Wat Zijn De Nadelen Van Teveel Oestrogeen Bij Vrouwen?

Oestrogeen is de groep steroïdhormonen geproduceerd in de eierstokken en die en heel belangrijke rol spelen in de vrouwelijke voortplantingscyclus alsook in het ontstaan en behouden van de vrouwelijke seksuele kenmerken zoals borsten en menstruatie. Teveel oestrogeen komt meestal voor bij vruchtbare vrouwen tijdens de eisprong of ovulatie of gedurende de zwangerschap.

Het oestrogeenpeil kan tijdens de zwangerschap tot 100 keer zijn normale waarde hebben. Sommige neveneffecten van deze hoge oestrogeenniveaus zijn problemen met de schildklier, gewichtstoename, weinig seksuele behoefte, borstkanker en vocht ophouden.

Oestrogeen dominantie

Teveel oestrogeen kan ontstaan door een ongezond dieet te volgen, door stress, door externe hormonen. Maar kan ook ontstaan door blootstelling aan oestrogenen die we terugvinden in voedingsmiddelen en verpakkingen.

Bereide voeding of voedingsmiddelen die veel vet en suiker bevatten kunnen ervoor zorgen dat de oestrogeenwaarden gaan stijgen. Ook wanneer we met bepaalde voedingstekorten te maken hebben, verhoogt de kans om met teveel oestrogeen te maken te krijgen. Dit gaat dan vooral om een tekort aan magnesium en vitamine B6.

Echter is de meest voorkomende oorzaak voor teveel oestrogeen, de blootstelling aan xeno-oestrogenen. Dit zijn oestrogenen die we terugvinden in groeihormoon die vaak wordt toegediend aan dieren en die we dus ook innemen via de voeding. Het gaat dan vooral om gevogelte, maar ook rund heeft vaak nog restanten van deze groeihormonen in zich.

Ook pesticiden die worden gesproeid op groenten kunnen ervoor zorgen dat onze oestrogeenwaarden worden aangetast wanneer we deze groenten op ons bord krijgen.

Lees ook :  Wat is de Werking van Zink Tabletten?

Problemen met de schildklier

Door het hoge oestrogeenpeil kan de schildklier problemen ondervinden. Hoge oestrogeenniveaus zorgen ervoor dat de lever meer thyroxine-bindend globuline (TBG) gaat produceren. De aangemaakte TBG zal meer schildklierhormoon tegenhouden waardoor er minder schildklierhormoon aanwezig is in het bloed. Daardoor zal er minder schildklierhormoon vrijkomen voor de cellen die deze hormonen nodig hebben voor het metabolisme.

Gewichtstoename

Toenemen in gewicht is een nadeel van het hoge oestrogeenpeil. Deze hoge niveaus zorgen voor een grotere honger waardoor men dus meer gaat eten en aan gewicht toeneemt. Ook zou oestrogeen een rol spelen in het metabolisme.

Te hoog oestrogeen zou aanleiding geven tot een verhoogde vetopslag omdat het lichaam ervan uit gaat dat het extra voedingsstoffen moet opslaan om een eventuele zwangerschap te kunnen ondersteunen.

Het vet wordt dan bij vrouwen hoofdzakelijk vastgehouden in de heupen, billen en in het borstweefsel. Er kan ook cellulitis ontstaan in de billen en rondom de heupen. Bij mannen zien we eerder de opslag van buikvet wanneer een te hoog oestrogeen ontstaat.

oestrogeen onvruchtbaarheid

Minder zin in seks

Het libido kan worden aangetast door hoge oestrogeenniveaus. Het kan de zin in seks verzwakken tot zelfs volledig doen verdwijnen. Ook wordt het krijgen van een orgasme ook moeilijker door hoge oestrogeenwaarden. Waardoor seks dan minder leuk wordt.

Vasthouden van vocht

Wanneer het oestrogeen hoge waarden bereikt kan het lichaam beginnen overmatig vocht vasthouden. Dat gebeurt dan vooral in de borststreek en in de buik.

Borstkanker

Borstkanker heeft veel te maken met hoge oestrogeenwaarden. Het verhoogt het risico op borstkanker. De reden daarvoor is nog onbekend. Vaak worden vrouwen met (beginnende) borstkanker dan ook behandeld met sterke anti-oestrogene medicijnen.

Lees ook :  5 Krachtige Kruiden Voor Borstvergroting Met Snel Resultaat

Onvruchtbaarheid

Teveel oestrogeen of te weinig oestrogeen heeft nefaste effecten voor de vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als bij mannen.

Een onderzoek heeft aangetoond dat teveel oestrogeen er kan voor zorgen dat de embryo niet kan worden aangemaakt. Ook verhoogt de kans op cysten in en rondom de baarmoeder en eierstokken.

Oplossing voor het teveel oestrogeen?

Onze voeding aanpassen

Wanneer we een dieet volgen die ervoor gaat zorgen dat we meer vezels en minder vet gaan eten, dan zullen onze oestrogeenwaarden snel gaan dalen. We kunnen het teveel oestrogeen ook aanpakken door minder cafeïne te drinken.

Echter heeft groene thee wel een gunstig effect op de oestrogeenwaarden omdat het de metabolisering van teveel oestrogeen in het lichaam zou verbeteren. Cafeïne had in dit onderzoek geen effect op het oestrogeenpeil.

Maca

maca

Maca kan helpen om de hormonen terug in balans te brengen. De plant heeft ook een gunstig effect op de voortplantingsorganen waarbij de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen gaat verbeteren.

Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van maca is dat vrouwen een verbeterde gemoedstoestand ervaren. Deze effecten zijn voor een deel te vergelijken met die van de cafeïne in koffie en thee.

Het mechanisme daarachter wordt gezocht in zijn balancerend effect op de hormonen, maar ook door zijn inwerking op onze neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en endorfine.

Daarnaast zien we ook een beschermend effect tegen diabetes en tegen hartproblemen. Vooral dan door de krachtige antioxidanten in de plant.

Lees ook :  De Werking Van DHEA Plus De Bijwerkingen Daarvan!

Het supplement mag echter niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

DIM

dim broccoli

We kunnen een supplement gebruiken met DIM. Deze stof vinden we terug in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, radijzen en andere. Deze stof zal de hormonen terug in balans brengen en op die manier evenwicht in het lichaam herstellen.

DIM kan misschien gezien worden als het beste middel om teveel oestrogeen aan te pakken. Dit komt doordat het de aanmaak van goede oestrogenen zal stimuleren. En de aanmaak van slechte oestrogenen zal helpen blokkeren.

Verder zien we ook dat de verwerking van gebruikt oestrogeen stukken vlotter zal verlopen dankzij het DIM supplement. Omdat de werking van de lever wordt gestimuleerd en het gebruikte vrouwelijk hormoon niet meer terug in het lichaam terecht zal komen om daar het teveel oestrogeen te veroorzaken.

We zien ook een duidelijke daling van borstkanker en baarmoederkanker bij vrouwen die deze supplementen gebruiken.

Dankzij het DIM supplement kunnen we terug makkelijker gewicht verliezen en zullen we geen problemen meer ondervinden door de oestrogeendominantie in ons lichaam.

Ginkgo

ginkgo

Ginkgo heeft een groot aantal voordelen voor zowel mannen als vrouwen. We kennen het kruid allemaal wel voor onze hersenen. Er wordt beweerd dat het kruid kan helpen om het geheugen te bevorderen.

Maar ginkgo kan net zo goed gebruikt worden als anti-oestrogeen. Ginkgo heeft een verlagend effect op cortisol, prolactine, de aromatase, en op het totaal oestrogeen in het lichaam.

De plant heeft ook bloedverdunnende eigenschappen waardoor zowel de bloedsomloop en het libido worden gestimuleerd.

Een ginkgo supplement mag echter niet gebruikt worden bij mensen die medicijnen nemen om het bloed te verdunnen.

Referentie:

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682922.html

Deel dit bericht

Scroll naar boven