Hoe kan je jezelf beschermen tegen griep en coronavirus?

Met de griep en het coronavirus in het land is het belangrijk dat we weten hoe we ons kunnen beschermen tegen deze ziektes. Veel van de preventieve gewoontes zijn zowel van toepassing bij griep als bij het coronavirus. In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in.

Griep is een infectie van de luchtwegen waar miljoenen mensen jaarlijks mee geconfronteerd worden. Iedereen kan het virus krijgen, al zal niet iedereen daar symptomen van ervaren. Belangrijke symptomen zijn koorts, lichamelijke pijn, loopneus, hoesten, keelpijn en vermoeidheid.

In de meeste gevallen zijn deze symptomen na een week terug verdwenen. Daarna zullen de meeste mensen volledig hersteld zijn. Voor ouderen kan de griep zeer gevaarlijk zijn. Zij hebben een zwakker immuunsysteem en kunnen uiteindelijk longontsteking ontwikkelen. Tot 85% van de mensen die sterven van de griep, zijn 65 plussers. Wanneer we ons in deze groep bevinden is het zeer belangrijk om deze hulpmiddelen beschreven in dit artikel, te volgen.

griep coronavirus

Hulpmiddelen tegen griep en corona virus

Was je handen regelmatig

De griep kan tot 24 uur overleven op bijvoorbeeld deurklinken en andere zaken die we met verschillende mensen delen. Het is daarom belangrijk dat we er een goede handhygiëne op nahouden. Handen wassen is van groot belang wanneer we eten klaarmaken en wanneer we een bezoek brengen aan het toilet. Het gebruik van desinfecterende handgel kan hierbij zeker en vast helpen.

Het wassen van de handen is belangrijk om griep te voorkomen, maar het is ook van belang dat we niet al teveel onze neus, mond en ogen aanraken. Het virus kan zich verplaatsen in de lucht maar het kan ook in ons lichaam dringen door met de handen het lichaam aan te raken. Bij het hoesten of niezen gebruiken we beter de elleboog in plaats van de hand om voor onze mond te brengen.

handen wassen

De handen wassen dient te gebeuren met een desinfecterende handgel op basis van alcohol. We dienen ze ook minstens 20 seconden te wassen om alle mogelijke besmette plaatsen te reinigen. Denk ook aan de nagels en specifiek onder de nagels indien deze vuil of lang zijn.

Versterk je immuunsysteem

vitamine c immuunsysteem

Dit is misschien wel de belangrijkste voorzorgmaatregel om het griepvirus EN het coronavirus niet te krijgen. In de meeste gevallen is het immuunsysteem in staat om het virus te bestrijden, dat betekent ook wanneer we ermee in aanraking komen.

Een sterk immuunsysteem verlaagt eerst en vooral de kans op een besmetting. Verder zal het de symptomen verzwakken indien we toch besmet worden en zal het virus minder lang kunnen overleven in ons lichaam omdat onze afweersysteem de strijd heel snel zal winnen.

Wat kunnen we hiervoor doen?

Stap 1

We dienen er zeker voor te zorgen dat we tussen de zeven en negen uur slaap hebben per nacht! Dat is echter een gemiddelde en sommige mensen zullen voldoende hebben met zes uur slaap. Wat we hier vooral mee bedoelen is dat we niet oververmoeid mogen raken omdat ons lichaam automatisch zwakker wordt op die manier. We putten onze reserves stelselmatig uit en worden ziek.

Lees ook :  Natto Of Natto Kinase Voordelen Voor Onze Gezondheid

Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gezonde volwassenen een grotere resistentie hebben tegen het virus wanneer ze acht uur per nacht slapen. De verschillen waren niet enorm maar mensen die minder dan zeven uur sliepen hadden drie procent meer kans op besmetting van het virus.

slapen immuunsysteem

Stap 2

Een tweede belangrijke stap is dat we regelmatig gaan bewegen. Dat kan gaan van zeer intensief sporten tot een simpele wandeling. We dienen dit toch drie keer per week te doen gedurende dertig minuten. Het spreekt voor zich dat een intensievere bewegingsvorm beter is dan een passieve bewegingsvorm zoals wandelen of petanque. Maar alles is beter dan niets.

Stap 3

Het derde wat we hiervoor kunnen doen is gezonde voeding eten en ongezonde voeding zoveel mogelijk links laten liggen. Dat is niet altijd even makkelijk voor mensen die gaan werken. We hebben weinig vrije tijd en de tijd die ons nog rest ’s avonds wordt niet graag gebruikt om te koken. Het bereiden van een gezonde maaltijd hoeft niet altijd veel tijd in beslag te nemen, maar het moet wel vers aangekocht worden en bereid worden. Een pizza, hamburger of voorverpakte lasagne is dan vaak een makkelijkere oplossing, doch niet meteen geschikt om ons immuunsysteem te versterken en bescherming te krijgen tegen griep en coronavirus.

groenten gezonde voeding

Een goeie tip voor mensen die weinig tijd ter beschikking hebben is om een groene smoothie te maken. Groene groenten bevatten heel wat vitamines en mineralen, alsook antioxidanten die bescherming bieden tegen aanvallen op het immuunsysteem. 

Stap 4

In laatste instantie kunnen we kiezen voor een multi-vitamine. Dit supplement bevat alle nodige voedingsstoffen en zal ons helpen om de balans tussen de verschillende vitamines en mineralen in het lichaam te behouden. Zorg er wel voor dat we dit doen voor of tijdens de maaltijd. Heel wat vitamines zijn vetoplosbaar wat betekent dat ze toch een hoeveelheid vet nodig hebben om adequaat te worden opgenomen in het lichaam.

Reinig en desinfecteer oppervlaktes

En ietwat drastische aanpak maar kan zeker van belang zijn wanneer iemand van het gezin of familielid besmet is. Het desinfecteren van bijvoorbeeld onze deurklinken, stoelen, tafel en andere meubelen of zaken in huis die door verschillende personen gedeeld worden. We kunnen hiervoor alcohol met een hoog alcoholgehalte van 96% gebruiken. Indien we deze zieke persoon moeten verzorgen kan het dragen van handschoenen en een masker ook helpen tegen het virus. Let wel, tegen het coronavirus zijn de meeste mondmaskers onvoldoende effectief. Hiervoor is een gespecialiseerd N95 masker nodig. Dit is een stuk dikker dan het gewoon chirurgisch mondmasker, 100% zekerheid is er echter niet. Want we kunnen het virus dan nog steeds oplopen door het masker aan te raken met onze handen en daarna onze neus bijvoorbeeld.

Vermijd grote menigtes

Een voorzorgmaatregel die eerder van toepassing is bij het coronavirus dan bij gewone griep. Indien het coronavirus daadwerkelijk een epidemie wordt in onze landen is het aan te raden geen grote manifestaties meer te bezoeken. Het bezoeken van toneel, opera, bioscoop of luchthavens brengt een grote mensen bij elkaar. In de luchthaven komen dagelijks soms tot 1 miljoen mensen samen. Dat is natuurlijk een broeihaard aan virussen en bacteriën.

Lees ook :  5 Heerlijke Recepten Om Af Te Vallen Met Chiazaad

Indien we alle stappen volgen die we hierboven hebben beschreven om het immuunsysteem te versterken, dan is deze stap eigenlijk niet nodig. Want ook al kan het virus ons besmetten, toch kan het niet sterk genoeg zijn om daadwerkelijk symptomen te veroorzaken, of indien wel, dan zullen deze symptomen heel snel verdwijnen. Een sterk immuunsysteem is de kern van de bescherming tegen het coronavirus en het griepvirus.

Hou je persoonlijke spullen ook persoonlijk!

Misschien wel een logische redenering, al wordt dat in de praktijk toch niet altijd gedaan. Hoe vaak wisselen we dingen uit met collega’s op het werk? Of hoe vaak gebruiken we dezelfde espresso machine op het werk. Dit lijkt weer zo een vergaande voorzorgmaatregel maar kan zeker interessant zijn indien het virus zich blijft verspreiden in onze landen. Het gebruik van een gezamenlijke koffiemachine kan ervoor zorgen dat we het virus van collega’s toegediend krijgen. Virussen kunnen gemiddeld tot 24 uur overleven (bron). Over het coronavirus is dat nog niet geweten, mogelijk is het langer dan 24 uur.

Om nog verder te gaan kunnen we onze handdoek, drinkglazen en uiteraard tandenborstels ook uitsluitend voor onszelf houden.

Breng jezelf tot rust

meditatie yoga

Een belangrijke en niet te onderschatten voorzorgmaatregel is om ervoor te zorgen dat we voldoende ontspannen. Stress is een zeer belangrijke indicatie voor verschillende ziektes. Het ervaren van langdurige stress zal het cortisolgehalte in het lichaam chronisch verhogen wat uiteindelijk zorgt voor een verminderd immunsysteem. Daarnaast hebben we een verhoogd risico op diabetes, overgewicht, hartproblemen en vele andere gezondheidsproblemen.

Jezelf tot rust brengen is voor iedereen anders, de ene persoon komt tot rust door het luisteren naar Mozart, de ander persoon luistert dan graag naar Metallica. Algemeen gezien zijn zaken als yoga en meditatie een goede manier om de rust in jezelf te vinden. Intensief sporten kan hierbij ook wel helpen. Intensief gaan sporten zal het cortisolgehalte in het lichaam echter tijdelijk doen pieken. Op termijn zien we echter een daling van het cortisol bij intensieve sporters.

Drink minder alcohol

alcohol griep corona

Alcohol kan ervoor zorgen dat de dendritische cellen van het immuunsysteem aangetast raken. Langdurig alcohol drinken kan op die manier de kans op besmettingen van virussen verhogen. Een wetenschappelijke studie bij muizen werd uitgevoerd om de impact van alcohol op de dendritische cellen van het immuunsysteem in kaart te brengen. Men stelde vast dat de immuniteit van muizen die alcohol toegediend kregen sterk afnam. Verder kwam men ook tot de conclusie dat vaccinaties minder effectief waren bij alcoholverslaving.

Niet alleen tegen het coronavirus of het griepvirus wordt alcohol afgeraden, alcohol zal automatisch de vetopslag in het lichaam doen toenemen. Denk maar aan de vele suikerrijke alcoholische dranken. Het zal de lever overbelasten waardoor we minder efficiënt gifstoffen kunnen verwerken. En het risico op verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, hartproblemen en zelfs hartfalen gaat stijgen. Voldoende redenen dus om het alcoholgebrek te beperken. Dit is echter geen uitnodiging om volledig te stoppen met alcohol. Het drinken van één glas per dag kan in de meeste gevallen geen kwaad.

Vitamine C

vitamine c bessen

Vitamine C staat ervoor bekend het immuunsysteem een boost te geven. Verder zal vitamine C ook helpen om het cortisolgehalte in het lichaam te doen dalen. Dat is handig voor mensen die onder stress staan. Want door stress gaat het cortisol stijgen in het lichaam. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C bescherming biedt tegen verkoudheid en griep, vooral bij mensen die onder stress staan. Wanneer we denken aan vitamine C krijgen we automatisch de gedachte “citroen”. Al zijn citroenen niet de beste bron aan vitamine C. Paprika, pepers, bessen, aardbeien en spinazie bevatten meer vitamine C dan citroen. Ter bescherming kunnen we ook een supplement gebruiken.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Candida Effectief Gaan Bestrijden?

Vitamine D

vitamine d zon

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat mensen met een gebrek aan vitamine D, hogere kans hebben op het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen en een verzwakt immuunsysteem. Ook is vitamine D van groot belang bij de ontwikkeling van de botten bij kinderen alsook voor het behoud van deze botten bij ouderen. Zij vormen dan ook de grootste risicogroep om uiteindelijk een vitamine D gebrek te ontwikkelen.

De beste manier om het vitamine D gehalte op te krikken is door in de zon te vertoeven. Tijdens de zomerperiode is dit geen enkel probleem. Dan kan slechts een kwartiertje zon reeds zorgen voor een aangevulde dosis. Dit geldt echter niet voor oudere mensen of mensen met een donkere huidskleur. Zij zijn aangewezen om de juiste voeding te gaan eten zoals tonijn, eieren, lever en zalm. Veganistische voedingsmiddelen met vitamine D zijn voornamelijk paddenstoelen. Er kan ook een supplement gebruikt worden.

Vaccinatie

vaccinatie griep corona

Een jaarlijkse vaccinatie tegen het griepvirus kan aangeraden worden voor 60 plussers. We hebben reeds verteld dat 85% van de mensen die sterven van het griepvirus, 60 plussers zijn. Het jaarlijks vaccineren kan dit risico met 60% doen afnemen. Er is dus jammer genoeg ook tegen het griepvirus geen 100% zekerheid indien we ons laten vaccineren en is daarom niet aanbevolen voor jongeren en mensen onder de 60 jaar.

Tot op heden is nog geen vaccinatie tegen het coronavirus, ook het laten vaccineren tegen de griep zal hoogstwaarschijnlijk niet helpen tegen een mogelijke besmetting van het coronavirus, al kan het risico misschien verkleind worden. Hierover heerst echter zeker geen zekerheid.

Besluit

virus

Met het coronavirus in het land is het belangrijk dat we ons zoveel mogelijk proberen te beschermen. Het heeft geen zin om in paniek te gaan schuilen in onze kelder. We dienen er eerst voor te zorgen dat we een sterk afweersysteem ontwikkelen. Dat kan door gezond te eten en ongezonde voeding zoveel mogelijk te gaan verbannen uit ons dagelijks dieet. Verder is voldoende slaap zeker niet te onderschatten en dienen we alcohol te gaan matigen. Roken is niet gezegd, maar uiteraard is roken geen gezonde manier om het immuunsysteem te stimuleren.

Regelmatig sporten kan helpen om stress te verminderen en voldoende vitamine C en vitamine D biedt extra bescherming.

De resterende voorzorgmaatregelen die we hebben gesteld zoals het gebruik van desinfecterende handgel en andere desinfecterende reinigingsmiddelen zijn vooral van toepassing wanneer we publieke ruimtes betreden of wanneer we zieke mensen verzorgen of op bezoek krijgen.

Oudere mensen kunnen echter zeker al deze voorzorgmaatregelen gaan volgen. Zij vormen niet alleen een groter risico op besmetting, ze vormen ook een groter risico op het ervaren van de ergste symptomen. Hoewel er controverse bestaat rond het gebruik van vaccinaties wordt deze groep mensen toch zeker aangeraden om zich te laten vaccineren, al zal dit waarschijnlijk niet helpen tegen het coronavirus. Ook medici en verzorgend personeel doet er goed aan om zich te laten vaccineren tegen de griep.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven