Barst in autoruit zelf herstellen, hoe gaan we te werk?

barst in autoruit zelf herstellen

Niet moeilijk om zelf barst in autoruit te herstellen

We hebben het allemaal wel al een keer meegemaakt. We zijn rustig aan het rijden op de autosnelweg en plots valt er een steentje van een vrachtwagen, recht op onze voorruit van de wagen. Wat moeten we nu doen? We kunnen helaas op die manier niet verder blijven rijden. De kans dat de barst groter en groter wordt door warmteverschillen binnen en buiten de wagen is namelijk groot.

We hebben hiervoor verschillende opties. We kunnen ofwel een nieuwe voorruit laten plaatsen. Er is een mogelijk om de barst te laten herstellen door een erkend bedrijf. Of we kunnen zelf aan de slag. Tegenwoordig bestaan er zeer goedkope kits en oplossingen waar we in geen tijd een barst in de autoruit zelf herstellen. We dienen zeker geen handige harry te zijn want het proces wordt volledig uitgelegd in de gebruiksaanwijzing.

We dienen eerst twee belangrijke dingen te controleren

  • Is de barst enkel langs de voorkant van de vooruit? Of is die geheel door tot binnen in de wagen? Dat is bijna nooit het geval bij een steentje of puin
  • Dekt de verzekering barsten in de autoruit? Indien ja, dan kan je dit laten herstellen door een erkend bedrijf, de verzekering zal instaan voor de kosten.

Indien geen van deze twee opties voor ons toepasselijk is dan kunnen we zelf aan de slag of een bedrijf contacteren om de barst in de wagen te herstellen.

Zelf sterretje in voorruit herstellen

Het is belangrijk dat we de wagen in direct zonlicht plaatsen. Er staat telkens een wachttijd opgegeven in de gebruiksaanwijzing van de reparatiekit. Wanneer de wagen in de schaduw staat moeten we die tijd altijd verdubbelen. Zegt men bijvoorbeeld 20 minuten laten inwerken, neem in de schaduw dan zeker 40 minuten.  Door direct zonlicht zal de hechting sneller plaatsvinden. Probeer dus zeker om de wagen direct in de zon te plaatsen.

Reinig de plaats rond de barst zeer grondig

Misschien wel het allerbelangrijkste is dat we de plaats rond de barst zeer grondig reinigen. We gaan namelijk een soort gehard pvc inspuiten. Resterend vuil zal hier dus ook in verwerkt worden indien we de autoruit niet grondig hebben gereinigd.

Gebruik hiervoor een schone doek. Het is handig om karton onder de barst in de autoruit te leggen, binnenin de auto. Op die manier wordt de plaats rond de scheur beter geaccentueerd.

Het is ook mogelijk om alcohol te gebruiken om er zeker van te zijn dat alle vet en vuil uit en rond de scheur is gereinigd. Laat het zeker voldoende opdrogen na het reinigen zodat er geen vocht meer aanwezig is wanneer we het proces beginnen.

Plak de plaats rond de barst in de autoruit grondig af.

Methode 1

Dit is de meest makkelijke methode en die kan je volgen in deze video. Er zijn nog andere methodes mogelijk om zelf je voorruit te gaan herstellen. Toch is dit de makkelijkste omdat het slechts één enkel proces inhoudt. Je hoeft niet voortdurend te plakken en te wachten. En het resultaat is zeer goed. Wanneer we enkel een klein sterretje in de voorruit hebben zal 1 portie volstaan. Wanneer er ook scheuren zijn ontstaan in de voorruit is het aangeraden om meteen 2 porties te bestellen. Een voor het sterretje en een voor de scheuren.

 


Verkrijgbaar op bol.com

Methode 2

Deze methode komt op hetzelfde neer maar is iets omslachtiger. Het zijn een aantal processen die we moeten uitvoeren en het herstel neemt langere tijd in beslag. Uit eigen ervaring zijn ze beiden aan elkaar gewaagd en zal je dus niet meteen betere resultaten bereiken met deze methode. Maar voor de mensen die alles tot in het kleinste detail willen uitwerken kan deze tweede methode hen misschien meer aanspreken.

Onderaan zien we de video over hoe we het product moeten gebruiken. Ook dit kunnen we bestellen op bol.com

 

 

Conclusie

We kunnen dus op een zeer goedkope manier de voorruit van onze wagen zelf herstellen wanneer we een sterretje of barst hebben waargenomen. Zelfs wanneer scheuren zijn ontstaan. Zolang het niet doorheen de voorruit tot binnen in de auto is gebarsten. Het resultaat is afhankelijk van hoeveel geduld we hebben om de ruit grondig te reinigen rondom het sterretje. En hoeveel geduld we hebben om alle luchtbelletjes of toch bijna alle luchtbelletjes eruit te halen met het bijbehorend spuitje of pompje.

Barst in autoruit zelf herstellen, hoe gaan we te werk?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved