Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

Je kan misschien medicatie nemen om de spijsvertering te verbeteren en om constipatie te voorkomen. Toch zijn er een groot aantal natuurlijke laxeermiddelen die kunnen helpen de spijsvertering verbeteren en dit op een natuurlijke manier. Een van de belangrijkste zaken zijn je dagelijkse voeding. Het is belangrijk om allereerst de juiste voeding te eten. Zodoende de spijsvertering te stimuleren met de juiste voeding. De natuurlijke laxeermiddelen kan je dan gebruiken als hulpmiddel.

Mensen die te maken krijgen met constipatie hebben vaak niet voor een lange periode deze natuurlijke laxeermiddelen nodig. Ze zijn echter wel nodig om meteen resultaat te verkrijgen en dus snel de stoelgang bevorderen. Maar na enkele weken moeten we in staat zijn om door enkele lichte aanpassingen aan ons dieet onze stoelgang vanzelf te bevorderen.

Sommige mensen gebruiken ook laxeermiddelen om af te vallen. Dat is niet meteen de juiste aanpak om op de lange termijn af te vallen. We zullen daarmee misschien wel enkele kilo’s kunnen kwijtspelen. Maar voor het verliezen van meerdere kilo’s zijn toch aanpassingen nodig aan het dieet en aan onze levensstijl. Het is zeker niet aangeraden om deze natuurlijke laxeermiddelen levenslang te blijven gebruiken.

laxeermiddelen tegen constipatie

Het doel van natuurlijke laxeermiddelen

Hoe ontstaat de stoelgang

Wanneer we een normale stoelgang hebben, dan zal de stoelgang bestaan uit een vorming van afvalstoffen. Ongewenste voedingsstoffen en elektrolyten in combinatie met water zullen dan worden afgescheiden.

Dat zal in de meeste gevallen bestaan uit een zachte substantie die dan makkelijk zijn doorgang vindt doorheen het spijsverteringsstelsel. De meeste van die stoffen uit onze voedingsmiddelen worden niet helemaal opgenomen in de maag, maar eerder in de kleine darm. Terwijl de dikke darm dan weer water zal opnemen.

Nadat de voeding doorheen de maag en de darmen heeft gereisd, komt het terecht in de endeldarm waar we het dan kunnen loslaten in het toilet.

Het hele proces vraagt heel veel van het lichaam. Daarbij zijn onze hormonen van invloed, is ook de bloedcirculatie van invloed. Maar ook de hoeveelheid water dat we in ons lichaam hebben heeft een grote invloed op de normale werking van de spijsvertering.

Wanneer hebben we te maken met constipatie?

We kunnen spreken van constipatie wanneer we minder dan drie keer per week stoelgang hebben. Hoewel sommige mensen reeds het gevoel kunnen hebben geconstipeerd te zijn wanneer ze niet elke dag stoelgang hebben. Die stoelgang kan dan zeer hard of droog aanvoelen en moeilijk zijn weg naar buiten vinden.

Hoe werken natuurlijke middelen tegen constipatie?

paardenbloem laxerend effectWanneer we onvoldoende water of vezels in het lichaam aanwezig hebben, kunnen we wel eens problemen ondervinden en kunnen we last hebben van constipatie. Dan kunnen we een beroep doen op natuurlijke laxeermiddelen.

Lees ook :  De Meest Krachtige Potentieverhogende Middelen!

De werking van natuurlijke middelen die de ontlasting bevorderen is vooral door het stimuleren van de spieren in de darmen. Ze zullen de spieren doen samentrekken, waardoor het voedsel makkelijker zijn doorgang vindt. Dat zal er ook voor zorgen dat de stoelgang wordt bevochtigd.

Waarom mogen we deze hulpmiddelen niet blijven gebruiken?

De grootste reden waarom we natuurlijke laxeermiddelen niet eeuwig mogen gebruiken is omdat het lichaam afhankelijk kan worden van deze middelen. Dat we zonder het gebruik van een natuurlijk laxeermiddel niet meer in staat zijn om op een normale manier stoelgang te bevorderen.

Daarom dat we een belangrijke nadruk leggen op het drinken van voldoende water en het eten van voldoende vezels. Alsook het inlassen van extra vormen van beweging. Om op die manier toch de problemen met de spijsvertering te verhelpen. En een normale stoelgang te helpen bevorderen. Zonder afhankelijk te worden van deze natuurlijke laxeermiddelen.

Let wel, ze kunnen zeer hulpvol zijn om te gebruiken in tijden van problematische stoelgang. Echter dienen ze niet om op de lange termijn dagelijks te blijven gebruiken.

De rol van vezels

Plantaardige voedingsbronnen worden gezien als gezonde voeding omdat ze laag zijn aan calorieën en enorm veel vezels bevatten. Vezels is het deel van de plantaardige voeding die we niet kunnen verteren. Op die manier helpen ze de voeding en later de afvalstoffen van die voeding door het spijsverteringsstelsel te transporteren.

Om constipatie te voorkomen wordt aangeraden om elke dag 20 tot 30 gram vezels te eten. Niet alleen voor het voorkomen van constipatie zijn vezels van belang. Vezels helpen om vele chronische ziektes te voorkomen en houden je op hetzelfde gewicht of helpen bij het afvallen.

Lijst met natuurlijke laxeermiddelen

Fenegriek

fenegriek laxerend effectFenegriek is meer bekend als een kruid om te koken. Het behoort tot de natuurlijke laxeermiddelen. De zaden zijn echter zeer geschikt om de maag te helpen en om constipatie te voorkomen. Fenegriek bevat heel wat vezels en belangrijke vitamines en mineralen. (1)

De hoeveelheid vezels is dan ook de hoofdreden waarom fenegriek zo goed werkt bij problemen met constipatie. En dus waarom we fenegriek kunnen rekenen bij de natuurlijke laxeermiddelen. Ze zullen daarnaast ook helpen voor een constante bloedsuiker. En zullen de pieken die ontstaan in de bloedsuikerwaarden door een koolhydraat-rijke maaltijd helpen balanceren.

Het wordt best genomen via een supplement. Dat is een gemalen versie van de zaden van de fenegriek plant. De zaden kunnen ook gebruikt worden maar de smaak is wat bitter.

Paardenbloem

paardenbloem constipatie

We haten dit kruid. Om de enige reden dat ze overal in onze tuin tevoorschijn komen waar we dat niet willen. In de zomer kunnen ze het gazon bij vele tuintjes volledig vernielen.

Zeker wanneer ze uitbloeien strooien ze hun honderden zaden over het gazon en heb je voor het weet honderden paardenbloemen in het gazon staan.

Het goede nieuws is echter dat dit een geneeskrachtige plant is. Niet alleen is de paardenbloem één van de beste vochtafdrijvende middelen. Ze kunnen heel goed werken in de preventie van nierstenen. Naast deze positieve effecten behoort de paardenbloem tot de natuurlijke laxeermiddelen. (2)

Lees ook :  Hoe kunnen we onkruid in gazon effectief gaan bestrijden?

De paardenbloem betreft een zeer oude plant. Meer dan 30 miljoen jaar oud is de paardenbloem. Om het maximum vochtafdrijvend effect van de paardenbloem te verkrijgen dien je de bladeren te gebruiken. De wortels van de plant worden gebruikt voor andere aandoeningen.

Diezelfde bladeren die verantwoordelijk zijn voor het vochtafdrijvend effect, zijn ook verantwoordelijk voor het laxerend effect. En dat kan heel snel gebeuren.

Enkele uren na het nemen van een paardenbloem supplement of het eten van bladeren van de paardenbloem kan je al stoelgang hebben.

Het zijn één van de sterkste natuurlijke laxeermiddelen en dienen om die reden met zorg gebruikt worden.

Ga daarvoor niet meteen 5 capsules nemen met paardenbloem. Neem er één en bekijk het resultaat. Als je er teveel van neemt in één keer kan je ernstige diarree krijgen.

Senna

senna tegen constipatieDe bladeren van de senna plant hebben positieve effecten voor de gezondheid. De senna plant behoort ook tot de natuurlijke laxeermiddelen. Het wordt terugvonden in vele huismiddeltjes en wordt in verschillende culturen gebruikt om constipatie te behandelen.(3)

Hier hoort hetzelfde als bij de paardenbloem. Wanneer je een senna supplement gaat gebruiken mag je niet meteen een hoge dosis gebruiken.

Elke persoon gaat anders reageren op elk verschillend kruid. Indien je heel gevoelig bent aan de Senna bestandsdelen en meteen erna naar het toilet moet gaan bij 1 capsule. En je hebt er 5 genomen, kan je met ernstige diarree te maken krijgen.

Senna wordt verondersteld als de sterkste in de lijst natuurlijke laxeermiddelen. Het wordt zwangere vrouwen om die reden dan ook afgeraden om dit kruid te gebruiken. Toch hangt het van je eigen persoon af, hoe je zal reageren op bepaalde natuurlijke laxeermiddelen.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die bijdragen aan de algehele gezondheid van het lichaam. Ze zijn vooral van groot belang voor een gezonde darmflora. Het bifidobacterium en lactobacillus produceren melkzuur en zullen daardoor de PH waarde in de darmen verlagen. Dat zal ervoor zorgen dat de stoelgang bevorderd wordt. Daarnaast hebben deze probiotica ook een ontstekingsremmende werking. (4) Het gebruiken van probiotica via een voedingssupplement zal de stoelgang zeker bevorderen.

Laxeermiddel om af te vallen

Heel wat mensen gebruiken natuurlijke laxeermiddelen om af te vallen. Dit is zeker geen goeie tactiek. We kunnen er echter wel enkele kilo’s mee kwijtspelen. Maar zullen daar helaas de hoeveelheid opgeslagen vet niet mee aanpakken. Om af te vallen voeren we beter enkele veranderingen door aan ons dieet en zorgen we voor meer beweging door een actieve levensstijl te hanteren.

Andere dingen die men kan doen

Bij het gebruiken van deze natuurlijke laxeermiddelen zal het probleem opgelost worden. Wat je daarna dient te doen is te zorgen dat vanaf nu, de spijsvertering beter gaat verlopen. En niet meer te maken zal krijgen met constipatie.

Hou de ontlasting niet in

ontlasting inhouden

Veel mensen gaan de ontlasting inhouden. Wanneer dit bijvoorbeeld ongepast voorkomt, zoals op restaurant of bij vrienden thuis. Uit schaamte of uit gemak wachten de mensen dan tot ze thuis zijn om naar het toilet te gaan. Dat is een zeer vaak voorkomende oorzaak van constipatie. Daardoor wordt al het vocht uit de ontlasting getrokken en kan het de spijsvertering drastisch gaan vertragen.

Lees ook :  Welke Voedingsstoffen Kunnen Helpen Nierstenen Voorkomen

Vezels en vitamines

Daarvoor gaan we eerst zorgen voor voldoende vezels. We gaan proberen om elke dag een 30 tot 40 gram vezels te eten via onze voeding. We gaan extra onverzadigde vetzuren toevoegen aan de voeding. En ervoor zorgen dat we voldoende vitamines B hebben. Vitamine B12 en Vitamine D zijn onder meer van belang bij het metabolisme en het goede verloop van het spijsverteringsstelsel.

Vezels vinden we dan weer vooral terug in volkoren producten. Volkoren brood en volkoren pasta zijn uitstekende bronnen van vezels. Ook zaden en noten bevatten hoge hoeveelheden vezels. Andere voorbeelden zijn peulvruchten.

Vezels zijn belangrijk omdat ze overtollige stoffen zullen helpen transporteren en uiteindelijk zullen aflaten via de stoelgang. Zorg daarom zeker voor 30 tot 40 gram vezels per dag. Combineer dat met voldoende inname van water.

Water

water drinken

Voldoende water drinken is niet alleen van belang voor het urineren en om je nieren te reinigen alsook het lichaam voldoende hydrateren. Water is ook van groot belang bij het vlot laten verlopen van de spijsvertering en misschien wel de belangrijkste natuurlijke laxeermiddelen.

Je mag dan wel 30 gram vezels gaan eten. Wanneer er geen vloeistof is om de vezels vooruit te helpen zullen de problemen aanhouden. Drink om die reden elk uur een glas water om te zorgen voor een constante hydratatie. Daarnaast zullen vezels ook gaan opzwellen in het spijsverteringsstelsel. In de maag wordt vloeistof genomen die de vezels moet helpen opvullen. Wanneer onvoldoende water aanwezig is, dan zullen de vezels minder vlot kunnen worden vervoerd doorheen de darmkanalen.

Bewegen

buikkrampen constipatie

Voldoende beweging zorgt ook voor een vlottere spijsvertering. Door elke dag 20 minuten extra te bewegen zal je de spijsvertering voor bijna de helft sneller laten werken en zal op die manier constipatie voorkomen. Het hart zal sneller pompen, waardoor ook het bloed sneller zal circuleren naar alle organen van de ademhaling. Ook de spieren zullen meer zuurstof ontvangen om deze bewegingen te kunnen blijven voltooien. Dit heeft ook een impact op de spieren die zich bevinden in het spijsverteringsstelsel. De spieren van de darmen en maag zullen vlotter kunnen werken en op die manier de spijsvertering versnellen.

In combinatie met het gebruiken van natuurlijke laxeermiddelen kan extra beweging heel wat verbetering teweegbrengen.

Cafeïne

koffie

Dit natuurlijk laxeermiddel is de reden waarom heel veel  mensen ’s morgens vroeg al naar het toilet moeten. Een kopje koffie in de morgen. Wanneer je geen fan bent van koffie kan je ook een kopje thee drinken. Cafeïne is niet goed voor de gezondheid wanneer we dat in hoge hoeveelheden gaan gebruiken. Maar 1 kopje in de morgen is zeker niet negatief voor de gezondheid. De cafeïne in koffie of in thee zal de spijsvertering meteen in gang zetten en zal het makkelijker maken om de stoelgang te bevorderen.

Bij het gebruiken van deze natuurlijke laxeermiddelen zal het probleem van constipatie binnen de kortste keren volledig opgelost zijn en kan je terug zonder problemen naar het toilet.

Gevaren

Er zijn helaas ook gevaren verbonden bij het gebruiken van natuurlijke laxeermiddelen. Het is daarom niet aangeraden om deze laxeermiddelen in hoge hoeveelheden en gedurende lange periodes te gaan gebruiken. We zien hierbij vooral een mogelijk verlies aan kalium. Door de verhoogde hoeveelheid van overtollige stoffen die worden afgevoerd, kunnen we ook te maken krijgen met een te hoge hoeveelheid kalium en andere mineralen die worden afgevoerd.

Bronnen:

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/652.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven