Bergamot Etherische Olie Werking En Eigenschappen

De gezondheidsvoordelen van de bergamot olie zijn enorm lang. Zo heeft bergamotolie een antibiotisch effect. Het kan ook gebruikt worden als een deodorant. De werkzame stoffen hebben een verdovende werking, kan gezien worden als een antidepressiva. Maar heeft verder nog heel wat andere voordelen voor het lichaam.

bergamot essentiele olie

Wat is bergamot olie?

Bergamot is citrusvrucht, ze heeft de vorm van een kleine peer en groeit aan bomen. Deze bomen worden tot 4 meter hoog. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en wordt geacht een kruising te zijn tussen de limoen en een soort sinaasappel. Hoewel de boom oorspronkelijk uit Vietnam, Azië komt, toch komt de naam bergamot van Bergamo, een plaats in Italië. Al zijn er daar heel wat twijfels over. De naam zou ook kunnen komen van Pergamon wat een plaats in Turkije is. Of van het Turkse woord begarmudi, wat zoveel betekent als “Peer van een prins”. Dit lijkt de meest logische verklaring omdat de vorm van de bergamot ook op een peer lijkt.

 

Het is de schil die gebruikt wordt om de bergamot olie te maken. De wetenschappelijke naam luidt Citrus aurantium of Citrus bergamia. Het betreft een tropische boom, die echter ook in Europa goed kan groeien. Het krachtige aroma maakt de bergamot olie zeer gewild bij het maken van parfum en deodorant.

Een belangrijk verschil tussen de bergamot olie en andere oliën is dat deze olie gemaakt wordt door een drukproces. De schillen worden koud gedrukt tot de olie eruit sijpelt. Dat zorgt ervoor dat niets van de werking verloren gaat, zoals bij het stomen echter wel het geval is.

Werking van bergamot olie

Verbetert de bloedsomloop

Een belangrijke functie van de bergamot etherische olie is het verbeteren van de bloedsomloop. Men stelt dat door deze werking heel wat andere gunstige effecten aan deze bergamot olie kunnen worden toegeschreven.

Lees ook :  9 Bewezen Voordelen Van Geranium Olie

Zo zou dit zorgen voor een fris gevoel en voor een gevoel van vreugde. Dit kan in gevallen van depressie of in sombere tijden, ervoor zorgen dat bepaalde symptomen van depressie uitblijven. Ze stimuleren ook de aanmaak van bepaalde hormonen. Wat op zijn beurt ook zal helpen om stress te bestrijden.

Het stimulerend effect op de bloedsomloop zal er ook voor zorgen dat er een betere spijsvertering tot stand komt. Zo stimuleert de aanmaak van maagsap en gal. Wat zal helpen om voedingsstoffen beter op te nemen in het lichaam.

De aanmaak van insuline verbetert. Dit zou dan weer een gunstig effect hebben op onze bloedsuikerwaarden.

Omdat de bergamot olie kan helpen bij de aanmaak van hormonen, behoort deze soort tot de anti-stress middelen. En kan het daarom helpen bij tal van mentale problemen of problemen met het zenuwstelsel.

Voorkomt infecties

bergamot

Bepaalde stoffen in de bergamot etherische olie hebben een antibiotisch en een desinfecterende werking. Ze zullen ervoor zorgen dat virussen, schimmels en bacteriën weinig kans hebben om zich te vermenigvuldigen. Ook zullen ze infecties op huid helpen bestrijden.

Wanneer we de bergamot olie regelmatig gebruiken om te baden of om zich te wassen kunnen we een stralende huid blijven behouden. Waarbij infecties bijna nooit voorkomen. De bergamot etherische olie wordt daarom heel vaak gebruikt in douchegel, shampoos of andere zeepproducten.

Niet alleen zal deze desinfecterende werking een voordeel opleveren voor onze huid. Er zijn resultaten die aantonen dat het gebruiken van de bergamot olie ook voordelen oplevert voor de urinewegen, de nieren en de darmen.

Natuurlijke pijnstiller

De bergamot etherische olie zal pijn op een natuurlijke manier bestrijden. Het helpt namelijk bij het aanmaken van bepaalde hormonen die ons lichaam minder gevoelig zal maken voor pijn. Daarom kunnen we dit makkelijk gebruiken bij hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en andere pijn. Deze problemen vragen vaak het gebruik van krachtige pijnstillers. Die hebben dan weer andere bijwerkingen op het lichaam. Door de natuurlijke bergamot etherische olie te gebruiken hebben we geen last van andere bijwerkingen.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Damiana?

Ontspannende werking

De belangrijke antioxidanten die we terugvinden in de bergamot olie zullen werken als een ontspannend middel. Dit zal ervoor zorgen dat de zenuwen tot rust kunnen komen en daarbij helpen om spanningen, angst of stress te helpen bestrijden. Bepaalde problemen die hiermee gepaard gaan zoals depressie, slapeloosheid of hoge bloeddruk kunnen hiermee ook worden bestreden. Er zal bijvoorbeeld een verhoogde aanmaak van serotonine en dopamine plaatsvinden. Wat het ontspannende en vreugdevolle effect zal helpen bekomen.

Spijsvertering verbeteren

We hebben reeds verteld dat de bergamot olie kan helpen om de spijsvertering te verbeteren. Het zal onder meer helpen om heel wat zuren aan te maken die van groot belang zijn voor een vlotte spijsvertering. Daarbij behorend ook gal, wat ervoor zal zorgen dat de vertering vlotter verloopt.

Ook kunnen op die manier voedingsstoffen beter worden opgenomen. Wat weer voordeel zal opleveren in verband met een eventueel vitamine of mineralentekort. Daarnaast zal het ook de druk op de darmen verminderen. Doordat er reeds een groot deel van de vertering heeft plaatsgevonden wordt er minder gevraagd van de darmen. Dat resulteert in een lager risico op constipatie, maar ook op darmkanker.

Goed voor onze huid

De bergamot olie wordt enorm veel gebruikt in cosmetische producten. Dat komt doordat bergamotolie zal helpen om irritatie van de huid tegen te gaan. Ook om littekens te verminderen kunnen we deze essentiële olie gebruiken. Het zal zorgen voor een mooie stralende huid en daarbij ook acne of andere vormen van irritatie zoals psoriasis gaan bestrijden.

Slechte geurtjes wegnemen

geur wegnemen bergamot

De capaciteit van de bergamot etherische olie om slechte geuren te verdoezelen is enorm. Dat is dan ook de reden waarom er heel wat luchtverfrissers, deodorant, parfums deze stoffen gaan gebruiken in hun producten.

Lees ook :  Wetenschappelijke Werking Van Rhodiola Plus Bijwerkingen!

Het verfrissende aroma met zijn desinfecterende eigenschappen zal ervoor zorgen dat de  groei van bacteriën belemmerd wordt. Wat ervoor zal zorgen dat er geen slechte geuren kunnen verspreid worden in gebieden die behandeld zijn met deze bergamotolie.

Vermindert koorts

De bergamot olie zal helpen om koorts weg te nemen door zijn mogelijkheid om de temperatuur van het lichaam te verlagen. Dit is het resultaat van verschillende factoren. We hebben het antibiotisch effect van de bergamotolie. We hebben het antibacterieel effect. En daarbij hebben we de eigenschap om virussen te bestrijden. Dat zal ervoor zorgen dat koorts als gevolg van ziekte een lagere kans heeft om te ontstaan.

Daarnaast is er de stimulerende werking op het metabolisme. Wat ervoor zal zorgen dat er voldoende bestanddelen ontstaan om zweet te produceren. Wat ook weer een koelende werking op het lichaam zal hebben. Daardoor zullen we ook meer gifstoffen via het zweet kunnen afvoeren. Dat zal op zich ook al een reinigend effect op het lichaam teweegbrengen.

Ontwormend

Kinderen en dieren hebben vaak te maken met wormen die zich nestelen in de darmen. Deze kunnen ervoor zorgen dat we bijvoorbeeld minder vitamines of mineralen opnemen in het lichaam. Voor kinderen kan dit voor ernstige groeiproblemen zorgen. Het ontwormende effect van de bergamot etherische olie kan daarom helpen deze wormen te bestrijden.

Natuurlijk mondwater

bergamot mondwater

Door zijn antibacteriële werking kunnen we de bergamot etherische olie ook gaan gebruiken om natuurlijk mondwater te maken. We kunnen daarna enkele druppels toevoegen aan een glas water. En na het poetsen van de tanden, dit mengsel gebruiken om alle resterende bacteriën in de mond te doden.

We kunnen ermee gorgelen om ervoor te zorgen dat alle bacteriën die zich op het uiteinde van de tong hebben genesteld, ook te vernietigen. Wel moeten we ervoor zorgen dat we het mengsel niet terug opdrinken. Op zich kan een slokje niet meteen kwaad voor onze gezondheid. Maar het is niet de bedoeling dat we het mengsel inslikken.

Bergamot etherische olie kopen

Bergamot etherische olie kan men via het internet bestellen

Bron:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345801/

Deel dit bericht

Scroll naar boven