Hoge Bloeddruk Door Stress Aanpakken!

In de hedendaagse maatschappij is hoge bloeddruk een veel voorkomend kwaaltje bij bijna 1 op de 3 mensen. De reden van een hoge bloeddruk kunnen heel uiteenlopend zijn. De belangrijkste daarvan zijn overgewicht en een ongezonde levensstijl. Ook hebben veel mensen een hoge bloeddruk door stress.

bloeddruk verlagen stress

De oorzaak vaststellen

Het belangrijkste bij het hebben van een hoge bloeddruk is de oorzaak gaan vaststellen. Vaak kan het een samenstelling van omstandigheden zijn. Hoge bloeddruk door stress is meestal maar tijdelijk. Echter gaat het hebben van stress vaak gepaard met een drukke agenda. Kleine kinderen of een belangrijke job die veel energie vraagt. Het huishouden en eventueel de sportvereniging kunnen veel tijd opslokken, waardoor een hoge bloeddruk door stress wel heel makkelijk kan voorkomen.

Deze hoge bloeddruk kan dan van blijvende aard zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld :

 • Roker bent
 • Veel alcohol drinkt
 • Klaargemaakte maaltijden koopt
 • Fastfood eet
 • Zwaarlijvig bent
 • Weinig aan sport doet
 • Veel koffie, thee of cola en energiedrank drinkt

gezond hartDeze oorzaken kunnen er dan voor zorgen dat je een blijvende hoge bloeddruk blijft vasthouden. Daar dien je dus meteen verandering in te brengen. Een hoge bloeddruk wordt gezien als een stille moordenaar. Dit komt omdat veel mensen niet op de hoogte zijn van hun hoge bloeddruk. De symptomen zijn niet altijd duidelijk, die symptomen zijn er zelfs niet altijd. Op die manier is het moeilijk om vast te stellen of je daadwerkelijk last hebt van een hoge bloeddruk of niet.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van De Werking Van Hibiscus?

Een hoge bloeddruk door stress kan je vaststellen wanneer je last krijgt van hartkloppingen of wanneer je opeens heel veel gaat transpireren. Ook kan je last hebben van migraine. Al heeft migraine niet altijd te maken met een hoge bloeddruk. Toch kan het een indicator zijn dat er iets aan de hand is.

Om er zeker van te zijn dat je last hebt van een hoge bloeddruk door stress dan kan je eerst misschien even een bad pakken of een massage ontvangen. Kortom iets doen waar je relaxt van wordt. En dan kort daarna de bloeddruk gaan opnemen.

Wanneer je merkt dat de bloeddruk normaal is. Dan weet je dat je last hebt van een hoge bloeddruk door stress. En dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om dat te gaan voorkomen.

Probeer de juiste ontspanning te vinden om de hoge bloeddruk door stress aan te pakken

Om de hoge bloeddruk aan te pakken dien je dus eerst en vooral de stress aanpakken. Je dient een activiteit te vinden die je doet ontspannen.

Ontspannende activiteiten zijn bijvoorbeeld :

  • Yoga : Al na enkele yoga sessies kan er reeds een verschil opgemerkt worden. Niet alleen zal de hoge bloeddruk door stress gaan dalen, je zal ook anders leren aankijken tegen stress en er makkelijker kunnen mee omgaan.
  • Tai Chi : Zelfde principe als yoga. Ook een ontspannende activiteit die vooral wordt beoefend door oudere mensen in het Westen om de flexibiliteit te behouden. Tai Chi is ook een zeer goede activiteit om stress te bekampen
  • Lopen, fietsen, krachttraining : Andere vormen van meer actieve sporten zijn ook aan te raden om de stress aan te pakken. Ze vragen iets meer inspanning maar zijn ook zeker doeltreffend.yoga tegen hoge bloeddruk
Lees ook :  Kruiden Tegen Hooikoorts | Natuurlijke Middelen

 

De levensstijl aanpassen

Mensen die een hoge bloeddruk door stress hebben, zijn ook vaak slachtoffer van een ongezonde levensstijl. Enkele aanpassingen aan de levensstijl kunnen wonderen doen.

Zo kan je :

 • Gezonder gaan eten. Dit houdt in meer groenten en fruit eten. Je maaltijden zelf bereiden. Ongezonde voedingsproducten vervangen door gezonde echte voedingsproducten
 • Stoppen met Roken
 • Geen Alcohol meer drinken
 • Geen Drugs gebruiken
 • Minder zout gebruiken in het eten
 • Fast Food vermijden

Ook al heb je last van een drukke agenda. Je gezondheid dient altijd op de eerste plaats te komen. Zeker als het gaat om een hoge bloeddruk. Een tijdelijke hoge bloeddruk door stress kan slechts tijdelijk zijn en kan een half uur na de stressvolle situatie al terug naar een normaal niveau gezakt zijn.

Echter wanneer er geen rekening gehouden wordt met de levensstijl kan een blijvende hoge bloeddruk ontstaan. En dan zullen aanpassingen aan de levensstijl en het verminderen van stress of daar beter mee leren omgaan, mogelijk niet meer helpen.

Doe er dus zo snel mogelijk iets aan voor het te laat is.

Een blijvende te hoge bloeddruk gaat gepaard met :

Light producten

Ook wanneer je denkt een gezonde levensstijl te hebben kan je toch een ongezond voedingspatroon hanteren. Zo zijn de light producten een mogelijke aansteker van een hoge bloeddruk. Dit komt omdat ze door het vet te verwijderen in de light producten, extra zout en/of extra suiker hebben toegevoegd om het toch een beetje smaak te geven.

Lees ook :  Waarvoor wordt meidoorn gebruikt?

Daardoor kan je de indruk krijgen dat je gezonde voeding aan het eten bent, terwijl je nog steeds veel te veel zout in je voeding gebruikt.

Gezonde voeding om hoge bloeddruk te vermijden

groenten tegen hoge bloeddrukGezonde voeding bestaat uit :

 • Onverzadigde vetzuren
 • Magere eiwitten
 • Volkoren producten
 • Duurzame koolhydraten (gevonden in o.a. volkoren producten)
 • Fruit
 • Groenten
 • Vezelrijk eten

Het is dus belangrijk om veel van deze voedingsstoffen te gaan eten. Onverzadigde vetzuren vind je vooral terug in noten, zaden en oliën van deze noten en zaden.

Magere eiwitten kan je terugvinden in kip, kalkoen, mager rundvlees. De witte vleessoorten bevatten over het algemeen meer magere eiwitten dan de rode varianten.

Indien je kiest voor rund of kalfsvlees kan je dan kiezen voor vlees met zo weinig mogelijk wit (vet) op het vlees. Het vet in vlees bevat hoofdzakelijk verzadigde vetzuren en die dien je zoveel mogelijk te vermijden.

Met deze tips zal je een hoge bloeddruk door stress zeker kunnen vermijden

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven