De Voordelen Van Tijmolie Voor Onze Gezondheid

Tijm is een populair ingrediënt in de keuken, zo populair dat het bij de meeste mensen in het Westen wel te vinden is in de keukenkast. En hoewel het kruid op een unieke manier de smaak van onze maaltijden kan verbeteren, toch zijn er ook heel wat voordelen aan verbonden.

De essentiële tijm olie kent een heel lange geschiedenis. Vandaag wordt de tijmolie vooral gebruikt om het immuunsysteem te versterken. Al zien we ook dat werkzame stoffen in de plant zullen helpen om de bloedsomloop te verbeteren, gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en stress zullen verlagen.

Het woord tijm komt van het Grieks thumos of thymos. Dit heeft niet meteen een betekenis maar zou staan voor rechtvaardigheid. Het werd om die reden regelmatig gebruikt door soldaten voor ze naar het front moesten. In het oude Egypte werd tijmolie gebruikt bij het mummificeren terwijl het bij de Grieken vooral ceremoniële betekenis had.

Werking van essentiële tijmolie

Hoewel het gebruik van tijm in verschillende culturen zijn diensten heeft bewezen, zullen we hier de wetenschappelijk geteste functies van deze etherische olie opsommen. (1)

Bloedsomloop stimuleren

Tijmolie zal helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop. Die zal daardoor bescherming bieden voor het hart en het risico op eventuele bloedklonters doen afnemen. Verder zullen we meer energie verkrijgen, omdat er meer zuurstof kan getransporteerd worden doorheen het lichaam.

Tijm olie is stimulerend, dat verlaagt het risico op artrose en trombose wanneer bepaalde doorgangen geblokkeerd worden. De olie zal de bloedvaten helpen ontspannen, waardoor bloed makkelijker zijn doorgang kan vinden. Op die manier kan tijmolie gezien worden als een natuurlijk middel tegen hoge bloeddruk.

Lees ook :  Voordelen Van Citroenolie Op Ons Lichaam

Immuunsysteem versterken

De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van de tijmolie zullen ervoor zorgen dat het lichaam makkelijker infecties kan bestrijden. Dit gebeurt vooral door het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat op zijn beurt het risico op ziektes doet dalen.

Wonden behandelen en littekens voorkomen

Een ander belangrijk voordeel van deze plant is het stimuleren van de genezing. Het kan daarbij de zichtbaarheid van littekens doen verminderen. Ook de vorming van littekens komt minder vaak voor wanneer de tijmolie op de plaats van de wonde gebruikt wordt. In dit geval dienen we een neutrale dragerolie gebruiken zoals olijfolie of kokosolie. Daar kunnen we dan 1 a 2 druppels tijmolie aan toevoegen.

Huidproblemen behandelen

De essentiële olie kan gebruikt worden bij het behandelen van verschillende huidaandoeningen. De antioxidante activiteit zal de vrije radicalen bestrijden, die deze huidproblemen veroorzaken. We denken dan vooral aan acne of eczeem.

Een droge huid kan worden verholpen door het stimuleren van het spijsverteringsstelsel, waardoor gifstoffen sneller en makkelijker het lichaam kunnen verlaten. Acne of eczeem kan ontstaan als een reactie van het immuunsysteem, door een te hoge hoeveelheid gifstoffen in het lichaam.

Ook kunnen we bij snijwonden, bijtwonden en brandwonden gebruikmaken van deze plant. De antibacteriële werking zal ervoor zorgen dat de wonde niet kan ontsteken en daardoor sneller gaat genezen.

We kunnen de essentiële tijmolie gebruiken wanneer we een bad nemen. Door slechts enkele druppels toe te voegen aan een bad met lauw water. Dit zal het herstelproces van de huid sterk versnellen.

Hormonen in balans brengen

De essentiële tijmolie zal helpen bij het balanceren van progesteron. Dit gebeurt door de aanmaak van progesteron te verhogen. Zowel mannen als vrouwen hebben vaak een tekort aan dit hormoon, waardoor de vruchtbaarheid vermindert. Om die reden kan het dus heel goed gebruikt worden als vervanging van hormoontherapie.

Lees ook :  Oregano Olie Voordelen Voor Onze Gezondheid

Niet alleen kunnen we het progesteron in balans brengen, we zien ook dat tijmolie kan helpen bij het uitstellen van de menopauze. En bepaalde symptomen van de menopauze zoals stemmingswisselingen, opvliegers en slapeloosheid kunnen hiermee ook worden bestreden.

Tegen stress en paniekaanvallen

Wanneer de hormonen uit balans zijn, kunnen we te maken krijgen met stress. Maar stress kan er op zijn beurt ook voor zorgen dat de hormoonbalans verstoord wordt. Het gebruik van tijm olie kan dus op beide fronten helpen. Het zal ervoor zorgen dat de hormonen terug in balans gebracht worden, maar daarnaast ook gevoelens van angst en stress de baas blijven.

Een langdurige blootstelling aan stress kan nefaste gevolgen hebben in het lichaam. De kans is groot dat we te maken krijgen met een hoge bloeddruk of hoge pieken in de bloedsuikerwaarden. Waardoor er een risico ontstaat op hartproblemen of diabetes.

Natuurlijke insectenweerder

De unieke geur van tijmolie zal ervoor zorgen dat insecten een andere plaats opzoeken om te vertoeven. In de zomerperiodes hebben we allemaal wel eens last van de zoemende muggen die onze nachtrust komen verstoren. Het gebruik van de essentiële olie zal daar komaf mee maken. We kunnen enkele druppels op ons hoofdkussen aanbrengen of op de lakens. We kunnen ook door middel van een diffuser het aroma in de woonkamer of slaapkamer laten zegevieren. Met als gevolg dat we tijdens de warmere periodes geen last hebben van insecten in onze woonkamer.

Orale hygiëne

Dat tijmolie de orale hygiëne bevordert, dat weet men al honderden jaren. Al wist men toen nog niet volledig hoe dit allemaal bekomen werd. De essentiële tijmolie kan gebruikt worden om tandplak tegen te gaan. Zijn antiseptische en antibacteriële werking zal er immers ook voor zorgen dat eventuele schimmels of bacteriën die een slechte adem veroorzaken, kunnen worden aangepakt. De werkzame stof thymol zal ervoor zorgen dat de tanden en het tandvlees beschermd worden tegen aanvallen van bacteriën.

Lees ook :  Bergamot Etherische Olie Werking En Eigenschappen

Luchtwegen stimuleren

De essentiële tijmolie zal helpen de luchtwegen herstellen bij verkoudheden of griep. Ook hier zien we dat het werkingsmechanisme op verschillende vlakken actief blijkt te zijn. Eerst en vooral zal de antivirale en antibacteriële functie van de plant, helpen bij het bestrijden van het virus. Verder kunnen we ook vaststellen dat mensen meer vatbaar zijn voor deze infecties, indien het immuunsysteem verzwakt is. Dat kan veroorzaakt worden door stress, een slechte nachtrust of een slecht functionerende spijsvertering. Door al deze zaken op punt te brengen, is de kans op de eventuele besmetting met een virus reeds een stuk kleiner gemaakt.

Gebruik en eventuele bijwerkingen

Het gebruik van tijmolie kan gezien worden als veilig wanneer dit in adequate hoeveelheden gebruikt wordt. Er kunnen bijwerkingen zoals diarree optreden bij inwendig gebruik. Gebruik daarom nooit hoge hoeveelheden.

Uitwendig kan jeuk of irritatie ontstaan. Zorg daarom bij uitwendig gebruik, dat er een dragerolie gebruikt wordt waarbij slechts enkele druppels tijm olie aan is toegevoegd.

Indien we van plan zijn om deze olie inwendig te gebruiken dienen we ook zeker te zijn dat het mengsel uit volledig biologische componenten bestaat. Omdat er ook heel wat etherische oliën te krijgen zijn, die niet geschikt zijn voor inwendig gebruik. Dit geldt ook voor deze olie.

We kunnen ze vinden in de betere biologische winkels of in de apotheek. Online kunnen we de essentiële olie bestellen voor € 14.29

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven