Brandend Maagzuur: 6 Belangrijkste remedies

Brandend Maagzuur: 6 Belangrijkste remedies

Maagzuur is nodig voor de optimale vertering van ons voedsel. Hoewel wanneer er teveel zuur ontstaat in de maag. Kan dat zorgen voor brandend maagzuur of een aandoening die we de refluxziekte heten.

We kunnen te maken krijgen met ongemakkelijke en soms zelfs pijnlijke symptomen. Waaronder gas, een opgeblazen gevoel, een brandend gevoel in de maag of in de keel, droge hoest en pijn in de borst.

De meeste mensen krijgen met deze symptomen van brandend maagzuur te maken van tijd tot tijd. Dat kan erger worden wanneer bepaalde voedingsproducten worden gegeten.

brandend maagzuur

Maar er zijn ook nog andere redenen waarom brandend maagzuur kan ontstaan. Zo kunnen we te maken krijgen met brandend maagzuur wanneer we te snel eten, of wanneer we onvoldoende ons voedsel gaan kauwen. Te snel gaan liggen na het eten verhoogt ook de kans op problemen met brandend maagzuur.

Overgewicht, zwangerschap en andere medische toestanden kunnen er ook toe leiden dat er meer zuur wordt aangemaakt in de maag. Wat dan resulteert in brandend maagzuur van tijd tot tijd.

De symptomen identificeren

Kijk voor symptomen van een slokdarminfectie

Brandend maagzuur kan een symptoom zijn van een infectie aan de slokdarm. Daardoor wordt de slokdarm ontstoken en wordt het weefsel beschadigd. De slokdarm wordt ook nauwer waardoor het makkelijker wordt om te verslikken in het voedsel.

Wanneer dit onbehandeld blijft kan een slokdarminfectie ernstige schade aanrichten en slokdarmkanker doen ontstaan.

Bekende symptomen zijn:

 • Moeizaam slikken
 • Brandend maagzuur
 • Pijn in de borst tijdens het eten
 • Griep gepaard met brandend maagzuur

Onmiddellijk dokter raadplegen wanneer:

 • Wanneer het blijft aanhouden ook al heb je al verschillende remedies geprobeerd
 • Wanneer eten moeilijk wordt
 • Samengaat met symptomen van griep zoals hoofdpijn, koorts en spierpijn
 • Kortademigheid na het eten of pijn in de borst na het eten
 • Een bezoek aan de dienst spoedgevallen is aangeraden wanneer de pijn in de borst langer dan een tiental minuten blijft aanhouden

Kijk voor symptomen voor maagslijmvliesontsteking (gastritis)

Brandend maagzuur kan ook een symptoom zijn van een maagslijmvliesontsteking. Een maagslijmvliesontsteking of gastritis is zoals de naam doet vermoeden, een ontsteking van het maagslijmvlies.

De bescherming die het maagslijm biedt kan door de ontsteking ernstig verminderen. Daardoor kunnen andere enzymen schade aanrichten aan het maagslijmvlies. Bekende symptomen zijn brandend maagzuur. Gastritis is niet te vergelijken met een maagzweer, maar kan op de lange termijn wel een maagzweer helpen ontstaan.

bekende symptomen voor gastritis (maagslijmvliesontsteking) zijn:

 • Dyspepsie (opgeblazen gevoel in de maag)
 • Brandend maagzuur
 • Pijn in de buik
 • De hik
 • Zin in eten neemt af
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Donkere stoelgang

Kijk voor symptomen van gastroparese

Gastroparese is een aandoening waarbij de bewegingen van de spieren in de maag niet meer naar behoren werken. Die verhinderen de maag om volledig leeg gemaakt te worden. Dit kan voor brandend maagzuur zorgen en kan er ook voor zorgen dat we moeten overgeven door resterend maagzuur via de slokdarm weg te voeren. Dit komt echter meer voor bij mensen met diabetes of mensen die net een operatie aan de maag of darmen hebben ondergaan.

Symptomen van gastroparese:

 • Overgeven
 • Misselijkheid
 • Het gevoel dat we vol zitten, reeds na een zeer kleine hoeveelheid
 • Opgeblazen buik
 • Pijn in de buik
 • Veranderingen in de bloedsuikerwaarden
 • Geen honger meer
 • Gewichtsverlies

Meteen naar de dokter gaan wanneer brandend maagzuur gepaard gaat met

Wanneer brandend maagzuur gepaard gaat met een aantal symptomen is het beter dat we meteen dokter raadplegen. Dit omdat onderliggende ernstige aandoeningen de oorzaak kunnen zijn van het brandend maagzuur

Lees ook :  Endorfine Tekort Aanvullen Op een Natuurlijke Manier

Voorbeelden zijn:

 • druk of pijn in de borst
 • kortademigheid
 • ernstig zweten
 • duizeligheidheid

Onze levensstijl veranderen om brandend maagzuur te verminderen

Slaap voldoende

Niet voldoende slapen kan ervoor zorgen dat we meer stress hormonen gaan aanmaken. Dit kan brandend maagzuur in de hand werken. Het verhoogt ook het risico voor chronische aandoeningen en een lagere levensverwachting.

Wanneer je problemen ondervind met slapen of slapeloosheid kan je enkele van deze tips gebruiken.

Zorg daarbij ook voor een koele slaapkamer om te slapen, en vermijd alle cafeïne-rijke of alcoholische dranken 4 tot 6 uur voor het slapen gaan. Ook eten we beter de laatste keer 4 uur voor het slapen gaan.

Slaap op je zij

Slapen op je maag of slapen op je rug na een maaltijd kan maagzuur helpen ontwikkelen. Wat op termijn kan leiden tot brandend maagzuur en problemen met de vertering. Probeer te slapen op je linkerzijde met een kussen tussen je knieën om stress op de ruggengraat, heupen en lage rug te voorkomen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het slapen op de linkerzijde de vloei van maagzuur naar de slokdarm verminderd. En dus ook brandend maagzuur gaat verhinderen en misschien ook verhelpen.

 • Plaats je knieën licht naar de borst toe. Het kussen voor je hoofd dient de ruggengraat recht te houden. Een opgerolde handdoek onder je heupen kan ook helpen om de ruggengraat te ondersteunen.

Wanneer je een verkoudheid hebt of problemen met de ademhaling kan je het hoofd net iets hoger leggen op het kussen. Om de nek te ondersteunen met het kussen, maar toch nog steeds comfortabel blijft voor het hoofd.

Een kussen die te laag ligt kan spanning op de nekspieren teweegbrengen en zorgt ervoor dat de schouders, rug en nek het hoofd dan moeten in balans houden. Dit zal stress, hoofdpijn en brandend maagzuur stimuleren. Kies een kussen die de nek, de borst en de lage rug mooi op één lijn houdt.

Draag losse kleding

Hoewel dit misschien nogal vergezocht mag klinken. Het dragen van strakke kleding kan brandend maagzuur stimuleren. Zeker wanneer we reeds overgewicht hebben. Het zal de druk op de buikstreek verhogen en kan op die manier maagzuur terug naar de slokdarm duwen. Om die reden dragen we beter comfortabele kleding wanneer we last hebben van brandend maagzuur.

Vermijd bukken en stretchen na het eten

Sommige mensen die willen afvallen kunnen meteen na het eten enkele oefeningen doen om de spijsvertering vlotter te laten verlopen. Echter wanneer we last hebben van brandend maagzuur is dit zeker niet aan te raden.

We dienen zeker 2 tot 4 uur na het eten elke vorm van oefening trachten te vermijden. Wanneer je reeds last hebt van brandend maagzuur kan zelfs de lichtste buiging of stretch, zelfs het doen van trappen, reeds zorgen voor opkomend brandend maagzuur. Rustig wandelen daarentegen zal brandend maagzuur verminderen en helpen bij een gezonde spijsvertering.

Kauw het voedsel voldoende

Voldoende kauwen maakt het makkelijker om voedsel te kunnen doorslikken en zal ook helpen bij de algemene vertering. Dit zal helpen brandend maagzuur verminderen tot zelfs voorkomen.

Daarnaast verhoogt het de opname van belangrijke voedingstoffen uit het eten en het loslaten van belangrijke enzymes die helpen bij gewichtsverlies en verminderd de drang om kort na het eten terug iets te eten.

Stop met roken

Roken stimuleert de uitvloei van zuur. Het verzwakt de spier reflexen in de keel en beschadigd de membranen. Roken vermindert de aanmaak van speeksel en speeksel is belangrijk om zuur te neutraliseren.

Brandend maagzuur dieet

Drink voldoende water

water drinken maagzuur

Eén van de beste brandend maagzuur tips is natuurlijk om voldoende water te drinken. Water heeft een neutrale zuurtegraad. Dat helpt om die manier om overtollig maagzuur te neutraliseren. Het zal ook helpen om voedingsstoffen op te nemen.

Drink zeker één glas water elke 2 uur. Per dag komt dat neer op een gemiddelde van twee liter water. Mensen met brandend maagzuur kunnen water kiezen met een hogere PH waarde. Een PH van 8 of hoger kan helpen om het zuur te neutraliseren.

 • Bij het drinken van koffie, thee of andere dranken met cafeïne is een glas water bij elke portie aangeraden
 • Onvoldoende water drinken kan lijden tot uitdroging. Uitdroging kan zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid, onregelmatige hartslag en kortademigheid
Lees ook :  Hoge Bloeddruk Door Stress Aanpakken!

Hou een dagboek bij met je voeding

Er is geen specifiek brandend maagzuur dieet die zal helpen om alle mogelijke oorzaken van brandend maagzuur te voorkomen. De enige manier om erachter te komen welke voedingsproducten bij jou persoonlijk problemen veroorzaken is door een dagboek bij te houden.

Door het bijhouden van je voedingsgewoontes kan een dokter beter begrijpen welke voedingsproducten problemen veroorzaken. Of misschien kan je dat zelf ook wel opmerken. Ze bijhouden in een dagboek is makkelijk omdat je ze dan niet zal vergeten.

Vergeet daarbij ook niet het merk. Zo kan bepaalde tomatensaus van merk A problemen veroorzaken. En van merk B niet.

Wat dien je te noteren?

 • De hoeveelheid voedsel, het type en de dranken (wanneer je bijvoorbeeld gekocht sinaasappelsap gebruikt, schrijf het merk er ook op, elk merk gebruikt andere toegevoegde stoffen)
 • tijdstip
 • de ernst van de symptomen

Eet kleinere gezondere maaltijden

Door 5 a 6 kleinere maaltijden te eten zullen we een vlottere spijsvertering ontwikkelen. Dat zal niet alleen helpen om gewicht te verliezen en de hoeveelheid energie in het lichaam verhogen. Het zal ook helpen brandend maagzuur voorkomen.

Je kan hier berekenen hoeveel calorieën je nodig hebt per dag.

Andere brandend maagzuur tips bij het eten van kleinere porties zijn

 • Gebruik kleinere borden om van te eten
 • Vul je bord in de keuken en eet in de living
 • Koop kleinere doosjes om de snacks in te stoppen, zo zorg je ook voor kleinere hoeveelheden
 • Maak geen grote porties eten klaar

Voorkom voeding die brandend maagzuur gaat stimuleren

Toegevoegde suikers, gefrituurde en bewerkte voeding, gesuikerde dranken, rood vlees, margarine… kan allemaal bijdragen tot het ontsteken van de slokdarm. Maaltijden die veel vet bevatten zullen er ook voor zorgen dat de maag niet volledig kan leeggemaakt worden. Daardoor wordt het risico op brandend maagzuur verhoogd.

Chili pepers en zwarte pepers bevatten casaicine en peperine. Hoewel dit zeer goede stoffen zijn om de spijsvertering te verbeteren en uiteindelijk om te helpen bij het afvallen. Kunnen ze bij sommige mensen wel zorgen voor het ontstaan van brandend maagzuur. Indien je weet gevoelig te zijn aan pepers of andere pikante voeding dien je die beter te vermijden. Een goed alternatief zou dan kunnen paprika’s zijn.

Chocolade zorgt voor een relaxerend effect in de slokdarm. Doordat het methylxanthine bevat. Dat kan ervoor zorgen dat zuur makkelijk naar de slokdarm kan vloeien.

Eet gezonde voeding

Veel gezonde situaties zullen voorkomen dat overtollig zuur in de maag gaat ontstaan. En zullen ook helpen voorkomen dat de slokdarm of de maag gaat ontsteken. Ze zullen de nodige voedingsstoffen leveren die van belang zijn voor de functies van ons lichaam.

Ook zullen deze voedingsstoffen bijdragen een gezond gewicht en de nodige vezels bevatten om de spijsvertering te verbeteren. Hoewel we bij gastroparese niet teveel vezels dienen te eten. 25 gr voor vrouwen en 38 gr voor mannen is de standaard.

 • Groene bladgroenten (hoog aan antioxidanten en plantaardige vezels)
 • Artisjok
 • Paprika (hoog vitamine C)
 • Volkoren granen (bruine rijst, haver, lijnzaad)
 • Bonen en linzen
 • Gevogelte
 • Vette vis
 • Noten

Het juiste fruit eten

appel maagzuur

We kunnen wel denken, fruit is gezond. En dat klopt, fruit is natuurlijk gezond. Hoewel voor sommige mensen, fruit net voor problemen kan zorgen. Citrusvruchten bijvoorbeeld bevatten citroenzuur. Citroenzuur zal de aanmaak van zuur in de maag net gaan stimuleren. Mensen die reeds problemen hebben met overmatig zuur in de maag kunnen dan kiezen voor andere fruitsoorten die dit niet bevatten.

Zoals:

 • Appelen
 • Bananen
 • Meloen
 • Komkommer

Gebruik gezonde olie om te koken

Bepaalde soorten olie zullen helpen om overtollig zuur in de maag aan te pakken. Dit zijn dan vooral de soorten die omega 3 en omega 6 bevatten. Voorbeelden daarvan zijn

 • Lijnzaadolie
 • Canola olie
 • Olijfolie
 • Soja olie
 • Koolzaad olie

Deze olie kunnen we gebruiken bij het bereiden van al onze koude gerechten. Wanneer we de olie gebruiken om te bakken kiezen we beter voor palmolie.

Gebruik probiotica

Probiotica zijn natuurlijke bacteriën die worden gevonden in de maag. Ze helpen het spijsverteringsstelsel gezond te houden en geven een boost aan het immuunsysteem. Ook zorgen ze voor het bestrijden van ontstekingen. Probiotica kunnen we vinden in yoghurt, melk, soja en in zuivelproducten.

Eet een yoghurt of neem een probiotica supplement op een lege maag met een glas water. Je kan ook de capsule vermengen met water.

Lees ook :  Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

Vermijd knoflook en ajuinen

Terwijl knoflook en ajuinen niet zullen zorgen voor het brandend maagzuur, hebben onderzoeken ontdekt dat ze de symptomen ervan kunnen erger maken. Mensen die vaak last hebben van overtollig zuur kunnen dus om die reden beter knoflook en ajuinen vermijden.

Knoflook en ajuinen zijn zeer gezond voor het hart en voor de ademhaling. Wanneer de problemen met overmatig zuur in de maag opgelost zijn kan terug naar hartenlust worden genoten van deze voedingsmiddelen.

Vermijd alcohol

Matige consumptie van alcohol heeft enkele voordelen voor het hart en voor de spijsvertering. Toch kan het bij mensen die daar gevoelig voor zijn zorgen voor ontsteking en schade aan de slokdarm.

Het drinken van hoge hoeveelheden alcoholische dranken verhoogt de kans op overtollig zuur in de maag. Dit is vooral het geval bij bier en wijn, maar ook alle andere alcoholische dranken verhogen dat risico. Eén glas per week is daarom het maximum.

Alternatieve methodes en kruiden tegen brandend maagzuur

Kamille thee drinken

kamille maagzuur

Kamille thee wordt gebruikt als een remedie tegen indigestie, en dit gedurende duizenden jaren. Ook wordt kamille heel vaak gebruikt bij mensen om beter in te slapen. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat kamille ontstekingen verminderd.

Kamille kan gebruikt worden in thee.

Rode iep (Ulmus Rubra)

Rode iep stam bevat slijmstof, een stof die een gel wordt wanneer we die mixen met water. Dat vormt een bescherming voor de slokdarm, de maag en de darmen. Dat verlaagt de irritatie en het vormen van zuur. De antioxidanten in de rode iep zullen ook helpen om bescherming te bieden tegen maagzweren en ontstekingen.

Rode iep is beschikbaar in capsules en in thee vorm. Je dient rode iep te gebruiken enkele uren vooraleer je een ander middeltje gebruikt tegen overtollig zuur. Omdat het de opname van andere stoffen kan vertragen.

De aanbevolen dosis bedraagt 500 mg, tenminste 3 tot 4 keer per dag. Dit gedurende 4 tot 8 weken of tot de problemen verminderen. Neem met een glas water. Rode iep is niet aangeraden voor kleine kinderen zonder vooraf met een dokter te praten.

Gember

Onderzoek toont aan dat 1 tot 2 gram verse gember of gemberpoeder, tenminste één uur voor de maaltijd kan helpen bij de spijsvertering. Ze zullen ook de symptomen van overtollig zuur verminderen.

Gember helpt ook om misselijkheid en overgeven tegen te gaan. Ook zal het ervoor zorgen dat ontstekingen in en rond de slokdarm en de maag worden verhinderd. Gember is bijna in elke supermarkt verkrijgbaar.

Bakpoeder of baksoda

baksoda

Bakpoeder of baksoda wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om zuur te helpen neutraliseren in de maag. Ook helpt het bij de spijsvertering. Baksoda is beschikbaar in poeder. We kunnen dit tot vier keer per dag gebruiken tenminste 1 a 2 uur na het eten. Het is niet aangeraden om baksoda te gebruiken op een overvolle maag.

Door 1 theelepel baksoda te mengen in een glas water kunnen we overtollig zuur in de maag gaan neutraliseren. Je kan eventueel honing toevoegen voor de smaak te verbeteren. Het is niet aangeraden om baksoda langer dan twee weken te gebruiken. Baksoda hier online bestellen

Kauwgom gebruiken

kauwgom tegen brandend maagzuur

Kauwen op een suikervrije kauwgom gedurende een half uur na elke maaltijd kan de symptomen van brandend maagzuur verminderen. Het stimuleert de aanmaak van speeksel. En zal op die manier helpen om overtollig zuur te neutraliseren.

 • Suikervrije kauwgom bevat meestal xylitol, deze stof blokkeert de bacteriën die tandplak veroorzaken.
 • Suikervrije kauwgom is beter dan kauwgom met suiker, omdat bij kauwgom met suiker het speeksel dikker wordt en uitdroging sneller voorkomt.
 • Vermijd munt in de kauwgom omdat munt het zuur kan stimuleren

Vermijd pepermunt of munt

Pepermunt zal de wand tussen de slokdarm en de maag gaan ontspannen. Dat vergemakkelijkt het doorstromen van brandend maagzuur naar de slokdarm. Ook zal het de symptomen erger maken.

Medicatie gebruiken

medicatie brandend maagzuur

Indien de alternatieve methodes met kruiden en andere tips tegen brandend maagzuur niet helpen kunnen we overgaan tot de laatste stap. Medicatie nemen voor brandend maagzuur.

De medicatie die wordt aangeraden is Omeprazol. Deze medicatie zal uiteindelijk het overtollig zuur gaan verminderen doordat de aanmaak van maagzuur deels wordt verminderd. Op die manier krijgen we minder te maken met de symptomen van overtollig zuur.

Dit medicijn kan echter ook worden ingezet voor zure oprispingen en een opgeblazen gevoel. Maagpijn en eventuele andere maagklachten kunnen er ook mee worden behandeld.

Het kan echter ook worden gebruikt als bescherming van de maag. De dosering die bijna altijd wordt voorgesteld bedraagt tussen de 20 en 40 mg per dag. Om die reden zijn capsules van 20 mg aangeraden. Eerst kunnen we een week proberen met een dosis van 20 mg. Indien de symptomen niet verbeteren kunnen we overgaan tot 2 capsules per dag met een totale dosis van 40 mg.

Omeprazol kan soms in het begin zorgen voor een slaperig gevoel. Om die reden is het handig om de eerste capsules ’s avonds te nemen en de effecten af te wachten. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden eerst een dokter te raadplegen alvorens dit medicijn te nemen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven