Hoog cortisol door stress

Hoe kunnen we een verhoogd cortisol door stress verlagen?

Hoog cortisol door stress is de meest voorkomende vorm bij mensen die te kampen hebben met een te hoog cortisol. Het dagelijks leven wordt drukker en drukker. Kinderen die opgroeien, een full time job, het huishouden. Alles moet snel gebeuren en mensen kunnen zich soms gestrest voelen. Stress kan ook op vele andere vlakken voorkomen bijvoorbeeld iemand die je lief was die uit je leven is verdwenen, herstellen van een ongeval. Al deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat we stress krijgen.

Sommige vormen van stress kunnen we echter niet voelen. En toch hebben we ze. Om hoog cortisol door stress te gaan verlagen kunnen we twee dingen doen. We kunnen cortisol verlagende middelen gaan gebruiken. Dit zijn vooral kruiden die cortisol verlagen of extra vitamines toevoegen aan je dieet die het cortisol gaan verlagen. Die middelen kunnen heel goed helpen om het cortisol te gaan verlagen tot zelfs terug te normaliseren. Een andere mogelijkheid is door meer ontspanning in ons leven te brengen. Wanneer we iets doen dat we leuk vinden zullen we automatisch gaan ontstressen.

Hoog cortisol door stress aanpakken met kruiden

Een hoog cortisol kunnen we met bepaalde kruiden die we adaptogenen noemen, terug gaan normaliseren. De best werkende kruiden daarvoor zijn Ashwagandha en Rhodiola.

Ashwagandha komt oorspronkelijk uit de Ayurveda, dit is de traditionele Indiase geneeskunde. Ashwagandha werd gebruikt in de Ayurveda om problemen met stress te verlichten en ook om het libido op te krikken.

Lees ook :  Teveel Oestrogeen Aanpakken Met Deze 4 Natuurlijke Middelen

In onderzoeken werd reeds vastgesteld dat een supplement van ashwagandha cortisol na enkele uren volledig kan normaliseren wanneer die te hoog piekt. Daarmee maakt dat het kruid één van de sterkste natuurlijke middelen om het cortisol te verlagen.

Het is verkrijgbaar in supplementen en dient genomen te worden in een dosis van 300mg tot 6.000 mg.

Andere voordelen van ashwagandha, waar mensen kunnen mee te maken krijgen wanneer ze een lange tijd te hoge cortisol hebben, is dat ashwagandha het vetpercentage gaat doen afnemen. De reden daarvoor kon men niet meteen aantonen. Men denkt dat de antioxidanten aanwezig in ashwagandha de bloedsuiker waarden kunnen manipuleren en op die manier meer energie kunnen omzetten. Ook neemt het uithoudingsvermogen toe bij het gebruik van ashwagandha en wordt het gebruikt tegen depressie.

Rhodiola daarentegen heeft een soortgelijke werking als Ashwagandha. Rhodiola is ook een adaptogeen kruid. Dit wilt zeggen dat het normale functioneren van de fysieke en mentale processen in ons lichaam zullen worden ondersteund en gegarandeerd door deze adaptogenen.

Het wordt gevonden in Europa en Azië en wordt hoofdzakelijk gebruikt als natuurlijk middel tegen stress. Mensen die moeten genezen van een langdurige aandoening kunnen ook rhodiola toegediend krijgen.

Een supplement van Rhodiola wordt ook aangeraden voor bodybuilders om het hoog cortisol door stress op de spieren en gewrichten te blokkeren.

Hoog cortisol door stress met vitamines

Vitamine C

Vitamines zijn in staat om hoog cortisol door stress te verlagen. De voornaamste vitamine die daarvoor dienst doet is de vitamine C. Er werd een onderzoek gedaan met een dosis van 1.000 mg vitamine C en men kon daarmee vaststellen dat het cortisol met 20% gedaald was.

Een andere test werd gedaan bij mensen die moesten een publiek gaan toespreken. Een bepaalde groep kreeg een supplement van vitamine C toegediend terwijl een andere groep een placebo toegediend kreeg. De groep die een supplement met vitamine C toegediend kreeg ervaarde minder stress tijdens de toespraak en hadden ook een aanzienlijk lagere cortisol waarde in hun lichaam dan de groep die een placebo had gekregen.

Lees ook :  Welke kruiden helpen tegen stress?

Vitamine B

Door de invloed van het hoog cortisol door stress kan na een lange periode onder stress te staan, de reserves van vitamine B uitgeput raken. De voornaamste B vitamines die kunnen worden uitgeput zijn de vitamine B5, B6 en B12. Deze vitamines, voor de B12 zijn van groot belang bij het op gang houden van het metabolisme. En zullen wanneer een tekort bereikt wordt, het hoge cortisol ook gaan vasthouden. Een vitamine B complex is hier de beste oplossing.

Vitamine D

Cortisol net als vitamine D worden aangemaakt door cholesterol. Wanneer er een constante stress aanwezig is, zal de productie van cortisol overuren moeten gaan maken. Dat zal problemen veroorzaken bij de vitamine D productie omdat de cortisol aanmaak voorrang zal krijgen. Daardoor kan er niet genoeg vitamine D aangemaakt worden. Bij het verhogen van de vitamine D door een supplement kan het cortisol terug in evenwicht gebracht worden.

Hoog cortisol door stress met ontspanning omdraaien

Wanneer we meer gaan ontspannen zullen we automatisch ook minder hoog cortisol door stress ervaren. Dat hangt natuurlijk af van de aard van de stress. Wanneer we te maken hebben met de dagdagelijkse stress dan zal dat makkelijk gaan dalen door een beetje extra ontspanning toe te voegen.

Echter wanneer we te maken hebben met beginnende depressie, of angstgevoelens, verlatingsangsten of het verliezen van iemand die je liefhad, zal dat waarschijnlijk niet met ontspanning alleen kunnen opgelost worden.

Lees ook :  De Werking Van DHEA Plus De Bijwerkingen Daarvan!

Dingen die je kunt doen zijn bijvoorbeeld gaan lopen.

Lopen laat de hersenen extra dopamine en endorfines aanmaken die je automatisch een prettiger gevoel geven en op die manier rechtstreeks de cortisol gaan aanspreken en gaan verlagen.

Hou er echter rekening mee dat je dan niet langer dan 45 tot 60 minuten aan één stuk gaat lopen, omdat na een langere periode de stress op de spieren en gewrichten te groot gaat worden en de cortisol productie enorm omhoog gaat gaan.

Om die reden ook wordt het afgeraden aan mensen die willen afslanken om lange cardio trainingen te doen.

Omdat je door de hoge aanmaak van cortisol juist moeilijker gaat afvallen.

Oosterse sporten zoals Tai Chi en Yoga kunnen ook hun nut hebben in het bestrijden van hoog cortisol door stress. Omdat je beter leert omgaan met je realiteit en bewuster wordt van wat je doet.

Ontspanning hoeft ook geen sport te zijn.

Voor sommige vrouwen is winkelen ook een vorm van ontspanning. Dat kan je ook wel helpen om stress te verlagen.

Dat kan je misschien later terug stress opleveren wanneer je de bankrekening bekijkt. Maar doen wat je leuk vindt is belangrijk om te ontstressen.

Dat hoeft niet meteen sport te zijn. Al is het wetenschappelijk wel aangetoond dat je met lopen deze endorfines gaat aanmaken die je automatisch een prettig gevoel geven.

Het rustiger aan doen is ook een manier om minder stress te hebben. Bijvoorbeeld door minder te werken of bepaalde activiteit opgeeft die teveel energie van je vragen in vergelijking met wat ze je bieden.

Bronnen:

Short communication: effect of vitamins E and C on cortisol production by bovine adrenocortical cells in vitro.

The Effects of Multivitamin Supplementation on Diurnal Cortisol Secretion and Perceived Stress

Vitamin D and the Occurrence of Depression: Causal Association or Circumstantial Evidence?

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven