Helpt Omega 3 bij diabetes?

Helpt Omega 3 bij diabetes?

oesters omega 3Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken uit zichzelf. De belangrijke functie van insuline is om te helpen glucose om te zetten in energie. Dus mensen met diabetes hebben meer glucose in het bloed. Omega 3 bij diabetes kan daarbij helpen.

Omega 3 is een groep essentiële vetzuren die heel wat voordelen voor de gezondheid kunnen bieden. Eén van die voordelen is dus omtrent diabetes. Vele onderzoeken zijn reeds positief geweest, toch is er nog verder onderzoek nodig om de verdere voordelen van omega 3 bij diabetes beter te kunnen argumenteren.

Omega 3 vetzuren in combinatie met vitamine D supplementen kunnen bij zwangere vrouwen helpen om de baby te beschermen tegen het ontwikkelen van diabetes op latere leeftijd.

Een studie uit 1999 kwam tot de ontdekking dat wanneer Eskimo’s overgaan op een dieet hoog aan omega 3 vetzuren, hun bloedsuiker waarden drastisch gingen dalen. De studie was de eerste studie die een link kon leggen tussen Omega 3 bij diabetes.

Gemiddeld gezien, lijden heel weinig Eskimo’s aan diabetes. Doordat hun dieet hoofdzakelijk bestaat uit vis, die heel wat omega 3 vetzuren bevat. Maar omdat steeds meer Eskimo’s de levensstijl van het westen aan het overnemen zijn. Is diabetes iets waar steeds vaker voorkomt.

Bloedsuiker waarden

omega 3 zeevruchtenDe plasma glucose test wordt gebruikt om bloedsuiker bij mensen te controleren die tenminste de laatste 8 uur niet hebben gegeten. Deze test kan ook ontdekken of mensen risico lopen op diabetes of reeds een beginnende diabetes aan het ontwikkelen zijn.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Oestrogeen Verlagen Bij Mannen?

Mensen met beginnende diabetes hebben bloedsuiker waarden die heel hoog zijn, maar nog niet hoog genoeg zijn om gerekend te worden onder diabetici. Mensen die een glucose waarde tussen 100 en 125 mg/dL hebben worden gerekend onder beginnende diabetes. Mensen die boven de 125 mg/dL hebben worden gerekend onder diabetes. En mensen onder de 100 mg/dL worden gerekend als normale waarden.

Insuline resistentie

In 2009 werd een onderzoek gepubliceerd in de Hospital Nutrition en die stelde dat insuline resistentie hoge bloedsuiker waarden gaat helpen aanmaken.

Mensen die heel veel fastfood eten en lijden aan overgewicht hebben ook een verandering in de bloedsuiker controle. Zo kan het lichaam niet meer voldoende reageren tegen insuline.

Omega 3 bij diabetes

Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die gevonden worden in vette vis en in noten en zaden. Deze vetzuren zijn van belang voor de optimale gezondheid en kan alleen door een gezond dieet te volgen worden bereikt. De omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor bijna alle functies in ons lichaam. Het tekort aan deze essentiële vetzuren en de ongezonde levensstijl is net één van de grootste oorzaken die de diabetes pandemie deed ontstaan.

Omega 3 bij diabetes en insuline resistentie

bloedsuiker verlagenVeel wetenschappelijke studies tonen de voordelen van omega 3 vetzuren aan tegenover bloedsuiker waarden controleren. In een bepaalde studie werd aangetoond dat het gebruiken van een supplement met omega 3 vetzuren de bloedsuiker waarden doet dalen.

Lees ook :  Omega 3 tekort als vegetariër

De reden waarom de bloedsuiker waarden gaan dalen bij het gebruik van omega 3 supplementen is doordat de omega 3 vetzuren het bloedsuiker metabolisme gaan versnellen. Waardoor meer glucose wordt omgezet in energie. Om die reden kan je ook makkelijk afvallen met omega 3.

Het onderzoek toonde aan dat zowel de bloedsuiker waarden gingen dalen, net als de insuline resistentie ging dalen.

Door een omega 3 supplement in combinatie met af en toe bewegen te gaan combineren kan je echter nog meer glucose gaan omzetten in energie. Of het diabetes echt kan genezen is nog niet vastgesteld. Maar onderzoek daaromtrent is volop bezig.

Wel kan je, indien je een risico loopt op he
t ontwikkelen van diabetes deze richtlijnen gaan volgen om je risico’s drastisch te verminderen, om maar niet te zeggen, de risico’s volledig te gaan verbannen.

Een omega 3 supplement samen met gezonde voeding bestaande uit eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren. Zal de insuline resistentie en de  bloedsuiker waarden doen dalen. Door dan nog eens extra te gaan bewegen kan je nog meer voordeel doen. Naast het eten van onverzadigde vetzuren, vezels en eiwitten dien je ook heel veel fruit en groenten te eten. Die bevatten de nodige vitamines en mineralen om ervoor te zorgen dat de omega 3 volledig kan worden opgenomen en worden gebruikt door het lichaam.

Een tekort aan vitamine D wordt echter ook in verband gebracht met het ontwikkelen van diabetes. Zorg dus ook voor voldoende vitamine D.

Lees ook :  Hoe Werkt Omega 3 Tegen Haaruitval?

Omega 3 bij diabetes, voldoende vitamine D en een gezond dieet!

Wanneer je last hebt van overgewicht zal je niet alleen het risico op diabetes gaan verminderen. Het risico op hartziekten en andere cholesterol gerelateerde aandoeningen zullen dusdanig verminderen.

Gezonde voeding

omega 3 visWanneer je een supplement gebruikt met omega 3 vetzuren dien je ook natuurlijk een gezonde levensstijl hanteren. Zo zal je zoveel mogelijk gezonde voedingsproducten dienen te eten. Dit houdt in eiwitten, duurzame koolhydraten, veel groenten en fruit en onverzadigde vetzuren.

Eiwitten vindt men vooral terug in vleesproducten, maar ook in noten en zaden. Onverzadigde vetzuren kan je vinden in sommige fruitsoorten zoals avocado, maar vooral in vette vissoorten zoals zalm en makreel. Alsook noten en zaden bevatten hoge hoeveelheden onverzadigde vetzuren. Dezelfde noten en zaden bevatten dan ook nog eens duurzame koolhydraten. Andere bronnen van duurzame koolhydraten vind je vooral in volkoren producten.

Wanneer je een gezond dieet wilt volgen dien je ongeveer 30% te halen uit eiwitten, 30% uit vetten waarvan zoveel mogelijk onverzadigde vetzuren en zo weinig mogelijk verzadigde vetzuren, en 30% koolhydraten. De resterende 10% dien je te halen uit groenten en fruit. Op die manier zal je een gezond dieet volgen die je zal helpen beschermen tegen diabetes. Het zal ook helpen indien je reeds lijdt aan diabetes om de toestand niet erger te maken en misschien zelfs beter te maken.

Omega 3 bij diabetes in combinatie met een gezond dieet is de beste manier om de bloedsuiker en de insuline resistentie laag te houden.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven