Cortisol verlagen met vitamine C

Cortisol verlagen met vitamine C

Cortisol verlagen met vitamine C kan van toepassing zijn wanneer we een lange tijd onder stress staan en te maken krijgen met overgewicht, oververmoeid zijn of andere misschien wel ernstigere problemen krijgen.

Cortisol is een hormoon die wordt vrijgegeven uit de bijnier wanneer je onder stress staat. Het hormoon wordt in verband gebracht met het functioneren van het immuunsysteem, de metabolisering van glucose, het vrijlaten van insuline. Cortisol is ook van invloed op ontstekingen.

Een chronisch verhoogd cortisol kan het normaal functioneren van het geheugen en de concentratie tegenwerken. Spiermassa doen afnemen. Het kan de werking van de schildklier doen afnemen. Bij een lange periode van een te hoog cortisol kan je ook makkelijk met overgewicht te maken krijgen.

Het is dus belangrijk dat we ervoor zorgen dat het cortisol binnen de normale waarden blijft. Een te lange periode van een verhoogd cortisol kan ons teveel problemen bezorgen. We kunnen het cortisol verlagen met vitamine C. Doordat vitamine C van invloed is op de werking en de symptomen van stress in het lichaam.

Cortisol verlagen met vitamine C

Onderzoeken

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de werking van vitamine C en men is tot de conclusie gekomen dat we kunnen het cortisol verlagen met vitamine C. Dit is reeds aangetoond bij dieren, en is ook aangetoond bij mensen. We gaan de verschillende onderzoeken bespreken en de resultaten ervan vergelijken.

Lees ook :  Snel gewicht verliezen met warm water en citroen

Dierstudie

Cortisol verlagen met vitamine C is aan het licht gekomen wanneer onderzoekers van de universiteit van Alabama een onderzoek gingen doen met dieren.

De onderzoekers hadden ratten onder stress geplaatst en dit voor enkele uren per dag gedurende 3 weken.

Ze gaven de ratten 200 mg vitamine C en een andere groep ratten gaf men een placebo. De ratten die vitamine C kregen toegediend hadden verlaagde waarden aan cortisol en andere hormonen die gepaard gaan met stress.

Studie met mensen

Een studie met mensen toonde een soortgelijk resultaat. Het onderzoek ging door in Duitsland. Daar gingen de Duitse onderzoekers de effecten van supplementen met vitamine C gaan onderzoeken bij mensen die voor een publiek moesten spreken.

Het spreken voor een publiek wordt verondersteld als een sterke vorm van stress. De deelnemers kregen een supplement van 1000 mg vitamine C toegediend en andere kregen een placebo toegediend. Ze kregen dit toegediend net voordat ze moesten spreken voor het publiek.

De onderzoekers ontdekten dat de mensen die een vitamine C supplement hadden genomen, een lagere cortisol waarde hadden in het bloed. Ook was de bloeddruk een stuk lager dan bij de mensen die geen supplement met vitamine C hadden gekregen.

Daarbovenop voelden de mensen die het supplement hadden gebruikt minder stress tijdens het spreken dan de groep die geen supplement gebruikten.

Lees ook :  Alternatieve behandeling voor levercirrose

Welke Dosering nodig om cortisol verlagen met vitamine C

Vitamine C lijkt effectief te zijn in het verlagen van cortisol wanneer een dosis van 1.000 mg wordt toegediend. Let daarbij wel op dat je niet te vlug een hoge dosis vitamine C mag toedienen. Dat kan namelijk lijden tot diaree. Je gebruikt om die reden beter een supplement met vitamine C tijdens het eten.

Vitamine C supplementatie kan bij bepaalde medicijnen tegenwerken. Dit betreffen hoofdzakelijk medicijnen tegen kanker. Wanneer je medicijnen tegen kanker neemt praat je beter eerst met je arts vooraleer je wilt beginnen met een vitamine C supplement.

Andere vitamines die belang hebben

Hoewel vitamine C gezien wordt als één van de beste vitamines om het cortisol te verlagen (bron) zijn er ook nog andere vitamines die belangrijk zijn bij het verlagen van het cortisol.

Vitamine B

Wanneer je lange periode onder stress staat kunnen de reserves van vitamine B volledig uitgeput raken. Dit betreft vooral de vitamines B1, B5 en B6. Deze vitamines steunen de werking van de bijnier. Hoe meer cortisol wordt aangemaakt hoe meer die vitamines dus nodig zijn. Bij chronische stress is er dus vaak een tekort aan deze vitamines. Door te zorgen voor voldoende vitamine B kan je schommelingen van het cortisol tegengaan.

Vitamine B12

Vitamine B12 is van belang om energie te leveren en het vormen van bloedcellen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot stress en hoge cortisol waarden. Het omgekeerde kan echter ook gebeuren. Je kan opeens een tekort aan cortisol krijgen waneer het lichaam probeert om het vitamine tekort te compenseren door het hormoon daarvoor te gebruiken.

Lees ook :  De Werking Van DHEA Plus De Bijwerkingen Daarvan!

Vitamine B12 tekort zorgt ook altijd voor een verkeerde balans tussen de verschillende hormonen. Dat zal leiden bij mannen tot een verhoogd oestrogeen en een verlaagd testosteron. Bij vrouwen zal dit leiden voor een verlaagd oestrogeen en een verhoogd cortisol zowel bij mannen als bij vrouwen.

Vitamine D

Vitamine D kan een soortgelijke functie voor cortisol vervullen in het lichaam. Deze zonneschijnvitamine is net als cortisol gemaakt van cholesterol.

Cortisol die wordt geassocieerd met noodgevallen, de aanmaak van cortisol zal voorrang krijgen tegenover de aanmaak van vitamine D.

Wanneer je een tekort aan vitamine D kan dat komen door een langdurige uitputting van cortisol. Een supplement met vitamine D kan dan helpen om de cortisol terug in balans te brengen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven