, peca, walnoten)
 • Soja
 • Peulvruchten
 • Volkoren producten

Hoeveel biotine hebben we nodig?

Per dag hebben we tussen de 30 en de 100 mcg biotine nodig. De stof is in water oplosbaar. Dat betekent dat we ze ook niet kunnen opslaan in het lichaam en dus overtollige resten zullen uitplassen via de urine.

Er zijn echter geen schadelijke bijwerkingen vastgesteld bij mensen die teveel biotine innemen. Bijwerkingen die optreden zijn misselijkheid en tijdelijke spijsverteringsproblemen. Het is echter niet meteen nodig om deze vitamine voor haar in hoge hoeveelheden te gebruiken.

Hoge dosissen leveren geen voordeel

De aanbevolen dagelijkse dosis mag echter niet hoger dan 100 mcg bedragen voor volwassenen. Biotine behoort tot de vitaminen B. Vitamines B zijn zeker de belangrijkste vitamine voor je haar.

Alle vitamines B zijn van elkaar afhankelijk om optimaal te worden opgenomen door het lichaam en om hun functie optimaal te vervullen. Je kan het best profiteren van een B complex supplement omdat alle afzonderlijke stoffen van elkaar afhankelijk zijn.

Biotine is zeker wel de meest belangrijke haar vitamine. Omdat het op zoveel vlakken de gezondheid van het haar gaat verbeteren.

Toch kan een teveel aan biotine ook andere vitamine voor je haar zoals inositol en patotheenzuur uit balans brengen. Om die reden is het niet aangeraden om louter biotine te nemen. Maar een B Complex supplement.

Lees ook :  Welke kruiden tegen haaruitval kan ik gebruiken?

Besluit

Deze vitamine voor haar is zeer geschikt om de haren sterker te maken. Het zal de elasticiteit verbeteren en ook de levensduur verlengen.

Daarnaast werkt deze vitamine tegen haaruitval. Volgens sommige bronnen kunnen we er ook grijs haar mee vermijden. Al zullen wel heel wat andere factoren hier ook een rol bij spelen. (5) (6)

Pantotheenzuur

Panthotheenzuur wordt ook wel de vitamine B5 genoemd. Het is niet zozeer een bekende stof. Maar deze vitamine is zeer effectief in de preventie van grijs haar door veroudering.

linzen peulvruchtenPantotheenzuur wordt verondersteld de haarzakjes en de haarcellen te beschermen en verzekert op die manier hun optimaal functioneren.

Daarbovenop helpt Pantotheenzuur ook nog om dode huid te verwijderen onder de haren. Dat maakt de weg vrij voor het groeien van nieuwe haren.

Een andere belangrijke functie van deze vitamine voor haar is het gebruiken van eiwitten, koolhydraten en vetten uit onze voeding. En helpen ze ook de structuur van de haren opbouwen en zorgt het voor de twee belangrijke voedingsstoffen, de suikers en de vetten.

Op die manier kan het ook schade helpen herstellen. Men gaat er ook van uit dat de werking van pantotheenzuur meer efficiënt is wanneer ze wordt oraal ingenomen. Dan wanneer we ze zouden aanbrengen op de haren zelf door middel van een shampoo.

Tekort aan pantotheenzuur is zeldzaam

Ze is heel makkelijk te halen uit voeding. Paddenstoelen, linzen en alle andere peulvruchten, avocado, kip en kalkoen bevatten relatief hoge hoeveelheden. Een gebrek aan pantotheenzuur komt echter heel weinig voor.

De enige factoren die een tekort kunnen veroorzaken zijn stress en bepaalde chronische aandoeningen die ervoor zorgen dat we hogere hoeveelheden nodig hebben. Zoals bijvoorbeeld diabetes.

Panthotheenzuur kan je vinden in bijna alle Vitaminen B supplementen maar kan ook worden gehaald uit bepaalde voedingsproducten zoals granen en eieren.

Hier heeft het ook geen zin om deze stof afzonderlijk te gaan gebruiken. Omdat ze ook afhankelijk zijn van de andere haar vitamines B.

Pantotheenzuur of B5 vitamine voor je haar zal het haar beschermen en de hoofdhuid vrij maken voor nieuwe haartjes. (7) (8)

Inositol

haargroeiEen andere soort vitamines in de lijst met welke vitamines zijn goed voor je haar, is inositol.

Ze wordt ook wel eens vermeld onder de vitamines B. Toch is het zeker geen bekende stof. Desondanks is ze toch verantwoordelijk voor een aantal ondersteunende functies in het lichaam.

Inositol is een stof die we in water kunnen oplossen. We hebben nog eens negen vormen van inositol. Ze wordt verondersteld zeer zoet te zijn en wordt daarom vaak vergelijken met koolhydraten.

Inositol helpt in het optimale behoud van de celmembranen. Vooral de celmembranen in de ogen, in de darmen, de hersenen en in het beenmerg.

Mannen die dit supplement enige tijd gebruikten kwamen tot de ontdekking dat er minder haaruitval werd vastgesteld.

Hoe werkt inositol als vitamine voor haar?

Eén van de belangrijkste voordelen van deze vitamine voor je haar, is dat het de negatieve effecten van dihydrotestosteron gaat tegenwerken.

DHT of dihydrotesteron zorgt voor de dood van de cellen die nieuwe haartjes moeten laten ontstaan. Door de genen te blokkeren die de dood van de cellen gaat uitlokken wordt minder haaruitval vastgesteld.

Een andere werking is de combinatie met een andere B vitamine B4 of choline. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor zijn gunstige invloed op de haren. Wanneer deze 2 haar vitamines worden samengebracht vormen ze fosfolipides. Deze fosfolipides staan bekend voor het ontwikkelen van gezonde haarzakjes.

Inositol kan ook door het lichaam worden aangemaakt door het natuurlijk proces om glucose af te breken. (9) (10) (11)

lever vitamine BOok kan je het in de volgende voedingsmiddelen tegenkomen :

 • Bonen
 • Citrusvruchten
 • Volkoren producten
 • Organenvlees
 • Bruine rijst
 • Rozijnen
 • Bananen
 • Noten
 • Haver

Inositol is de vitamine voor je haar die de negatieve effecten van DHT gaat tegenwerken.

B12

B12 staat laatst op onze lijst maar behoort zeker tot de meest belangrijke vitamine voor haar. Omdat zonder deze stof, onze haren onherroepelijk uitvallen! We hebben deze stof broodnodig in ons lichaam voor het uitvoeren van talloze levensbelangrijke functies.

De stof helpt bij de vorming van rode bloedcellen en zal ook helpen om het zenuwstelsel functioneel en gezond te houden. De stof is net als alle andere B vitamine voor haar, in water oplosbaar. Toch kunnen we deze opslaan in de lever. Dus wanneer we een dag teveel B12 hebben ingenomen via de voeding, kunnen we de rest bijhouden in de lever. Dit kan 2 tot 5 jaar worden bijgehouden.

De B12 vitamine voor haar zorgt ervoor dat we voldoende rode bloedcellen kunnen aanmaken die de haren zullen ondersteunen. De zichtbare gedeelten van onze haren bestaan bijna volledig uit keratine. Dat is een soort eiwit.

Aan de basis van onze haren bevinden zich de haarzakjes. Die zijn verbonden met kleine bloedvaten. Rode bloedcellen hebben als doel om zuurstof naar deze haarzakjes te transporteren. Zonder voldoende zuurstof is het niet mogelijk om gezonde haren te behouden.

De beste bronnen voor deze haar vitamine zijn ongetwijfeld dierlijke bronnen. Hoewel we ze nu tegenwoordig ook terugvinden in plantaardige voedingsmiddelen (verrijkt met B12) toch kiezen we beter voor dierlijke voeding. Er heerst nogal wat twijfel over de opname van B12 uit plantaardige voedingsmiddelen die zijn verrijkt met de stof.  (12) (13) (14)

Voorbeelden van B12 voeding zijn:

 • Melk
 • Schelpdieren
 • Kip
 • Oesters
 • Eieren
 • Organenvlees
 • Alle andere vormen van vlees

Veganisten en vegetariërs hebben vaak een probleem om voldoende B12 in te nemen.

welke vitamine is goed voor je haarZie je meteen resultaat bij het gebruiken van een vitamine voor je haar?

Omdat de haar vitamines worden opgenomen in het lichaam kan het tot 2 maanden, zelfs soms 3 maanden duren vooraleer je resultaat gaat zien. Om het maximum resultaat te kunnen vaststellen dien je zelfs 6 maanden te wachten. Omdat de haren nu eenmaal niet zo snel groeien.

De voedingsstoffen en dus ook de vitamines worden verwerkt in de haren. In vergelijking met producten om op de haren te smeren zoals shampoo’s en dergelijke, zullen met het nemen van haar vitamine, de haren niet terug gaan uitvallen na het stoppen met het supplement. Omdat je de haren hebt gevoed van binnenin en niet enkel uitwendig.

Dit was de lijst met welke vitamine voor haar allemaal belangrijk is. Het lijkt vanzelfsprekend dat het nemen van supplementen nooit een gezond voedingspatroon kan evenaren.

Maar het kan er wel helpen voor zorgen dat we haaruitval tegengaan en verhinderen dat je vroegtijdig grijze haren krijgt.

Hou je dan zeker aan de aanbevolen dosissen die vermeld staan op de verpakking. Elke vitamine voor je haar die hier wordt beschreven zal helpen en werken als een haar vitamine. Zolang we geen enorme hoeveelheden gaan gebruiken. Dan krijgen we vaak een omgekeerd effect.

Vitamine voor haar tijdens dieet

Meer en meer dames krijgen problemen tijdens het volgen van een dieet. De grootste reden daarvoor is het gebrek aan deze belangrijke B vitamine voor haar. Ze bestaat uit zoveel verschillende componenten die we allemaal nodig hebben. Het is om die reden niet makkelijk om tijdens een dieet voldoende van deze haar vitamine in te nemen. vitamine voor haar dieet

Ze is talrijk aanwezig, maar sommige halen we toch beter uit dierlijke voeding zoals B12 en Inositol. Bij B12 omdat ze alleen voorkomt in dierlijke voeding. En bij inositol omdat het lichaam ze beter kan gebruiken uit dierlijke bronnen. Een B complex is daarom de beste oplossing om tijdens het dieet te zorgen voor een adequate hoeveelheid van deze vitamine voor haar.

Conclusie

We hebben vitaminen A en E die een rol spelen in de gezondheid van onze haardracht. Toch kunnen we stellen dat de vitaminen B het allerbelangrijkst zijn in het behoud van gezonde haren. Dit komt omdat Biotine, Choline, Inositol, B12 en Pantotheenzuur van elkaar afhankelijk zijn om optimaal te kunnen functioneren. Een goed gebalanceerd dieet uitwerken met voldoende B vitamines is zeker een noodzaak willen we van deze vitamine voor haargroei gebruik kunnen maken.

Een B complex kan gebruikt worden om zekerheid te hebben dat we van alle afzonderlijke stoffen de aanbevolen hoeveelheid halen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven