Aderverkalking verminderen en behandelen

Wat is aderverkalking en hoe kunnen we aderverkalking voorkomen?

Aderverkalking is een ziekte waarbij plak zich opstapelt binnenin de aders. De aderen zijn bloedvaten die zuurstof naar het hart en naar andere delen van het lichaam gaan brengen. Plak bestaat uit vet, cholesterol en calcium, alsook nog andere afvalstoffen die zich in het bloed bevinden. Na verloop van tijd kan de plak harder worden en daardoor de bloedvaten nauwer maken. Dat zal ervoor zorgen dat de bloedsomloop minder vlot gaat verlopen. Er zal minder bloed naar de organen en naar het hart kunnen stromen.

Wanneer  een belangrijke ader naar het hart rechtstreeks wordt geblokkeerd als gevolg van aderverkalking kan een hartaanval optreden. Ook kan een beroerte optreden wanneer de toegang naar de hersenen wordt geblokkeerd.

plak verstopte aderen

Aandoeningen als gevolg van aderverkalking

Aderverkalking kan voorkomen in elke ader of bloedvat in het lichaam. Dat kan voorkomen in de bloedvaten die zich in het hart, de hersenen, armen, benen, nieren en andere delen van het lichaam bevinden. Ze kunnen ook de rechtstreekse toegang tot bepaalde vitale organen blokkeren. De plaats waar de aderverkalking plaatsvindt is belangrijk omdat elke plaats een ander verloop van de aandoening zal geven.

Ischemische Hartklachten

hartziektenIschemische hartklachten ontstaan wanneer plak zich opstapelt in de bloedvaten in en rond het hart. Deze bloedvaten moeten ervoor zorgen dat het hart wordt voorzien van voldoende zuurstof.

Plak zal de bloedvaten nauwer maken en daardoor de bloedvloei naar het hart gaan verminderen. Diezelfde plak zal de vorming van bloedklonters ook gaan stimuleren. Deze bloedklonters kunnen ervoor zorgen dat de bloedsomloop gedeeltelijk of volledig geblokkeerd wordt.

Wanneer te weinig bloed naar het hart kan stromen kunnen we last krijgen van angina of borstpijn. Een drukkend gevoel op de borst. Wanneer dit te lang aanhoudt of wanneer het hart enkele momenten volledig zonder bloed en zuurstof komt te zitten, krijgen we een hartaanval.

Plak kan zich echter ook opstapelen in de kleinere bloedvaten van het hart. Deze ziekte heet microvasculaire hartziekte. Hier zal de plak er niet voor zorgen dat de bloedvaten worden geblokkeerd.

Carotisstenose (vernauwing van de halsslagader)

Een vernauwing van de halsslagader of carotisstenose treedt op wanneer plak in de bloedvaten opstapelt aan elke zijde van de nek. Deze bloedvaten zijn belangrijk om bloed naar de hersenen te brengen. Wanneer de hersenen zonder zuurstof komen te zitten kunnen we een beroerte krijgen.

Perifere Vaatziekte

Perifere vaatziekte treedt op wanneer plak zich opstapelt op plaatsen die niet verbonden zijn met het hart of de hersenen. Dat zijn dan vooral de armen, benen en het pelvis.

Wanneer de bloedvloei op deze plaatsen wordt geblokkeerd kunnen we pijn ervaren, dit kan in sommige gevallen leiden tot ernstige infecties.

Chronische nierziekten

Chronische nierziekten kunnen voorkomen wanneer plak zich gaat vormen in de bloedvaten van de nieren. Deze bloedvaten moeten bloed voorzien voor de nieren.

De nieren zullen minder goed functioneren. Dit wordt vooral zichtbaar in het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed en overtollig vocht uit het lichaam.

Lees ook :  Lijst met de 8 meest krachtige vochtafdrijvers

Oorzaak van aderverkalking

De oorzaak van aderverkalking is niet bekend. Toch weten we heel wat over deze aandoening. Zo zijn er een groot aantal zaken die aderverkalking kunnen uitlokken. Deze zaken worden risicofactoren genoemd. En dat zijn er heel wat.

  • Roken
  • Veel alcohol drinken
  • Weinig bewegen
  • Veel fastfood eten (veel transvetten innemen via voeding)
  • Overgewicht
  • Hoog cholesterol
  • Leeftijd
  • Genetische aanleg
  • Hartziekten

Behandeling van aderverkalking

roken aderverkalkingDe behandeling van aderverkalking houdt vooral in dat we veranderingen doorvoeren aan onze levensstijl. Wanneer we aderverkalking herkennen kunnen we ons afvragen wat de mogelijke oorzaak kan zijn.

Roken we? Drinken we veel alcohol? Bewegen we wel nog voldoende? Of zijn er andere risicofactoren waar we mogelijk te maken hebben met aderverkalking?

Aderverkalking genezen is een langdurig proces. Zeker wanneer we weten dat de opstapeling van plak jarenlang aan de gang was.

Er zijn een groot aantal voedingsmiddelen die kunnen helpen aderverkalking voorkomen en dus ook zullen helpen om de aderverkalking te verminderen.

In sommige gevallen is er daadwerkelijk medicatie nodig. Vooral dan omdat de gevaren op een eventuele hartaanval of beroerte te hoog zijn.

Raadpleeg zeker je huisarts om na te gaan hoe ernstig de aandoening is vooraleer we zelf onze aderverkalking verminderen.

Natuurlijke middelen tegen aderverkalking

Wanneer we natuurlijke middelen tegen aderverkalking willen gebruiken om te proberen aderverkalking genezen moeten we een aantal zaken in acht nemen.

Omega 3

Omega 3 zal helpen tegen aderverkalking omdat het de triglyceriden zal verlagen. Verder zien we in sommige onderzoeken ook dat omega 3 het LDL cholesterol gaat verlagen, al konden we dit niet vaststellen in alle onderzoeken.

De vetzuren hebben een bloedverdunnende werking en zullen bescherming bieden tegen hartziekten. Ze gaan de vorming van bloedklonters tegengaan en hebben een krachtige ontstekingsremmende werking. Krill olie is de olie van de krill garnaal en krill olie heeft een krachtigere werking dan de pure visolie.

omega 3 tegen aderverkalking

We vinden omega 3 vooral terug in vis en zeevruchten. Dit is ook meteen de beste manier om onze hoeveelheid omega 3 te verhogen. We kunnen natuurlijk ook lijnzaden en chiazaden gebruiken. Zij bevatten enorme hoeveelheden omega 3. Maar bevatten omega 3 in de vorm van ALA. Dit moet nog in het lichaam worden omgezet in DHA en EPA. Dit is bij alle vormen van plantaardige omega 3 voeding het geval. Om die reden zijn zeevruchten en vis in dit geval gunstiger. Zij leveren meteen de vetten in de vorm van DHA en EPA.

We kunnen dus 3 keer per week zeevruchten of vis eten. Men raadt niet aan om meer dan 2 keer per week vette vis te eten, omwille van het risico op het mogelijk hoge kwikgehalte in makreel en tonijn bijvoorbeeld.

Om die reden kunnen 2 keer per week vis en 1 keer per week zeevruchten, of omgekeerd 2 keer per week zeevruchten en 1 keer per week vis, ervoor gaan zorgen dat we een hogere hoeveelheid omega 3 in het lichaam krijgen en daardoor beter beschermd worden tegen aderverkalking.

Er kan ook een supplement met omega 3 genomen worden.

Meidoorn

Meidoorn wordt gebruikt bij mensen die herstellen van een hartaanval. Dit komt doordat meidoorn heel wat gunstige effecten kan bereiken en de gezondheid van ons hart kan verbeteren.

Lees ook :  Omega 3 Tegen Buikvet? Hoe Goed Werkt Dat?

meidoorn aderverkalking voorkomen

We zien bijvoorbeeld een daling van de bloeddruk. Dit is een gevolg van de ontspannende werking op de bloedvaten. De bloedvaten worden wijder en doet de bloeddruk dalen. Het zijn vooral de antioxidanten die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Verder zal meidoorn helpen bij het voorkomen van aderverkalking en zou zelfs helpen bij het genezen van aderverkalking.

Wat meidoorn zal doen is de plak die zich opstapelt gaan verwijderen. Op die manier kunnen we aderverkalking verminderen. Ook zien we een preventief effect tegen de vorming van plak, waardoor aderverkalking dus niet kan ontstaan. Dit zou aderverkalking voorkomen.

Meidoorn supplement kan gebruikt worden in combinatie met medicatie tegen hoge bloeddruk of andere hartmedicatie. Maar moet zeker eerst met een dokter overlegd worden.

Kaneel

Kaneel kennen we vooral als specerij. Het wordt gebruikt in de keuken bij verschillende bereidingen. Kaneel heeft een sterk cholesterolverlagend effect op het lichaam. We zien onder meer een daling van het LDL cholesterol. En we zien een daling van de triglyceriden.

kaneel cholesterol verlagen

Verder zien we een beschermend effect tegen diabetes omdat kaneel de bloedsuiker ook gaat verlagen.

Voor medicinale werking wordt kaneel hoofdzakelijk gebruikt via een supplement, al kan kaneel ook worden gebruikt als essentiële olie.

Kurkuma

Kurkuma is een andere specerij die we kennen voor de bereiding van curry. Toch heeft dit kruid heel wat goeds voor onze gezondheid in petto. We zien onder meer dat kurkuma een gunstige werking heeft op het hart.

kurkuma tegen aderverkalking

We krijgen bij het gebruik van kurkuma een daling van het LDL cholesterol en een bevorderend effect op het verwijderen van plak die zich opstapelt in onze bloedvaten.

Het is vooral de werkzame stof curcumine die hiervoor verantwoordelijk. Helaas worden de wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd met een extract van pure curcumine. Wij gaan er daarom niet van uit dat kurkuma in de vorm van specerij of poeder krachtig genoeg kan zijn om deze effecten te bekomen. Maar horen toch zeker thuis in een gezond dieet.

Om daadwerkelijk van deze krachtige daling op het LDL cholesterol te profiteren. En om opgestapelde plak te verwijderen wordt beter een supplement met curcumine gebruikt.

Appelazijn

appelazijn aderverkalkingAppelazijn zal ons een uitstekende dosis kalium leveren. Wat goed is om een eventueel kaliumtekort weg te werken.

Maar appelazijn heeft veel meer voor ons in petto dan enkel dat beetje kalium. Appelazijn bevat zeer krachtige ontstekingsremmende stoffen die zelfs worden ingezet bij mensen met artritis of artrose. Ook mensen met fibromyalgie kunnen hier baat bij hebben.

Daarnaast zal appelazijn helpen om giftige stoffen uit het lichaam te halen. De kalium zal helpen om plak te verwijderen die zich heeft vastgenesteld in de bloedvaten. Maar ook de krachtige antioxidanten aanwezig in appelazijn zullen plak bestrijden.

Op die manier kunnen we de aderverkalking voorkomen en aderverkalking verminderen.

We krijgen een daling van het cholesterol en zullen een normale bloedsuiker verkrijgen. Dat zijn allemaal factoren die het risico op hartziekten zullen verminderen. En dus ook het risico op aderverkalking verminderen.

Appelazijn wordt het best gebruikt in zijn meest troebele vorm. Omdat die alle voedingsstoffen bevat en dus niet gezeefd is. Het is soms moeilijk om troebele appelazijn te vinden in de supermarkt. De meeste zijn namelijk helder en bevatten minder werkzame stoffen. We kunnen de troebele appelazijn echter wel online bestellen.

Lees ook :  Omega 3 Tijdens Borstvoeding Belangrijk Voor De Baby!

We mengen dan het best 2 a 3 soeplepels in een glas water. En drinken dit op die manier op. We kunnen appelazijn ook toevoegen aan salades en andere koude bereidingen.

Vitamine E

amandelen vitamine EVitamine E is een natuurlijke bloedverdunner. De vitamine is eigenlijk een krachtige antioxidant die vrije radicalen gaat bestrijden door ze onschadelijk te maken. We vinden vooral voordeel bij een dosis vitamine E voor onze huid. Omdat de antioxidante werking, de veroudering gaat tegenwerken.

Toch zal door de bloedverdunnende werking de bloedsomloop gestimuleerd worden. Verder krijgen we een beschermend effect tegen de vorming van bloedklonters. Ook het LDL cholesterol zal verhinderd worden om te oxideren en plak te vormen. Waardoor we aderverkalking kunnen voorkomen.

Eventuele blokkades van de bloedvaten zullen worden aangepakt door de ontstekingsremmende werking van vitamine E. Waardoor we dus een lager risico hebben op hartziekten in het algemeen.

Vitamine E vinden we terug in plantaardige olie en in amandelen, pompoenpitten, avocado, broccoli, kiwi, olijfolie en zonnebloempitten.

We kunnen echter ook een supplement gebruiken.

Natto

Natto kan gebruikt worden om aderverkalking te behandelen. In Natto vinden we een enzym terug die nattokinase genoemd wordt. Dit zal ervoor zorgen dat de plak die zich heeft opgestapeld aan de wanden van onze bloedvaten verwijderd wordt. Nattokinase is een zeer belangrijke stof om de bloedsomloop te verbeteren. We zien bijvoorbeeld een daling van de bloeddruk door het beperken van de vorming van bloedklonters. De bloedvaten gaan ontspannen waardoor het bloed beter kan circuleren doorheen het lichaam. En met het verwijderen van de reeds gevormde plak krijgen we ook een daling op het risico van aderverkalking. En kunnen we misschien zelfs aderverkalking genezen.

natto

Natto kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. We kunnen het kopen in de betere supermarkten of in Aziatische supermarkten. Het bevindt zich in een plastic bakje waarin zich ook nog 2 sausen bevinden. Dit kunnen we op die manier eten of toevoegen aan rijst. Het wordt ook regelmatig in sushi verwerkt.

Het kan echter ook in de vorm van een supplement gebruikt worden. Het voordeel hiervan is dat we meteen het enzym nattokinase kunnen innemen. Dat zal onmiddellijk helpen de aderverkalking behandelen. Er kan tot 100 mg per dag gebruikt worden ofwel 2.000 FU.

Wat kan sport voor ons doen?

Hoewel we met sporten aderverkalking niet meteen kunnen oplossen. Toch is het zeer belangrijk dat we meer gaan bewegen. Meer bewegen heeft een groot aantal voordelen voor onze gezondheid. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat de aderverkalking zich niet verder gaat ontwikkelen.

Daarnaast zal sporten ook helpen om het LDL cholesterol te verlagen. Dat is toch één van de grootste veroorzakers van aderverkalking. Het LDL cholesterol gaat dalen en het HDL gaat stijgen. Bij mensen die 3 keer per week gaan sporten kan dit een verschil van maar liefst 25% betekenen. De lagere hoeveelheid LDL zal de kans op de vorming van aderverkalking sterk doen afnemen.

Ook zullen we bij het sporten een gezonder gewicht bekomen. De bloeddruk gaat dalen en we krijgen een beter cardiovasculair stelsel. De druk op het hart wordt verminderd door de daling van de bloeddruk. Waarmee ook het risico op een beroerte en hartaanval gaan dalen.

Sinds onze jonge jaren ontwikkelen we allemaal aderverkalking. Dat is een normaal gegeven van het ouder worden. Door gezonde voeding te eten en regelmatig te bewegen kunnen we de vorming van aderverkalking tot een zeer minimum beperken. En natuurlijk niet roken en niet overdrijven met alcohol en ongezonde voeding.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven