Hoe moeten we een kippenhok inrichten?

Wanneer we zelf een kippenhok willen bouwen of een kippenhok gekocht hebben, dan is de inrichting van groot belang. We willen er immers voor zorgen dat onze kippen zich gelukkig en goed voelen in hun nieuwe huisje. Dat zal er automatisch voor zorgen dat de kip meer eieren legt, die zullen ook van betere kwaliteit zijn. Sommige kippenrassen waaronder de witte leghorn, zijn zeer gevoelig aan stress. We moeten daarom proberen het kippenhok zeer goed af te sluiten, misschien zelfs met een dubbele draad indien we vlakbij een bosrijk gebied wonen. Kippen zullen niet snel uitbreken, maar vossen of hongerige katten kunnen misschien wel door het fijne kippengaas door komen.

Waaruit moet een standaard kippenhok bestaan?

  • Legnest is nodig om de kippen de kans te geven hun eieren te leggen. Dat wordt meestal geplaatst op het eind van het kippenhok en is een soort bak.
  • Nachthok is  van belang om de kippen te beschermen tegen de temperatuur buiten, maar ook om te slapen. In het nachthok moeten we een zitstok plaatsen.
  • Zitstok zal de kip de kans bieden om uit te rusten. Bijna alle kippen zitten graag op een zitstok. Wanneer we meerdere kippen hebben moeten we rekening houden met 25 cm per kip. Dat betekent dat er vier kippen op 1 meter stok kunnen. Hebben we acht kippen, dan plaatsen we minimum twee zitstokken
  • Kippenren biedt de kippen de kans om te scharrelen. Dit kan zowel binnen als buiten maar algemeen is buiten toch beter omdat ze dan verse zuurstof kunnen opnemen. Een kippenren binnen kan dan weer handig zijn in de winterperiode, of tijdens een zeer warme zomer.
  • Toegangshek of deurtje, het liefst meerdere per kippenhok. Dat stelt ons in staat om de ruimte grondig te reinigen zodat de kippen in de best mogelijke hygiënische omstandigheden kunnen leven.

Grootte van het kippenhok

De grootte van een kippenhok is van een aantal dingen afhankelijk. Eerst en vooral is het aantal kippen belangrijk. Hebben we vier kippen, dan zal een hok van 2m² voldoende zijn. Hebben we 10 kippen dan gaan we meer in de richting van de 5 m². Hoe meer ruimte de kippen hebben, des te beter ze zich voelen. Een te klein kippenhok kan de spanning onder de kippen verhogen, waardoor er ruzie en vechtpartijen ontstaan. Waarbij kippen elkaar tot de dood kunnen pikken. Dat willen we zeker vermijden. De hoogte van het kippenhok is minder van belang voor de kippen, want die zijn maar een 40 cm hoog. Toch kiezen we beter voor een hoogte van één meter of zelfs iets hoger. Dat maakt het voor ons makkelijker om het kippenhok te reinigen. We zorgen ook best voor een relatief grote deur of verschillende deurtjes langs beide kanten. Dit stelt ons in staat om makkelijk op te ruimen.

Hou rekening met vossen of andere roofdieren

Een standaard kippenhok is vaak uitgerust met materialen om kippen in het hok te houden. Toch dienen we ook rekening te houden met grotere dieren, die wel eens ingang tot het hok willen verkrijgen. We denken dan vooral aan vossen, maar ook andere roofdieren zoals roofvogels en zelfs hongerige katten, kunnen proberen om in het kippenhok te komen. Hou hier dus zeker rekening mee in het plaatsen van de omheining of deurtjes.

Geef ongedierte geen kans

Muizen en ratten komen vaak af op het afval in en rond het kippenhok. Een eerste stap is dus zeker hygiëne. Kippen zijn op zich wel dieren die houden van netheid en hygiëne. Maar het zijn niet de meest intelligente dieren. Om die reden kunnen ze hun voederbak wel eens omgooien of het afval van de maaltijd in het rond laten slingeren. Deze geur kan dan weer ratten en muizen aantrekken. Het is aan te raden om minstens één keer per week het kippenhok en de  daarbij horende kippenren grondig te reinigen. Wanneer we meerdere kippen houden kan dat zelfs twee tot drie keer per week nuttig zijn. Zo geven we ratten en muizen weinig kans.

Ziektes voorkomen

Kippen zijn zeer vatbaar voor bloedluis of bloedmijt. Iemand die reeds vele jaren kippen houdt, zal er vast wel één keer mee te maken krijgen. Bloedluizen, zoals de naam doet vermoeden, drinken het bloed van de kippen. Op die manier kunnen ze eieren leggen, ze kunnen tot wel tien eieren per dag leggen. Het is dus belangrijk dat we deze bloedluizen geen kans geven. Ook muizen, ratten en vossen kunnen ziektes met zich meebrengen. Daarvoor zorgen we zoals in de vorige topic, voor een stevige behuizing.

Bloedluizen kunnen we vermoeden door onder meer kalkpoeder aan de wanden te smeren, of door tabaksnippers of tabakstelen in het kippenhok te leggen. De sterke geur van de tabak zal bloedluizen verjagen. Kippen lijken weinig tot geen last te hebben van deze geur.

Eten en drinken

Kippen eten zowat alles. Ze zullen gras, aarde en onkruid eten. Wanneer we de kippen gezond willen houden is het belangrijk dat we een aangepaste voeding geven. Op die manier gaan ze minder de neiging hebben om aarde of onkruid te eten. Onkruid kan in sommige gevallen gunstig zijn, in andere gevallen ongunstig, afhankelijk van de soort onkruid. Daarom is het aangewezen om te zorgen voor een onbeperkte toegang tot kippenvoer. Indien we vooral willen dat de kip eieren legt, dienen we ook legkorrel of legmeel te geven als voeding. Kippengrit of maagkiezel is dan weer nodig om de schaal van het eitje te maken, die vooral uit calcium bestaat. Kippengrit zal ook helpen bij het malen van het voedsel, omdat een kip geen tanden heeft.

Het geven van legkorrel of legmeel is niet nodig wanneer het produceren van eieren niet onze hoofdprioriteit is. Dan kunnen we dit enkel sporadisch toedienen om hen toch te laten voldoen in hun biologisch proces.

Zorg zeker voor voldoende drinkwater. Kippen kunnen trappen, of zelfs hun behoefte doen in hun drinkbak. Het is dus aangeraden om de drinkbak ergens op te hangen of om die op een steen te plaatsen. We doen er ook goed aan om elke dag het drinkwater te verversen. Tijdens de zomerperiode kunnen kippen heel veel drinken.

Samenvatting

Kippen houden van een stressvrije omgeving waar ze voldoende plaats hebben om te slapen, hun eieren te leggen en kunnen scharrelen in de kippenren. We beschermen het kippenhok daarom best tegen ongedierte, roofdieren en bloedluizen. Een aangepaste voeding in de vorm van legkorrel of legmeel is noodzakelijk voor de productie van eieren. Alsook het toedienen van een calciumrijke voedingsbron die helpt in de vorming van de eierschaal. Hoe meer ruimte we de kippen kunnen bieden, hoe gelukkiger de kippen zich zullen voelen. Een te kleine kippenren of kippenhok kan de spanning onder de kippen dan weer verhogen.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven