Seleentekort Symptomen En Hoe Kunnen We Het Vermijden?

Seleentekort Symptomen En Hoe Kunnen We Het Vermijden?

seleentekort aanvullen zeevruchtenHoewel we momenteel leven in een wereld waar we toch bijna alles kunnen hebben wat we willen. Toch kunnen we te maken krijgen met bepaalde voedingstekorten zoals een seleentekort.

Een seleentekort kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Selenium tekort komt vaker voor dan men denkt, men schat dat ongeveer 1 op de 6 een matig of groot seleentekort heeft.

Om die reden is het belangrijk om bij een seleentekort symptomen te herkennen, en hoe we dit tekort kunnen oplossen.

Zelfs wanneer we voeding met seleen of selenium eten kunnen we nog steeds niet zoveel seleen krijgen als we zouden denken.

De chemische bestandsdelen en waarden van seleen die worden gevonden in plantaardige voedingsbronnen zijn sterk afhankelijk van de samenstelling en de hoeveelheid selenium er reeds in de grond waar de planten zijn gegroeid bevindt.

Regio’s waar een seleentekort vaker voorkomt als normaal zijn Noord-Korea, China en Oost-Siberië. Hoewel ook sommige landen in Europa daarvoor in aanmerking komen, door hun lage selenium waarden in de grond.

Volgens ‘Microbial Ecology in Health and Disease’ is er een dalende trend in de inname van selenium de laatste jaren in Europa. (1)

Volgens de data van deze publicatie stelde men vast dat de dagelijkse inname van seleen niet wordt gehaald in het grootste deel van de Europese landen. En men schat het aantal mensen met een seleentekort wereldwijd op 500 miljoen tot 1 miljard.

Lees ook :  Wat zijn de beste kruiden tijdens menstruatie problemen?

Wat is selenium?

Seleen is een essentieel mineraal die structurele en enzymatische functies heeft in het lichaam. Het is het best gekend voor zijn antioxidante werking en helpt bij het activeren van het schildklierhormoon.

Veel voedingsproducten bevatten heel wat selenium. Voorbeelden daarvan zijn zeevruchten, vlees en wanneer we een gezonde vegetarische portie seleen willen innemen, dan zijn brazilnoten de beste oplossing.

Hier gaan we verder met de voordelen van seleen voor onze gezondheid

De voordelen van seleen

symptomen seleentekort stressSeleen is nodig om ons immuunsysteem beter te doen werken. Een seleentekort kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met wisselende stemmingen. Ze kunnen ook een hoger risico met zich bijbrengen bij het ontwikkelen van kanker, maar ook artritis kan ontstaan als gevolg van een (langdurig) seleentekort.

Seleen is nodig om selenoproteïnes te vormen. Deze zijn nodig om glutathion peroxidase aan te maken. Zijn hoofdzakelijke taak is het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen.

De antioxidanten en andere beschermende stoffen die we kunnen vinden in seleen helpen om vrije radicalen te bestrijden.

Deze kunnen de cellen en ons DNA schade toebrengen. Vrije radicalen kunnen ook de veroudering versnellen en onze huid schade toebrengen.

Oorzaak van seleentekort

Een seleen tekort komt dus vaker voor dan we denken. Hoewel selenium te vinden is in sommige vleesproducten en zeevruchten. Toch zijn plantaardige voedingsmiddelen de beste bron van selenium.

De grond waar deze voedingsmiddelen in worden verbouwd speelt een grote rol in de hoeveelheid selenium bepaalde voeding zal hebben.

Seleen tekort wordt meestal vastgesteld in China en in Rusland, waar de grond weinig selenium bevat. Mensen in deze regio hebben dan ook een verhoogd risico op een seleen tekort.

Lees ook :  Fibromyalgie Symptomen Verzachten Met Natuurlijke Middelen

Mensen die een operatie hebben gehad aan de darmen, en een deel van de darmen of maag hebben laten verwijderen kunnen ook makkelijker te maken krijgen met een seleen tekort.

Seleentekort symptomen

Hier vinden we enkele symptomen die kunnen wijzen op een seleen tekort.

Verzwakt immuunsysteem

Omdat selenium een belangrijke rol speelt in onze immuniteit, kunnen we ons zwakker beginnen voelen wanneer we een tekort aan seleen hebben.

Wanneer we merken dat we heel vaak ziek worden, kunnen we onze inname van selenium iets verhogen met voeding die veel selenium bevat en verder zien hoe we ons voelen.

Verkleuren van de nagels en haaruitval

haaruitvalSeleentekort wordt in verband gebracht met haaruitval. Dat kan haaruitval op het hoofd zijn, maar kan ook onder de oksels of op het lichaam voorkomen.

De huid kan verkleuren en de nagels kunnen witte vlekken vertonen.

Vermoeidheid

Wanneer je voortdurend vermoeid bent, of meer vermoeid ben dan je gewoon bent. Dan kan je ook te maken hebben met een seleen tekort.

Dit kan voorkomen door een verzwakt immuunsysteem. Het verzwakte immuunsysteem maakt je een makkelijke prooi voor allerlei aandoeningen aangaande onze gezondheid.

Concentratieproblemen

Wanneer we problemen hebben bij het concentreren. Of problemen krijgen met het geheugen, zelfs kleine tekenen van een depressie vertonen.

Ook dan kan een seleen tekort aan de basis van dit probleem liggen.

Seleentekort wordt in verband gebracht met mentale vermoeidheid, angst en andere vormen van depressie.

Trage schildklier

Een trage schildklier komt voor wanneer onze schildklier niet voldoende hormonen kan produceren.

Wanneer we oververmoeid zijn, depressief zijn of overgewicht opstapelen kan het nuttig zijn om meer selenium in te nemen.

Onvruchtbaarheid

Volgens een onderzoek die werd gepubliceerd in ‘Obstretics and Gynecology’ is een seleentekort een oorzaak van vaker voorkomende miskramen.

Lees ook :  Symptomen Van Tekort Aan Omega 3

Bij mannen daarentegen kan het selenium tekort dan weer zorgen voor een minder vruchtbaar sperma.

Andere symptomen

Andere symptomen van een seleentekort zijn bijvoorbeeld zwakke spieren, problemen met het hart, een blijvend voorkomende ziekte zoals de griep.

Een chronische seleen tekort wordt dan weer gelinkt aan mentale problemen, hartziekten, kanker, astma en artritis.

Seleen tekort is een grote en bepalende factor in de Keshan ziekte. Die uiteindelijk leidt tot hartfalen.

Het is een ziekte die problemen met de hartspier veroorzaakt. Waardoor die slecht gaat functioneren, wat uiteindelijk kan fataal worden.

Voeding met seleen

kalkoenWanneer voedingsmiddelen worden bewerkt kunnen de seleenwaarden daaronder gaan lijden.

De beste manier om voldoende selenium in te nemen is door een variëteit te eten van verschillende rauwe, onbewerkte voedingsproducten.

Brazilnoten zijn een goed voorbeeld van onbewerkte voeding met selenium.

Andere bronnen van onbewerkte voeding met seleen:

 • Kalkoen en kip
 • Rund (met gras gevoed)
 • Eieren
 • Haver en bruine rijst
 • Zonnebloempitten en sesamzaden
 • Broccoli, spinazie, asparagus
 • Tonijn, oesters, zalm, heilbot, garnalen
 • Volkoren producten

Aanbevolen dosis selenium

Wanneer selenium wordt genomen in hoge dosissen, kan seleen schadelijk tot zelfs giftig zijn. Het kan ook met bepaalde soorten medicatie complicaties veroorzaken.

Dus wanneer je van plan bent om een supplement met seleen te nemen dan dien je zeker de aanbevolen dosis niet te overschrijden!

De dosis van een supplement kan vaak hoge hoeveelheden seleen bevatten. Toch wordt slechts een deel van deze dosis effectief door het lichaam opgenomen.

De dagelijkse aanbevolen dosis seleen voor volwassen is:

 • 18 en ouder: 55mcg
 • Zwangere vrouwen: 60mcg
 • Borstvoeding gevende vrouwen: 70mcg

Onderzoek wees uit dat het nemen van meer dan 200mcg seleen per dag kan helpen bij bepaalde aandoeningen. Toch is het nemen van zo’n hoge dosis voor een lange periode zeker niet aan te raden. Omdat het risico op diabetes kan worden verhoogd. (bron)

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven