slecht slapen door stress

Slecht slapen door stress

beter slapen door stress te vermijdenWanneer je te maken krijgt met slecht slapen door stress zijn er verschillende dingen die men kan doen. Wanneer we zeker zijn dat we slecht slapen door stress gaan we simpelweg de stress een beetje gaan verlagen. Dit kan op verschillende manieren. Iedereen krijgt ermee te maken. Zij het bewust of onbewust, maar iedereen heeft stress. De mensen die zeggen dat ze geen stress hebben zijn zich er ofwel niet van bewust of zijn gewoon leugenaars. Want iedereen krijgt te maken met stress.

Het is belangrijk dat we goed slapen. Slecht slapen door stress kan ervoor zorgen dat we gedurende de dag minder actief zijn, minder goed ons werk kunnen doen. En vaak wordt het tekort aan slaap dan ook gecompenseerd door meer te gaan eten en kan er op termijn overgewicht gaan ontstaan als gevolg van het slecht slapen door stress.

Om dat probleem aan te pakken kunnen we verschillende kleine aanpassingen doen in ons leven om de spanningen tot een minimum te beperken, en vooral om beter te leren omgaan met de stress die we dagelijks ervaren en gaan blijven ervaren in de toekomst.

Sporten

stress verlagen door te sportenEen van de belangrijkste manieren om stress te verlagen is door te sporten. Met name lopen is heel goed om endorfines aan te maken. Dit is een stof die ons gaat goed doen voelen en die ervoor zal zorgen dat we op termijn beter kunnen omgaan met stress. Het is niet alleen door te lopen dat we endorfines gaan aanmaken. Ik geef maar een voorbeeld. Je kan ook gaan fietsen, wandelen, roeien. Om het even welke sport je doet zal ervoor zorgen dat meer endorfines worden aangemaakt waardoor je een beter gevoel krijgt over jezelf en beter druk en spanning kan leren relativeren.

Lees ook :  Wat Zijn De Nadelen Van Teveel Oestrogeen Bij Vrouwen?

Meditatie

Meditatie is een ander middel die we kunnen inzetten wanneer we slecht slapen door stress. Telkens voor het slapen kunnen we dan 20 minuutjes mediteren. Dat zal een enorme impact hebben op ons gemoed. Door te mediteren net voor het slapen kan je alle stress die men heeft opgebouwd gedurende de dag wegfilteren.

Bij het mediteren beginnen we door te gaan zitten op een stoel of op de grond. We gaan daarbij letten op onze ademhaling. We ademen in via de neus en gaan ook uitademen via de neus. We gaan proberen onze gedachten stil te zetten. Dat kan zeker in het begin zeer moeilijk zijn, want onze geest in de hele tijd in de weer met gedachten sturen. Als hulpmiddeltje kunnen we bijvoorbeeld onze ademhalingen tellen. We kunnen tellen hoe vaak we inademen en tellen hoe vaak we uitademen en proberen daarop te concentreren. We kunnen ook een bepaalde zin of woord blijven herhalen. Dit gebeurd vaak tijdens het bidden, en kan eigenlijk vergeleken worden met een vorm van meditatie.

Wanneer het niet lukt om de gedachten stil te zetten kunnen we gebruikmaken van muziek om te mediteren. Om het even welke muziek dat je rustig maakt en een goed gevoel geeft kan men gebruiken om te gaan mediteren. De effecten zullen meteen na het mediteren zichtbaar zijn. Maar het beste effect krijg je na enkele weken wanneer je beter en beter in staat bent om je gedachten tot rust te brengen.

Door te mediteren voor het slapen zal je beter slapen, zal je ook dieper slapen en ’s morgens meer uitgerust zijn om de dag te beginnen. Een goed idee is dan om terug te mediteren, wanneer je opstaat. Dat zal er voor zorgen dat je beter bestand bent tegen de stress die je zal ervaren gedurende de dag.

Lees ook :  Symptomen Van Tekort Aan Omega 3

Het klinkt misschien raar, en nutteloos, maar dat is het zeker niet. Door te genieten van de rust en enkele minuten je gedachten en je geest tot rust te brengen kan je stress enorm doen afnemen. ’s Avonds kan je dan terug net voor het slapen gaan mediteren om de stress van de dag los te laten. Ook al heb je een prettige dag gehad, hoe dan ook heb je stress gehad. Of je het nu beseft of niet. En mediteren is dan een manier om de stress los te laten.

Het is echter wel belangrijk dat we dit frequent doen en ook blijven doen om de resultaten ervan te blijven ervaren. Ook wanneer je dus niet gestrest voelt dien je zeker te mediteren. Omdat je het beste effect zult ervaren na enkele maanden mediteren, is het vanzelfsprekend om niet te stoppen wanneer men zich beter voelt. Enkele maanden later kan je misschien terug gestrest voelen en dan dien je terug van nul te herbeginnen. Om die reden is het aangewezen om elke dag te blijven mediteren. Je zult er de vruchten zeker van plukken.

Kruiden

beter slapen ashwagandha
Beter slapen met Ashwagandha

Er zijn ook kruiden die kunnen helpen wanneer we slecht slapen door stress. Deze kruiden zullen helpen om meer te ontspannen en beter te slapen. De twee bekendste, of toch diegene die het meest effectief zijn om te ontspannen zijn Ashwagandha en Valeriaan. Ze worden in de kruidengeneeskunde sinds jaar en dag gebruikt bij mensen die slaapproblemen hebben. Al dan niet gerelateerd aan stress. Maar in de meeste gevallen zullen mensen slecht slapen door stress. Natuurlijk kunnen andere factoren zoals de matras enzovoort een kleine rol spelen. De grootste boosdoener bij slecht slapen is stress.

Lees ook :  Endorfine Tekort Aanvullen Op een Natuurlijke Manier

Ashwagandha heeft aangetoond dezelfde werking te hebben als het kalmeermiddel Lorazepam. Valeriaan heeft ook een kalmerende werking en zal het zenuwstelsel gaan ontspannen. Ook de spieren zullen minder gespannen aanvoelen, om die reden is valeriaan ook zeer geschikt om te gebruiken na een zware inspanning om de spieren en gewrichten tot rust te brengen.

Deze kruiden kunnen heel goed gebruikt worden als aanvulling bij het mediteren. Doordat ze een extra rustgevende werking zullen uitoefenen op de geest kunnen ze ervoor zorgen dat stress nog sneller wordt gefilterd uit je geest.

Valeriaan is het meest gekend in het westen wanneer het gaat om slecht slapen door stress. Toch is Ashwagandha op bepaalde vlakken nog veel beter in te zetten. Al zal dat misschien wel afhangen van persoon tot persoon. Deze 2 kruiden zijn zeer geschikt om slapeloosheid aan te pakken.

Ashwagandha heeft bewezen om angststoornissen te behandelen. Met dezelfde effectiviteit als het geneesmiddel lorazepam. Maar ashwagandha is nog niet zo populair in het westen, al is het kruid wel aan een grote opmars bezig momenteel.

Slecht slapen door stress Conclusie

Het is dus zeer belangrijk dat we slecht slapen door stress gaan aanpakken. We kunnen dat ofwel fysiek doen, door meer te gaan sporten en op die manier endorfines aan te maken die ons een prettig gevoel geven. We kunnen het mentaal gaan verbeteren door onze geest proberen tot kalmte te brengen. Dat kunnen we doen via meditatie. Kruiden die dan kunnen helpen om de meditatie te verbeteren zijn Ashwagandha en Valeriaan.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven