Essentiële Kaneel olie Voordelen En Eigenschappen

Kaneel olie wordt gewonnen van de Laurus cinnamomum. Ze behoort tot de botanische familie van de Lauraceae. Deze planten vonden we oorspronkelijk vooral terug in Azië, terwijl ze nu overal ter wereld verbouwd worden. Het werd vroeger vanuit Azië over heel de wereld verscheept in de vorm van essentiële olie, of als specerij. Er bestaan heel wat verschillende soorten kaneel waarvan de Chinese en de Ceylon kaneel de meest voorkomende zijn.

De plant heeft een zeer lange geschiedenis. Er wordt dan ook wel vaak aangenomen dat deze specerij, tot één van de oudste ter wereld behoort. Zo zien we dat het reeds gebruikt werd in het oude Egypte, maar ook in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Dit is ook heel makkelijk te verklaren, men wist van zeer vroeg dat de specerij en de essentiële olie van kaneel, heel veel problemen met onze gezondheid kan oplossen.

In sommige oude culturen ging men ervan uit dat de kaneelplant bescherming en welvaart met zich meebracht. We kunnen dit echter nuanceren doordat de specerij vroeger heel duur was. En men daardoor gezien werd als een rijk persoon, indien die kaneel kon bemachtigen.

Eigenschappen en voordelen van kaneel olie

Libido verhogen

Eén van de belangrijkste voordelen voor de essentiële olie van kaneel was zeker het libido verhogende effect. In de jaren voor viagra waren deze natuurlijke middelen het enige hulpmiddel tegen een verminderd libido of een zwakke erectie.

Onderzoeken hebben kunnen uitwijzen dat kaneelolie gebruikt kan worden tegen impotentie, vooral wanneer deze erectieproblemen ontstaan als gevolg van het ouder worden. De spiermassa in de penis zou hierdoor licht gaan toenemen, waardoor het collageen gaat dalen. Er was echter geen verschil op te merken in de hoeveelheid sperma. (1)

Lees ook :  De Voordelen Van Tijmolie Voor Onze Gezondheid

Het gebruik zou hierbij als volgt moeten gebeuren. Door enkele druppels te mengen met een kleine hoeveelheid water, en deze dan op de penis aan te brengen. Twee druppels kunnen hierbij reeds voldoende zijn. Vermijd hierbij rechtstreeks contact met de glans penis ofwel de eikel.

Hartfunctie verbeteren

Kaneelolie kan ook helpen om de gezondheid van het hart te verbeteren. Men heeft via wetenschappelijke onderzoeken kunnen vaststellen dat met name het LDL cholesterol zal dalen. Waarbij het HDL cholesterol gaat stijgen. Dit heeft gunstige effecten op het hart omdat er minder aderverkalking kan ontstaan als gevolg van een opeenhoping van LDL cholesterol aan de bloedvatwanden.

Daarnaast zal de essentiële olie van kaneel ervoor zorgen dat de hoeveelheid stikstof gaat toenemen. Dit zorgt voor een verwijding van de bloedvaten waardoor het bloed makkelijker zijn doorgang kan vinden. Dit mechanisme heeft een beschermd effect op het hart omdat het een hartaanval of beroerte kan helpen voorkomen.

Er komt nog bij dat kaneelolie op zich een bloedverdunnende werking heeft. Dat zal de aanmaak van bloedklonters verminderen en dankzij de anti-oxidante activiteit van kaneel kunnen vrije radicalen die ontstekingen veroorzaken in en rond het hart, ook worden bestreden. (2)

Natuurlijke behandeling van diabetes

De specerij wordt regelmatig toegevoegd aan suikerrijke bereidingen. We denken dan vooral aan taart, cake, wafels … Hoewel men dit grotendeels doet om de smaak het gerecht te verbeteren, toch heeft dit ook gunstige effecten op onze bloedsuiker.

Patiënten met diabetes die elke dag kaneel gebruikten gedurende 40 dagen, zagen hun bloedsuikerwaarden dalen alsook hun LDL cholesterol en de totale cholesterol. (3)

Kaneelolie om af te vallen

Van kaneel wordt wel eens gezegd dat het metabolisme verhoogd wordt. Om die reden vinden we deze specerij terug in heel wat kookboeken die geschreven zijn door dieetgoeroe’s. Het is ook logisch wanneer we zien dat de specerij een zoeter effect geeft aan de maaltijd, maar er toch voor zorgt dat we de bloedsuiker kunnen doen dalen. Iets wat op zich reeds kan leiden tot gewichtsverlies.

Lees ook :  Voordelen Van Citroenolie Op Ons Lichaam

Wanneer we te maken hebben met fluctuaties in de bloedsuikerwaarden, zullen we vaker de neiging hebben om meer te eten. Daarnaast ook weinig energie hebben omdat we voortdurend vermoeid zijn. Op die manier stapelt overgewicht zich dus heel snel op. Kaneel en de essentiële olie hiervan, kan dus een optie zijn.

Maar verder heeft men ook nog kunnen ontdekken dat we met essentiële kaneelolie vet cellen kunnen gebruiken als energiebron. De werkzame stof in kaneel, cinnamaldehyde, zou op verschillende vlakken de vet cellen in het lichaam activeren. Wat uiteindelijk zal leiden tot gewichtsverlies. (4)

Cosmetische voordelen aan het gebruik van essentiële kaneel olie

Het oog wilt natuurlijk ook wat, daarom zijn er tal van cosmetische producten waar kaneelextracten worden toegevoegd. Dit gaat om uiteenlopende redenen. We vinden ze terug in haarproducten, gezichtscrèmes en zelfs in lippenstift.

De antioxidante werking van kaneelolie zal ervoor zorgen dat vrije radicalen worden bestreden. Deze kunnen tekenen van veroudering of acne helpen verwijderen op onze huid. Waardoor we terug een jonge stralende huid kunnen verkrijgen.

De reden waarom kaneelolie in sommige gevallen wordt toegevoegd aan lippenstift heeft een andere reden. De bloedverdunnende werking zal de toevoer van bloed naar de lippen doen stijgen. Wat een mooie natuurlijke rode kleur zal doen ontstaan.

Darmfunctie verbeteren

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel olie helpt bij het bestrijden van parasieten. Een studie uit Iran heeft kunnen aantonen dat de effecten van kaneel in combinatie met gember, krachtig genoeg zijn om de G. lamblia parasiet uit te roeien. Deze parasieten kunnen infecties in de darmen veroorzaken. (5)

Wat nog meer verrassend is, men heeft ook kunnen aantonen dat malaria kan worden afgeremd door gebruik te maken van deze essentiële olie. Onderzoek wees uit dat de Plasmodium falciparum parasiet kan worden vernietigd. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring in de aanmaak van aminozuren bij deze parasieten. (6)

Lees ook :  Welke kruiden zijn goed voor de luchtwegen

Schimmelwerende werking

De essentiële kaneel olie is een uitstekend middel om te gebruiken bij schimmelinfecties. Onder meer de activiteit van Candida albicans zou op een natuurlijke manier worden bestreden wanneer we gebruikmaken van dit mengsel.

Een studie heeft dit effect wetenschappelijk kunnen aantonen bij patiënten die schimmelinfecties hadden op de teennagels.

Indien we zelf aan de slag willen, dan kunnen we dit doen door een aantal druppels kaneel olie toe te voegen aan olijfolie. Dit mengsel kunnen we dan toevoegen op de getroffen plaatsen.

Keelpijn en verkoudheid

Door zijn ontstekingsremmende werking kunnen we kaneel olie ook inzetten bij het bestrijden van bepaalde ontstekingen die keelpijn veroorzaken. We kunnen dit doen door een combinatie van water, citroen, honing en essentiële kaneel olie te drinken. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat de pijn wordt bestreden. Het zal het immuunsysteem ook nog eens versterken waardoor de kans kleiner wordt op een volgende verkoudheid, keelontsteking of zelfs griep.

Waar moeten we op letten? Bijwerkingen essentiële kaneel olie

Het grootste gevaar bij het gebruik van essentiële olie is de dosering. Dit geldt niet alleen bij kaneel olie maar bij alle soorten essentiële olie. We krijgen te maken met een zeer geconcentreerde formule. Wat betekent dat in de meeste gevallen slechts 1 a 2 druppels reeds voldoende zijn. Mensen hebben vaak de neiging om te hoge hoeveelheden te gebruiken, vooral zij die nog maar weinig ervaring hebben met deze oliën.

Een te hoge dosering kan onder meer misselijkheid, hoofdpijn, diarree en maagkrampen veroorzaken wanneer dit inwendig wordt genomen. Uitwendig kan irritatie en jeuk ontstaan. Hoewel dit voornamelijk veroorzaakt wordt door het gebruik van te hoge doseringen kunnen sommige mensen, zelfs bij een adequate hoeveelheid nog steeds bijwerkingen ondervinden.

Essentiële kaneel olie kopen

Bij het kopen van essentiële kaneel olie dienen we vooral te letten op eventuele toegevoegde chemische stoffen. Indien dit het geval is, dan kunnen we de olie niet inwendig innemen. Bij een biologisch product kunnen we dit wel. Daar zijn echter ook chemische stoffen in aanwezig, maar die zijn er van nature al in terug te vinden.

We kunnen deze online bestellen voor € 12.84

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven