Milieuvriendelijke isolatie voor de woning

Bij het bouwen of renoveren van een woning proberen we zo energieneutraal mogelijk te bouwen of verbouwen. Het is daarom belangrijk dat we kiezen voor milieuvriendelijke of ecologische isolatie. Hoewel glaswol nog steeds het meest gebruikt wordt, zijn milieuvriendelijke isolatiematerialen aan een opmars bezig. Ze zijn niet meteen duurder en hebben een vergelijkbare isolatiewaarde. Om die reden is het zeker een goed idee om te kiezen voor ecologische isolatiematerialen. Je weet nooit dat de wetgeving in de toekomst hier rond wijzigt en het voor iedereen verplicht wordt om gebruik te maken van deze milieuvriendelijke isolatie. In dit artikel zetten we de belangrijkste ecologische isolatiematerialen even neer, met hun belangrijkste kenmerken en gemiddelde prijskaartje.

Schapenwol isolatie

Schapenwol bevat eerst en vooral geen schadelijke stoffen, het zal de huid of de longen ook niet irriteren. Daarnaast is het 100% ecologisch. Een ander belangrijk voordeel is dat het schadelijke stoffen kan absorberen en vochtopneembare eigenschappen heeft. Schapenwol isolatie kan gebruikt worden als akoestisch isolatiemateriaal. Altijd handig wanneer we in een buurt wonen met veel geluid of een muziekkamer willen bouwen. De meeste schapenwol isolatiematerialen hebben een NaturePlus keurmerk. Dat is een internationaal keurmerk voor duurzame bouwproducten die testen ondergaan op vlak van veiligheid, gezondheid, milieuvriendelijkheid en werking.

Schapenwol kan tot 33% van het eigen gewicht aan vocht opnemen en nog geen isolatiewaarde verliezen. Daardoor beschermt het de muren, vloeren en daken tegen vochtschade. De prijs voor het isoleren met schapenwol varieert tussen de € 20 en € 25 per m²

Kurk isolatie

Kurk isolatie is een ander 100% ecologisch en milieuvriendelijk isolatiemateriaal die gebruikt kan worden. Dit soort isolatiematerialen is van bijzonder hoge kwaliteit en heeft om die reden dan ook het hoogste prijskaartje. Kurkisolatie wordt gemaakt van de kruk van de kurkeik. De isolatieplaten zijn zeer goed bestand tegen temperatuur en vocht. Een belangrijk voordeel hier is dat we bij het ontginnen van de kurk hierbij de boom niet hoeven te kappen. Dat maakt het dus zeker een milieuvriendelijk materiaal om mee te werken. De belangrijkste kenmerken van kurkisolatie zijn

  • Waterafstotend
  • Brandwerend
  • Vocht en rotbeschermend
  • Geluidsdempend
  • Hoge duurzaamheid waarbij isolatiewaarde nauwelijks afneemt in de tijd
  • Ideaal in badkamer, keuken en werkplaats

Prijs varieert van €30 tot €50 per m². Het is dus zeker geen goedkoop materiaal en wordt meestal niet gebruikt voor een volledige woning maar enkel bepaalde delen zoals badkamer en plaatsen waar hoge temperaturen of vochtige omstandigheden kunnen voorkomen (werkplaats, wasplaats, keuken, badkamer)

Hennep isolatie

Als we het hebben over milieuvriendelijke isolatiematerialen, dan is hennep isolatie misschien wel het meest gebruikte ecologisch materiaal. De hennepplant kent iedereen welicht, maar bij het maken van dit isolatiemateriaal kan elk deel van de plant gebruikt worden. Dat maakt het zeker de nummer één in ecologische isolatiematerialen ter wereld. De isolatiewaarde is te vergelijken met die van rotswol of glaswol. Het irriteert de huid niet, waardoor we geen speciaal beschermende kledij hoeven te dragen.  De stof is schimmelwerend dankzij de toevoeging van bepaalde mineralen aan het productieproces. De hennepvezels kunnen lucht zeer lang vasthouden en zullen geluid van buiten weren, waardoor er steeds een aangename omgeving wordt gecreëerd in de woning. Het is ook niet altijd noodzakelijk om een dampscherm te gebruiken. Dit komt doordat de hennepvezels vochtregulerend werken. Echter in vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer is een dampscherm wel noodzakelijk. Prijs varieert van € 15 tot € 25 per m²

Houtwol isolatie

Houtwol isolatie wordt gemaakt van naaldbomen. Het betreft een milieuvriendelijk materiaal en ook wel zeer ecologisch omdat het wordt gewonnen uit houtafval. De houtvezels worden met bindmiddel samengebonden waar men boorzuur aan toevoegt. Het boorzuur zorgt voor een schimmelwerende en brandwerende werking. Deze houtvezels worden dan samengeperst tot isolatiematerialen. De materialen zijn niet giftig en zullen de huid ook niet irriteren. Daarnaast kan het product niet aangetast worden door schimmels of bacteriën. Warmte wordt heel lang vastgehouden wat ervoor zorgt dat het tijdens de winter langer warm blijft en in de zomer de warmte langer buiten blijft. Een dampscherm is hier ook niet nodig en kan ook gebruikt worden als geluidsdempend isolatiemateriaal. De nadelen zijn hier vooral de prijs en het feit dat ze niet geschikt zijn in vochtige ruimtes. De gemiddelde prijs varieert tussen de € 20 en € 25 per m².

Waar moeten we rekening mee houden bij het kiezen van milieuvriendelijke isolatie?

De lambda waarde geeft een indicatie over hoe goed of hoe slecht een materiaal de warmte zal geleiden. Deze waarde drukt men uit in W/mK. Hoe lager deze waarde, hoe beter een materiaal isoleert. Bij een cijfer van 0.065 W/mK wordt over het algemeen gesproken van isolatiemateriaal. Naast de lambda waarde is het belangrijk te kijken naar de R waarde. De R waarde is de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. In dit cijfer wordt de lambda waarde verrekend in combinatie met de dikte van het materiaal. Hoe hoger de R waarde hoe beter het materiaal dus isoleert.

Verder speelt de dampdoorlatendheid ook een rol. Isolatiemateriaal laat in zekere mate damptransport toe. Men drukt dit uit in een µ waarde. Waarbij µ = 1 staat voor zeer dampdoorlatend. Hoe hoger het µ cijfer, hoe minder damp er doorgelaten wordt. De hoogste waarde dient zich aan de binnenkant te bevinden en de eerder dampdoorlatende kant langs de buitenkant.

De minimumnorm bedraagt een R waarde van 0.75m² K/W voor dakisolatie. Dat valt te vergelijken met een isolatielaag van 3 a 4 cm. De lambda waarde mag maximaal 0.10 W/mK bedragen. Het is echter niet altijd nodig om het dak te isoleren. Wanneer de zolder niet bewoond en niet verwarmd wordt kunnen we ook de zoldervloer isoleren. Dat is makkelijker om zelf te doen en kan qua werkuren wel goedkoper worden. De aanbevolen waarde voor het dak echter bedraagt R waarde van 8 wat gelijkstaat aan ongeveer 35 cm isolatie.

Deel dit bericht

Scroll naar boven