Symptomen Te Hoog Cortisol

10 Signalen voor een te hoog cortisol

stress verhoogd cortisolSymptomen te hoog cortisol krijgen we de ganse dag door. Dezer dagen is ons leven zeer stressvol. We hebben de ganse tijd door belangrijke zaken aan ons hoofd. We hebben deadlines voor het werk, examens, kinderen, lange dagen op het werk enzovoort.

Je weet hoe het is en je weet hoe het voelt wanneer we gestrest zijn.

Indien je nog niet wist wat er dan gebeurt in je lichaam wanneer je een frustrerende situatie verwacht, dan is hier de oplossing.

In dit artikel gaan we verder bespreken wat er gebeurt in het lichaam wanneer we onder stress staan en hoe we dit kunnen vermijden.

We gaan er ook de symptomen bijnemen, zodat we de situatie perfect kunnen herkennen.

Wanneer we onder stress staan gaat de hypothalamus, een kleine kern aan de achterkant van onze hersenen, een alarmsignaal uitsturen in het lichaam.

Dit zorgt ervoor dat bepaalde hormonen daarop gaan reageren. Waaronder adrenaline en cortisol.

Wat is cortisol en wat doet het?

Cortisol is een steroïde hormoon. Om meer specifiek te zijn, cortisol is een glucocorticoïde. Dit wordt vrijgegeven door de bijnieren.

Het hormoon wordt aangemaakt en vrijgegeven door de bijnieren.

We hebben twee kleine bijnieren die zich bevinden boven elke nier.

We hebben allen cortisol nodig om te leven. Kleine hoeveelheden hebben een gunstig effect op ons lichaam.

Die helpen bijvoorbeeld bij:

 • Ze helpen het lichaam om met het effect van insuline om te gaan en de bloedsuikerwaarden op het juiste niveau te houden.
 • Ze helpen bij het gebruik van vet en suiker voor energie
 • Helpen het lichaam om met stress om te gaan
 • Helpen de bloeddruk regelen
 • Helpen het immuunsysteem regelen

Hoewel, een blijvende verhoogde cortisolwaarde in ons lichaam zorgt voor negatieve effecten. Wanneer onze cortisol te hoog blijkt gedurende een lange periode dan spreken we ook over het Cushing syndroom.

De oorzaken van het cushing syndroom zijn:

 • Chronische stress
 • Problemen met de bijnieren
 • Gebruik van steroïdes
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Ernstige depressie

Wat zijn de symptomen van een te hoog cortisol? (Cushing syndroom)

Wisselende stemming

suiker cortisolHet is normaal dat we af en toe eens een wisselende stemming hebben. Maar wanneer we dit constant aanvoelen is er toch iets anders aan de hand.

Wanneer we gevoelens van leegte, angst of neerslachtigheid opmerken, kan dit het resultaat zijn van de lange termijn effecten van cortisol. Die dan van invloed is op de aanmaak van serotonine en dopamine.

Lees ook :  Best Verkochte Kookboeken In Nederland Top 10

Wanneer we minder serotonine of dopamine aanmaken zullen we ons minder goed voelen. We worden sneller vatbaar voor depressie en andere mentale problemen. Het libido gaat achteruit en we krijgen een enorme trek naar suiker of chocolade. De zogenaamde cravings, we verlangen zeer sterk naar deze snelle koolhydraten omdat ze ons de nodige serotonine zullen leveren en ervoor zullen zorgen dat we ons beter voelen.

Verhoogde bloedsuiker en risico op diabetes type 2

Wanneer we onder stress staan zal het cortisol gaan stijgen. Het zal er ook voor zorgen dat we meer suiker in het bloed zullen krijgen. Dit zal gebeuren door de opgeslagen eiwitten in de lever te gebruiken. Deze energie kan helpen om tijdelijk de stresssituatie op te lossen. Maar wanneer we voortdurend te maken hebben met een verhoogd cortisolgehalte dan zullen de bloedsuikerwaarden gaan stijgen.

Dit verhoogt het risico op diabetes type 2. Dat komt doordat er voortdurend hoge hoeveelheden insuline moeten worden aangemaakt. Wanneer dit blijft duren zal de pancreas uiteindelijk niet meer in staat zijn om deze hoge hoeveelheden insuline te leveren. Waardoor de cellen onvoldoende suiker kunnen krijgen en de bloedsuiker hoog blijft.

Hartziekten en hoge bloeddruk

hoge bloeddruk hartziekten cortisolCortisol zal ervoor zorgen dat de bloedvaten nauwer worden. Dat heeft een ongunstig effect op onze bloeddruk want die gaat stijgen. Die gaat stijgen om voortdurend zuurstof te kunnen leveren aan de cellen. Dit is belangrijk wanneer we onder stress staan natuurlijk. Op die manier kan er op een snelle manier een reactie volgen van de persoon in kwestie.

Dit is echter niet goed wanneer we te maken hebben met een blijvende stresssituatie of een verhoogd cortisolgehalte. Deze vernauwde bloedvaten zullen uiteindelijk beschadigd raken en plak opstapelen. Deze plak zal uiteindelijk van blijvende aard zijn. Ook al hebben we het cortisolgehalte terug genormaliseerd.

Dit vormt een verhoogd risico op hartziekten en kan op termijn dus een hartaanval veroorzaken.

Slaapproblemen

De aanmaak van cortisol is hoog ’s morgens. Dit helpt ervoor zorgen dat we wakker worden met een uitgeslapen gevoel.

slaapproblemen hoog cortisolWanneer we voortdurend te maken hebben met een hoog cortisol dan kan dat ons natuurlijk slaapritme gaan verstoren. We zullen dus tijdens de nacht vaak wakker worden. Of niet kunnen inslapen. Om daarna ’s morgens terug wakker te worden maar niet het gevoel te hebben dat we zijn uitgeslapen.

Op het werk, op school of tijdens andere momenten kan dit zorgen voor problemen omdat we dan in de namiddag kunnen vermoeid worden en slaperig worden. Het is dus belangrijk dat we het cortisol verlagen wanneer dit het geval is.

Het feit dat we moe worden in de namiddag kan echter ook betekenen dat we een hoge bloedsuikerwaarde hebben die plots gaat dalen. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat we een hoog cortisol hebben. Een koolhydraatrijke maaltijd zal er bijna altijd voor zorgen dat we kort daarna moe worden en willen slapen. Dat is dan ook de reden waarom heel wat mensen een dutje doen tijdens de middag.

Lees ook :  Omega 3 tekort als vegetariër

Gewichtstoename

Een voortdurend verhoogd cortisol zal uiteindelijk leiden tot overgewicht. Het hormoon zal de opslag van vetcellen stimuleren. Dit komt vooral in de buik terecht. En zorgt voor een buikje. Het hormoon zal er ook voor zorgen dat bestaande vetcellen groter worden.

Daarnaast heeft de voortdurend verhoogde bloedsuiker ook een negatief effect op het lichaamsgewicht. Een hoge bloedsuiker met de onderdrukking van insuline zal ervoor zorgen dat de cellen weinig suiker krijgen. Maar toch energie willen om de processen uit te voeren die ze moeten doen. Daardoor zullen signalen naar de hersenen gestuurd worden dat we honger hebben. Dit zal ertoe leiden dat we teveel gaan eten en ongebruikte glucose in het lichaam zullen hebben. Dit wordt dan weer op geslagen als vet in de vetcellen.

Verouderde huid

Alsof te hoog cortisol nog niet genoeg schade teweegbracht aan het lichaam binnenin. Zo ook wordt er buiten het lichaam schade toegebracht.

Onze huid raakt uitgedroogd waardoor een vroege veroudering van de huid op te merken is.

Andere symptomen zijn:

 • Verhoogde gevoeligheid voor infecties
 • Gezichtsbeharing bij  vrouwen
 • Paarse of roze striemen kunnen zichtbaar worden.

Meer fysieke pijn (rugpijn, hoofdpijn, spierpijn)

Cortisol zal ervoor zorgen dat ook het prolactine gaat stijgen. Prolactine maakt ons sneller vatbaar voor pijn. Dat zal er dus voor zorgen dat we sneller rugpijn, hoofdpijn of andere spierpijn zullen ervaren. Het maakt de hersenen ook zeer gevoelig voor pijn omdat de zenuwcellen minder goed functioneren.

Daarnaast zal een voortdurend verhoogd cortisol ervoor zorgen dat we sneller te maken krijgen met ontstekingen. Omdat het natuurlijk proces die ontstekingen zal bestrijden in het lichaam, wordt geblokkeerd door het hoge cortisolgehalte.

Weinig zin in seks

laag libido hoog cortisolWanneer cortisol gaat stijgen, dan zullen andere hormonen die ons libido gaan bepalen, dalen. Dat zal zorgen voor een verlaagd testosteron. Dat is ook bij vrouwen van groot belang om het libido te regelen. Dus een verlaging van het testosteron zorgt ervoor dat we weinig zin hebben in seks.

Daarnaast kan dit probleem bij mannen zorgen voor impotentie. Omdat het zorgt voor een verlaging van de mannelijke hormonen. En een vernauwend effect heeft op de bloedvaten. Dus de stroom van bloed naar de penis moeilijker zal maken. Dat maakt het krijgen van een erectie moeilijker.

Conclusie

Het is belangrijk om te zeggen, juist doordat deze symptomen worden waargenomen… Het niet meteen betekent dat we te maken hebben met een verhoogd cortisol.

Deze symptomen kunnen ook te maken hebben met andere medische aandoeningen. Het is altijd goed om de dokter te raadplegen om zekerheid te hebben over het al dan niet te hoge cortisol gehalte.

Lees ook :  DIM Supplement Werking en Bijwerkingen

Wanneer er meerdere van deze symptomen worden vastgesteld is er wel een sterke indicatie dat het zou kunnen gaan om een verhoogd cortisol. Zekerheid kunnen we alleen weten bij de dokter.

Toch zijn er hier enkele tips die we kunnen toepassen om op die manier de cortisol onder controle te houden.

Cortisol verlagen

Stoppen met cafeïne

koffie cortisolSlechts 200 mg cafeïne zorgt reeds voor een verhoging van 30% van de cortisol waarden in het lichaam. En dit in minder dan één uur.

Probeer om die reden om alternatieve methodes te vinden. Zoals koffie of thee zonder cafeïne. Het is echter wel zo dat koffie een stimulerend effect kan hebben bij mensen met depressie of die last hebben van stress. Het is daarom één van de meest gedronken dranken bij mannen en vrouwen die te maken hebben met hoge stress. Maar op termijn zal het dus de cortisolwaarden alleen maar doen stijgen.

Slaap dieper en langer

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat het lichaam goed kan uitrusten en kan ervoor zorgen dat de cortisol waarden gaan dalen.

Wanneer er problemen zijn om te slapen kunnen we een aantal tips om in slaap te vallen gebruiken of huismiddeltjes om beter te slapen gebruiken.

Beweeg regelmatig

Goed bewegen is het beste middeltje om stress te bekampen. Wanneer je gefrustreerd of kwaad bent, dan kan je dat heel makkelijk oplossen door een tochtje te lopen.

Om nu de wetenschappelijke kant van de zaak te bespreken…

Door te bewegen helpen we om spiermassa op te bouwen en zullen we de aanmaak van serotonine en dopamine in de hersenen gaan stimuleren. Deze stoffen zullen angst en depressie gaan verlagen. Deze 2 emoties zijn grotendeels de oorzaak van stress.

Alle negatieve emoties kunnen worden teruggebracht tot angst. Te weinig serotonine kan ook duiden op een te hoog cortisolgehalte.

Hou de bloedsuikerwaarden stabiel

Koekjes en cake mogen dan wel zeer lekker zijn. Probeer ze toch maar te vermijden, of er toch zeker niet teveel van te eten.

Probeer ze echter te vervangen door een gezonder alternatief zoals noten bijvoorbeeld.

De hoge gehaltes aan koolhydraten in deze producten zorgen ervoor dat we een piek krijgen, waardoor enorm veel insuline nodig is.

Dit kunnen we dus beter vermijden.

Door gebruik te maken van noten of zaden, krijgen we naast gezonde, complexe of duurzame koolhydraten ook nog eens een gezonde dosis onverzadigde vetzuren en eiwitten in ons systeem.

En zullen we de bloedsuikerwaarden niet snel doen stijgen.

Drink voldoende water

Water heeft zoveel voordelen. Het kan niet voldoende gezegd worden. Probeer zeker na het opstaan meteen een glas water te drinken. En ook net voor het slapen.

Neem supplementen

De beste cortisolverlagende supplementen zijn natuurlijk met ashwagandha. Ashwagandha is het sterkste middel om cortisol aan te pakken.

We kunnen dus een supplement met ashwagandha gebruiken om onze cortisol onder controle te houden.

Meditatie

Ok, dit klinkt misschien nogal Oosters. Toch kan meditatie heel veel betekenen bij mensen die onder stress staan. Ook bij mensen die weinig stress hebben kunnen genieten van de voordelen van meditatie.

Meditatie helpt je om beter om te gaan met de stressvolle situaties van het leven.

Op die manier krijg je ook beter bescherming tegen hoge cortisol.

Bronnen:

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/hypothalamic-pituitary-adrenal-axis

https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/stresscortisol.html

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven