Oorzaak te hoog cortisol

Oorzaak te hoog cortisol

stress en verhoogd cortisolCortisol, ook bekend als het stress hormoon is een hormoon die wordt geproduceerd in de bijnieren. Meestal wordt cortisol vrijgelaten onder invloed van stress. De grootste oorzaak te hoog cortisol is dus vast en zeker stress.

Cortisol helpt een aantal belangrijke functies en processen regelen in het lichaam. Bepaalde dingen die onder invloed van cortisol worden bepaald zijn :

  • Bloeddruk
  • Functioneren van het cardiovasculaire stelsel
  • Eiwitten, vetten en koolhydraten metaboliseren

Cortisol verandert gedurende de dag en dat is volkomen normaal ook. Echter wanneer het cortisol extreem gaat pieken kan je te maken hebben met een onderliggend medisch probleem.

Oorzaak te hoog cortisol : Stress

De nummer 1 oorzaak van een te hoog cortisol is dus stress. Wanneer een persoon stress moet ondergang, of gevaren moet ondergaan.

Dan stuurt het lichaam hormonen uit om het lichaam te laten omgaan met de situatie.

Wanneer het lichaam constant onder stress staat dan gaan die cortisol waarden omhoog door de constante aanmaak ervan. Cortisol is één van die hormonen.

Het is het algemene stress hormoon en het verhoogt suikers in de bloedstroom.

 

Het hormoon heeft ook een invloed op het spijsverteringsstelsel, op het immuunsysteem, groeiprocessen en het voortplantingsproces.

Lees ook :  Aderverkalking verminderen en behandelen

Een lange periode onder stress staan betekent dus hogere cortisol waarden. Dat kan zorgen voor ziekten in het lichaam. Deze ziekten kunnen problemen met het spijsverteringsstelsel zijn, waardoor makkelijk overgewicht kan uit ontstaan. Verder kan je problemen krijgen om te slapen en uiteindelijk depressief worden van een te hoog cortisol.stress hoog cortisol

Oorzaak te hoog cortisol : Tumor

Sommige tumoren stimuleren de aanmaak van cortisol. Hypofose tumoren kunnen daar onder andere voor zorgen. De hypofose bevindt zich onderaan in de hersenen. Een tumor op de hypofose laat het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) vrij, wat dan resulteert in een verhoogde cortisol productie. Dat leidt uiteindelijk tot de ziekte van Cushing.

Medicatie en andere ziekten

Een andere oorzaak te hoog cortisol zijn medicatie en bepaalde ziekten en aandoeningen. Mensen met een leverziekte of een nierziekte kunnen te hoog cortisol aanmaken.

Medicatie die kan inwerken op de aanmaak van cortisol en uiteindelijk leiden tot een verhoging van de cortisolproductie zijn anticonceptiemiddelen, oestrogeen en drugs.

anticonceptie cortisol

De oorzaak te hoog cortisol is ook niet altijd van slechte aard. Zo kan je ook een verhoogd cortisol hebben wanneer je zwanger bent, wanneer je juist gegeten of gedrinken hebt. En wanneer je net gesport hebt.

Dit is net de grootste reden waarom lange cardio training af te raden is voor mensen die willen afvallen. Door de lange stress die op de spieren wordt geplaatst gaat het cortisol de hoogte in. Dat zal er voor zorgen dat je uiteindelijk moeilijker gaat afvallen.

Lees ook :  Voordelen en werking van L-Theanine

Problemen met de bijnieren

bijnieren cortisolSommige oorzaken van te hoog cortisol kunnen te maken hebben met een probleem met in de bijnieren. De oorzaak te hoog cortisol in dit geval is bijna altijd bijnier adenomen.

Dit is een tumor in de bijnieren.

Deze tumor kan zorgen voor de afscheiding van te hoog cortisol, kan echter ook te hoog testosteron zijn bij mannen en sommige scheiden zelfs geen extra hormonen af.

Maak je echter geen zorgen want 95% van die tumoren functioneren niet.

In het geval dat ze wel functioneren dienen ze echter verwijderd te worden. Ook wanneer ze groter dan 3 cm bedragen.

Oorzaak te hoog cortisol : Conclusie

In bijna alle gevallen bestaat de oorzaak van te hoog cortisol uit stress. Dit is niet altijd voelbare stress en is ook niet altijd van mentale aard. Stel dat je net een ongeval gehad hebt en je bent aan het herstellen kan je zeker te maken krijgen met een te hoog cortisol. Dat heeft dan niks te maken met stress zoals we die meestal gebruiken. Maar met fysieke stress op de organen en onderdelen van het lichaam die moeten herstellen.

Wanneer we te maken hebben met mentale stress kunnen we kruiden gebruiken tegen stress.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Het Cortisol Verlagen Met Kruiden En Andere Natuurlijke Middelen

Het beste kruid tegen stress is zeker en vast Ashwagandha. Omdat Ashwagandha werkt als een adaptogeen en verschillende vormen van stress gaat aanpakken.

Een supplement met Ashwagandha is in staat om verhoogde cortisol waarden volledig te normaliseren.

Daarbovenop heeft ashwagandha een licht verdovende werking en heeft het kruid een positieve invloed op depressie.

Ashwagandha zal ook problemen met het libido oplossen. Meestal problemen die gerelateerd zijn aan stress. (Ashwagandha supplement hier online bestellen)

Wat je verder kan doen

Verder kan je meer gaan sporten. Omdat sporten de stress automatisch gaat verlagen. Je gaat ook wel beter niet meer dan 1 uur sporten wanneer je een duursport doet. Wanneer je gaat lopen, fietsen of roeien bijvoorbeeld. Zal je na 45 minuten teveel stress op de spieren plaatsen en zal het cortisol ook beginnen toenemen.

Sommige paddestoelen zijn ook in staat om cortisol te doen afnemen. Dit komt door hun antioxidanten die zo sterk werken en op die manier het cortisol kunnen verlagen.

Vitamine C kan ook bescherming bieden tegen cortisol doordat het voor een deel de stress gaat tegenwerken. Vitamine C kan je vinden in citrusvruchten. Om te profiteren van de effecten van vitamine C om het cortisol te verlagen dien je tussen de 1.000 mg en de 1.500 mg per dag aan vitamine C innemen. Dit kan door citrus, maar door de hoge hoeveelheid fructose in die fruitsoorten neem je beter niet meer dan 1 citrusvrucht per dag. Je kan eventueel de resterende vitamine C aanvullen met een supplement. (Vitamine C supplement hier online bestellen)

Bronnen:

Adrenal Gland Disorders

https://www.betterhealth.vic.gov.au/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249754/

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven