Symptomen Van Tekort Aan Omega 3

Wat zijn de symptomen van tekort aan Omega 3?

Onderzoek heeft reeds aangetoond dat bijna 90% van de volwassenen een licht tekort aan Omega 3 vetzuren hebben. Waarvan bijna de helft te kampen heeft met een serieus tekort. Wat zijn de symptomen van tekort aan Omega 3 dan? Hoe kan ik merken als ik er te weinig in mijn bloedstroom heb?

Hier vind je een lijst met symptomen van tekort aan Omega 3. Deze symptomen zullen slechts zichtbaar worden wanneer je echt begint last te hebben van een serieus tekort. Bij een licht tekort  zullen meestal geen symptomen optreden of zullen die zeer subtiel zijn.

Problemen met onthouden en leren

verminderd geheugen omega 3 tekortDHA is een onderdeel van de vetzuren. DHA is ook een zeer belangrijk bestandsdeel in de hersenen van mensen. 60% van de hersenen zijn opgemaakt uit deze vetten. Wanneer een drastisch tekort aan deze vetzuren optreedt. Door te weinig via de voeding in te nemen. Dan kan de myeline laag die rond de zenuwen en de hersencellen hangt ontoereikend zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met leerstoornissen zoals bijvoorbeeld een aandachtsstoornis (ADD) kunnen worden geholpen door extra toediening van Omega 3 vetzuren.

Dit zijn een van de meest voorkomende symptomen van tekort aan omega 3 bij kinderen.

Maar ook bij ouderen is dit van belang. Ouderen die veel beginnen te vergeten kunnen ook baat hebben bij het nemen van extra omega 3.

Hoewel ook beweerd wordt dat Omega 3 kan helpen om dementie te voorkomen is dat echter nog niet concreet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Lees ook :  Alternatieve behandeling voor levercirrose

Depressie

depressie omega 3 gebrekEen ander in de lijst van symptomen van tekort aan omega 3 is de mentale veranderingen die men kan ervaren. Onderzoek heeft reeds aangetoond dat wanneer de visconsumptie omhoog gaat. De gevallen van depressie achteruit gaan. In landen waar meer onverzadigde vetten worden gegeten komt depressie ook opmerkelijk minder voor. Tot de helft minder dan in landen waar ze minder worden gebruikt in het dieet. Het is ook een belangrijk bestandsdeel van de neurotransmitter serotonine. Serotonine staat bekend als verbeteraar van de gemoedstoestand.

Niet alleen bij depressie worden de vetten gezien als een preventief middel. Andere vormen van geestesziekten zoals schizofrenie, ADHD en bipolaire stoornis worden ermee in verband gebracht.

Artritis

De volgende symptomen van tekort aan omega 3 kunnen reuma en artritis in de hand werken.

Daar zijn echter de meeste onderzoeken op gebaseerd. Er wordt uitgegaan van het feit dat ze kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Artritis is een ontsteking van de gewrichten tussen 2 beenderen. Supplementen kunnen de broosheid van de gewrichten verbeteren. Ze kunnen de stijfheid van de gewrichten aanpakken. En kunnen ervoor zorgen dat minder medicatie moet genomen worden voor deze symptomen van artritis. Enkele kleinere studies toonden aan dat Omega 3 ook de activiteit van enzymen die kraakbeen vernietigen in artrose kan tegengaan.

Eczeem

Een kleine studie heeft ontdekt dat eczeem, ook soms dermatitis genoemd. Kan worden verbeterd met maar liefst 23% in slechts 8 weken door een supplement van omega 3 vetzuren te nemen met DHA. Eczeem staat in verband met allergische reacties en ontstekingen. Omega 3 heeft aangetoond deze ontstekingen te verminderen. Dat zorgt voor de verbetering van de symptomen bij eczeem.

Lees ook :  Voordelen van groenlipmossel voor onze gezondheid

Obesitas (Zwaarlijvigheid)

weinig omega 3 overgewichtOmega 3 vetzuren zijn zeer metabolisch actieve cellen in een menselijk lichaam. Omega 3 zorgt voor een versnelling van de activiteit van cellen. Wanneer een dieet te weinig omega 3 vetzuren bevat zal het metabolisme vertragen. Dat zorgt dan weer voor gewichtstoename.

Wanneer je wilt gaan afvallen is het ook zeer belangrijk om voldoende omega 3 in te nemen. Hetzij via voeding of via supplementen. Het is belangrijk om het metabolisme op gang te houden. Ook is het belangrijk om oud opgeslagen vet te helpen verbranden.

Wanneer het lichaam merkt dat er genoeg nieuw vet binnenkomt, zal het eenvoudiger oud opgeslagen vet gaan verbranden. Je kan het vergelijken met een voetbalploeg waar na de rust spelers worden vervangen door verse invallers. Net hetzelfde zal gebeuren in het lichaam. Bij het eten van nieuwe vetzuren zullen oude vetzuren kunnen worden aangesproken om te worden verbrand.

Om gewicht te verliezen dien je natuurlijk ook een calorie-tekort te hebben. Je zal geen gewicht verliezen door louter omega3 te nemen en toch een teveel aan calorieën te eten gedurende de dag.

Hartaandoeningen

hartproblemen omega 3 tekortEen onderzoek aan de Harvard School of Public Health heeft ontdekt dat 40% van de sterfgevallen door hartziekten, te maken hadden met een te hoog gehalte aan de LDL cholesterol. Dit gecombineerd met een dieet hoog in transvetten en laag aan onverzadigde vetzuren. Een van de symptomen van tekort aan omega 3 is om die reden dan ook een kortere levensduur.

De omega 3 vetten zullen LDL cholesterol doen dalen en de triglycerides verlagen. Op die manier hebben we een verlaagd risico op hartaandoeningen en zullen we ook de bloeddruk licht doen dalen.

Lees ook :  Libido Bij Vrouwen In De Overgang Behouden!

Andere symptomen van tekort aan omega 3

Andere symptomen die kunnen optreden bij een tekort zijn bijvoorbeeld :

 • Broze nagels
 • Droog en beschadigd haar wat kan leiden tot haaruitval
 • Droge ogen
 • Een ruwe huid
 • Slechts herstellende wonden
 • Pijn in de borsten voor de menstruatie
 • Hevige buikpijn tijdens menstruatie

Verschillende soorten Omega 3 vetzuren

vis omega 3Er zijn drie verschillende soorten.

 • ALA Vetzuren
 • DHA vetzuren
 • EPA vetzuren

DHA en EPA wordt hoofdzakelijk gevonden in vis. Terwijl ALA kan worden gevonden in plantaardige voedingsmiddelen zoals noten en zaden en de oliën daarvan.

Het lichaam kan ALA omzetten in DHA en EPA. Toch is dat slechts een kleine hoeveelheid. Om zeker te zijn van voldoende DHA en EPA dien je vis te eten. Ofwel supplementen nemen met DHA en EPA. Eén van de enige plantaardige bronnen van DHA en EPA vetzuren zijn zeewier. De bladeren die gebruikt worden om sushi te maken zijn gemaakt van zeewier.

Je kan dus ofwel zeer veel sushi eten ofwel een supplement nemen met EPA en DHA vetzuren om jezelf te verzekeren van voldoende EPA en DHA.

Zalm, tonijn, sardines, ansjovis en haring zijn de beste bronnen van EPA en DHA. De grootste reden waarom ze die vetzuren bevatten is omdat ze ofwel zelf het zeewier eten, ofwel andere vissen eten die hoofdzakelijk een dieet met zeewier hebben.

Hoeveel Omega 3 is nodig?

De maximale aanbevolen dosis per dag is ongeveer 2.500 mg per dag. Waarvan 2.000 mg uit ALA vetzuren kan bestaan en 500 mg uit DHA en EPA vetzuren. Wanneer je hogere dosissen  gaat innemen via een supplement kan je te kampen krijgen met sommige neveneffecten zoals hevige bloedingen. Bijvoorbeeld tijdens de menstruatie. Een ander neveneffect van een te hoge inname is het risico op beroertes. Zorg dus dat je de maximale aanbevolen dosis zeker niet overschrijdt.

Via supplementen heb je visolie en vegetarische supplementen

 

Deel dit bericht

5 gedachten over “Symptomen Van Tekort Aan Omega 3”

 1. Een omega 3 tekort heeft ook niet altijd te maken met te weinig omega 3 eten. Het kan ook komen door een verkeerde verhouding tussen de vetzuren van de 3 de 6 en de 9 omegas. Het is goed om lijnzaad toe te voegen aan al je maaltijden. Op die manier kan je de verhouding heel snel verbeteren omdat lijnzaad hoge hoeveelheden omega3 bevat. De dagen dat ik dan geen lijnzaden gebruik dan neem ik een supplement.

 2. Ja dat klopt want we hebben altijd veel meer omega 6 dan 3 in het lichaam. Dit komt doordat bijna alle vetrijke voeding in de supermarkt veel meer 6 dan 3 bevat. Het is niet makkelijk om deze verhouding te veranderen. De enige oplossing is om chiazaad of lijnzaad te gebruiken in je voeding. Of om meerdere keren per week vis te eten. Maar dan heb je natuurlijk wel weer het probleem van de vervuilde oceanen en de vette vissen die vaak verhoogde hoeveelheden kwik bevatten. Om die reden hou ik het op slechts 1 keer vis per week. Maar ik gebruik wel heel vaak chia in mijn bereidingen. Ze zijn zeer handig omdat ze geen smaak hebben. Om die reden kan je ze wel onmogelijk rauw eten. Ze zijn dan ook veel te hard om te eten en om te verteren. Ik meng ze bijvoorbeeld ’s morgens in melk samen met haver. Op die manier start ik meteen de dag met een gezond ontbijt en zal ik de verhouding gunstiger maken om op zo een lager risico te hebben op een omega 3 tekort.

 3. Zeer waar Janine! Om die reden is het zeer belangrijk dat we voldoende lijnzaden en chiazaden gaan eten. Het zijn de enige bronnen van goeie ALA vetzuren. De meeste mensen denken aan noten. Maar noten bevatten grandioze hoeveelheden O-6. Dat is net de grootste reden waarom zoveel mensen een omega 3 tekort hebben. Ze denken dat ze voldoende onverzadigde vetzuren eten. Dus dat ze safe zitten. Maar toch ebben ze enorme hoge hoeveelheden van de 6 binnengenomen en hebben ze te weinig omegas 3!

 4. Ik heb een vraagje.. kan je ook een teveel nemen aan omega 3 en is dit dan weer schadelijk? Ik heb de laatste tijd behoorlijk wat klachten maar ik eet wel gezond en gevarieerd (weinig echte vis, wel veel tonijn uit blik). Ik hoor om mij heen steeds meer over omega 3 supplementen maar weet er te weinig vanaf om hier zomaar mee te starten. Kan iemand mij helpen? Zit er ook nog een verschil in merk of maakt dit eigenlijk niet uit?

  1. Teveel omega 3 zou eerder mogelijk zijn via supplementen. Via de voeding is dat niet zo makkelijk. Omdat je toch tot zo’n 3.000 mg per dag mag innemen. De grootste nadelen die verbonden zijn aan het gebruik van hoge dosissen zijn het bloedverdunnend effect. Zo verhoogt het risico op hevigere bloedingen wanneer men zich kwetst. Ook tijdens de menstruatie kan je meer bloed verliezen wanneer je meer dan 3.000 mg per dag zou gebruiken. Onder deze dosis heeft dat weinig tot geen bijwerkingen. Het is zelfs zeer goed want het brengt de verhouding tussen omega 3 en 6 terug in balans.

   Het tekort komt niet zo zeer van te weinig voeding met omega3. Maar eerder van het teveel aan voeding met omega6. Dat zorgt ervoor dat de balans verstoord raakt. De twee verschillende vetzuren hebben verschillende functies. Zo helpt O3 bij het verdunnen van het bloed. En zal O6 het bloed dikker maken. O3 helpt ontstekingen bestrijden, terwijl O6 ontstekingen gaat bevorderen. Er moet worden geprobeerd om een verhouding van 1 op 1 tot 1 op 4 te halen. En dat is heel moeilijk want bijna alle voedingsmiddelen bevatten tot 10 keer meer O6 dan O3. De enige goeie bronnen die deze verhouding kunnen terug gunstig maken zijn vette vis, lijnzaden en chiazaden.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven