Serotonine Tekort Aanvullen

Serotonine Tekort Aanvullen

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter. Ze is van groot belang bij heel wat vormen van gedrag. Zo is de stof van belang bij het hongergevoel, bij hoe we ons voelen, het geheugen, slapen en vele andere belangrijke factoren.

serotonine aanvullenHeel wat geneesmiddelen zijn ontwikkeld om bepaalde problemen zoals depressie te behandelen, die een hoge hoeveelheid serotonine verhogende stoffen bevatten. Juist omdat ze zo typisch zijn voor het emotioneel welzijn. Ironisch genoeg hebben vrouwen met een depressie vaak last van een serotonine tekort. Terwijl dat bij mannen vaker gaat om te weinig dopamine. Hoewel deze vaak samenwerken is het belangrijk dat we ze allebei in stand kunnen houden.

Wanneer we te maken hebben met een serotonine tekort zullen we dus in de eerste plaats emotionele problemen ondervinden.

Er bestaan zeker ook onderzoeken waarbij kan nagegaan worden of we daadwerkelijk met een serotonine tekort te maken hebben.

Toch kunnen die niet meteen een serotonine tekort gaan vaststellen. Omdat slechts een klein deel daarvan kan worden vastgesteld.

Hoe lossen we dit nu op?

Het is echter niet zo moeilijk om een serotonine tekort te gaan behandelen. Er bestaan verschillende supplementen waaronder ook kruiden die helpen om het gehalte op te drijven.

Dit zou dan de symptomen binnen enkele dagen of weken sterk naar beneden doen dringen. Ook zijn er tal van zaken die we kunnen doen om op een natuurlijke manier zonder medicijnen of kruiden het serotoninegehalte te verhogen.

Zo kunnen we een wandeling maken of kunnen we gaan sporten. We kunnen meer tijd in de zon doorbrengen of leuke activiteiten doen met het gezin of met onze vrienden. Al deze dingen zullen het serotonine tekort helpen aanvullen.

Serotonine tekort vaststellen

Serotonine tekort vaststellen is niet zo moeilijk. Het gaat steeds gepaard met enkele belangrijke symptomen. Wanneer we deze onderstaande symptomen kunnen herkennen, hebben we een grote kans op een lage serotoninewaarde. Hebben we meerdere van deze symptomen. Dan is het zeker belangrijk dat we de serotonine aanvullen.suiker serotonine tekort

Belangrijke symptomen zijn:

  • Depressie
  • Ongeduldigheid
  • Angst
  • Manie
  • Obsessie
  • Heel veel suikers eten
  • Eetstoornis
  • Zorgen maken

Serotonine tekort bij vrouwen

Vrouwen hebben meer last van stemmingswisselingen. Ze zijn ook sneller vatbaar voor een depressie. De reden waarom dat zo is, is niet meteen duidelijk. Maar vrouwen zijn dus sneller vatbaar voor het hebben van een serotonine tekort.

Een ander verschil is dat mannen met een depressie vaker een dopaminetekort gaan hebben in plaats van het serotonine tekort zoals bij vrouwen het geval is. Wanneer we serotonine aanvullen hebben we daarom ook een verbeterde gemoedstoestand.

Wanneer je als vrouw heel vaak wilt snoepen en een enorme trek hebt in zoete voedingsmiddelen. Dan kan je wel eens te maken hebben met een lage waarde van deze neurotransmitter. Omdat deze zoete voedingsmiddelen het gehalte gaan opkrikken, voelen vrouwen zich daarna dan een stuk beter.

[bctt tweet="#Serotonine tekort komt vaker voor bij 
vrouwen met een #depressie dan bij mannen."]

Oorzaken van een serotonine tekort

De oorzaken van een serotonine tekort kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het kan ook dat het lichaam gewoonweg te weinig kan aanmaken. Hierbij speelt onder andere vitamine D een belangrijke rol. Hoe hoger de vitamine D waarde in het bloed, hoe hoger de serotonine afgifte wordt.

Lees ook :  Welke Supplementen Die Oestrogeen Blokkeren zijn er?

Andere belangrijke oorzaken kunnen zijn dat we te weinig slapen. Of veel te weinig gaan bewegen, overgewicht hebben.

Een verkeerd of slecht dieet hebben ligt ook aan de basis voor een te lage afgifte. Dit zou dan komen door teveel fast food te eten of teveel kant en klare maaltijden te kopen. Een mineralentekort of vitaminetekort kan ook aan de basis liggen.

Omdat er zoveel factoren zijn die de oorzaak van een serotonine tekort kunnen zijn, is het moeilijk om echt na te gaan wat nu daadwerkelijk de oorzaak ervan is.

Daarom is het belangrijk dat we eerst en vooral zorgen voor een gezonde levensstijl waarbij we niet teveel alcohol drinken en niet roken. Alcohol en tabak zijn 2 oorzaken van een serotonine tekort.

Daarnaast kan het anticonceptiemiddel, bij vrouwen dan zorgen voor een verkeerde balans tussen de hormonen. Met name een progesteron tekort kan leiden tot te weinig afgifte van deze belangrijke neurotransmitter.

Serotonine aanvullen?

Er zijn een aantal kruiden en supplementen die kunnen helpen het serotonine tekort op te lossen. Ze zullen ofwel meer van de neurotransmitters helpen aanmaken. Ofwel zullen ze de mechanismen die de vrijgave van de neurotransmitter blokkeren, gaan tegenwerken.

Laten we even doornemen wat we allemaal kunnen doen die het serotonine aanvullen.

Rhodiola

Rhodiola is waarschijnlijk één van de meest effectieve kruiden die we kunnen gebruiken om een serotonine tekort op te lossen. Er zijn zelfs concrete onderzoeken die een gunstig effect van rhodiola aantonen bij mensen met een ernstige depressie. (1)

rhodiola serotonineRhodiola behoort tot de vetplanten en komt hoofdzakelijk voor in Siberië. De plant groeit in gebergtes op hoogtes hoger dan 1.000m. De kruiden worden reeds eeuwen gebruikt om het centrale zenuwstelsel te stimuleren en om de fysieke en mentale capaciteiten te verhogen.

Ook als alternatieve behandeling tegen vermoeidheid wordt dit kruid vaak gebruikt. Al is de werking ervan enkel positief wanneer die vermoeidheid gepaard gaat met stress of andere emotionele problemen.

De plant behoort tot de adaptogenen zoals ook ashwagandha en andere kruiden zoals ginseng. Dat betekent dat Rhodiola heel goed kan ingezet worden bij stress.

Eén van de redenen daarvoor is zijn stimulerend effect op serotonine.

In één van de vele onderzoeken naar het effect van rhodiola supplement bij mensen met serotonine tekort kwam men tot de vaststelling dat een enorm hoge stijging van de 5-HT receptoren werd opgemerkt. Met daarbij een duidelijke toename aan serotonine.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid wordt gezien als een alternatief bij mensen met een lichte depressie. Onderzoeken hebben aangetoond dat de werking te vergelijken is met sommige geneesmiddelen tegen depressie. Al zijn er te weinig onderzoeken naar uitgevoerd om dat echt concreet te kunnen stellen. (1)

De plant wordt vooral gebruikt in Europa met name in Duitsland, en heeft als belangrijkste doel de gemoedstoestand bij mensen met depressie verbeteren.

Het kruid zal echter niet werken, of toch onvoldoende werken wanneer men te kampen heeft met een ernstige depressie.

Het verband tussen Sint-Janskruid supplement en serotonine tekort werd ontdekt doordat geneesmiddelen om depressie te behandelen ook stoffen bevatten die het serotoninegehalte doen toenemen. Daarin zagen onderzoekers een verband en stelden vast dat ook sint-janskruid het gehalte doet toenemen. Dit zou de grootste reden zijn voor zijn gunstige werking bij mensen met een lichte depressie. (2)

Mucuna Pruriens

mucuna pruriens serotonine aanvullenMucuna Pruriens heeft vooral gunstige effecten op onze hormonen. Het zal onze gemoedstoestand verbeteren en zal ook de zin in seks verhogen bij mensen met een verlaagd libido. Ook bij mannen wordt een verbetering vastgesteld van de potentie.
Maar de reden waarom dit zo gunstig werkt op onze gemoedstoestand heeft alles te maken met 2 belangrijke neurotransmitters.

Lees ook :  Wat is nu de beste vitamine voor gezond en glanzend haar?

Zo zal mucuna pruriens onze dopamine hoeveelheden opkrikken.

En is het enorm handig bij mensen met een serotonine tekort. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mucuna pruriens een serotonine tekort volledig kan helpen herstellen. (***)

Een mucuna pruriens supplement dienen we te gebruiken in een cyclus.

Dat betekent dat we het niet kunnen blijven gebruiken omdat de werking ervan zal verminderen. We gebruiken het om die reden dus beter bijvoorbeeld 8 weken.

Om daarna minstens 8 weken geen mucuna pruriens te gebruiken.

Wat kunnen we verder nog doen?

Zon

Om het serotonine tekort op te lossen kunnen we ook gebruikmaken van zonlicht. In de zomer enkele minuten in de zon verblijven heeft een gunstig effect op onze gemoedstoestand. Maar er is meer, in de zon zullen we vitamine D aanmaken en zullen we vooral ook serotonine aanvullen.

Veel mensen hebben in de winter te maken met een serotonine tekort, net omwille van het weinige zonlicht.

Het gebruik van de zonnebank in de winter zou een oplossing kunnen bieden tegen het bestrijden van deze problemen. We kunnen dus door middel van een zonnebank ons serotonine aanvullen. Maar hier moeten we echter wel rekening houden dat het niet gezond is om dit elke dag of elke week te doen. We kunnen echter twee keer per maand een sessie ondergaan. Zonder daar problemen door te ondervinden voor onze huid.

Beweeg

Heel wat oorzaken van een serotoninetekort hebben te maken met te weinig beweging, overgewicht, slechte spijsvertering, ongunstige bloeddoorstroming…

Door iets meer te bewegen zullen we een groot deel van deze oorzaken kunnen uitsluiten. Dat verlaagt weer de kans op problemen.

Daarnaast zullen we ons ook gelukkiger voelen wanneer we meer bewegen en meer endorfines aanmaken. Ook serotonine tekort wordt beïnvloed door hoeveel we bewegen.

Om die reden hebben sommige mensen een verslaving aan lopen. Omdat ze er een zodanig goed gevoel aan overhouden. In het engels wordt dit vaak de runners high genoemd. Dit komt doordat de neurotransmitters dopamine, serotonine en endorfine gaan pieken. En we ons op die manier een stuk beter voelen.

Toch is het vaak moeilijk voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld een depressie, om de moed bijeen te rapen en om te gaan lopen. Toch loont het zeker de moeite wanneer we onszelf zover kunnen krijgen. Achteraf zullen we dankbaar zijn en blij terugkijken op wat we hebben gepresteerd.

Vitamines en Mineralen

Een gezond dieet is ook van belang. We kunnen stellen dat deze voedingsstoffen zeker voldoende moeten worden ingenomen om een gunstige afgifte te garanderen.

Vitamine B

Vitamine B is van belang bij het metabolisme. Maar gaat ook nauw samen met ernstige depressies. Omdat mensen met een ernstige depressie vaak te weinig Vitamines B hebben.

Het gaat hier dan vooral om B12. Een probleem bij veel vegetariërs en veganisten. Omdat we deze stof bijna alleen maar in dierlijke voeding terug kunnen vinden.

B12 is onder meer van belang bij het aanmaken van rode bloedcellen en werkt daarmee nauw samen met het mineraal ijzer.

Andere B vitamines zijn dan weer van groot belang voor onze gemoedstoestand en voor de gezondheid van ons haar.

Wanneer we vitamine B willen gebruiken en daarmee serotonine aanvullen. Dan is het aangeraden om een B complex te gebruiken. Op die manier kunnen alle verschillende vitamines B worden opgenomen. Deze werken nauw samen met elkaar. Het gebruiken van aparte vitamines B kan deze verhouding uit balans brengen. (Vitamine B Complex kan je online bestellen)

Lees ook :  Brandend Maagzuur: 6 Belangrijkste remedies

Vitamine C

vitamine c serotonineDeze stof zal direct helpen in de afgifte en aanmaak van serotonine. Omdat ze werkt als een stressverlagend middel zullen we ons ook beter voelen. Gezonder en gelukkiger. We krijgen meer energie zowel fysiek als mentaal.

Vitamine C zal ook het immuunsysteem versterken. We zullen dus niet alleen beter bestand zijn tegen stress, maar ook beter bestand zijn tegen ziektes.

Daarnaast hebben mensen met weinig vitamine C ook vaker last van een hoog cortisol gehalte en overgewicht.

We kunnen de stof innemen door citrusvruchten te eten zoals citroenen en sinaasappels. Ook aardbeien, paprika en tomaten bevatten de stof.

Een supplement is niet meteen nodig. Omdat de meeste mensen hier wel voldoende van kunnen innemen via de voeding. (Vitamine C supplement online bestellen)

Toch moeten we rekening houden met het feit dat stresshormonen zoals cortisol, de hoeveelheid vitamine C kunnen uitputten in het lichaam. Zorg daarom zeker voor voldoende Vitamine C voeding.

Vitamine D

zon vitamine dWe hebben reeds vermeld dat de zon van belang is bij het aanmaken van deze neurotransmitter. We kunnen de zon dus ook gebruiken wanneer we willen ons serotonine aanvullen.

Gebrek aan Vitamine D gaat samen met verhoogde kans op depressie of een serotoninetekort. Ook hebben mannen met een lage waarde vaker een tekort aan testosteron.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze beenderen. Maar ze is ook van groot belang bij het regelen van onze gemoedstoestand. In onze hersenen bevinden zich heel wat vitamine D receptoren.

Deze receptoren zullen de cellen een bepaald signaal geven. De belangrijkste regio’s waar we deze receptoren kunnen terugvinden, is in de zone die in verband wordt gebracht met depressie, serotonine en andere mentale processen.

Men gaat er vanuit dat deze receptoren helpen serotonine aanvullen door chemische signalen uit te sturen naar de serotonine receptoren.

Tijdens de zomer is het makkelijk. Dan kunnen we de stof via onze huid dankzij de zon aanmaken. Tijdens de winter is dat iets moeilijker. Dan zijn we meer genoodzaakt om een supplement te gebruiken of om te kiezen voor de juiste voeding.

(Vitamine D online bestellen)

Zink

Zink is van belang om de hormonen in balans te brengen in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het regelen van het libido. En bij mannen, maar ook bij vrouwen zorgt zink voor de aanmaak van testosteron.

oesters zinkEen verkeerde balans tussen de hormonen resulteert bijna altijd in een schommelende gemoedstoestand die kan leiden tot depressie en andere mentale problemen.

Daarnaast werkt zink als een antioxidant en biedt die bescherming tegen allerlei aanvallen van buitenaf.

Zink heeft onder andere kunnen aantonen dat bij mensen met serotonine tekort, de mechanismen die verantwoordelijk gesteld worden voor het blokkeren van de neurotransmitters, onschadelijk gemaakt worden met maar liefst 50% (***).

Wanneer we serotonine aanvullen zorgen we dus beter voor voldoende zinkvoeding. Dit zijn bijvoorbeeld oesters, rundvlees, krab, mosselen, pindanoten, kip en andere vleessoorten.

Heel wat zaden en noten bevatten ook zink, maar de opname van zink uit plantaardige voeding ligt een stuk lager dan de opname uit dierlijke voeding.

Wanneer we serotonine aanvullen proberen we dus beter onze zinkbronnen uit dierlijke voeding te halen.

Mensen die plantaardige voeding eten hebben om die reden een hoger risico op een gebrek aan het mineraal. Indien we vrezen dat we te weinig zink kunnen innemen via onze voeding kunnen we ook kiezen om een supplement te gebruiken met zink. (Zink online bestellen)

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven