Prostaatkanker voorkomen met vitamine D?

Prostaatkanker voorkomen met vitamine D?

prostaatkanker voorkomenKunnen we prostaatkanker voorkomen met vitamine D? Onderzoeken worden volop uitgevoerd maar de recente resultaten zien er veelbelovend uit!

De prostaat is een kleine klier die wordt gevonden bij mannen. Ze is ongeveer zo groot als een walnoot en is een deel van het reproductie systeem. Prostaatkanker komt voor wanneer de cellen in de prostaat abnormaal gaan groeien en tumoren veroorzaken.

Prostaatkanker komt heel vaak voor. Zeker bij oudere mannen. Het is niet meteen gekend wat de eigenlijke oorzaak van prostaatkanker is. Onderzoekers denken dat het een combinatie van genen, de omgeving en de hormonen is.

Androgene hormonen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van prostaatkanker.

Link met vitamine D

Onderzoek heeft aangetoond dat er een link bestaat tussen prostaatkanker en vitamine D. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met prostaatkanker, lagere waarden van vit D in hun bloed hebben. Mannen met gezonde hoeveelheden vitamine D hebben minder kans om te sterven van prostaatkanker. Maken ook minder kans op het krijgen van agressieve kankers.

Hoewel er nog meer onderzoeken moeten gedaan worden om te bepalen of vitamine D een effectieve behandeling kan zijn voor mensen met prostaatkanker. De onderzoekers weten niet meteen of het nemen van een vitamine D supplement ofwel gaat prostaatkanker voorkomen, prostaatkanker gaat behandelen of prostaatkanker gaat bepalen.

Wanneer je prostaatkanker hebt en je wilt vitamine D nemen. Dan lijkt het onwaarschijnlijk dat je de kanker erger gaat maken.

Zolang je minder dan 10.000IU per dag neemt is er geen enkel probleem. Het is echter nog niet bewezen dat vitamine D prostaatkanker voorkomen en genezen kan.

Om die reden dien je zeker geen vit D te nemen als vervanging van een behandeling tegen kanker.

Het onderzoek naar de link tussen vitamine D en prostaatkanker staat nog in de kinderschoenen. Men weet dat mannen met prostaatkanker, minder vitamine D hebben dan mannen die geen prostaatkanker ontwikkelen. Verder onderzoek is nodig naar de oorzaak daarvan.

Lees ook :  Seleentekort Symptomen En Hoe Kunnen We Het Vermijden?

vitamine d zonOnderzoek heeft aangetoond dat er een connectie is tussen prostaatkanker en vitamine D. Dit komt doordat mensen met prostaatkanker minder vitamine D in het bloed hebben dan mensen die geen prostaatkanker hebben ontwikkeld. De relatie tussen vitamine D en prostaatkanker is heel complex. Om die reden is het moeilijk om conclusies te trekken.

De receptoren zijn gevonden aan de oppervlakte van een cel, vit D kan zich hechten aan deze receptoren. Door zich te hechten aan een vitamine D receptor kan ze chemische signalen sturen die een cel gaan de opdracht geven op te sterven of om samen te voegen.

Er zijn vitamine D receptoren in het weefsel van de prostaat. Vitamine D kan zich hechten aan deze receptoren. Dit kan kankercellen doen afsterven. Dit kan kankercellen doen stoppen met groeien en voorkomen dat ze zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam. Om die reden wordt er gedacht dat vitamine D kan helpen om prostaatkanker te vertragen en af te zwakken. En ook prostaatkanker voorkomen.

Cellen in de prostaat hebben de mogelijkheid om de inactieve vorm van vitamine D op te nemen en die te activeren. Sommige kankercellen in de prostaat verliezen deze mogelijkheid. Toch hebben ze nog steeds die receptoren. Wat bekent dat extra vitamine D toevoegen door een supplement kan helpen om de groei van de kankercellen te vertragen en af te zwakken.

Artsen en onderzoekers hebben gevonden dat prostaat kanker het meest voorkomt op plaatsen met weinig zon. Het lichaam maakt vitamine D aan door de blootstelling aan zonlicht. Dus wordt er gedacht dat lage hoeveelheden vitamine D kunnen bijdragen in de ontwikkeling van prostaatkanker.

Een grote studie waarbij mannen 13 jaar lang gevolgd werden, kwam tot de conclusie dat de laagste  waarden, het hoogste risico liepen op het ontwikkelen van prostaatkanker. Mannen met donkere huid zijn daar nog meer vatbaar voor. Dat komt doordat donkere huidskleur nog meer zonlicht nodig heeft om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken. Wat niet altijd evident is in plaatsen met weinig zon.

Mannen die weinig kans hebben om in de zon te komen hebben een verhoogde kans op prostaatkanker. Ook mannen met een donkere huidskleur hebben een verhoogd risico. Vitamine D kan kankercellen vernietigen en verzwakken. Prostaatkanker voorkomen heeft men nog niet kunnen aantonen.

 

Lees ook :  De Oorzaken Van Hoge Bloeddruk En Hoe Vermijden!

Onderzoeken of Vitamine D kan prostaatkanker voorkomen

zonnebaden vitamine dDe meeste studies zijn echter nog niet concreet genoeg om te kunnen stellen dat we met vitamine D kunnen prostaatkanker voorkomen.

Er zijn nog maar weinig onderzoeken gedaan op mannen met prostaatkanker met alleen vit D als behandeling voor de kanker. Sommige studies werden gedaan met vit D op mensen met prostaatkanker om te zien hoe de kansen van genezing worden verhoogd. En om na te gaan of de kanker al dan niet gaat verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Een studie die werd uitgevoerd op veteranen in Amerika heeft ontdekt dat mannen met prostaatkanker, die lage vit D waarden hadden, minder kans maakten om te overleven van de prostaatkanker, in vergelijking met mannen die een vit D supplement namen.

Andere studies hebben dan weer aangetoond dat mannen met lage vit D, dubbel zoveel kans maakten dat de kanker verder ging verspreiden naar andere delen van het lichaam. Wanneer ze die vergeleken met mannen die een vit D supplement namen.

Nog een andere studie dan, waar mensen 18 jaar gevolgd werden kwam tot de conclusie dat mannen die weinig vit D in hun bloed hadden. Een meer agressieve vorm van prostaatkanker kregen, wanneer ze die vergeleken bij mannen met voldoende vit D in het bloed.

Het nemen van vit D supplementen in combinatie met de behandeling tegen prostaatkanker de androgene deprivatie therapie (ADT) verhoogde de kans op genezing met 200%. En zorgde voor een vermindering van de mannen die last kregen van zwakkere beenderen. Een nadeel van de behandeling tegen prostaatkanker met deze androgene blokkerende therapie is dat mannen last krijgen van zwakke beenderen. Vit D hielp dat verhinderen.

Lees ook :  Hoog cortisol door stress

Een onderzoek gedaan in 2012 liet mannen die met beginnende prostaatkanker te maken kregen 4.000 IU vit D per dag nemen via supplementen. Dit deden ze gedurende één jaar lang. Ze keken na een jaar naar de resultaten en kwamen tot de conclusie dat de helft van de mannen verbeteringen vertoonden van de prostaatkanker. Bij de mannen was een afname te zien van de kankercellen rond de tumor.

vitamine d supplementVeel mannen zullen in het beginstadium kiezen voor een alternatieve behandeling en zich regelmatig laten controleren. Dit komt door de neveneffecten die de algemene behandeling tegen prostaatkanker met zich meebrengt.

Een andere studie uit 2012 volgde mannen met prostaatkanker gedurende 5 jaar. Men zag dat de mannen met weinig vit D 2 keer zoveel kans maakten om te sterven van de prostaatkanker in vergelijking met de mannen die een supplement met vit D namen.

De onderzoekers denken daardoor dat Vitamine kan werken om te helpen kankercellen te doden en de progressie van de kanker af te zwakken.

Conclusie Prostaatkanker Vitamine D

  • Prostaatkanker komt meer voor in plaatsen waar minder zonlicht is
  • Mannen met weinig vitamine D maken meer kans om te sterven van prostaatkanker. Ze maken ook meer kans dat de kanker verspreid naar andere delen van het lichaam
  • Laag vitamine D wordt in verband gebracht met meer agressieve vormen van prostaatkanker
  • Vitamine D supplementen helpen om de progressie van prostaatkanker te vertragen
  • Meer onderzoek moet gedaan worden om aan te tonen of vit D kan prostaatkanker voorkomen.

Onderzoek heeft dus aangetoond dat er een concrete link bestaat tussen prostaatkanker en vit D.

Het staat nog niet vast of het nemen van een vit D supplement gaat helpen prostaatkanker voorkomen of enkel de progressie van de kanker kan afzwakken.

Wel staat vast dat als prostaatkanker ontstaat, een vit D supplement de progressie van de kanker helpt verzwakken. (Vitamine D capsules hier online bestellen)

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven