Omega 3 Tijdens Borstvoeding Belangrijk Voor De Baby!

Omega 3 tijdens borstvoeding is van groot belang!

Is het aangeraden om omega 3 tijdens borstvoeding te gebruiken? Omega 3 is heel goed voor de gezondheid van de pasgeboren baby. Moeders die borstvoeding geven kunnen, net als de baby’s enorm veel voordeel doen uit de visolie.

De voornaamste zijn de DHA omega 3 vetzuren. Ze worden aan de baby doorgegeven door de moedermelk en kunnen motorische eigenschappen verbeteren. Ook zal het geheugen van de baby worden verbeterd en de gemoedstoestand.

De hersenen groeien heel snel tijdens het eerste jaar van de baby. Ze worden eigenlijk in 1 jaar tijd drie keer zo groot. Dus wanneer je borstvoeding geeft, dien je zeker te zorgen voor voldoende Omega 3 vetzuren.

Omega 3 tijdens borstvoeding is niet alleen van groot belang voor de hersenen. De hersenen bestaan bijna volledig uit omega 3 vetzuren. Omega 3 tijdens borstvoeding is ook heel belangrijk voor de ogen, de huid en het zenuwstelsel van de baby.

Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer moeders geïnformeerd worden over het belang van de DHA inname, ze dan ook meer gaan letten op hun voeding en hogere DHA waarden in het lichaam zullen optekenen. Wat belangrijk is tijdens het geven van borstvoeding. Een ander onderzoek kwam tot de conclusie dat wanneer moeders extra omega 3 innemen, er een verlaagde frequentie is van allergieën bij hun baby’s. Daarnaast kon de wetenschap ontdekken dat vrouwen die omega 3 innemen, een lager risico lopen op depressie na de zwangerschap.

 

borstvoeding

 

Omega 3 vetzuren hebben ook voordelen voor de moeder. Zo zijn ze niet alleen heel goed voor de gezondheid van het hart en kunnen ze helpen om hartziekten te voorkomen.

 • Ze zullen ook de gemoedstoestand verbeteren. Volgens wetenschappelijke onderzoeken hebben depressieve moeders meestal een tekort aan omega 3 vetzuren.
 • Omega 3 kan ook helpen tegen droge ogen
 • Omega 3 helpt tegen Acne
 • Omega 3 kan helpen bij diabetes
 • Omega 3 gaat cholesterol verlagen
 • Afvallen met omega 3 gaat sneller
Lees ook :  Krill Olie Gebruik Werking en Bijwerkingen

Omega 3 tijdens borstvoeding kan ook zorgen voor een tekort bij de moeder in kwestie. Doordat de moedermelk heel wat van die vetzuren bevat, kan, ook al krijgt de moeder voldoende voeding met omega 3 toegediend. Toch een tekort optreden.

Dat is vaak te merken bij moeders die na de bevalling met een depressie te kampen hebben. Onderzoek heeft uitgegeven dat de meeste van die moeders te kampen hebben met een tekort aan Omega 3. Een tekort aan Omega 3 als vegetariër komt ook heel vaak voor doordat zij vaak ook geen vis gaan eten en dus onvoldoende DHA en EPA vetzuren in het bloed hebben.

overgewichtDat tekort aan omega 3 tijdens borstvoeding kan gebeuren is logisch doordat er heel wat omega 3 wordt doorgegeven via de melk. Maar ook moeders die geen borstvoeding geven, kunnen ook te kampen krijgen met een tekort aan omega 3. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat ze tijdens de zwangerschap niet voldoende vetzuren hebben opgenomen.

Enkele symptomen van tekort aan Omega 3 :

 • Zich neerslachtig voelen
 • Problemen met onthouden en leren
 • Overgewicht
 • Eczeem
 • Ruwe huid
 • Pijn in de borsten voor de menstruatie

Omega 3 tekort tijdens zwangerschap

Bij omega 3 is dat niet altijd makkelijk, omdat tijdens de zwangerschap en ook tijdens de borstvoeding, het eten van vette vis niet meteen wordt aangeraden. Dit omdat de hoeveelheid kwik in sommige vette vissoorten schade zou kunnen toebrengen aan de baby.

Lees ook :  Omega 3 Voordelen en Voedingslijst

omega 3 tekort zwangerschapOm dan genoeg Omega 3 te kunnen innemen dien je ofwel veel andere voedingsmiddelen te eten met onverzadigde vetzuren. Voedingsmiddelen met onverzadigde vetzuren zijn dan bijvoorbeeld noten en zaden en de oliën daarvan.

Moeders en toekomstige moeders die geen supplement van omega 3 gebruiken en niet veel noten, zaden en oliën gebruiken hebben bijna altijd een (groot) tekort aan omega 3.

Omega 3 supplementen van visolie worden gezien als veilig voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Er bestaan ook Omega 3 supplementen van plantaardige omega 3 bronnen.

Wanneer je een supplement kiest dan ga je beter voor een supplement met een relatief hoge dosis. Zo kom je snel aan de gewenste minimale dagelijkse hoeveelheid van 1.000 mg. Wanneer er teveel capsules zouden worden genomen kun je te maken krijgen met overtollige gassen die niet echt schadelijk maar wel irritant kunnen zijn. Een supplement gebruik je beter tijdens het eten om ervoor te zorgen dat bijna de volledige hoeveelheid omega 3 tijdens borstvoeding kan worden opgenomen.

De schadelijke stoffen zoals kwik die in sommige vette vissoorten aanwezig zijn, bevinden zich meestal in het vlees van de vis. Om die reden is het eten van vette vis tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding niet meteen aan te raden. Een supplement met visolie zal echter niet voor problemen zorgen omdat in de olie zelf geen of heel weinig kwik wordt opgeslagen. Om er 100% zeker van te zijn kan je kiezen voor een plantaardig omega 3 supplement. Die bevatten ook alle omega 3 vetzuren die nodig zijn zoals de ALA, DHA en EPA vetzuren.

Waarom is Omega 3 tijdens borstvoeding belangrijk

borstvoeding omega 3Voor de hersenen van de baby zijn de DHA Omega 3 vetzuren van het grootste belang. Toch dien je een balans te hebben tussen de verschillende vetzuren en kan je de andere 2 namelijk de ALA en EPA vetzuren niet gaan ontwijken. Misschien zijn ze voor de hersenen niet van het grootste belang, maar misschien wel voor andere functies in het lichaam. Bijna alle processen in onze cellen zijn afhankelijk van gezonde omega 3 vetzuren.

Lees ook :  Cortisol verlagen met vitamine C

Omega 3 tijdens borstvoeding en Omega 3 tijdens zwangerschap zal dus van tweevoudig belang zijn. Omdat je Omega 3 nodig hebt voor jezelf, en omega 3 nodig hebt voor je pasgeboren baby indien je borstvoeding geeft, of nog ongeboren baby.

Omega 3 in voeding

Lijnzaad, lijnzaadolie en walnoten zijn rijk aan Omega 3 vetzuren. Ook alle andere zaden en noten bevatten omega 3. Echter bevatten die allemaal alleen de ALA omega 3 vetzuren. Die hebben niet meteen voordelen ten opzichte van de gezondheid voor de mensen.

ALA vetzuren kunnen echter wel voor een klein deel worden omgezet naar DHA en EPA vetzuren in het lichaam. Maar dat is louter een klein deeltje van de ALA vetzuren en is niet genoeg om voldoende DHA en EPA vetzuren uit de Omega 3 in het lichaam te hebben. Zeker niet genoeg omega 3 tijdens borstvoeding of tijdens de zwangerschap, om de optimale ontwikkeling van de baby te garanderen.

Zeewier of algen is de enige plantaardige soort die wel DHA en EPA vetzuren bevatten. Wanneer je zelf bijvoorbeeld Sushi maakt, de zwarte bladeren die je gebruikt om de sushi te rollen zijn gemaakt van algen.

Je kan natuurlijk niet elke dag zeewier gaan eten. Daarom is een supplement een goeie oplossing om zeker voldoende Omega 3 te hebben. Er zijn supplementen met Omega 3 die bestaan uit visolie. Er zijn ook supplementen met plantaardige Omega 3 die bestaan uit algenolie.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven