Omega 3 tegen droge ogen

Hoe helpt omega 3 tegen droge ogen?

omega 3 ogenHet is misschien moeilijk te geloven, maar vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam. Het is waar dat zonder vet ons lichaam niet normaal kan functioneren. Zonder de nodige vetten in onze voeding kunnen onze ogen daaronder lijden. Omega 3 tegen droge ogen kan dan misschien hulp bieden.

Vetzuren zijn de bouwstenen van vet. Deze belangrijke voedingsmiddelen zijn belangrijk voor het normaal functioneren van onze cellen, spieren, zenuwen en organen. Vetzuren zijn nodig voor de productie van hormoon gerelateerde functies die helpen de bloeddruk regelen, de hartslag en de bloedstolling.

Sommige vetzuren, de essentiële vetzuren genaamd. Zijn nodig in ons dieet. Omdat ons lichaam ze niet zelf kan gaan aanmaken. Om gezond te blijven moeten we blijven deze vetzuren binnen krijgen via onze voeding of via supplementen.

Twee types van die essentiële vetzuren zijn de Omega 3 vetzuren en de Omega 6 vetzuren. Onderzoek heeft aangetoond dat omega 3 van invloed is op de gezondheid van onze ogen. Zo beschermt omega 3 tegen droge ogen. Omega is ook nog belangrijk voor tal van andere organen in ons lichaam.

Omega 3 vetzuren bevatten DHA vetzuren en EPA vetzuren en de ALA vetzuren.

Omega 3 voor de ogen van kinderen

Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat voor kinderen omega 3 vetzuren essentieel zijn in het ontwikkelen van de ogen en het zicht.

DHA en andere Omega 3 vetzuren worden gevonden in moedermelk via borstvoeding. Ze worden ook toegevoegd aan heel wat babyvoeding en kindervoeding. Omega 3 supplementen helpen bij het ontwikkelen van de ogen en het zicht bij kinderen. Ze verbeteren de werking van de ogen.

Volgens een analyse van verschillende onderzoeken, gedaan door onderzoekers aan de Harvard School of Public Health. En werd gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. De onderzoekers ontdekten dat gezonde jonge kinderen die een omega 3 supplement met DHA gebruikten, duidelijk een beter zicht hadden in vergelijking met kinderen die dit supplement niet namen. Omega 3 vetzuren helpen de ogen dus beter functioneren bij jonge kinderen.

Lees ook :  Hoe kan Omega 3 Tegen Acne Helpen?

Voldoende Omega 3 vetzuren en DHA zijn ook belangrijk voor zwangere vrouwen. Zo werd vastgesteld dat vrouwen die tijdens de zwangerschap een omega 3 supplement gebruikten, de ogen van de pasgeboren baby’s in een betere gezondheid verkeerden.

Een andere studie gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutritian kwam tot de conclusie dat jonge meisjes waarvan de moeder tijdens de zwangerschap een Omega 3 supplement gebruikten. Ze minder kans maakten om onvoldoende visuele scherpte van de ogen hadden. In vergelijking met de moeder die geen omega 3 supplement namen.

Omega 3 tegen droge ogen

droge ogenVerschillende studies tonen aan dat omega 3 vetzuren helpen om de ogen te beschermen tegen macula degeneratie. Macula degeneratie ontstaan wanneer de cellaag onder het netvlies niet meer goed genoeg functioneert. Daardoor zal het gezichtsvermogen afnemen. Dat kan door veroudering gebeuren maar dat kan ook op jongere leeftijd ontstaan.

Omega 3 tegen drogen ogen zou ook kunnen helpen. Alsook zullen de essentiële vetzuren ervoor zorgen dat de ogen voldoende gedraineerd worden.

Een grote Europese studie uit 2008 deed de deelnemers vette vis eten die rijk is aan DHA en EPA omega 3 vetzuren. Minimum 1 keer per week. De deelnemers hadden het risico op macula degeneratie gehalveerd. In vergelijking met de deelnemers die minder dan 1 keer per week vette vis aten. Hoe meer DHA en EPA Omega 3 vetzuren in het lichaam aanwezig waren, hoe lager het risico op macula degeneratie.

Een studie uit 2009 kwam tot de conclusie dat de kans op macula degeneratie bij mensen die ouder worden, met 30% wordt afgenomen wanneer mensen een supplement met DHA en EPA omega 3 vetzuren nemen.

In mei 2013 publiceerde een andere studie dat dagelijks supplementeren met omega 3 vetzuren bij mensen met beginnende macula degeneratie het risico op verdere ontwikkeling van de aandoening kan doen afnemen met 25%. Deze deelnemers gebruikten 1000 mg omega 3 per dag.

Lees ook :  Natuurlijke Middelen Tegen Depressie

Omega 3 tegen droge ogen is ook reeds aangetoond via verschillende onderzoeken. Het nemen van een supplement met omega 3 tegen droge ogen zou het risico op droge ogen drastisch verminderen. In het onderzoek namen 32.000 vrouwen deel tussen de leeftijd van 45 en 84 jaar. Er werd vastgesteld dat hoe hoger de Omega 3 ratio met de omega 6 ratio was, hoe lager het risico op droge ogen. De vrouwen die geen supplement gebruikten hadden een veel hogere Omega 6 / Omega 3 ratio. Die was ongeveer 15:1. Vrouwen die een Omega 3 supplement namen hadden een Omega 6 / Omega 3 ratio van 4:1 of minder.

Hoe hoger de Omega 6 / Omega 3 ratio, hoe hoger het risico op droge ogen. Omega 3 tegen droge ogen kan het best gedaan worden met een Omega 3 supplement. Dit omdat de meeste voeding met Omega 3 vetzuren, veel meer Omega 6 vetzuren bevatten. Dat zorgt voor de hoge Omega 6 / Omega 3 ratio.

Door het gebruik van een supplement met Omega 3 tegen droge ogen zal je dus de Omega 6 / Omega 3 ratio serieus kunnen doen dalen. En zal de kans op droge ogen enorm gaan afnemen.

Niet alleen helpen de DHA en EPA vetzuren in omega 3 tegen droge ogen. De ALA omega 3 vetzuren helpen ook om de gezondheid van de ogen te verbeteren. Zo zorgt de ALA omega 3 vetzuren voor het verhinderen dat de ogen gaan ontsteken.

Omega 3 in de voeding

walnoten omega 3Hoewel Omega 3 en Omega 6 vetzuren enorm belangrijk zijn voor de gezondheid en dus essentiële bouwstenen voor bijna alle functies in ons lichaam zijn. Is de verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 van een nog groter belang. De beste verhouding Omega 6 / Omega 3 is 4;1 of lager. Dat betekent dat je voor 4 eenheden Omega 6, minimum 1 eenheid omega 3 in het lichaam dient te hebben.

Spijtig genoeg hebben we in ons dieet meestal meer Omega 6 dan Omega 3. Sommige voedingsproducten die we dagelijks eten bevatten tot 30 keer meer Omega 6 dan Omega 3. Dat zorgt dus voor een hele hoge ratio van soms wel 20:1.  Zo’n hoge ratio kan problemen veroorzaken. De problemen die kunnen ontstaan zijn eigenlijk alle problemen die Omega 3 juist gaat verhelpen. Maar dan moet de ratio wel maximum 4:1 zijn. Dit haal je het beste via een Omega 3 supplement.

Lees ook :  Symptomen Van Tekort Aan Omega 3

De beste bronnen van Omega 3 zijn wilde vette vissoorten zoals Tonijn, Zalm, Makreel en Sardines. Echter zijn deze wilde varianten vaak heel duur vergeleken met de gekweekte Tonijn en zalm en andere vissoorten.

Wanneer je niet van vis houdt bevatten zaden en noten ook een hoge hoeveelheid Omega 3 vetzuren. Al is de Omega 6/ Omega 3 ratio vaak een stuk hoger dan 4:1. Lijnzaden zijn 1 van de voedingsproducten die meer Omega 3 dan Omega 6 bevatten.

Andere voedingsbronnen waar veel Omega 6 vetzuren in gebruikt worden zijn de gefrituurde voedingsproducten, veel oliën zoals zonnebloemolie en maïsolie bevatten ook heel wat Omega 6. Probeer deze voedingsmiddelen dan ook zoveel mogelijk te vermijden. En gebruik een supplement van Omega 3 om de ratio van Omega 6/ Omega 3 zo laag mogelijk te houden.

Conclusie

Omega vetzuren zijn essentiële vetzuren voor ons lichaam. Zowel de Omega 6 als de Omega 3 zijn van groot belang voor de functies van de organen. Wat nog meer van belang is, zijn de ratio tussen Omega 6 en Omega 3. De ratio dient zo laag mogelijk gehouden worden om te kunnen profiteren van de vele voordelen van omega 3.

Zo helpt omega 3 tegen droge ogen, Omega 3 helpt om de scherpte van de ogen te verbeteren, Omega 3 beschermt de ogen tegen veroudering en tegen macula degeneratie.

Zolang je de ratio maar op 4:1 of lager kunt houden zal je het risico op allerlei aandoeningen van de ogen, maar ook van het hart drastisch omlaag brengen.

De ratio zo laag mogelijk houden kan soms moeilijk zijn omdat de meeste voedingsmiddelen meer Omega 6 gaan bevatten dan Omega 3. Een supplement met Omega 3 kan dan helpen om de ratio wat lager te brengen.

  • Plantaardige Omega 3 Supplement kan je hier online bestellen
  • Omega 3 Supplement uit visolie kan je hier online bestellen
Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874521/

 

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven