Voordelen Van Citroenolie Op Ons Lichaam

Citroenen en de essentiële citroenolie worden reeds duizenden jaren gebruikt. Citrusplanten worden dan ook het meest gebruikt om essentiële olie van te maken. Dit komt door hun omvangrijke lijst aan mogelijkheden. Zo kunnen we citrusplanten en dus ook essentiële citroen olie gebruiken om een frisse geur in de kamer te verspreiden. We kunnen de citroenolie gebruiken in de keuken, bij het bereiden van onze gerechten. En ze kan gebruikt worden bij het behandelen van verschillende problemen met onze gezondheid.

De voordelen van citroenolie zijn enorm lang en kunnen vandaag de dag ook wetenschappelijk aangetoond worden. Een belangrijk voordeel van het gebruik van deze olie is het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Hoe wordt essentiële citroenolie gemaakt?

Citroen heeft als wetenschappelijke naam, de Citrus limon. Hoewel we deze boom nu bijna overal ter wereld kunnen vinden, komt die oorspronkelijk uit Azië en werd later naar Europa en Amerika gebracht. Het werd vaak gebruikt door scheepslui om bescherming te bieden tegen scheurbuik en andere infecties die het varen met zich kon meebrengen.

Essentiële citroenolie wordt gemaakt door de schil koud te persen. De schil is eigenlijk hetgeen waar de meest krachtige voedingsstoffen in verborgen zitten. De olie is zo populair omdat het een verfrissende geur verspreidt en verder ook een reinigende en ontgiftende werking heeft. Het kan gebruikt worden bij het bestrijden van ontstekingen, bacteriële infecties, schimmelinfecties en kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering. Wat vooral een gevolg is van het reinigend effect op de lever.

Werking van essentiële citroenolie

Deze etherische olie is zeker en vast één van de meest gebruikte in het dagelijks leven. Vaak ook zonder dat we het zelf weten, want citroen olie wordt dan ook toegevoegd aan verschillende cosmetische producten en reinigingsproducten. De kans is groot dat we momenteel meerdere producten in huis hebben waar citroenolie aan is toegevoegd.

Lees ook :  Oregano Olie Voordelen Voor Onze Gezondheid

Spijsvertering verbeteren

Citroenolie kan helpen om problemen met de spijsvertering te behandelen. Dit kan gaan van maagproblemen, darmproblemen of constipatie.

Een onderzoek uit 2009 heeft kunnen aantonen dat de olie bij maagproblemen, de symptomen kan doen afnemen. Dit wordt voornamelijk bekomen door de uitlijningen van de maag te beschermen. Wat op zich ook zal zorgen voor het voorkomen van maagzweren.

Een ander onderzoek heeft dan weer aangetoond dat constipatie bij ouderen kan worden behandeld door deze essentiële olie te gebruiken. Daarvoor diende de citroenolie zelf niet eens inwendig ingenomen te worden. Men voegde de olie toe aan massageolie en ging de buik ermee masseren. Kort daarna kon men reeds een verhoogde frequentie aan darmbewegingen vaststellen, waardoor constipatie kon vermeden worden. Dit effect duurde tot 2 weken na de behandeling. (1) (2)

Misselijkheid behandelen

Dit kan een heel goed alternatief zijn voor medicijnen bij zwangere vrouwen die last hebben van misselijkheid. Het is niet voor niets dat men citroenthee aanraadt bij vrouwen die hier regelmatig last van hebben. Dat kan ook bekomen worden door enkele druppels essentiële citroenolie toe te voegen aan een fles water en dit dan op te drinken.

Dit kon wetenschappelijk aangetoond worden in een studie uit 2014 waarbij zwangere vrouwen hebben deelgenomen. Men wou vooral vaststellen of citroenolie in staat kon zijn om de drang om over te geven, te verminderen.

Er namen in totaal honderd vrouwen deel aan het onderzoek, zij hadden allemaal last van misselijkheid en moesten regelmatig overgeven. Ze werden opgedeeld in twee groepen waarvan één groep de olie ging gebruiken, de andere niet. Elke keer de neiging om over te geven aanbrak, moest de ene groep ruiken aan de essentiële citroenolie.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat in de groep vrouwen waar de olie gebruikt werd, er veel minder overgegeven werd dan in de andere groep. (3)

Afvallen met citroen

Hierover kan je letterlijk honderden artikels vinden op het internet. Het klopt inderdaad dat citroen en citroenolie kan helpen om het afvallen te versnellen. Daarvoor dienen we echter wel een gezond dieet te volgen en moeten we regelmatig bewegen. Het is geen wondermiddel, zoals vaak beweerd wordt.

Lees ook :  De Voordelen Van Tijmolie Voor Onze Gezondheid

De werking is als volgt, in citroenolie bevindt zich d-limonene en dat is een stof die het metabolisme gaat versnellen. Ze reinigt de lymfeklieren waardoor er meer vet verbrand kan worden.

Een wetenschappelijk onderzoek heeft dit kunnen aantonen bij muizen. Die kregen de polyfenolen uit citroen toegediend gedurende 12 weken. Ze kregen voldoende voeding toegediend waardoor ze aan gewicht toenamen. Maar kwamen wel tot de vaststelling dat de aanmaak van vet cellen onderdrukt werd. (4)

Citroen olie voedt en reinigt de huid

De etherische olie kan gebruikt worden bij verschillende huidaandoeningen, we denken dan vooral aan acne, psoriasis, eczeem…

Onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat citroenolie in staat is om schade aan de cellen en weefsel te beperken. Deze schade wordt voornamelijk veroorzaakt door vrije radicalen en net deze vrije radicalen kunnen worden bestreden door de krachtige antioxidante activiteit van citroenolie. (5) Het is geen wonder dat we deze ingrediënten dan ook terugvinden in verschillende anti-aging crèmes.

Verder heeft de olie een antibacteriële en antimicrobiële functie, wat betekent dat we bij wonden, insectenbeten, koortsblaren of snijwonden, ervoor kunnen zorgen dat de genezing bevorderd wordt.

Mondhygiëne

Wetende dat citroen en citroenolie een antibacteriële en antimicrobiële werking heeft, dan kunnen we dit ook gebruiken om onze mond gezond te houden. Mensen hebben allemaal wel eens last van een slechte adem. Dit kan veroorzaakt worden door een verstoorde balans tussen de bacteriën in de mond.

Bij het gebruik van citroenolie kunnen we dit probleem dus behandelen. Misschien nog belangrijker is het verschil tussen de vrucht en de olie van de vrucht. Want we zien dat bij het gebruik van citroenolie de vorming van tandplak wordt tegengegaan. En omdat citroenolie minder zuren bevat dan de citroen zelf, zullen we op de lange termijn geen schade aan onze tanden teweegbrengen. (6)

Reinigt en ontgift het lichaam

Het ontgiftend effect van de olie heeft een beschermend effect op het lichaam. Zo zal de lever beter in staat zijn om overtollige stoffen af te voeren, dit stimuleert niet alleen de spijsvertering maar zal ook bescherming bieden tegen nierschade, leverschade of oxidatieve stress die zich kan opstapelen in het lichaam. Citroen kan ook heel goed gebruikt worden om het lichaam te ontzuren.

Lees ook :  Essentiële Kaneel olie Voordelen En Eigenschappen

Met de hulp van wetenschappelijk onderzoek heeft men kunnen aantonen dat het effect van citroenolie na 6 maand, een duidelijke verlaging van oxidatieve stress met zich meebrengt. Waarbij de organen optimaal blijven functioneren. Het effect was nog groter in combinatie met gemberolie. (7)

Bescherming tegen kanker

Een bepaalde stof die we terugvinden in het mengsel heet limonene, en deze stof heeft een groot aantal therapeutische effecten. Zo zou de stof bescherming bieden tegen bepaalde soorten kanker. Het wetenschappelijk onder hierover is eerder miniem, toch konden we reeds aantonen dat het gebruik van citroenolie, de kans op borstkanker kan verkleinen. (8)

Immuunsysteem versterken

Een ander belangrijk effect van het gebruik van essentiële citroen olie is de stimulerende werking op het immuunsysteem. Hoeveel keer wordt er niet aangeraden om bij een verkoudheid citroensap te drinken met honing? Wel dit oud middeltje steunt wel degelijk op heel veel waarheid. De antibacteriële functie van de olie zal ervoor zorgen dat de lymfeklieren optimaal kunnen functioneren, waardoor schadelijke stoffen geen zwellingen kunnen veroorzaken, waardoor de opstapeling van vloeistoffen kan worden vermeden en we minder gaan hoesten. (9)

Gebruik van citroenolie

Bij het inwendig gebruiken van citroenolie dienen we zeker te zijn dat het hier gaat om een etherische olie die inwendig gebruikt mag worden. Dit zal hoe dan ook worden weergegeven op de verpakking. Wanneer het gaat om een 100% biologisch product dan is er bij een adequaat gebruik van slechts enkele druppels per dag, geen enkel risico verbonden.

Voor uitwendig gebruik kunnen we eender welke olie gebruiken. Al moeten we rekening houden met eventuele irritatie en jeuk die kan optreden. Het is daarom zeker niet aangeraden om citroenolie zuiver te gaan gebruiken op de huid, maar eerder in combinatie met een neutrale olie.

100% Biologische citroenolie kunnen we online bestellen voor €6.38

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven